Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• fordfairlane

veterán

válasz dabadab #36 üzenetére

Örök vitatéma, van-e értelme, illetve hasznos-e a beállításokat külön fájlrendszerbe helyezni, mert ugye a registry az. Szerintem azon kívül, hogy a tengernyi kulcs-érték páros nem fragmentálja szét a fájlrendszert, nem sok értelme van, hiszen (kis túlzással) ugyanazokat a funkciókat kellett implementálni a registry kezelő API-ban, mint amit a file kezelésnél.

x gon' give it to ya

• fordfairlane

veterán

válasz dabadab #12 üzenetére

Arrol van szo, hogy a Vista rossz hire miatt egy csomoan baromi szkeptikusan viszonyulnak a W7-hez is, sot, a MS OS-ekhez ugy altalaban.

Olvasgattam több elemzői véleményt, és volt egy, amelyik egyenesen katasztrofálisnak aposztrofálta azt az üzletpolitikát, ami a Vista mögött működött, miszerint 2005-6-ra majd ilyen meg olyan erős hardverek lesznek elterjedve soksok rammal, gyors GPU-val stb, stb... Ehelyett ugye megindult a mobiltrend, az asztali gépek eladásai nem is tudom, mióta csökkenőben vannak, a mobiltrend pedig egyre fokozódik, most egy méretosztállyal lejjebb ugrott, és én is ezt látom a fő oknak, amiért a Vista megítélése annyira negatív. Az elemző azt is kifejette, hogy ez a hibás döntés nem azonnal fejti ki negatív hatását az eladásokra, hanem elhúzódó lesz.

x gon' give it to ya

• fordfairlane

veterán

válasz VladimirR #44 üzenetére

Régebben olvastam erről több vitát is egy másik fórumban, csak hát rég volt, egy csomó dologra nem biztos, hogy jól emlékszem.

A registry elleni egyik fő érv, hogy sérülékeny volt. Egy bináris fájl,amelyik főleg a FAT rendszer alatt ha megsérült, mondjuk, írás közben elszállt a rendszer, könnyen elveszett az összes beállítás, és mivel a registryben nem csak az alkalmazások, hanem rendszeradatok is vannak, könnyen működésképtelenné válhatott a gép. Később javítottak rajta, a registry fájljából készült belőle másolat, hogy melyik Windows verziónál került bele ez, arra már nem emlékszem.
    A másik fő érv, hogy sok alkalmazás az általa létrehozott és tárolt adatokat nem távolította el uninstallnál. A harmadik, hogy NT előtt hozzáférés védelem sem volt, bármelyik alkalmazás átírhatott rendszerkulcsokat is.

A registry melletti egyik fő érv, hogy külön volt a fájlrendszertől, nem fragmentálta szét azt. Mivel sok kulcsot tárolt, gyakran változott a tartalma, ezért ez gyorsan bekövetkezhetett volna, ha minden kulcs külön fájlba kerül. A másik fő érv, ami mellette szólt, hogy annak idején a felhasználónak nem volt beállításokat tároló rendszermappája, ehelyett ott volt a HKCU, és a rendszer gondoskodott arról, hogy itt mindig az aktuális felhasználó kulcsai látszanak, izolálva a többiekétől, és elkülönítve a géphez tartozó, HKLM alatti per alkalmazás adatoktól. Jobban formalizált volt, mint a fájlrendszer, pl. a registrybe nem lehet a "root"-ba kulcsot tenni, vagy mondjuk a HKCU mellé új gyűjtőt rakni. Aztán, maguk a kulcsadatok típusosak voltak, van bináris, szöveges adat, meg még van pár más, ami most hirtelen nem jut eszembe.

Hirtelen ennyi jutott az eszembe, ez sem biztos, hogy pontos leírás, rég volt, és biztos akad még jópár pro/kontra érv.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

• fordfairlane

veterán

válasz Lenry #69 üzenetére

Szegény Churchill, ha tudta volna hányszor idézik tőle mindenféle összeesküvéses elmélet igazolására, talán magába tartja.

x gon' give it to ya

• fordfairlane

veterán

válasz bobsys #72 üzenetére

Én meg a szalámis pizzát szeretem.

x gon' give it to ya

• fordfairlane

veterán

válasz #19617792 #188 üzenetére

És? Ha valami hiba rendszeresen előfordul, sok alkalmazás esetén, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy maga a szisztéma jó-e. persze tudom én, meg látom is, amikor valami rendszeresen előforduló dolog van, akkor a "mindenkihülye" reflex jön elő. Hülye az installer, hülyék a programozók, hülyék a felhasználók, mindenki, csak a rendszer nem az, mert az nem lehet rossz, hisz "megy". Azért mégis csak kidolgozta a Microsoft az oprendszer szinten támogatott installer megoldásokat, mert ott viszont nem csak a másokra mutogatás folyik.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

Új hozzászólás Aktív témák