Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Jenne #10717 üzenetére

    Ahhoz a késhez, amit vettél, ha gyárilag aránylag élesen érkezik, és csak később karbantartani kell, és csak 1 köves megoldásban gondolkozol, akkor vagy a 600-as vagy az 1000-es kő lenne jó szerintem azokból a Haidu-kból, amit linkeltél. Inkább úgy mondanám, hogy se a 250-es, se a 3000-es, és se a 4000-es. Ha egy köves megoldás, akkor az ott kaphatók közül talán a HCR 600 (legnagyobb méretű, 600-as finomságú kő.)
    Azt nézd meg az oldalukon, hogy ugyanazok a szemcseméretek vannak eltérő méretű kőben. Nekem a legnagyobb méretű kövük van, azon pont felfekszik teljes szélességében a szabvány méretű borotvakés, és nagyobb késekhez, például az általad vett konyhakéshez is a szélesebb, hosszabb kő az ideális, de ha van próbálkozásra kedved, akkor megpróbálhatod a HCZ-ből a 600-ast és 1000-est, úgy a kettő kijön 10.000 alatt. Ugyanakkor az 1000-es a 600-as mellé nem feltétlen szükséges, ha úgy gondolod, hogy kell, később is megveheted, és akkor elég lehet a kisebbik 600-as. Arra viszont figyelj, hogy a HCZ szélessége közel a fele a HCR-nek.

    A hullámos élű kést is meg lehet élezni ezekkel a kövekkel is, de azt még nem fogod szerintem. Hullámos élű kést élezni én a magam részéről úgy gondolom, hogy sokkal (!) nehezebb, mint az ember elsőre gondolná. De próbáld meg a fenőkő élén, szögben tartva a követ. De ezt rúddal, vagy vezetett szögű élezővel (én a spyderco sharpmakert használom erre) sokkal, de sokkal könnyebb.

Új hozzászólás Aktív témák