Új hozzászólás Aktív témák

  • moseras

    tag

    válasz n0rbert0 #4328 üzenetére

    Üdv!

    Az mennyire elképzelhető, hogy egy prg nyelvben, mint pl c++ egy szabályzás/vezérlés lenne megvalósítva, ami OPC szerveren keresztül a PLC memóriáját, IO-jait írja/olvassa?

    Ez megvalósítható. Csináltunk hasonlót, csak nem OPC-n keresztül, hanem az egyik esetben MODBUS TCP-n keresztül ment a kommunikáció, a másik esetben pedig CANopen-en keresztül, szintén C++-al. Vannak ilyen megoldások nagy cégeknél is, pl. a Codesys-nél Real Time SoftPLC-nek hívják. Windows alatt fut, van egy Real Time beépülő modul, illetve emlékeim szerint az ethernet kártya driverének Windows kezelőjét is kicseréli, így "próbál meg" Real Time lenni. A demo-ját próbáltam, működik, de hogy mennyire Real Time, arra már nem emlékszem. Van free cucc is, az a neve, hogy ClassicLadder. Linux alatt is fut, ott az RTLinux patch-et használja. Használtam node.js-ben működő MODBUS TCP-n kommunikáló soft plc-t is, az is működik, a real time akkor nem volt fontos.

    Szóval működik, véleményem szerint inkább a kiszolgáló op. rendszer, illetve az alatta lévő HW megbízhatóságával vannak problémák, és kérdések.

    Imi.

Új hozzászólás Aktív témák