Új hozzászólás Aktív témák

  • VaZso

    senior tag

    válasz gorbep #46936 üzenetére

    Érdekes dolog ez a tervdokumentáció... gyakorlatilag a ....mondjuk úgy, hogy egy fiktív tervdokumentációt... láttam, ez egy eléggé egy kaptafára épülő anyag volt.

    Gyakorlatilag a vonalas rajz szerint 5x2.5mm² MT kábelnek kell lennie, de 4-es lett cserélve 6-os MKH-ra (védőcsőben). Igaz, a szövegezésben már 6-os H05VV-F kábelről írnak, emellett viszont DC gyűjtőszekrényről és ebben túlfeszültség levezetőről is ír, de ilyesmit nem telepítettek ("enyhe" spórolás), az inverterben benne van a védelem jeligére.
    AC oldali túlfeszültség levezetőről is elmélkedik, de AC oldalon is csak a biztosítóra és kötelező, négysarkú kapcsolóra futotta, túlfesz. levezetőt "kispórolták"... (a villanyóránál van túlfeszültség levezető, de az nem az ő érdemük).
    Az inverter és napelemek adatai a kevésbé lényeges részüket tekintve nincsenek kitöltve vagy pontatlanok.

    Persze értem, amiről írsz, csak eléggé lazán kezelték ezt a kérdést azokon a pontokon, ahol az ügyfél rovására lehet tévedni... a vonalas rajz vezeték-keresztmetszet jelölése hibás, és a leadott rajz bár lényegét tekintve szemlélteti a rendszer bekötését, de nem a valós helyi adottságok alapján került megrajzolásra.
    ...és ezt a szolgáltató által hirdetett "saját cég" követte el.

    Persze azt is értem, hogy ezek tényleg egy kaptafára épülő rendszerek, különösebb varázslat nincs benne, csak ugye elvárás a dokumentáció, amit még a szolgáltató által megbízott szövetkezet is slendriánul kezel, nem beszélve a matricák teljes hiányáról.

    Másfelől értem én, hogy a szolgáltatót nagyon is érdekli az inverter konkrét típusa és tulajdonságai, de pl. a DC körbe ne akarjon beleszólni, legyen az akár egy utólagos bővítés vagy bármi más (pl. az általuk kihagyott védelmi eszközök utólagos telepítése).
    A tűzeseti leválasztó szabályozása, ami biztonságtechnikai dolog, az más kérdés.

    Ezen a szinten, kicsit komolyabban beleolvasva a tervdokumentációba én eléggé komolytalannak láttam sajnos. :(

    Bocs a kifakadás miatt, de több esetben is láttam furcsaságokat...

Új hozzászólás Aktív témák