Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #1 üzenetére
Szuper!
Cimkéket ne adjak hozzá a topikhoz?
Azokkal azért könnyebb lenne idetalálni.[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #8 üzenetére
Dehát az miért lenne részlehajlás, ha a többi mellett megemlíted ezt is, ráadásul az egyik legfontosabb MILC szereplőt?
De mindegy is. Hajrá-hajrá a topikkal!
-
vond
MODERÁTOR
válasz Speeedfire #10 üzenetére
Persze, lényegtelen is. Csak fura volt (többünknek is).
Remélem, szépen beindul majd a topik. És kisimulnak, elrendezőknek az egyes témák, diskurzusok helyei.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #12 üzenetére
Jól van.
A kulcsszavakat hozzáadtam.
Egy kicsit sok így márkákkal együtt, de beírtam azokat is, egye fene.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Épp a minap teszteltem ugyanezt a G80-on. Az eredmény: Lehet, hogy meglepő, de elektronikus zárral kicsit élesebb minden, alacsony és magas érzékenységen is. Viszont minimálisan erősebb a zaj már alap ISO-n is, és más a zaj karakterisztikája is. Valamint 3-4 FÉ-nyi utánhúzásnál sokkal rondább az eredmény, mint mechanikus zárnál (elszíneződés, erősebb zaj, stb.), de igazából már 1-2 FÉ-nél is látszik valami.
Ha van igény rá, majd teszek fel teszképeket is.
#62) MrChris: Sokszor én is e-shutter-rel tolok végig egy-egy focimeccset. Elvétve, de készül néha olyan kép, ahol deformáltak a dolgok (pl. a labda ovális alakú, megnyúlnak a lábak, ilyesmi). De mivel gyors sorozatokat lövök, általában az előző, vagy a következő képen már rendben van minden.
Még mindig vívódok azon, hogy beletoljak-e minden második héten 1000+ expót a mechanikus zárba. A fentiekből kiindulva, nem biztos, hogy megéri.
Persze, amikor csak általános dolgokat fotózok, akkor nem para az a pár kép, főleg ha fontos a minél szebb utómunka.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Nem lesz itt feszkó. Sőt, talán épp eme új topik miatt fog letisztulni majd a többi is. Itt leszek, figyelek, de nem lesz itt semmi gond. Amúgy kösz, de nem volt semmi kinevezés, csak formailag lettem moderátor, ezután is nagybetűs arcképes leszek. Épp elég az nekem, főleg, hogy mostanában rajzolni is kevesebb időm van, mint szeretném.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Na, akkor innen folytatva átjövök ide. Hátha ezzel tényleg befejeződik a "rossz" topikban folyó vita.
Már nem azért, de ez milyen összehasonlítás? Totál más gyújtótávon, más napszakban, ráadásul más évszakban készült képek. És mi az az F1 a max. rekesznél a 18-55 alatt?
-
vond
MODERÁTOR
Dehogy biztos pont. Nagyon más a látószög, és bezavar a más nap- és évszak is.
Olyan tesztoldalról sajnos én sem tudok, ahol minden rendszerből lennének legalább a népszerű objektívek, és nem csak számokkal, hanem valós tesztképekkel bemutatva.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
A PhotoStats nagyjából olyan, mint az ExposurePlot, és elvileg működik Mac-en is.
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz Speeedfire #220 üzenetére
Ezek teljes, meg fél alakos képek, azért ott már nagyobb lesz a DOF.
3 méteren f1.4-gyel már ~10 centi, abba már belefér az arc lényegi része.De ha rekeszelnél FF-en is f/2.8-ra, vagy afölé, akkor meg minek váltani? Jó, nyilván másban is különbözik a két rendszer, meg lehet, hogy élesebb is lesz a lerekeszelt FF obi, mint a nyitott MFT, de ha nyitva tolod a mostani Sigmáddal, ott is ekv. 112mm f/2.8-on vagy, nem?
