Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    válasz Pocee #94548 üzenetére

    Egyetemen volt egy tárgyunk: anyagvizsgálat.
    Itt laborkörülmények közt lehet megvizsgálni meghibásodott gépalkatrészeket, akár szövetszerkezet szinten.
    Pl váltómű fogaskerék, törött fog. Milyen töretfelület: csiszolt, vagy durva? Hány százalékban csiszolódott fel, hány százalékban látszik az érdes kristályos szövetszerkezet? Ha a felület nagyobb részén kagylós törés látható, akkor abból lehet következtetni a dinamikus igénybevételre, üzemszerű terheléssel. Ha nagyobb felületen durva kristályos a töretfelület, akkor hirtelen tört el, ez túlterhelésre utal. Honnan indult a repedés? Van-e gyenge pontja az alkatrésznek, pl éles sarkok, kisebb keresztmetszetek, stb. Ebből tervezési hibára lehet következtetni. Vegyünk csiszolatmintát és vizsgáljuk meg a szövetszerkezetet, megfelel-e az anyagminőség az elvárásoknak? Ez anyaghibára, gyártási hibára, tervezési hibára utalhat. Van-e egyéb sérülés az alkatrészen? Pl gödrös fogfelület, vagy rendellenes kopásminta, ez utalhat elégtelen kenésre, utóbbi meg szerelési hibára vagy géphibára. Ilyenkor képbe kerül az alkatrész helye, meg kell vizsgálni a váltóművet hasonló alapossággal.

    A tárgy fő témája az volt, hogy a vizsgálat eredményeként következtetnünk kellett a meghibásodás legvalószínűbb okaira. Ebből jegyzőkönyvet kellett készíteni, amiben rövid bevezetőben ismertettük a vizsgálat célját és mikéntjét, a mérési eredményeket, majd a végén rövid konklúzióban vázoltunk fel egy szakértői véleményt. Lényegében ez a három elem kell benne legyen egy mérési jegyzőkönyvben.

    Szóval elhiheted, hogy be lehet bizonyítani elég sok mindent. Egy bírósági eljárásban nagyon is elképzelhető, hogy szakértői véleményt kérnek.

    Amúgy meg úgy tudom a szerviz garanciát vállal a munkájára. Egy dokumentáció nekik is lehet érdekük, ahogy nekem is. A szerviz is könnyebben védi az álláspontját a "gyerekek, ezt elqrtátok" panaszokkal szemben, ha van róla jegyzőkönyv.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák