Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz maglew #1795 üzenetére

    "Panasonic eneloop töltő" is létezik legalább kétféle.

    Egyik fajta, kisebb áramú, csak időzítős, 16 órás, ha jól rémlik. Ez mindenképpen kikapcsol.

    Másik kategória nagyobb áramú, -dU elven működik, ezeknél előfordul, hogy nem tudja érzékelni a töltés végét, az akku problémája miatt, megnőtt belső ellenállás általában. Főleg régóta tárolt akkunál. Ilyenkor az is előfordul, hogy kisütés, majd ismételt töltés után magához tér és sikerül az érzékelés is. De nem biztos, hogy tökéletes lesz az akku.

    Másolok egyik régebbi hozzászólásomból (linkelném, de vannak benne nem idetartozó dolgok, ezért inkább csak egy részét mutatom):

    A Ni-Cd / Ni-MH celláknál egyik lehetőség a kisáramú töltés, amit említettem. Közepes áramon időzítős lekapcsolást alkalmaznak (16 órás töltők), nagyobb áramon a -dU lekapcsolás elterjedt. Utóbbi azt használja ki, hogy jól megküldjük az akkut, amitől egy ponton telítődik a cella, túlmelegszik az elektrolit, emiatt csökken a belső ellenállás, emiatt kicsit letörik a feszültség, áramgenerátoros meghajtást feltételezve. Ezt a lehajlási szintet érzékeli a töltő és befejez, illetve fenntartó csepptöltésre vált.

    Biztonsági időkorlátja szokott lenni az utóbbinak is, épp a hibás akkuk lehetősége miatt, de az lehet 16 óránál több is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák