Új hozzászólás Aktív témák

  • krono.

    tag

    Sziasztok!

    Hosszú üzenettel állok elétek, kicsit komplexebb ugyan a dolog, mint egy szimpla ram kérdés, de talán ide vág leginkább témáját tekintve. Megpróbálom időrendi sorrendben összeszedni az eseményeket a lehető legtöbb infóval.

    PC spec:
    Ryzen 2700X
    MSI B450 Tomahawk Max R2.0
    Corsair LPX 32GB(4x8GB) CMK16GGX4M2B3200C16 (Nanya(?) és Hynix)
    3070 Ti
    Corsair RM 650x

    A konfigot még 2019ben raktam össze, akkor még 970-nel, és egy régebbi OCZ (asszem Seasonic belsős) 750W táppal, amit korábbról hoztam magammal. Ez így hibátlanul működött talán 2 évig, majd váratlanul memóriahibákkal elkezdett elszállni a gép. Memtest bizonyította az igazamat, beküldtem gariba a RAMot, amit cseréltek is, de időközben hogy ne kelljen várni, meg upgrade is legyen megvettem egy ugyanilyen szettet bele, és használtam azzal. Teljesen jól működött, visszakaptam a csereramot, bekerült a gépbe, immár 32 gigával üzemelt, ekkor viszont visszajöttek a crashek. Beküldtem az alaplapot, mert a pcb-n volt némi elszíneződés, és cseréltem a tápot is, mondván ha valamire tippelnem kéne okozóként, akkor az lehetne, így egy TX650M-re cseréltem. Az alaplappal sokat szivattak, így amíg az az ügy ment, a gép meg kellett, szóval egy Gigabyte B450 Aourus Elite-re cseréltem az alaplapot.

    A Tomahawkot cserélték, de nem építettem újra a gépet lustaság miatt, így a Gigával használtam egy jó félévig, amikor kifejelt a 2070-em. Szépen lassan egyre többet crashelt, majd szinte bármilyen terhelésre fagyott. Utánaolvastam, hogy az enyém pont olyan, mint amivel rengeteg memóriahiba volt, így gondoltam amiatt halt meg. Mivel a VGA árak az egekben voltak, nem is nagyon használtam a gépet, de egyik hétvégére szereztem egy 1070et, beleraktam a gépbe... Elfüstölt fél óra alatt. A táp hibás... A gép egy olyan hosszabbítóba volt dugva, ami ugyan nem kőkori, és földeltnek kinéző tápkábele van, nem az. Gondolom ez okozhatta valahogyan a gondot. Ettől függetlenül táp ment gariba, azt visszafizették, vettem egy ilyen RM 650x-et, és így egy jó árú 3070 Ti-vel össze is raktam a gépet, abba az alaplapba, amit cseréltek, nem volt gépben. Először azért egy hónapnyi tesztet nyomtam egy másik 2070-nel, nehogy elfüstöljön valami. A hosszabbítót pedig egy mindenvédett drága darabra cseréltem.

    Mindez működött is a tesztidőszakban, de sajnos azóta megint memóriahibákkal küszködöm. Legtöbbször a Chrome (status_access_violation és hasonló hibákkal). Memtest64 (windowsból futtatható nem dobott hibát), Prime95-ben crashelt már, Memtest86-ban dobott 10000 hibát, ha minden stick benne a gépben. Próbáltam izolálni valamelyik stickre, vagy slotra, de nem sikerült. Csináltam páronként Memtest86ot, azzal nem jártam eredménnyel. Viszont ha csak az 1-3 sloton van ram, nem tudom 3200on XMP2-vel bootolni, kétszer megpróbálja, aztán resetel 2133-ra. Próbáltam már stickenként p95-öt, az nem dobott semmit, egyedül a stickenkénti memtest hiányzik, de így is az egész napom ráment erre. Valakinek valami tippje esetleg? RAM lenne a hibás megint, vagy esetleg az alaplap újfent? Esetleg proci csinálhat ilyet?

Új hozzászólás Aktív témák