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Én is filózok rajta, hogy a 12-60, 14-140, és 42.5 mellé kéne még egy 25mm f/1.7. Néha azért érezni, hogy szűk az ekv. 85mm.
Használtan 35-40 körül még talán be is tudnám vállalni. Persze jó lenne egy ekv. 30-35 alatti fényerős fix is, de azok valamiért brutál drágák.
Rendesen elkapott a gépszíj, ahhoz képest, hogy karácsony előtt vettem az alap kitet.
-
vond
MODERÁTOR
válasz hibavissza #525 üzenetére
Ismerős.
Én a szombati esküvőzésen ledobtam az ékszíjat az A7III miatt. Elkezdtem agyalni, hogy mekkora kölcsönökbe kéne vernem magam, hogy legyen egy ilyen alap szettem. Aztán szerencsére pár perc után kijózanodtam.
-
vond
MODERÁTOR
Azok a rohadt mobilok. Én visszasírom azokat az időket, amikor még érték volt fényképezni, meg valamennyire érteni is kellett hozzá, nem csak a kijelzőt nyomkodni milliószám minden lehetséges helyen és időben. (Meg amikor még egy koncert pl. így nézett ki, nem így.)
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #698 üzenetére
Nagyon durva, hogy nincs közte 50 ropi se.
Tényleg, vett már valaki G90-et?
A váz annyira mondjuk nem is érdekel, de arra kíváncsi lennék, hogy az új 14-140 mennyiben más, mint az elődei (azon túl, hogy csepp- és porálló lett).
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #765 üzenetére
Épp azt (is) néztem a Roland Garros közvetítések alatt, hogy meglepően sok fotós volt kint Szotyival. Pár éve még kizárólag CaNikon-t lehetett látni kb. minden sporteseményen. Max. a kályhacsövek jöttek más gyártótól.
-
vond
MODERÁTOR
Tök véletlenül láttam meg egy videóban, hogy a Panasonic S1-be és S1R-be végre belerakták a választható linear manual focus mode-ot. Bízom benne, hogy egy firmware frissítéssel lejön az MFT vázakba is ez a funkció. Bár a Panát ismerve, inkább bevédik ezzel is a drágább vasakat. Mindenesetre legalább már napirenden van a dolog.
-
vond
MODERÁTOR
válasz mikrofon #904 üzenetére
Na, egy olyan szettet én is bevállalnék.
Munkatársam nemrég újított be egy A7III-at. Kicsit megnyomkodtam én is. Egyelőre egy Canon 17-40 f/4 volt rajta átalakítóval. Azóta jött neki egy 35-ös, meg egy 85-ös f/1.4-es Sigma is. Na azokkal már igazán brutális a cucc.
A világ összes pénzét el lehetne költeni erre.
-
vond
MODERÁTOR
Én se ezeket vettem volna. Ő tudja, mivel akar dolgozni. Aztán max. rájön, hogy mégsem ezek lesznek a jók.
Nekem általános obinak egy 24-70, vagy 24-105 bőven megfelelne (Full Frame-en az f/4 is elég világos), meccsekre meg kb. csak a 24-240 lenne elérhető, ha az A7 vonalra nyergelnék át. Az átfogásban kb. megfelelne az MFT-s 14-140-emnek, ekv. fényerőben (ha ilyet számolunk) meg még jobb is lenne.
Bukézni meg pl. egy olcsóbb 50-es, vagy valami hasonló.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Köszi! Jó hülye vagyok. Erre magamtól is rájöhettem volna. Egy ilyen viszonylag kicsi házból FF-en már nem olyan egyszerű kitolni a 240 millit, mint mondjuk MFT-n. Ha kipróbálhattam volna, biztos egyből leesik (na nem az objektív).
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
A7III + Sigma 35 1.4 a VOLT-on.
Nagyon durva, hogy ilyen távolságnál is milyen háttér, illetve előtér mosás van.VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
vond
MODERÁTOR
válasz Mercutio_ #923 üzenetére
A FB kinyírja azt is.
Itthagyta a kolléga az asztalomon tölteni.
Valakinek gyorsba' egy A7III + 35/1.4 + 85/1.4 féláron?Azért ez a 85-ös nem kis darab, meg van egy pötty tömege is.
Szombaton esküvőzünk, majd mellérakom a G80 + 42.5mm f/1.7-et.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #925 üzenetére
Jól beszéltél akkor is, most is.
Én is érzem, hogy már a Pana 25mm f/1.7 is so-so, ha azt akarom, hogy egy kicsit kiemeljem a témát a környezetéből. Félalakosban még elmegy, ha van bőven tér mögötte. Közelebbi porténál mégjobb, de ott azért már van egy kis torzítás.
Ezzel szemben a Pana 42.5mm f/1.7 már eléggé okés. Szépen ki lehet emelni a dolgokat. Meg azokról a képekről/videókról már érzésre sem mindig mondod meg, hogy MFT-n készültek.
Lehet, hogy nem a legjobb példa, de nekem egy ilyen, meg egy ilyen DOF már nagyon bejön, és mégsem kellett hozzá kimennem a világból, mondjuk a 14-140 végével.
Pont ezért (is) gondolkozok egy ideje, hogy egy kis ráfizetéssel lecserélem az sötétebbik 12-60-ast és a 25-öst egy Pana 12-35mm f/2.8 II-re. Ha már úgysem sokat veszítek mélységélességben, meg fényerőben, akkor legyen egy minden szempontból pöpecebb alap objektívem, ami a zoom miatt ad egy kis szabadságot is.
De lehet, hogy végül csak kitobi csere lesz (ha lesz), mivel nincs szívem 40-ért eladni a kis 25-öst.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz vihartigris #928 üzenetére
Látod, berántott a világ, mint óvodást a körhinta.
Milyen egyszerű volt az életem a "kis" FZ200/300-zal.
És csak egy kicsit voltam csóró, nem ennyire, mint most.[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz #31733248 #936 üzenetére
Min használod a Sigma 17-70-et? A múltkor elmélkedtem azon az MFT topikban, hogy milyen lenne "olcsó", de viszonylag jó, fényerős alapzoom-nak a G80-ra egy használt Sigma/Tamron 17-50 f/2.8. Amiből ugye speedbooster-rel lenne egy nagyjából 24-70mm f/2-m, ki tudja milyen autofókusszal, meg képminőséggel. Ez még nem annyira észvesztően nagy és nehéz cucc. A fényerő miatt még meghoznám ezt az áldozatot, ha tényleg használható lenne így a szett.
___________________________Ez meg egy kis off a Redmi Note 7 topikból, mint érdekesség. Engem teljesen ledöbbentett a dolog. Tényleg egészen elképesztő, hogy milyen képeket lehet lőni egy 60 ezer forintos (!) mobillal.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Nézem a videós képminőségeket, és azért nagyon durva, hogy mennyivel élesebb, részletgazdagabb az MFT GH5, mint a FF A7III.
Még a "kis" G80 is jobb ilyen téren, mint a A7III.
Persze érzékenységben, dinamikában ott van az 1,5-2 FÉ előny biztosan a Full Frame Sony-nál, de a GH5-höz képest már nem is olyan nagy a különbség.
Folyamatosan motoszkál az agyamban, hogy eladok minden MFT cuccot, és egy kis kölcsönnel irány a FF világa. De most megint elbizonytalanodtam egy kicsit.
Azt hiszem, jó lesz, ha elnyugszok a seggemen.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Igen, jó lenne tudni egy kicsit többet a használt beállításokról és körülményekről. De más közvetlen összehasonlítást nem találtam. Ha tudsz ilyet, akkor linkeld már be lgysz.
A lassítás miatt én az A7III-at is 90%-ban 1080p-ben használnám, ezért nekem ez fontosabb, mint a tűhegyes/pengeéles 4K.
Az ISO-t írtam én is, hogy nagyjából 2 FÉ lehet. Vagy még ennél is több pl. egy GH5-höz képest?
