Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • M4c1k4

    csendes tag

    Üdv mindenkinek!

    Kérhetek egy kis segítséget hozzáértő emberektől. Régóta figyelgetem a Fórumot és sokszor nagyon hasznos információkat írtok, ezért talán nekem is tudtok segíteni néhány ötlettel, vagy komplett rendszer ajánlásával. Kültéri routerboard-ról és beltéri routerek-ről lenne kérdésem, remélem nem tér el túlságosan a témától.

    A problémám a következő:
    Már régóta tervezek az utcánkban két ház között összeköttetést létesíteni.
    Leginkább játék miatt hálózati összeköttetésre kellene, a lehető legnagyobb sávszélességgel. (legalább 2-300Mbps)
    5GHz-es összeköttetésre gondoltam két kültéri, vagy beltéri eszköz WDS-kapcsolatával. AP-re nincs szükség, csak sima WDS-re, amit Tomato (victek) fw-el sikerült létrehozni kisebb (50méter) távolságon és 2,4GHz-en, két G-s routerrel. (DD-WRT-vel eddig csak WDS+AP-t tudtam elérni.) Az épületek között 250 méter van, ami nem olyan sok, de sajnos két tető és egy fa is belelóg a jel irányba, tehát optikai rálátás nincs, vagyis olyan 20%.

    1. Kültéri megoldás. 1.:
    Kettő db. Ubiquiti nanostation M5 WDS kapcsolatával gondoltam először, de sajnos mások szerint talán 27-33Mbit/sec -ot tudna ez a kivitelezés.

    2. Kültéri megoldás. 2.:
    A Mikrotik Routerboard 411AH-val és 500mW-os RangerBooster miniPCI-os kártyával biztosan meg lehetne oldani, de egyrészt drága, másrészt nem láttam még olyan eszközt. Ja és gondolom ki kellene tenni a tetőre egy külső antennát, fel kell adni a feszültséget POE-en. Ha meg felvinném a tetőre 50-Ohm-os koax-al, akkor 5 méteren, több lenne a csillapítás, mint a nyereség a külső antennával. :(

    3. Routeres megoldás
    Egyszer valaki ajánlotta, hogy vegyek két jobb minőségű 5GHz-es 3 MiMo-s 300Mbit-es routert és azokkal talán jobb sávszélességet tudnék elérni még 250 méteres távolságon is. Arra van mód, hogy kirakjam a routert az ablakba. Így kb. telefonnal 150 méterről láttam a routert. Routerek közül nézegettem a TP-Link WR2543ND Dual-Band típust, vagy az új WDR4300, de ha tudtok ajánlani bevált routert akkor megköszönném. Láttam vargalex sikeres OpenWrt build-ját, amit ezekre a routerekre fel lehet telepíteni és ha jól olvastam Intruder2k5 bejegyzését, akkor a vargalex firmware tudja a 24dBi-t, vagyis 251mW-ot 5GHz-en. Szerintem ez elég lenne a 250 métert áthidalni, de ha mégsem, akkor nem szeretnék feleslegesen bevásárolni. Ezért kérném a segítségetek!!

    Továbbá, ha esetleg tudtok olyan routert, ami 5,7-5,8GHz környékén nagyobb kimeneti teljesítményt tud. (Mert ez a kültéri frekvencia) Néhány leírás szerint az Airlive bizonyos típusai tudnak 25dBi-t, vagy pl. ASUS RT-AC66U-ról írnak olyat, hogy akár 658mW-os kimeneti teljesítmény tud 5GHz-en! De ez szerintem is parasztvakítás, vagyis ügyes reklám fogás, de esetleg OpenWrt-vel, vagy Tomato-val, vagy DD-wrt-vel elfogadható kimeneti teljesítményt is ki lehet csikarni belőlük.

    Sajnos az AC-66U, az ára miatt nem jön számításba, de kíváncsi lennék, hogy az RT-N66U, vagy az AC-66U mit tud.

    Az Asus AC-66U-ról egy ebay-es leírásban találtam teljesítmény paramétereket 9dBi-s antennákkal, ami elképzelhető, hogy saját szerkesztés. De belinkelem, ha valakit érdekel.

    http://www.ebay.com/itm/9dBi-RP-SMA-Antennas-3-Asus-RT-AC66U-Gigabit-AC1750-Router-/110967952322?pt=US_Directional_Network_Antennas&hash=item19d63493c2

    Elnézést a sok leírásért nem akartam regényt írni. Csak néhány elképzelést vázoltam.
    Ha tud valaki segítsen, minden információt szívesen veszek, mert minden előrébb visz és talán másnak is segít majd!

    Köszönettel: Barna

    M4c1k4

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés