Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz 13128814 #4841 üzenetére

    Helló 13128814!

    "Azt hittem, hogy egységes dolog ez. Pl. ha én létrában programozok, akkor az minden PLC-n ugyanaz."

    Maga a létra bizonyos fokig ugyanaz, mivel kitaláltak egy szabvány ami meghatározza, de nem túlságosan szigorúan.
    De pl. a címzésmódok, címtartományok teljesen eltérőek lehetnek egyes PLC-knél. Omronnál pl. nincs betűjel a kimenetek, bemenetek és a CIO terület nem használt bitjei előtt amiket belső változónak használhatunk, mert ugyanaz a memóriaterület. Az hogy egy bizonyos cím Pl. 2.06 az éppen kimenet bemenet vagy belső változó lesz az a hardver kiépítéstől függ, került-e arra a címre valami. Ezért itt nem lehetséges hogy ugyanaz legyen a címe egy bemenetnek és egy kimenetnek.

    Ugyanakkor pl. Siemensnél külö, egymástól független terület a bement, a kimenet és a belső változó. Hogy melyikről van szó az a cím elé írt betű mutatja. Pl. I6.0, Q4.1, M80.2.
    Ebből kifolyólag lehet ugyanazon a címen egyszerre mindhárom is akár, mert másik terület. Pl. I6.0, Q6.0 és M6.0 teljesen más bitet címez az azonos cím ellenére.
    Az omron 16 bites címekkel dolgozik, így pl. egy bemenet címe lehet 2.11 is a siemens byte címekkel dolgozik, így a pont utáni bit cím csak 0-7 tartományba eshet, 11 nem lehet.
    És akkor csak kettőt említettem. A különbségek elsősorban a rendszerközeli eltérésekből adódik, de az utasítás készlet is eltérő.
    Ha vizuális típus vagy, akkor nézd meg ezt a linket. Itt összegyűjtöttem pár PLC programozói környezet screenshotját.

    "S7 200-at, ha minden igaz. Ha én erre fókuszálok, akkor a többi S7 is menne?"

    Ezt a típust már nem gyártják. Indulásnak jó lehet, mert van hozzá magyar nyelvű rendszer leírás. (528 oldal)
    Ráadásul a programozása és tulajdonságai jelentősen eltérnek a többi S7-től, teljesen más program kell a kezeléséhez pl.
    A Siemens az S7-1200-at szánta az utódjának.

    "Anno mintha szóba jött volna az egyik órán, hogy vannak virtuális PLC-k, amivel lehet szimulálni a programot. Ez helytálló?"

    Igen, néhány PLC fejlesztői környezete tartalmaz PLC szimulátort. Ilyen pl. az Omron CX-One szoftvercsomagja is (de nem képes az összes típus szimulációjára).

    Ilyen a Siemens LOGO programozható relé java-s Logosoft programja is, illetve létezik szimulátor az S7-300, S7-400 és S7-1500 sorozathoz is.
    Az oldalamon van néhány project ami kimondottan szimulátorra épülő gyakorló feladat, kidolgozott megjelenítő felülettel:

    Tartály töltés
    Fúrógép szimuláció
    Mártódaru szimuláció
    Lift szimuláció
    Tolópad szimuláció

    Nagyjából a nehézségi szint sorrendjében felsorolva (némelyikhez video is van), Sajnos a szükséges szoftverek beszerzése gond lehet, mert kereskedelmi programok...

Új hozzászólás Aktív témák