Új hozzászólás Aktív témák

  • Drizzt

    nagyúr

    válasz G@ben #106906 üzenetére

    "Segal: az állampapírokat ismerem, csak a jelenlegi vezetés miatt az is igen kockázatosnak tűnik a visszaváltás esetleges és akár durva változásának lehetősége miatt. De ha elmondjátok, hogy miért nem kell ilyentől tartani, megköszönöm!"

    Ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor vegyél rövid lejáratú állampapírt. Akkor nincs ilyen jellegű kockázatod, ha odafigyelsz, hogy akkor járjon le, amikor neked jó.
    A hosszabb lejáratúaknál az 1%-os visszavásárlási ráta megváltoztatása ellen a legjobb érvek a következők:
    - Az államnak leginkább érdeke a legmagasabb kamatozású papírt visszavásárolnia, mert ekkor lecsökkennek a kamatfizetési költségei.
    - Ha jelentősen megnövelik az 1%-ot, akkor nem nagyon fog venni új papírokat tőle senki, így finanszírozási problémákba kerülhet. Valamint ilyen esetben felélénkülhet a másodpiac.
    - Az is erősen látványos, hogy a bankok által kiküldetett hirdetményben, amiben reklámozniuk kell az állampapírokat a bankbetétekkel összehasonlítva, direkt nem említi a PMÁPot. Mert mostmár az államnak az egyre kevésbé jó deal, hogy ilyet áruljon, az összes többi papíron kisebb kamatot kell kifizetnie.
    - PMÁP még valószínűleg 2026-ban is az egyik legjobb kamattal szolgáló állampapír lesz, a jelen felhozatal alapján, így tömeges kiáramlás nem feltétlenül várható.

    Ettől függetlenül persze van esély minimális változtatásra, ha nagyon sokan akarnának egyszerre állampapírtól szabadulni valamiért. De ilyenkor is tipikusan az az elsődleges megoldása a MÁK-nak, hogy valami másféle papírba áttereli az embereket. Eddig az 1% már volt 2% korábban. Reálisan nézve 5% felett már szinte biztosan teljesen meghalna a befektetői bizalom, így ezt tudnám maximumnak elképzelni, nagyon rövid ideig. De nagy összeget tennék rá, hogy 2% felett se nagyon fog járni.

    Ha viszont teljesen kockázatmentes akarsz lenni, akkor DKJ + 1MÁP kombinációja lehet a jó. Ehhez viszont tudnod kellene pontosabban, hogy mikor kell a pénz. Ha ez nem ismert, rövid távra a PMÁP tűnik a legerősebb jelöltnek.

    Az is fontos egyébként, hogy egy adott adag pénzt akarsz elhelyezni, vagy minden hónapban valami fix összeget. Utóbbi esetben több a bizonytalanság, mert a PMÁP gyakran változik, nem tudni medig kapni ilyet, mint ami most van.

    [ Szerkesztve ]

    I am having fun staying poor.

Új hozzászólás Aktív témák