-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
apezka
aktív tag
Sziasztok!
Van olyan itt aki WinIoT-al használja a Pi-t? Csak puszta kíváncsiságból kérdezem, mert ahogy nézem bőven van gond vele, (pl.: az eredeti Windows Remote Client a tavaly októberi frissítés óta nem működik, pedig azóta már jött ki frissítés... ).
Megírtam WinIoT-ra az app-t VS-ben, Pi3-ra, gondoltam tök jó, majd telepítem a rendszert és az app-ot Zero W-re, ha végre megtalálom, hova tettem, erre kiderült, hogy azt nem is támogatja az IoT...
Pedig akár még jól is megcsinálhatták volna ezt Mikroszofték, de nem sikerült...A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
apezka
aktív tag
válasz lord.lakli #31252 üzenetére
Hogy egy klasszikust idézzek: "Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!"
A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Hogyan is tudnám elérni azt, hogy a WDMyBook-hoz hasonló jogokat kapjon a HDD is?
drwxr-xr-x 4 root root 4096 szept 27 17:14 .
drwxr-xr-x 22 root root 4096 jún 27 03:09 ..
drwxrwx--- 1 pi pi 4096 szept 27 17:09 Hdd
drwxrwxr-x 5 pi users 4096 szept 6 16:57 WDMyBookludarazs
-
-
ludarazs
csendes tag
pontosítanék :
ugye ha a Hdd nevű meghajtó a /media/Hdd helyre van mountolva akkor ezek a parancsok így kell kinézzenek:
sudo chown -R pi:users /media/Hdd
sudo chmod -R 775 /media/Hdd
mert ha igen akkor valami nem jó sajnos megint. az eredmény változatlan
drwxrwx--- 1 pi pi 4096 szept 27 17:09 .
drwxr-xr-x 4 root root 4096 szept 27 17:14 ..
drwxrwx--- 1 pi pi 0 szept 27 17:09 System Volume Informationludarazs
-
válasz ludarazs #31256 üzenetére
NTFS ... Mert ez is lemaradt! A csatolási opciók is számítanak. Pl. A magyar nyelvi környezetben használt lemezt így csatolva:
/dev/sdb1 /media/Hdd ntfs-3g permissions,locale=hu_HU.utf8 0 2
már működnie kell a chown/chmod parancsnak.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
twingo16v
tag
Sziasztok!
Egy irodába szeretnék egy Raspberry pi3 ast betenni Eset remote administrátor-ral.
Na most az eset remote administratorhoz windows kell.
Láttam, hogy megcsinálható a win10 Pi3-ra [link]Valaki megcsinálta már ezt, és működik neki, mert ez nekem kínai?
Ha van valakinek működő windowsa Pi3-ra, vagy Pi2-re,(NEM IoT !) és az SD kártyájáról csinálna egy imaget, feltenné valahová, és megosztaná velem, azt megköszönném.
Jó XP, Win7, vagy Win10 is.
Előre is köszönöm.
-
wassermann
Topikgazda
-
válasz sztanozs #31260 üzenetére
Pedig nem egy ilyen videó van fent. Ugye az MS most ősszel(?) akar előrukkolni az ARM-os W10-el, ill. mutatóba már van is: [link]
Gondolom ezt hackolják meg, hogy rPi-n is fusson.
-
sztanozs
veterán
Ha lesz rá driver (és ki lehet kerülni az UEFI követelményt), akkor majd lesz raspira is rendes Win 10.
Addig felejtős a dolog; de tény, hogy már itt van a kanyarban.rosejbli - azok Win 10 Mobile OS-sel szereltek (és zárt bootloaderesek, szóval raspire nem fogják felrakni). De ahogy nézem ezzel az őszi frissítéssel lassan megszabadul a MS a Mobile vonaltól és lesz egy általános ARM-os vonala.
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
-
Raspberry Strecht Liten használok Kodit. Szerettem volna, ha Samba megosztásra -ext4 - szeretném menteni a felírat filet, de akárhogy próbálom, nem történik meg. Az írási jogot a fentebb írt módon megadtam, pl. mentést kiírja arra a meghajtóra, de a felíratot nem. A fájlt sokszor létrehozza, de üres. Lokális meghajtóra, pl pendrivera, viszont elmenti.
[ Szerkesztve ]
-
rosejbli
senior tag
Valaki használ itt hgst z5k 500gb hdd-t?
Olyan kérdésem lenne tőle, hogy elég-e a sima y kábel hozzá mert meg tudja hajtani a pi vagy kell mindenképp egy külön táp? -
cinemazealot
addikt
válasz kovbandi82 #31265 üzenetére
Ez nálam is gond volt. A megoldás az lett, hogy a Kodiban a Samba megosztás URL-jébe belevéstem a(z írásra jogosult) Samba felhasználó felhasználónevét és jelszavát. Onnantól kezdve ragyogóan menti a feliratokat a NAS-ra.
-
válasz cinemazealot #31268 üzenetére
A raspbianra csatoltam fel a megosztásokat, onnan közvetlen tallóztam be a Kodiba. Akkor megpróbálom így csatolni közvetlen a Kodin. Köszi
-
válasz cinemazealot #31268 üzenetére
Megkérdezhetem pontosan milyen parancsal csatoltál?
-
válasz kovbandi82 #31270 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy te hova csatoltad, és azon milyen jogosultságokat adtál meg. Ha jól rémlik a Kodi készít magának egy kodi user-t, és annak a nevében fut. Vajon az a könyvtár és a kodi user milyen viszonyban vannak?
-
Szerintem nincs kodi user. Én is gondoltam rá:
chown: invalid user: ‘kodi’A /etc/fstab fileban ezzel a parancsal csatoltam fel a samba sharet:
//192.168.0.103/SMBshare /media/hdd3 cifs username=ftp,password=****,vers=1.0 0 0Maga a samba "szerveren" is megadtam az ftp usernek a jogot írásra a mappákra, sőt mint írtam is, a felírat fájlt elkészíti, csak üres marad.
Tud is írni a pi user minden meghajtóra/mappára. Legalábbis idáig mindenhová tudott, ahová kellett, csak ez a Kodi téma nem megy.[ Szerkesztve ]
-
válasz kovbandi82 #31272 üzenetére
Jogos, régen, még a systemd korszak elött volt kodi user, most pi. Persze simán lehetne bármelyik user, ami tagja az audio,video,input,dialout,plugdev,netdev,users,cdrom,tty csoportoknak. Ami biztonsági szempontból azért lenne praktikus, mert nem egy emelt szintű jogosultsággal rendelkező felhasználó nevében futna. Na majd a következő frissítéskor, ha eszembe jut...
Biztos okos dolog 1.0-ás SMB-t használni?
A /media/hdd3 mappára milyen jogosultságok vannak beállítva?
[ Szerkesztve ]
-
PunkZoli
aktív tag
Lehet amatőr kérdés (mert egyértelmű szerintem, hogy nem ), de szerintetek két külső winyót elbír a pi2-őm úgy, hogy egynél is meg kellett emelni az usb feszkóját? Maxtor egy terrásam van és mellé szeretnék egy 2terrásat is.
-
válasz PunkZoli #31274 üzenetére
Nem a feszkóját, mert az fix 5V, hanem a terhelhetőségét (mekkora áramerősséget tud kiadni magából).
Ha már egynél is meg kellett emelni a kiadható maximumot, a dupla terhelést túlzásnak érzem, de ki kell próbálni.
Vagy külső tápos merevlemezt kell venni, vagy egy külső tápos USB HUB-ra kötni őket. pl. [link][ Szerkesztve ]
-
bally4
tag
Hali.
Libreelec alatt külső hdd-t hogy a leegyszerűbb ext4-re formázni? Próbálom guglival de nem igazán sikerül. -
válasz bally4 #31277 üzenetére
Terminálban. ssh-val bejelentkezel egy másik gépről. Ill. számítógpen. Windows alatt a komolyabb lemezkezelő programok is képesek ext4-re formázni.
[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Okozhat-e problémát a cec működése házimozis rendszerben? Ugyanis mióta megvan ez erősítőm, időnként olyan gondom van, hogy nem ad képet a pi (? vagy az avr, még nem tudom), ha váltok egyik forrásról a másikra. Egyszerűen azt mutatja a tv, hogy nincs jel. Nem igazán segít semmi, csak a kábel kihúzás és nem tudom mi lehet a baj. Erősítő és tv reset már megvolt, hdmi kábel csere szintén (igaz csak v1.4-es kábelre, de újra.), próbáltam a tv-n kikapcsolni a simplinket (lg) de nem segített, rpi-n bekapcsoltam a hdmi force_force_hotplug=1 kapcsolót, de ez se, bár ennek nem biztos, hogy köze van hozzá. Még ezért gondoltam, hogy a libreelec-ben is kikapcsolom a cec-et, hátha az kavar be. Elég ha a kodi felületén keresztül kapcsolom ki vagy inkább konkrétan a config.txt-ben csináljam, biztos ami biztos?
előre is köszi a válaszokat!
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
válasz Flowtation #31281 üzenetére
Időnként? Esetleg kapcsold ki a kodi "képernyővédőt", ill. a config.txt-ben beírhatod, hogy
config_hdmi_boost=7Ez megemeli kimenet jelszíntjét, hátha éppen határeset, és ezért nem érzékeli az erősítő.
-
.wantííd
tag
Sziasztok! Előfordulhat hogy a pi-re kötött külső hdd fagyásokat okoz? Értem ezalatt hogy az ssh session megszakad és percek múlva áll csak vissza.
Rpi 3B+, eredeti 5.1v táppal, 2.5' laptop (250gb) winchester -
dew28
aktív tag
válasz Flowtation #31283 üzenetére
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_drive=2inkabb ez lesz ami segit neked..
[ Szerkesztve ]
-
Nagytoll
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy rpi 3 b+ modelt, de szükségem lenne némi megerősítésre, hogy megfelelő lesz-e a célra.
Egy Ubuntu virtualis gépet váltana le. Kísérletezni szeretnék rajta networking és nagyrészt bash terminalban dolgozva.
Mennyire kompatibilis az arm architectúrával a Kali linuxban lévő programok nagyrésze?
Egyenlőre ami fontos számomra az a netkit és Wireshark.Lenne mellette egy erősebb gépem amivel minden mast csinálok. Itt tényleg csak a Linux környezet és a sok program érdekel, hogy jobban futnak-e mint egy virtuális gépben
[ Szerkesztve ]
-
epy
csendes tag
Sziasztok! Rákerestem, de nem találtam ilyen hozzászólást. RPi 3 B+ -ra szeretnék reset gombot. A RUN és a föld közé kell tegyek egy kapcsolót?
-
epy
csendes tag
A GPIO port nem igazán jöhet szóba mert foglalt, ez a 1541-es drive emulátor fut az Pi-n: https://cbm-pi1541.firebaseapp.com/ . Az USB-s tápkapcsoló nem okoz gondot a Pi-nek? Mármint ha gyakran kapcsolgatom, meg mondjuk gondolom kicsit várni kell a visszakapcsolás előtt. 2-es Pi-re forrasztottam tüskéket a resetnek, ott frankón működik.
-
dew28
aktív tag
válasz Flowtation #31286 üzenetére
a masodik az csak hogy a hdmi-n tolja a hangot is defaultba
be van allitva? nincs elotte # jel igaz?
[ Szerkesztve ]
[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
Szia!
Beállítottam, nem is volt benne a config fájban, uh beírtam. Egyébként nem segített, utána nem bírtam működésre a cuccot megint. Kivettem, csak ez a kettő van bent:config_hdmi_boost=7
hdmi_force_hotplug=1Ezzel most elvileg jó, de ma reggelre meg meghülyült az STB, elkezdett villogni a kép kb másodpercenként, átraktam direktbe a tv-re és ott is...kicsit kezd tele lenni a hócipőm a technikával...pénteken hozták az új dobozt
Az nem lehet egyébként, hogy "elöregedett" a pi? Esetleg próbáljak meg egy csont új kártyával, új rendszerrel mókolni?
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
-
sztanozs
veterán
válasz Flowtation #31293 üzenetére
Próbáld meg másik kábellel, hátha.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
válasz Flowtation #31296 üzenetére
Vedd ki az összes módosítást a config.txt -ből, és úgy dugd közvetlen a TV-re. Ugy is villog? A TV másik HDMI bemenetére dugva változik valami?
Új hozzászólás Aktív témák
- Mac Mini M2 8GB/256ssd/Újszerű/1-3 hónap gar./p3837
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X -RTX 3060 Ti GDDR6 - Új 16/32GB DDR4 - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Csere-Beszámítás! Középkategóriás Gamer PC! R5 5600X / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512 GB Nvme SSD
- Retro PC - P5QL Pro/Core2 Duo/3GB RAM/NO HDD
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer PC : I5 4690K / RX 590 8GB / 24GB DDR3 / 240SSD+1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest