Új hozzászólás Aktív témák

  • Thocy a ZAGY

    tag

    válasz daninet #8265 üzenetére

    Az attól is függ, hogy mit akarsz öntözni. Mikor 5 éve építkeztünk, akkor én csináltattam egy 3 köbméteres föld alatti esővíztározót. A ház 106 négyzetméter, a telek 1000. A kivitelező jelezte előre, hogy szerinte az öt köbméteres ideálisabb lenne ekkora telekre, azonban mivel nem két fillér volt a különbség, maradtam a háromnál.

    Nos, a tapasztalat ennyi idő után az, hogy egy kiadósabb, 1-1,5 órás esővel simán megtelik a tartály a tetőről, viszont a 3 köbméter az tényleg nem sok. A konyhakert öntözésére elég, de másra nem nagyon jut belőle. A teljes veteményes/füves/fás terület kb. 550 négyzetméter, azt talán egyszer lehet belőle rendesen megöntözni (a fiatalabb fákat néha meg kell itatni nagy szárazságban, a fű pedig bár látszólag az utolsókat rúgja, de ősszel ha jönnek az esők, újra szép zöld lesz - az első egy-két évben azért arra is ügyelni kell, utána már bírja).

    Egyébként amikor van elég csapadék, akkor nem igazán van szükség a plusz tárolóra, amikor pedig hónapokig nincs eső, akkor takarékosan használva is pár hét alatt kifogy. Ha a kivitelezés árát vetem össze a víz árával, amit ingyen kapok a természettől, akkor aggastyán leszek, mire megtérül. Viszont a lelkemnek jobb, hogy zöld meg minden. :)

    Összességében az esővíztározó szerintem marha jó, ha van rá pénzed és megfelelően tudod méretezni a célhoz. Nyilván lehet bugázni valahonnan egy tartályt, kezdetnek az sem rossz, de hosszútávon, komolyabb méretnél úgyis a földbe ásottnál kötsz ki, mert ott nincs útban. Nekünk málna, eper, szeder, ribizli és virágok vannak felette, azok jól érzik magukat ott.

    Idén megcsinálom az automata öntözőrendszert is (már megvettem hozzá mindent, "csak" össze kellene rakni), azt is úgy terveztem, hogy esővízről és kerti locsolóórás vezetékes vízről is tudjon menni (felénk a kút nem megoldás, 40-50 méter mélyen van folyamatosan kinyerhető víz), az lesz utolsó eleme a rendszernek. Bár nyilván családi ház, sosem lesz olyan, hogy már nincs több ötlet. :)

    Egyébként az esővíztározót nem csak öntözőrendszerrel, kerti csappal lehet összekötni, hanem a fel lehet használni WC-öblítésre vagy pár szűrővel mosógéppel mosáshoz is jó. A kivitelező, aki nálunk csinálta a rendszert, ilyeneket is vállalt volna, ha kérem.

    A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.

Új hozzászólás Aktív témák