Új hozzászólás Aktív témák

  • gaborka8x8

    aktív tag

    válasz OPiiPO #52657 üzenetére

    A legkézenfekvőbb fizikai magyarázat az az un. dampingfaktor, amiről azt tudjuk, hogy a magasabb dampingfaktor kontrolláltabb megszólalást eredményez. A dampingfaktor pedig nem más, mint a névleges terhelő impedancia és az erősítő kimenő impedanciájának hányadosa.
    Nézzünk egy elméleti példát:
    Az adott fejhallgató-erősítő kimeneti impedanciája legyen mondjuk 10 Ohm.
    Ha erre egy 32 Ohm-os fejest kötünk, akkor a dampingfaktor 3,2 lesz.
    Ha egy 600 Ohm-os fejest, akkor pedig 60-as dampingfaktort kapunk.
    Ez pedig bizony már jelentős különbség.

    A másik az inkább csak egy lehetséges ok, mivel nem ismerem az azonos típusú, de különböző impedanciájú Bayerek lengőcsévéinek felépítését, ezért csak az elméleteknél maradva:
    Ha ugyanolyan erejű mágnest használunk, és ugyanakkora érzékenységet akarunk elérni a különböző impedanciájú fejhallgatóknál, akkor a lengőcsévén is ugyanolyan számú menetnek kell lennie. Ha pedig ugyanolyan számú menetet használunk, akkor két módon lehet növelni az impedanciát. Az egyik, hogy közel hússzoros fajlagos ellenállású vezetéket használunk, ami ugye alapból kizárt, a másik, hogy sokkal vékonyabb vezetéket alkalmazunk a magasabb impedancia érdekében. A sokkal vékonyabb vezeték pedig azt jelenti, hogy jelentősen csökkenni fog a lengőcséve tömege, és -ugyanolyan tömegű membrán mellett- ebből adódóan a mozgó tömeg is, ami pedig szintén a kontrolláltabb megszólalás felé visz.

    "A zene nem azért van, hogy ne legyen csend! " (Pernye András)

Új hozzászólás Aktív témák