Új hozzászólás Aktív témák

  • moseras

    tag

    válasz DP_Joci #4102 üzenetére

    Üdv!

    Van ugye egy alapjeled, hogy mekkora legyen a rés szélessége. Ez valahonnan jön: vagy felhasználó által beállított, vagy valamitől függő. Tehát értéktartó, vagy valamit követő formában van jelen.

    Aztán van a mért értéked, hogy konkrétan mennyi a rés szélessége. A PID-re ráadod az alapjelet, és a mért értéket, és a PID kimenete változni tud +/- irányba, és ez már tudja változtatni a motor fordulatszámát +/- irányba.

    Tegyük fel, hogy a rés kívánt szélessége X, a PID 0-ról elkezdett növekedni, és mondjuk 45% PID kimenet (tegyük fel, hogy a PID kimenete 0-100% tartományban mozog) olyan fordulatszámot eredményezett, amely épp tudja tartani X-et. Ha ezután X-t megnöveled, akkot a PID utánamegy, és megnövekszik a fordulatszám is, ha X-t csökkented, akkor is a PID is csökken, és a fordulatszám is csökken. Tehát a PID mindkét irányba tudja a fordulatszámot változtatni.

    Szerintem felesleges trükközni, a PID megfelel erre a célra, persze be kell hangolni, és figyelni kell néhány dologra, pl. hogy van e mondjuk egy minimális fordulatszám, vagy maximális fordulatszám, ami alá/fölé nem mehet.

    Imi.

Új hozzászólás Aktív témák