Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Csabi1984 #1364 üzenetére

    "Sziasztok. Sokszor olvastam, hogy lemerítés majd teljesen feltöltés eljátsszva ezt legalább 2x."
    Mármint mihez? Mert minden alkalommal, bármely típusú és állapotú akkuval végigjátszani teljesen értelmetlen dolog lenne. Ha meg mondjuk régi és / vagy memóriaeffektustól szenvedő akkuról van szó, két ciklus kevés is lehet a rendbehozáshoz, de ilyesmit biztosan nem minden héten kell csinálni, hanem sokkal-sokkal ritkábban. Okos töltők ezt automatikusan is képesek megtenni.
    "Egy fényképezőgép vajon teljesen lemeríti az akkumulátort [..]"
    Erre nincs egyértelmű válasz. Az ideális eset nyilván az lenne, ha a fényképező képes lenne lemeríteni az akkupakkot, csakhogy ez nem mindig sikerül.
    "[..] vagy ha elér egy szintet csak annyi történi, hogy a gép nem kapcsol be."
    Ez nagyjából így igaz, és ez a szint úgy van meghatározva, hogy annak elérésekor már elvileg nem marad vissza töltöttség a cellákban. Az akku állapota (legfőképpen a belső ellenállása) viszont erősen befolyásolja, hogy ezt a szintet mikor és mekkora terhelőáram mellett éri el. Ez egy többtényezős játék: a kisütés "sikerességét' a kisütési végfeszültség, a terhelőáram (ezek ugye a fogyasztótól függenek) és az akku belső ellenállása együtt határozza meg. Van olyan hagyományos NiMH akkutípus, amelyiket az egyik - sikeresebben megtervezett - fényképező jobban képes kisütni, mint a másik. A jó minőségű, márkás, alacsony önkisülésű (LSD) akkuk ebben általában jobban teljesítenek, mint a hagyományos kivitelűek, mert a belső ellenállásuk eléggé alacsony értékű lehet.
    "Mível lehet meríteni? Pl elemlámpa?"
    Ilyet lehetőleg ne tegyünk! Az elemlámpa 'buta' fogyasztó (lényegében egy darab nemlineáris ellenállás), nincs lekapcsolási pontja, addig szívja az áramot a telepből, amíg annak nullánál nagyobb a kapocsfeszültsége. Vagyis teljesen mély kisütésbe tudja vinni a telepet (több soros cella esetén némelyik át is polarizálódhat), ami nagyon káros. Ezen egy lámpa esetén csak állandó feszültségfigyeléssel lehetne segíteni, az meg nem túl életszerű. Sokkal egyszerűbb egy töltés előtti kisütésre képes, intelligens töltő használata.

Új hozzászólás Aktív témák