Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz LonGleY #19201 üzenetére

    "A más böngészők kopizása mindig mosolyra derít. Vajon ki vezette be először a speed dialt? Na és a tabok stackelését, pinnelését?"
    Ne csinálj már úgy, mintha nem értenéd... :) IGEN, szerintem itt mindenki tudja, hogy az Opera volt a leginnovatívabb ezen a téren, ők vezették be ezeket az újításokat, tudtommal az azonos ablakban többfüles böngészést is Opera találta ki, legalábbis náluk volt először (fixme). Más kérdés, ha van egy kis eszük, ezeket az újításokat levédetik. De ez most a váltásnál mégis kit érdekel? MOST az a helyzet, hogy ők kopiznak egy böngészőt, akármit is találtak ki a múltban, amit aztán majmolt az összes többi böngésző. Most ezen túl sokat kötekedni nem érdemes, mert ez tény, és kész, de gondolom ezt Te is belátod, mivel konkrétan a Chromiumot veszik át, szóval ezzel túl sok újat nem mondtam. A múltba révedezni annyiból van értelme, hogy volt egykoron egy jól testreszabható, a piacon teljesen egyedi böngészőnk, amit most kukáznak a francba, a Chrome-ot pedig apró változtatásokkal duplázzák. Akkor most mennyiben számít, hogy ki találta ki ezeket a feature-öket annak idején?

    "És véletlenül sem magasztalom a Chrome-ot. Csak a motorról beszéltem, ami ezerszer használhatóbb, mint a Presto"
    Erre adj már valami épkézláb magyarázatot, mert még mindig nem mondtad el, hogy miért lenne már használhatóbb, előbb is erre kérdeztem rá.

    "weboldal-fejlesztési szempontból is"
    Weboldalakat is fejlesztek jó régóta, de ez így ebben a formában hülyeség. Már miért lenne használhatóbb weboldal-fejlesztési szempontból? Támaszd alá kérlek, mert tényleg érdekel. Az tetszik, hogy vannak -webkit-prefixek CSS-ben? Vagy az, hogy egy-két saját, kifejezetten WebKitet jellemző feature van? NEM, az nem jó. Nem az a jó irány, hogy mindenki menjen a maga útján, kitaláljon saját motorral működő dolgokat, mert akkor az lesz, mint a Microsoftnak az IE-vel történő buta saját utakon járása során, ami miatt az összes webfejlesztő a sírba kívánta az IE-fejlesztőket egészen a 8-as változatig (ha valaki elvakult IE-párti, az akár ilyen alapon azt is mondhatja, hogy tök jó, hogy az addEventListener metódus nem működik egészen az IE 8-as verziójáig, csak az attachEvent, miközben minden normális böngészőben az IE8 idején már régesrég működött ez is, de nem, az IE miért is próbálta volna megkönnyíteni a fejlesztők életét, hogy ne kelljen nyomorék kompatibilitási kódokat beleerőszakolni a mindenféle saját kódba és jQuery-be és egyebekbe?). Szóval miért is lenne jobb a WebKit webfejlesztési szempontból?

    Nekem fejlesztési szempontból Chrome-ban a natív fejlesztői panel tetszik nagyon, igaz, abban is van egy-két minimális hiányosság, pl. Firebugban ki lehet másolni a CSS path-t adott elemhez, Chrome-ban sajna nem ([link]), de ezt leszámítva nekem megfelel. Az Opera Dragonfly egy tákolmány érzését keltette, korábban kritizáltam is a topicban, főleg amiatt, hogy több példányban nem futtatható, ami nevetséges egy fejlesztői panel esetében. De ez most konkrétan inkább mellékes a téma szempontjából, amiről beszélgetünk. :)

    Egyébként még egyszer mondom, a Presto motor leváltása WebKitre önmagában nem old meg semmit amúgy sem. Kompatibilitási problémák vannak, ez igaz - de erről részben éppen azok a webfejlesztők is tehetnek, akik böngészőfüggő kódot írnak, mondván, ha a Chrome-ban vagy más WebKit-alapú böngészőben működik, akkor kész, elégedetten hátradőlhetnek.
    A Firefoxot hozzád hasonlóan én sem szeretem, de az azért jóval konfigurálhatóbb legalább a Chrome-nál/Chromiumnál. Mondom mindezt úgy, hogy a Chrome-ot is szeretem, mint alternatíva, mert sok dolog van, ami tényleg tetszetős benne, pl. Operához képest is (ezeket is kiveséztük a topicban, de ezt előbb említettem).

    "Az már egy más kérdés, hogy menet közben mennyire alapoznak majd a felhasználói véleményekre, és hogy mennyire bővítik ki a most egyértelműen hiányos fejlesztésüket."
    Sajnos a jelenlegi tendenciából kiindulva nem sok jóra számíthatunk. Amikor tényleg nem értik a felháborodás okát, és így lepattannak róluk a kritikák, akkor az nem sok jót sejtet, de őszintén kívánom, hogy legyen igazad, és figyeljenek oda a felhasználói pattogásokra. Végül is belőlük élnek.

    "Azzal viszont nem értek egyet, hogy a Chromium miatt meg lenne kötve a kezük. Az alapok nem változnak olyan gyorsan, hogy ne tudnának idővel egy total conversion-t készíteni a saját megoldásaikkal."
    Ezt szerintem én nem mondtam neked egy szóval sem, hogy a Chromium miatt lenne konkrétan megkötve a kezük (lehet, hogy ezt nem is nekem akartad mondani).
    De sghc_toma megelőzött, és helyesen kifejtette, hogy a WebKitre váltás nem kellett volna, hogy egyenlő legyen azzal, hogy kidobják a francba az összes meglévő beállíthatóságot, és majd ők a "core böngészési élményre" helyezik a hangsúlyt, hanem az egész konkrétan renderelő motorhoz kötődő dolgokat váltják le. A topicban korábban volt is erről szó, hogy mi lehet az, ami ehhez kötődik, miért ne parázzunk, csak nem cserélik le ezt meg azt, aztán sajnos nem lett igazunk, mert úgy, ahogy volt, mindent kidobtak a francba, és még a minimálisan elvárható dolgokat sem voltak képesek normálisan megoldani, lásd könyvjelzőzés - komolyan, ebben fejlesztői tekintetben mi a büdös franc olyan nehéz, hogy képesek legyenek egy könyvtárhierarchiát kialakítani? Bár nem is hiszem, hogy a fejlesztők lennének annyira csököttagyúak, hogy ilyen feladatot képtelenek megoldani egy fél nap alatt, inkább csak a vezetőség ostobaságán csodálkozom, hogy na majd ők megmondják, mi kell a felhasználóknak. Könyörgöm, ők nem egy Microsoft-szintű cég, akik még talán meg is tehetik, hogy majd formálják a keresletet a kínálattal. Ha a felhasználóknak nem tetszenek a dolgaik, akkor majd a markukba röhögnek, hogy na ez is egy erőltetett próbálkozás volt, aztán továbblépnek. De mondom, ne így legyen, legyenek nyitottak a kérésekre.
    Lényeg: WebKitre váltástól nem kellett volna tönkretenni a böngészőt, sőt.

    "A "csak motor váltás" éppen azt zárja ki, hogy úgy működjenek a cuccok, ahogy eddig. Az nem csak egy modul, amit kidobnak a felület alól. Ez mindenhogyan teljes restartot jelent nulláról."
    Ugyan már. Ha normálisan írták meg a böngésző kódját, akkor pár (akár jópár) "bedrótozott" dologhoz képest DE, modulszerű a dolog. Egy igen fontos komponens/réteg a renderelő motor, de nem kell, hogy konkrétan minden bele legyen drótozva az összes többi komponensbe/rétegbe. Normális modell esetén nincs is.
    A kódot nyilván nem ismerjük, úgyhogy pontosan fogalmunk sem lehet, mi az, ami bedrótozott megoldás. De jóindulatúan feltételezhetjük, hogy jól írták meg a kódot.

    "Azért az Opera és az IE közti funkcióbéli különbségeket ne felejtsük. :] "
    Ezt én sem értettem, hogy jött ahhoz a példához, amit sghc_toma említett, ami tényleg elég jól bizonyította, mennyire nem kell MINDENT lecserélni, nulláról újraírni (ahogy állítottad) ahhoz, hogy másik renderelő motort használjunk.

    ================================================

    (#19203) hunfatal :
    igazából lassúságot és apróbb problémákat én is tapasztaltam a Facebookon, na de bumm, nehogy már ez legyen a döntő érv, amikor renderelő motor váltásáról van szó, hogy "de a Facebook tök rosszul megy". :DD

    ================================================

    (#19210) dqdb :

    Ezt elég jól összefoglaltad, 100%-ban egyetértek.

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák