Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Golyobis

  tag

  Ma már ha egy tornára akar beiratkozni az ember, már ahhoz is "bele kell egyezni" hogy személyes adatokat gyűjtsenek/felhasználjanak az emberről.
  Ezen adatok jellegét gyakran egy példázó felsorolással szokták bemutatni, ami persze nem teljes, így tudtommal akármit gyűjthetnek a példákon kívül, nem csak nevet címet, hanem akár videó vagy hanganyagot, szexuális, vagy egyéb bensőséges személyes tartalmakat. Persze annak a bárminek bele kell férnie a 'személyes adat' kategóriába. Hogy az pontosan mi, azt a jól értesültek talán meg tudják mondani.

  Se telefonálni, se internetezni, se dolgozni stb. nem lehet anélkül hogy az ember belemenne ebbe.
  Valóban önkéntes beleegyezésnek számít, amikor a másik opció, hogy ilyen szintű dolgokról kell az embernek lemondania?
  Ha stukkert tartanak az ember fejéhez, akkor is?
  Vagy hol van a határ a kényszer, és az önkéntesség között?

  Én személy szerint már beletörődtem, hogy nincs többé személyes szférám, azt már ilyen módon elvették, de legalább még élhetek.

 • Golyobis

  tag

  válasz bambano #44 üzenetére

  Kifejtenéd egy kicsit bővebben, hogy mi a tévedés és hogy miért?

  (#45) Apollyon

  Akkor milyen alternatívát javasolsz? Ha visszautasítok minden szerződést akkor mi lesz?

 • Golyobis

  tag

  válasz Apollyon #47 üzenetére

  A hozzászólásom általánosságban vonatkozott a személyes szféra sértettségéről: szinte bármilyen szerződést kötsz, abban benne van hogy beleegyezel hogy belenézhetnek még a gatyádba is. Igaz nem ilyen nyíltan és őszintén, hanem kicsit kendőzve.
  És általában a kis ember nem engedheti meg magának, hogy ne fogadja el az ilyen feltételeket, szóval eléggé egyoldalú a dolog.
  Ez nem olyan hogy na jó, nem tetszik a szerződés, inkább megyek a másik szolgáltatóhoz, mert ott is ugyan az lenne, tehát nincs érdemi választása az embernek.

 • Golyobis

  tag

  válasz bambano #50 üzenetére

  "A tornaórán nemigen kell beleegyezned semmibe."

  A tornára be kell iratkozni, és ahhoz egy szerződés kell. A szerződésben pedig ha benne van hogy személyes adatokat gyűjtenek akkor abba is bele kell egyezned, vagy nem fogadod el a szerződést, és akkor nem járhatsz oda.

  Vagy van harmadik opció is?

  "SEMMIT nem gyűjthetnek, aminek nincs meg a törvényi háttere"

  Ki mondta hogy nincs meg a személyes adatok gyűjtésének törvényi háttere?
  Te miről beszélsz?
  Vagy úgy érted hogy a bensőséges tartamlak gyűjtése illegális? Vagy mire gondoltál?

  "vagy nem adtál rá engedélyt."

  Pont erről van szó, hogy engedélyt kell rá adni, csakhogy a dolog önkéntes mivolta erősen megkérdőjelezhető, lévén a szerződést máskülömben nem lehet megkötni/szolgáltatást nem lehet igénybe venni.

  Valaki itt írta korábban hogy a kapcsolt szolgáltatás vagy micsoda illegális (talán pont te). Na ez nekem pont ilyesminek tűnik. Van egy szolgáltatás, és csak akkor vehetem igénybe, ha emellett beleegyezek valami nem, vagy nem teljesen az eredeti szolgáltatáshoz kapcsolódó dologba is. Jelen esetben az adataim megosztásába.

  "ha nem tetszik, panaszt tehetsz a hatóságnál."

  Ki ellen kel panaszt tenni, ha nem tetszik a rendszer? Mert itt nem egy-egy kirívó esetről van szó, hanem az általánosról.

  "se telefonáláskor, se internetezéskor, se dolgozáskor nem kell beleegyezned semmibe. Mindhárom esetben jogszabály írja elő, hogy milyen adatot gyűjthetnek és csak azt."

  Érdekes, én úgy emlékszem hogy sokféle adatvédelmi nyilatkozatot olvastam már, ahol különféle érdekes dolgok gyűjtésébe kellett beleegyezni.
  Hogy mit ír elő a jogszabály azt nem tudom, de én úgy emlékszem, hogy a "személyes adat" kategóriába sok minden intim dolog is beletartozhat, olyan dolgok, amit az ember nem szívesen osztana meg másokkal csak úgy.

  Konkrétan emlékszem hogy a mikor a mobilszolgáltatást leszerződtük, akkor igen is feltétele volt a dolognak hogy beleegyezzek.

  "tehát teljes tévedésben vagy, gyakorlatilag egyáltalán nem kell beleegyezned az adatkezelésekbe."

  Nyiss meg egy weboldalt, vagy próbálj meg telepíteni egy random programot, és nézd meg hogy mi történik akkor ha nem fogadod el a szerződési feltételeket (aminek része szokott lenni az adatvédelem is).

  [ Szerkesztve ]

 • Golyobis

  tag

  válasz bambano #52 üzenetére

  Én egyszer régen utánaolvastam, és úgy emlékszem hogy már a "személyes adat" is lehet bensőségesen személyes jellegű, nem csak az a másik kategória amit említettél.
  Nekem xiaomi telefonom van, androidos, na ott az egyik ablakban valami engedélyeket megnyitottam, és le volt írva hogy bármikor bármit sms-t, telefonhívást, gyűjthetnek/felvehetnek a kamerával, mikrofonnal stb.
  Na az az abszolút kitárulkozás volt.

  De ha jól értem amit mondani akarsz, akkor bárki, apple, microsoft, google, facebook, a prohardver lapcsalád, a torna ahova beiratkoztam, bármilyen random weboldal, ők mind kötelesek ugyan úgy szolgáltatni, ha meghagyom nekik, hogy nem gyűjthetik/kezelhetik (vagy tudomisén micsinálnak valójában) az adataimat?

  És ennek hogy néz ki a gyakorlati megvalósítása? Írok egy e-mailt a facebooknak, hogy nem teszik az ászf/adatvédelmi, írjanak már egy újat amiben nincs benne ez, meg ez, meg emez?
  Vagy ilyenkor nekem kell újraírnom az ászf-et? (Hány ezer dollárból jön ki egy?)
  Vagy elő kell állnom egy jogi szöveggel ami tele van hivatkozásokkal mindenféle paragrafusra?
  Tulajdonképpen hány hónap, és hány ügyvédi munkaóra egy ilyen ügymenet lefolyása? És nekem hány óra munka végigbogarászni az összes ilyen szerződést, betűről betűre, hogy minden problémás részt kiszűrjek belőlük?
  És ezt ugye minden egyes weboldalnál/programnál külön el kellene játszani ha jól értem.

  És hogy kell megfogalmazni egy ilyen kérelmet? Van erre valami guide?
  Mármint azt, hogy csak a "feltétlenül szükséges" adatokat kezelhetik. Csak ugye mi számít feltétlenül szükségesnek?

  Kíváncsi lennék, hogy hogy reagálnának a telekomnál, ha szólnék, hogy nem tetszik a szerződés. Valószínűleg az ajtó felé mutatnának, és ha hangoskodnék, akkor jönne a biztonsági őr.

  Ne haragudj, de ez abszurdnak látszik amit mondasz. Az hogy te egyszer láttál egy egyedi szerződést az egy dolog, bizonyára egy nagyon ritka dolog, de hogy ezt egy átlag ember bárkivel szemben érvényesíteni tudná...
  De hát hallgatlak, várom a válaszod.

  [ Szerkesztve ]

 • Golyobis

  tag

  válasz BiP #93 üzenetére

  "Azt kéne megérteni, hogy nem vagyunk jogászok, és többségünk nem hajlandó a jogászok által használt túlbonyolított nyelvezetet értelmezni."

  Pontosan, itt egy olyan problémára tapintottál rá, amiről nem sok szó szokott esni, főleg hivatalos oldalról nem, pedig a probléma fennál, és nap mint nap találkozunk vele: Az emberek egyszerűen képtelenek értelmezni vagy használni a jogi nyelvet, de mégis egyszerre az vonatkozik rájuk is, megkövetelik tőlük, tehát elvileg tudniuk kellene azt.

  Ez ugyan abba az elkendőzött problémák kategóriájába tartozik, mint az a téma is amit itt korábban a kolléga hevesen ellenzett, majd amikor kérdőre vontam az elméletét annak abszurditása miatt, nem válaszolt.

  De persze mindig vannak akik megpróbálják úgy beállítani a helyzetet mintha az egészen más lenne, a szemünk láttára mondják az almára azt hogy körte, (és sokan az ilyeneknek hisznek a saját szemük ellenében) de én továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy valami baj van a világgal.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák