Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz #66323456 #8845 üzenetére

    Részemről kétféle HDMI kábel teszt létezik:

    1: Empirikus, de életszerű

    Mivel az átvitel nem használ tömörítést, így minden subpixel független az összes többi subpixeltől, ahogy egy subpixel pillanatnyi állapota is független az időben azt megelőző vagy azt követő állapottól.

    Na már most, ha kiküldesz a TV-re 1080p60 formátumban egy falfekete képet, és vannak átviteli hibák, azt nagyon könnyen ki lehet szúrni, hisz fekete háttéren időről időre apró (vagy sűrűn és sok, ez már csak attól függ mennyire hibás...), feketétől eltérő képpontok fognak megjelenni, ami egyértelműen látszódik, mint zaj (= átviteli hiba).

    Utána kirakhatsz egy falfehér képet is, amin szintén apró vagy erős zajt kéne látni, ha vannak átviteli hibák.

    Ha nem látsz hibákat egy viszonylag hosszas bambulás alatt, akkor ha van is elvétve véletlenszerű hiba, az teljes mértékben elhanyagolható a valós tartalmakat tekintve.

    2. Megbízható pontosságú és precizitású műszeres mérések

    Ilyet is csináltak már HDMI kábelekkel. Annyi volt az eredmény, hogy 10m közelében már elkezd jelentőséggel bírni a kábel minősége (úgy értem afelett a pont felett, amit megüt bármely HighSpeed hitelesített kábel, ami nem gyári selejt), mert a jelszint ~exponenciálisan csökken a méret növelésével. 10m felett pedig már nagyon veszélyes a dolog, bármilyen csodakábelről van szó.

    Viszont ennek semmi köze ahhoz, hogy egy >=5m-es kábel és egy másik >=5m-es kábel közt mennyivel fog szebben kinézni egy színésznő a filmben, ahogy ahhoz sem egyenes arányban, hogy egy adott 10m-es kábellel lesznek-e átviteli hibák, vagy sem.

    Én mondjuk eleve törekednék rá, hogy lehetőleg ne kelljen 5m-től hosszabb HDMI kábelt használnom, 10m felett pedig félnék tőle látatlanban még akkor is, ha 10k/m áron adták.

    Azért éri meg a drágább kábel, mert kisebb az esélye, hogy selejtet kapsz, illetve jobb eséllyel képes akár túl is lépni azt a sávszélt, amire hitelesítették (ha például jön egy elektromosan kompatibilis új HDMI szabvány...).
    Ha megbízható kábelt veszel, akkor nem kell aggódnod miatta.
    Azon túl ami HighSpeed, és nem selejt, azzal nem lesz gond.

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák