Új hozzászólás Aktív témák

  • Videl

    csendes tag

    válasz szuszinho #1011 üzenetére

    Ha kezdő linuxos vagy, akkor szerény véleményem szerint a Mint (Ubuntu alap), Manjaro (Arch) a legajánlottabb. Már csak a leírások, előre telepített programok (java, flash, kodek, stb.), közösség miatt is. Nem tudom, hogy Linux Mintből hányast és milyen asztali környezettel használsz, de gondolom a 16 cinnamon. Ez esetben megpróbálhatod először azt, hogy kikapcsolt animációkkal meddig bírja a gép. Vezérlőközpontban a haladó beállításoknál lesz az valahol. Ha ez nem elég, akkor az xfce környezetet nézném meg. Nem feltétlenül új telepítéssel, hanem csak egy paranccsal felraknám a terminálból. Utána kijeletkezés, majd xfce-t kiválasztva bejelentkezés. Nemcsak gyorsabb, de kímélőbb is, mint a cinnamon. Főleg, ha kikapcsolod a kompozitálást.
    Tudom ajánlani kipróbálásra a Manjarót is, ha esetleg a Minttel valami nem működne. Nekem ez volt az egyetlen, ami alapból jól kezeli a wifit, videókártyát, webkamerát és még a gép is hűvösebb. Ebből is az xfce-t mondanám elsősorban. Az xfce-ben (mindegy hogy Mint vagy Manjaro) annyi hiba van, hogy elsötétül a kép bizonyos idő után, ha netes videót nézel. De le van írva, hogy mit kell ez esetben csinálni. Itt, a fórumon is. Ha nagyon fontos neked a külső, a jól konfigurálhatóság és hajlandó vagy kicsit több időt számmi a beállításokra, akkor a KDE felületet javaslom. Itt alapból nincs ilyen elsötétülős probléma. Én is ezzel használom a Manjarót. Főleg azt szeretem a KDE-ben, hogy nagyon testre lehet szabni, még az étvágyát is. 64 bites rendszerem fogyasztása az 1 gb ramot is ritkán éri el, azt is csak akkor, ha hd filmnézés közben több lapot is megnyitok a google chrome-ban. Szóval a 2 gb elég neki (ha jól láttam, annyi van a gépedben). Az én videókártyám nem valami csúcsmodell (Intel GMA 4500), szóval a tiédnek is elégnek kell lennie. Nagyon szívesen leírom, hogy mit kell beállítani, hogy gyorsabb és erőforráskímélőbb legyen a KDE, ha esetleg ez kell és nem az xfce.
    Sokan ajánlják az Elementary OS-t is, de erről őszintén szólva nem tudok érdemben nyilatkozni. Nem használtam túl sokáig, mert nem tetszett neki a videókártyám.
    Elsősorban azt tudom tanácsolni, hogy írd ki cd-re vagy akár usb-re ezeket és nézd meg, hogy melyik milyen. Melyik indul el, melyik felel meg külsőre, melyik kezeli jobban pl. a hálózatot. Ez eléggé gép függő, hogy milyen linux illik rá. Az én majdnem 5 éves Asusomra pl. az Arch alapú Manjaro a legjobb. Kipróbáltam már pár disztrót, mire megtaláltam az igazit (összes Mint és Ubuntu, EOS, Debian, Fedora, Mandriva (Mageia), Opensuse).

Új hozzászólás Aktív témák