Új hozzászólás Aktív témák

  • #59070464

    törölt tag

    Szeretnek egy kis segitseget kerni Arch/AUR dolgok kapcsan. Mivel a kerdeseimben erintett a felhasznalokezelesek teamakor, nem tudom elhallgatni, de lustasagbol eddig mindig root voltam. Tobb dolgot kezdett erinteni, hogy ennek milyen hatranyai vannak.

    1. AUR-bol telepitettem a newsbeuter-git, ranger-git es cmus-git csomagokat. Utobbi most csak sudo-val hajlando elindulni. Nelkule:
    cmus: bind: Permission denied
    Nyilvan ez hulyeseg, probaltam is megoldast talalni, de csak ezt talaltam, amit nem ertettem. Arra sem jottem ra, hogy pontosan milyen jogokat kellene (chmod/chown?) modositani es hol. A dolgok megerteset tovabb neheziti, hogy a newsbeuter-git es a ranger-git csomagoknal nincs ilyen problema.

    2. Az alabbi modon telepitettem AUR-bol a csomagokat:
    mkdir cmus-git
    cd cmus-git
    git clone https://aur.archlinux.org/cmus-git.git
    cd cmus-git
    makepkg -si

    Elotte persze toroltem a cmus-t (de lehet ez szuksegtelen):
    pacman -Rs cmus

    - Nem ertem, hogy a cmus-git miert nem telepitette a fuggosegeket? Gondoltam ezt az alapjan, hogy a libdiscid nelkul el sem indul.
    - A cmus-t telepitve telepul a libcue es a libdiscid is.

    3. Amiota fent volt a cmus-git, azota a cmus --v parancsra cmus v2.8.0-rc0-45-g861939d verziot mond a terminalom, attol fuggetlenul, hogy a cmus vagy a cmut-git van fent. Mig a pacman -Qs mindig az aktualis verziot mondja . Ezt sem ertem miert van. Mintha valamilyen kapcsolo hianyaban toroltem volna a cmus-git-et es beragad valami.

    4. A cmus jelenleg harom helyen van megtalalhato, amit megint csak nem ertek:
    /bin/cmus
    /bin/cmus-remote

    /usr/bin/cmus
    /usr/bin/cmus-remote

    /usr/local/bin/cmus
    /usr/local/bin/cmus-remote

    De ha torlom -Rs kapcsolokkal, akkor ez mindig itt marad:
    /usr/local/bin/cmus
    /usr/local/bin/cmus-remote

    Gondoltam ez utobbi lehet hasznos informacio, hogy valamit valahol nem csinalok jol. Raadasul itt csak a cmus es cmus-remote van, semmi mas, amit alapbol furcsallok.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák