Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Bolt esetén (pl. MM) azért jó, mert gyakorlatilag neki nem kell saját tökét befektetni az üzlethelyiségen és a bérköltségen felül. A fizetési határidőt belövik úgy, hogy átlagosan kifusson az adott beszállítótól érkező áru. Így gyakorlatilag csak a nagykernek áll benne a pénze, a bolt kisebbet kockáztat. Plusz induláshoz nem kell hitelt felvennie banktól az árukészlet feltöltésére. Viszont ezt a gyakorlatot csak nagyok tudják alkalmazni, akiket nem fognak tudni kirabolni, s garantáltan nagy forgalommal bírnak.
-
Degeczi
nagyúr
válasz harusakura1 #29 üzenetére
Egyik fiam beszerző a Delphi-nél: ott is alap, hogy min. 90 napos fizetésre szerződnek minden beszállítóval...
-
Egon
nagyúr
válasz Lacccca87 #31 üzenetére
Első kézből származó infó alapján (a sógórom kábeles nagykerben üzletágvezető), pl. a Digi 180 napos fizetési határidővel hajlandó szerződni csak. Kettő beszállítót váltogatnak: hol az egyiknek nem fizetnek, hol a másiknak. Kérdezem én: ha nem tudja befektetni, vagy bármilyen más módon használni a pénzt, akkor miért ez a gyakorlat? Az új előfizetők elfogynak egyszer, egyébként meg - ha nem fektetik be a pénzt- erősen piramisjáték-jellege van a dolognak...
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
őstag
-
Lacccca87
addikt
Akkor szerintem ebbe ne menjünk bele és ne kezdjünk el konteós módon városi legendákat irogatni. Mert amit elkezdtél az kb egy lufi semmi alapja nincs, csak 1-2 tény információ köré kerekített mese.
Mondom ezt ugy hogy semmi közöm nincs egyik nagykerhez sem, viszont pénzügyekhez ,meg kereskedelem és vállaltok működéséhez van közöm.
[ Szerkesztve ]
-
bwoay
nagyúr
válasz Lacccca87 #28 üzenetére
nem vagyok pénzügyi szakember, nem is leszek. másfelől nem célom, hogy meggyőzzelek (pláne, hogy kellőképpen elkanyarodtunk a témától). a lekötés egy példa volt. ha ez a lehetőség nem adott, akkor más módon használják a pénzt, hiszen ez a nyújtott fizetési kondíció pont azt a célt szolgálja, hogy hónapokig rendelkezésükre álljon a tőke (mellesleg az időkorlát sem feltétlenül akadály, hiszen a beszállítás folyamatos, tehát minden frissen beérkezett készletnél megvan a 120-150 nap előny, így mindig van mihez nyúlni)
harusakura1:
sőt, a "selejtárut" azonnal visszaszámláztatja, így megesik, hogy egy beszállító gyakorlatilag már akkor tartozik, amikor még hónapokra van attól, hogy kifizessék. selejt pedig minden, amit kibontottak, függetlenül attól, hogy a termék hibás vagy sem. az esetek zömében ez áll a rugalmas, vevőbarát ügyfélszolgálat mögött, ami kérdés nélkül visszavesz bármilyen terméket. létezik még az "öregáru" fogalma, ami 90 napja bent áll, és nem hozza az elvárt forgalmat - ezt is azonnal vissza lehet számláztatni.[ Szerkesztve ]
[ don't... don't believe... don't believe the hype ]
-
harusakura1
tag
Ez nem legenda, a tacsko is szokott ezzel trukkozni. Ok is ulnek a penzen a megbeszelt fizetesi idopontig, aztan jelentik h dobozos tejbol csak 999 erkezett az 1000 helyett es addig nem fizetnek amig nem tisztazzak, addig meg all valahol a penz...
Megdobállak vadkörtével!
-
Lacccca87
addikt
Kicsit olvasgass már pénzügyi híreket. Lekötöd? 1-6 hónapra ~0 hozam ( tudod ők nem vehetnek állampapírokat, más pénzügyi eszközök meg szintén nem érik meg ilyen rövid időre)
Szervezeti felépítés viszont érdekes, erről linkelhetnél bármit is ami alátámasztja.[ Szerkesztve ]
-
Snoop-y
veterán
Inkabb ezert kene baszogatni es nem csak az Amazont(mai termes):
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
bwoay
nagyúr
válasz Lacccca87 #25 üzenetére
zsebre teszik? semmi ilyesmire nem utaltam. pusztán arra reflektáltam, hogy egy MM rentábilis üzemeltetési modellje egészen más, mint pl a sarki zöldségesé, és sokkal kevésbé vanna ráutalva a vásárlókra, miután más forrásból is származik bevételük - közvetlenül a beszállítóktól és a beszállítók pénzéből is. rosszallás sem volt a mondandómban, ezek legális pénzügyi műveletek, hiszen a céged által felhalmozott tőkével szabadon rendelkezel, és úgy forgatod meg, ahogy akarod. van egy legalább 1000 nm-es elektronikai szaküzleted egy zsúfolt bevásárlóközpontban. a hozzád beszállított készletet egyelőre a beszállítóid finanszírozzák, te majd csak 4-5 hónap múlva vagy köteles elszámolni velük - eközben ők már fizetnek az általuk elfoglalt helyért, meg a speciális kihelyezésekért, a kapuknál látható reklámért, szórólapért, stb. az innen származó nyereséget azonnal a költségeidre fordíthatod. és vajon hány beszállítód van, 200? nem tudom, hogy milyen havi forgalmat produkál egy ilyen üzlet (persze nem egy van, hanem több, mint 20), de a tőke felhalmozódik. mit teszel? kifizeted előbb a partnereket? vagy inkább pl. lekötöd, és ezáltal plusz bevételre teszel szert? a Media Saturn Holding (meg nyilván az összes többi hasonló cég is) pénzügyi szakembereket alkalmaz arra, hogy a szabad tőkével úgymond gazdálkodjanak. de ez nem egy sejtelmes, városi legenda szerű story, hanem egy abszolút logikus és célszerű dolog, bárcsak én is megtehetném...
-
Lacccca87
addikt
Ezeket a jól zsebre teszik a pénzt és megforgatják aztán zsíros haszon jellegű utalásokat magyarázd már el kérlek. Most nem azért de ha egyéb üzleti tevékenységet végezne a pénzből az meglátszódna a könyvekben ami jelenleg nem látszódik. Ha meg arra gondolsz hogy befektetésben helyezi kel akkor kicsit tévúton jársz mert erre az időtávra inkább negatív kamatot kapnak.
-
bwoay
nagyúr
az MM komplex üzleti rendszere igazából úgy működik, hogy kb a beszállítók tartják el. egy nagyker az árrésének jelentős részéről lemondva tud csak beszállítani nekik, ekkor azonnal fizet a polcfelületért, aztán a szórólapért, aztán támogatja a 0%-os THM-et, a fejlesztést (ha pl új áruház épül, akkor is perkálnak a beszállítók), meg fene tudja, hogy mit. az értékesített termékek után a beszállítónak csak 120-150 napra fizet, addig viszont keményen megforgatja a pénzeket. mindezek alapján nem nehéz megállapítani, hogy a nyereségük azon része, amit kisker árrésként realizálnak mondjuk egy TV eladásán, olyan túl sokat már nem is nyom a latban
MongolZ:
nem csak hiszik, hogy megtehetnek bármit, hanem már meg is tették. büntetés? azzal is lehet kalkulálni már előre. egy ilyen story egész egyszerűen úgy át tudja rendezni a piacot, hogy megéri vállalni a következményeket. tegyük fel, hogy rövid idő alatt kinyírtak vele 10-20 vagy 50 kis céget, ami emiatt nem tudta tartani velük a lépést. ez esetben a büntetés valójában azon cégek likvidálásának az ára aztán hiába módosítják az előnytelen szerződést, azok a cégek már nem valószínű, hogy visszatérnek a piacra... kétségkívül tisztességtelen gyakorlat ez, de idiotizmusnak semmiképpen nem nevezném.[ Szerkesztve ]
-
MongolZ
addikt
Mert az összes ilyen fisfos kizárólagos szerződés egy hatalmas átverés, és az a baj, hogy ha nem csinálod meg, akkor óriási piacot vesztesz. Abszolút megértem a kizárólagosokat felrúgó kiskereket.
Pl. ilyet mennyire etikus kikötni?
"nem kérik, hogy a versenytársakkal kötött szerződések feltételeiről a kiadók informálják az Amazont"
Ki a tököm az, aki olyan szerződést köt a másikkal, hogy persze, nyugodtan informálhatod a legnagyobb "verseny"-társamat az általunk kötött szerződésről?
Ez az Amazon megint egy olyan nagyra nőtt multi, amelyet idióták irányítanak és azt hiszik, mindent megtehetnek. Én nagyon örülök az EB döntésének, a 10%-ot meg keveslem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Lassan mindent amazonon veszek, mert helyben már semmi nem maradt, csak fél várost átutazva érek el bármit is. korábban a háziállatnak tápot helyben vettem, most már az is amazon, mert megszűnt a helyi bolt. Az MM-ben is sok esetben szívesebben vásárolok, hála a posta fantasztikus teljesítményének.
-
Egon
nagyúr
Erre én azt találtam ki, hogy mondjuk minden 10. vásárlásomat offline boltban intézem. Így némileg hozzájárulok a bolt hosszú távú fennmaradásához (amire szükség van ahhoz, hogy meg tudjam tapizni a cuccokat), de nem költök sokat.
Az offline üzletek jelentős részét (pl. MM) manapság a lúzerek (tudatlanok) és a kőgazdagok tartják el, sajnos."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
nubreed
veterán
Ez jogos, mármint hogy az erőfölénnyel és kvázi monopol helyzettel való durva visszaélést, amit az Amazon művel meg kell szüntetni. Ettől függetlenül, eszembe jut egy Family Guy epizód, amikor Peter és Lois elmennek új matracot venni egy offline üzletbe és amit ott kinéztek, azt Lois abban a pillanatban már rendeli is az Amazontól, nyilván olcsóbban. És pl az ilyesmikre már én is egyre inkább hajlandó vagyok, többször csináltam már ezt különböző termékekke, hogy kinéztem egy offline boltba, aztán egy webáruházból rendeltem jóval olcsóbban. Hosszú távon ez a viselkedés nyilván nem tesz jót a kiskereskedelemnek, de hát ez van, senki sem a saját pénztárcája ellensége.
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
miqlas
őstag
... csak úgy South Parkosan „... az Amazont halálra kell baszni...”
42
-
Majd egyszer nézz utána, hogyan megy a (hagyományos) könyves szakma - meglepő, de nagyon hasonló módon. Hosszú átfutási és raktározási idők, egyedül a nyomda kapja meg azonnal a pénzét. A kiadók és a terjesztő hálózatok folyamatosan szeretnének engedményeket kicsikarni a másiktól, de mivel egymásra vannak utalva, ezért általában semmi sem változik.
Persze az Amazon a piaci súlya miatt előnyben van, egy ekkora piacteret nem nagyon akar kihagyni egy kiadó sem.
-
őstag
az Amazon vállalja, hogy nem kényszeríti a kiadókat, hogy a versenytársaknak ugyanazon feltételekkel kínálhatják csak termékeiket, mint nekik (a korábbi záradékokat, melyekről fentebb szó volt, semmisnek kell tekinteni, és erről az Amazon értesíti üzletfeleit)
nem kérik, hogy a versenytársakkal kötött szerződések feltételeiről a kiadók informálják az Amazont
lehetővé teszik a velük szerződésben álló kiadóknak, hogy 120 napon belül felbontsák azokat a szerződéseket, melyek számukra hátrányos árazási feltételeket tartalmaznak
Ezek nagyon durva feltételek voltak eddig ! Csodálom hogy eddig nem hisztizett egyik kiadó sem. (vagy talán nem mert ... )
1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239
-
őstag
Mi neked a "tisztességes"? Nekem ez sima verseny, s megértem, hogy ki akarják nyírni a konkurenciát.
Ha ennyire tisztességes versenyt akarsz, menj el piacra tojáseladónakHa válaszolunk / írunk az üzenetére, elvárjuk a választ. Egy minimális kommunikációs etikettet tartsunk be, még akkor is, ha nem érdekel az ajánlat.
-
kenwood
veterán
Igen,ez jogos,valszeg az Amazon eseteben meg is all,de en is arra gondoltam,mint Egon,es altalanossagban ertettem,nem a konkret ugyre vonatkozolag.
Hallottam mar olyat nagykeres havertol, hogy elkuldtek ott az egyik szerzodott partnerhez (kisker) probavasarlasra,es valami szlovak szurkeimportos cuccot vett abbol a portfoliobol,amire szerzodesuk volt.
[ Szerkesztve ]
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
törölt tag
válasz Vitamincsiga #9 üzenetére
Német amazonon vannak magyar könyvek. Mondjuk zömében gyerekeknek.
-
veterán
Nem látom be, hogy az EU-nak miért kéne megoldania az egyéni nyomorodat. Vagy úgy bárki másnak. Ha egy cég nem lát bizniszt a magyar piacban, az szuverén joga.
-
De ugye ez nem azt jelenti, hogy mivel a te saját problémádat nem intézte az EU, ezért mással ne foglalkozzanak?
A kérdés az a te esetedben, hogy hol akadtál el az Amazonnal. Mert nem számít illegálisnak, ha egy országban nincs egyfajta szolgáltatás.
-
Vitamincsiga
tag
Az EU-nak inkább azt kellene vizsgálnia, hogy az egyik tagállam nyelvén miért igen, a másikon miért nem lehet e-könyvet feltenni az Amazonra self-publishing formában...
Mert magyarul annak ellenére, hogy technikailag lehet - próbáltam, az ékezetekkel semmi gond! - megjelentetni hivatalosan mégsem lehet!
Ugyan ez vonatkozik a szállításra is...
Kínából - ha megfizetem - a Nagy Falat is leszállítják! Tehát a "nem éri meg" duma nagyon fals...
Mint ahogy az EU hozzáállása a hétköznapokhoz és az emberek problémáihoz...Jó lenne egy varázsgömb ;-)
-
veterán
Ezt úgy hívják, hogy gazdasági erőfölénnyel való visszaélés. Ha a piac 90%-át uraló cég azt mondja neked, hogy csak akkor szállíthatsz neki, ha a többieknek nem, akkor nem teheted meg azt, hogy elutasítod, mert tönkre mész. Pont ezért szankcionálja ezt a versenyjog elég keményen.
-
Egon
nagyúr
Akkor miért írja alá kisker, beszállító? Nem kettőn áll a vásár?
Nem vagyok jogász, de józan paraszti ésszel végiggondolva, a valamit valamiért elv érvényesülése esetén, nem látom be, hogy a kizárólagos szerződésekkel alapvetően probléma lenne. Ha én vállalom, hogy minden hónapban megveszek tőled 600 tekercs gumimaci-lenyomatos WC papírt, és erről hajlandó vagyok szerződést kötni, azzal a feltétellel, hogy senki másnak nem adhatsz el ilyen WC papírt, akkor neked ott a tuti, előre kalkulálható forgalom, azért cserében, hogy másnak nem adhatsz el. Ha ez neked nem jó, akkor ne írd alá a szerződést, és jelenj meg a piacon ahogy akarsz.
Az a legnagyobb baj a közgáz dogmákkal, hogy vajmi kevéssé működnek a való életben (lésd pl. tökéletesen versenyző piac)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
ericssonfan2
tag
És valószínűleg még ezután is bőven megéri nekik...
"A music lover listens to music with his sound system. An audiophile listens to his sound system with music."
-
dajkopali
addikt
-
törölt tag
A globális forgalom itt csak a könyvpiacot érinti, vagy a teljes amazont,a minden fityfenét áruló áruházával és a hardvereivel együtt?
-
kenwood
veterán
Meg az osszes olyan kiskereskedot,beszallitot is,aki a korrekt modon megkotott kizarolagos szerzodeseket megszegve sunyiban massal is uzletel.
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
veterán
Az összes ilyen céget rommá kéne bírságolni, és végre kikényszeríteni a tisztességes versenyt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen processzort vegyek?
- Assassin's Creed Shadows - Újabb játékmenet részleteket kaptunk
- Samsung LCD és LED TV-k
- Assetto Corsa EVO
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Gaming notebook topik
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- Dell 5500 Laptop 15,6" FHD/i5-8Gen/MS Office/DDR4 16Gb/256GB SSD/HDMI/USB-C/CAM 1Év Gari 27% Áfás!
- Ayaneo Pocket S android kézikonzol
- HP 640 G4 Laptop 14" FHD/i5-8Gen/MS Office/DDR4 8Gb/256GB SSD/HDMI/CAM/Wifi 1Év Gari 27% Áfás!
- AirPods 4 sima és aktív zajkioltásos - bontatlan, 1 év Apple garancia
- Apple MacBook Air 13" M2 Chip 8GB 256GB (MLY33MG/A) - bontatlan új - 1 év Apple garancia