-
vond
MODERÁTOR
Igen, azt a múltkor már néztem, hogy az A7SII-nek nem sok értelme van az A7III ellenében, mert utóbbi is majdnem hozza azt az érzékenységet, viszont általánosságban meg jobb gép. Főleg, ha félig fotóra is kell.
ISO6400 és 25600 az pont két FÉ. Nyilván a fizikát, a jóval kisebb szenzorméretet nem lehet megkerülni. De nem olyan rossz az a GH5 magas érzékenységen sem. És basszus, milyen "régi" gép már.
Van itt valaki, aki használt huzamosabb ideig GH5-öt és A7III-at is, fotóra és videóra is?
(#998) vihartigris: Igaz, de ekkora különbséget nem okozhat az eltérő(?) JPG tömörítés. Meg annak más lenne a karakterisztikája is. Abból eredhet a más fájlméret, hogy pl. a Sony képén hatékonyabban lehet tömöríteni, nincs rajta annyi apró részlet. Bár aztán ki tudja.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #1004 üzenetére
Őszintén? Nem annyira égető az ultra magas érzékenység. Csak hát a FF miatt mindig elindul a vezérhangya a fejemben. Főleg, mióta majdnem minden nap találkozok a kolléga A7III-sával.
Leginkább talán lagzikon tolnám fel az ISO-t, meg mondjuk néha sötétebb meccseken se jönne rosszul, ha nem kéne megállnom 3200/6400 körül, és tarthatnám mellette az 1/1000-et, vagy legalább 1/500-ot fotóban.
Bár most elvileg érkezik hozzám egy Rokinon 12mm f/2. Azzal azért beljebb leszek a lagzikon, amikor nagyon kevés a fény, és nagylátó kell. Már amennyi meló lesz. Mert ez is elég esetleges egyelőre.
Nálam fotó-videó kb. 50-50%. És mindenképp kell valami megfizethető tele, vagy méginkább egy hosszabb zoom, mint pl. MFT-n a Pana 14-140. Ez mondjuk megint egy mínusz az FF mellett, mert ott gyakorlatilag van egy nagyjából mindenki által lehúzott, elég sötét 24-240, oszt csókolom. És az is 300k, kint meg talán 200-250.
Gondolkozom egyébként egy GH5+12-35II-n is, kintről nagyjából 500k lenne, bár nem tudom, be mernék-e vállalni ekkora összegű külföldi vásárlást. De ugyanez a szett itthon közel 800k. Elpasszolva a G80-at, a 12-60-at, a manuál 12-t, meg esetleg a 25 f/1.7-et, már nem is kéne olyan sokat hozzátenni. És akkor vázban is lenne előrelépés, meg kitobiban is. Hmmm...
_________________Ja, elképesztő, mit fejlődött a Fuji ilyen téren az elmúlt 1-2 évben. Látszik, hogy komolyan veszik, és értenek is hozzá. Most ránéztem pl. hogy mit tud egy X-T3, és nagyon durva. Van egyáltalán annak a váznak valami komoly hátránya mondjuk egy GH5-tel, vagy A7III-mal, vagy a jobb, APS-C-s Sony-kkal szemben?
_________________(#1002) MrChris: Ja, jó kis gép ez a G80. Hogy rohadna meg. Nem könnyű róla váltani, még elméletben sem.
Az az A6300 4K azért nagyon durva. Na ezt nevezem én élességnek. Még az A7III-nál is jobb. Valamit ott nagyon eltaláltak.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #1082 üzenetére
Főleg, hogy pl. egy A7III milyen apró, ahhoz képest, hogy mekkora szenzor van benne. A váz kb. akkora, mint a G80, persze az FF objektívek alapból sokkal nagyobbak, de szerintem egy - amúgy kiváló - 24-105 alapobjektívvel is eléggé vállalható méretű a cucc. A kis 50 egynyolccal meg nagyjából akkora, mint a G80, plusz a 25 egyhét.
-
vond
MODERÁTOR
Nem gyenge. Nagyon szimpatikus ez a Fuji minden téren. Ha begyűrűzne az IBIS a megfizethető vázaikba, akkor el is gondolkoznék a váltáson. Még akár a full frame kárára is.
(#1171) madgie: Köszi!
Még mindig szoknom kell a régi-új arcodat.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #1323 üzenetére
Ugyanígy használom én is a jelenlegi G80-at, és használtam a régebbi bridge gépeimet is. Kisujj a markolat alatt, - ahogy írod - amolyan extra támaszként. Nekem stabliabb is így a fogás, mintha a kisujjammal is csak markolnám, ahogy a többivel.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #1325 üzenetére
Én mondjuk egy csomószor úgy is használom a gépet, hogy az egész kézfejem előrefelé el van forgatva a markolat körül. Úgy, hogy nem is a mutatóujjammal nyomom az expó- vagy a videógombot, hanem a hüvelykujjammal. És így már nem csak a kisujjam van alatta, hanem a gyűrűs is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz mikrofon #1366 üzenetére
Azt hittem, még én nyomom durván, hogy a 80-90%-ban hobbira használt MFT szettembe bő fél év alatt kb. 600 ezret toltam bele. De nem.
Mennyire más volt a 100-150 ezres bridge-ek világában (minden szempontból).
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Mercutio_ #1370 üzenetére
Nem ennyire durván, de én is tapasztalom. Ki is tudok készülni tőle.
(#1369) kovsol: Visszamennyé!
(#1371) 80hun: Bármennyire is kicsi, meg könnyű úgy összességében a G80 egy alapzoommal, én sem szívesen viszem "csak úgy" magammal. Ezért is (meg ritka, két vázas melókhoz) vállaltam be egy használt GX80+12-32 szettet. Na, azért ez már más, ezt becsűröm a hátizsák elülső zsebébe, vagy akár kabátzsebbe, aztán jöhet mindig velem.
Miért OFF-ban írok, meg Ti is? Átrakom az egészet ON-ba. Szerintem ez simán a topik témájába vág.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz mikrofon #1374 üzenetére
Hasonló időben, és hasonló gépekkel kezdtük.
Nekem ez a Canon A80 volt a belépőm a digitális fényképezés világába (szintén amikor már önellátó voltam). Milyen jó kis gép volt. Pörge-forga kijelzővel, 2003-ban. Az volt ám a nem semmi.
Előtte filmesekkel bohóckodtam én is. Néha egy kicsit komolyabban is.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Jó is az az obi, de én tudom, hogy nekem sok esetben szűk lenne. Így nálam marad a 12-32. Filóztam már rajta, hogy a 25mm f/1.7-et kis ráfizetéssel be kéne cserélnem inkább a 20-asra. De a 25-öst is alig használom. Eladni viszont nincs szívem. Meg videóra azért lehet, hogy jobb, mint a 20-as.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #1389 üzenetére
Ma nagyon formában vagy. Ne hagyd abba.
Amúgy ez a mérhetetlen állattenyésztés (és fogyasztás) tényleg elég komoly téma.
-
vond
MODERÁTOR
A GX80-nal megpróbálkozhatsz hosszabb expókkal is. Nagylátón simán ki lehet tartani negyed, meg fél másodperceket. Nekem sokszor még az egyet is sikerül bemozdulás nélkül.
Az az f/5.6 honnan jött? Sötétben én inkább nyitnám és úgy az érzékenységet is vihetném lejjebb. Melyik obival tervezed, a 12-32-vel, vagy a 20-assal?
Nem sok tüzijátékot fotóztam, de én RAW sorozatban csinálnám, előre beállított WB-vel, MF-fel, legtágabb rekesszel, és mondjuk 1/4, 1/2 körüli záridővel.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Horizon: Zero Dawn
- Mass Effect sorozat készül az Amazonra
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Google Drive
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- iPhone topik
- Sorozatok
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Premier előzetesen a Chicken Police – Into the HIVE!
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest