Új hozzászólás Aktív témák

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #22297 üzenetére

    No, erre kevesen képesek.

    Pedig néha nincs mit tenni, főleg ha valaki eléggé gyorsan fel tudja magát húzni. Saját és kollégáim egészségi állapota megőrzése céljából így volt a legokosabb. :K

    Persze, oltsanak mindenkit aztán haladjunk.

    Annál is inkább, mert én még nem látom a dolog végét azzal, hogy a jelenlegi oltáskörök lefutnak. De azért a későbbiekre mindenképpen könnyebb lenne reagálni aztán meg besorol a dolog a 2évente rendszeres, de választható influ oltások közé.

  • cattus

    őstag

    válasz ubyegon2 #22299 üzenetére

    Aki nagy sebességgel kerékpározik a járdán úgy, hogy nincs rajta semmiféle elválasztó jelzés, az felelőtlen. Ebben az esetben jobb ha az autóúton megy. De pls ne egy ilyen példa alapján mondd hogy ne fejlesszenek a kerékpáros infrán, mert pont az ilyen eseteket lehet vele csökkenteni. Ha meg a közlekedési balesetekről kéne anekdotákat gyűjteni, asszem az autósok által okozottak kicsit nagyobb többségben lennének.

    #22300 ivana
    Bőven jó az a két csík, az elválasztós kerékpárút életveszélyes

    Naponta tapasztalom, hogy nem elég. Az autók beszorítanak, ráparkolnak, ott előznek. Az meg hogy az elválasztott életveszélyes lenne nem tudom honnan veszed (én az elválasztottat úgy értettem hogy autóúttól és gyalogos forgalomtól is el van szeparálva). Kerékpáros a járdára meg ne menjen, főleg ha nagy sebességgel közlekedik.

    Do the thing!

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz cattus #22302 üzenetére

    De pls ne egy ilyen példa alapján mondd hogy ne fejlesszenek a kerékpáros infrán, mert pont az ilyen eseteket lehet vele csökkenteni.

    Nem pont ezt mondom, de nem ezt tartom a legfontosabbnak. Éppenhogy az egész közlekedés átdolgozására lenne szükség, nem csak a biciklisek közlekedésére kéne koncentrálni a fővárosban. A milliós agglomerációs forgalom miatt be kell vezetni a dugódíjat egy jó nagy belső körre. Ha nem tetszik valakinek, kikerüli azt a kört. Pár hete mentem reptérről Gödöllőre, én is fizettem azért az egy útért, ha nem tetszett volna, megyek kerülő úton.

    De mint írtam is, egy teljes közlekedési megújítás hatalmas pénzekbe kerülne, de megérné. Emiatt is fizetnie kéne azoknak is, akik nem itt laknak, de itt közlekednek. Ha nem teszik nekik, takarodjanak a fenébe. Én Pesti lakosként jóval többet fizetek, súlyadó, etc., mint egy környező településről bejáró, aki jórészt itt használja az utakat. Akkor miről beszélünk? Fizessen csak dugódíjat szépen és akkor kb majd annyit fizet, mint én.

    Ja és ha már itt tartunk, hogy infrafejlesztés, hogyan fizessenek a biciklisek, ha nem lehet őket azonosítani? ;] Vagy a biciklisek úthálózatának fejlesztését is a pesti autósok fizessék? Fasza!

    [ Szerkesztve ]

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz cattus #22302 üzenetére

    Az a baj, hogy Budapest már elég öreg város, így is túlzsúfolt, már nem fér el plusz bicikliút sehová. Az utcák / járdák szűkek és keskenyek, így is kevés sáv van és giga dugók, nem lehet csak úgy megbontani, mert rombolja a városképet is + még élhetetlenebb lesz az egész ha nem lehet közlekedni.

    Egy újonnan épülő városba, amibe eleve beletervezik a biztonságos biciklizéshez az infrastruktúrát oké, de egy öreg várossal, ami tele van szűk utcákkal és kb. minden 2. épület műemlék, nem fogsz tudni sok mindent kezdeni.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #22304 üzenetére

    A java majd csak most jön. Itt nem a vírus volt a legnagyobb probléma, nagyon nem.

    Nem, de aköré van szőve minden most. A nagyobb problémák később gyűrűznek elő, akkorra mondtam én, hogy betagozódik a jelenlegi oltási mechanizmus a többi flu oltások közé. Max nem kétévente lesz komolyabb influ járvány. De az emberek nagy része az influenza járványokat sem érzékeli, így lesz ez a coviddal is.

    Én őszintén irigylem azokat akik képesek megállni, hogy ne olvassanak híreket, nézzenek TV-t, stb. nekem nem megy.

    Dehogynem, ha nem próbálod, persze nem megy. ;] Egyszerűen egyik pillanatban azt mondod, hogy kész, nem nézem, nem olvasom. Ha egy hetet kibírsz, megy a többi is. Most már egyébként engem totál nem zavar, ha poltopik vagy covid topik linkjei hírportálra visznek, körülnézek ott, egyes cikkeket el is olvasok, de van, hogy kimaradnak napok és nem hiányzik. Ha a topikokat nem nézem meg, akkor hírportált se szoktam megnyitni, poltopik most is 1444 olvasatlant mutat, a .hu-ra is csak a biciklis hír miatt néztem most be.
    (napokig nem tudtam, hogy biciklis főpolgink lett, biztosan sejtettem, mit kapunk majd vele/tőle) :N

    Jut eszembe, sok szó esik itt a nagy sebességgel közlekedő biciklisekről.....városi környezetben mennyivel is lehet biciklizni? Tényleg nem tudom, de tuti nem annyival. No de ha semmilyen közlekedési vizsgára nincs kötelezve a bicajos, honnan kéne tudnia? Van ezeken sebességmérő egyáltalán?

    [ Szerkesztve ]

  • cattus

    őstag

    válasz ubyegon2 #22303 üzenetére

    A dugódíjjal kapcsolatban maximálisan egyetértek.

    Vagy a biciklisek úthálózatának fejlesztését is a pesti autósok fizessék? Fasza!

    Adót minden dolgozó ember fizet. Arra meg nincs semmi törvény, hogy az autóhasználatból beszedett adót a közlekedésfejlesztésre fordítják. Közösbe megy minden és abból lesz utána elosztva. Az autókra pedig azért van extra kivetve, mert jóval nagyobb terhelést jelent a környezetre, közlekedésre és az utakra.

    #22304 Aweriot

    Izé... kicsit több van belőlük mint biciklisből meg BKV buszból.

    Igen, és ezzel együtt jóval veszélyesebbek is.

    Teljesen logikus, hogy ez lesz a vége.

    Érdekes, ha egy bringás KRESZ-t szeg akkor hogymerészeli-mitképzel, de ha autóban ül, akkor szegény már csak a körülmények áldozata, hát nem is tehet róla. :)

    #22305 Apollyon

    Igen, ahogy korábban is írtam véges területtel nem lehet mit kezdeni, csak valakinek a kárára. Van egy egészen jó videó arról, hogy miért érheti meg mégis másoknak a kerékpáros fejlesztés: [link]

    Mondjuk ha az autók miatt már most sem lehet elférni, talán ki kéne szállni belőle és alternatív közlekedési módokat használni. Persze erre lehet ösztönözni az embereket (P+R parkolók, dugódíj, kerékpárút, minőségi és jó lefedettséget biztosító közösségi közlekedés), de végső soron az embereken múlik, hogy leteszik-e az autót.

    Do the thing!

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz cattus #22307 üzenetére

    Az autókra pedig azért van extra kivetve, mert jóval nagyobb terhelést jelent a környezetre, közlekedésre és az utakra.

    Fenéket! Sokat fékezek, gumikat koptatom és az idegrendszeremet hordom Graz-ba! :D

    (na jó, ez a hülyeség volt már, ebben az utóbbiban igazad van, amúgy is sok bicajos családjában van autó is)

    Elértünk oda, hogy nagyrészt egyetértünk, max máshová helyezve a hangsúlyt. De valamit kezdeni kéne a közlekedéssel, valami drasztikusat, csak hát ahhoz olyan pénz kéne, ami máshová ömlik inkább. :(( Tényleg micsoda idiótaság már, hogy quasi autóút vezet át a város közepén az Erzsébet hídhoz!? Pesten szinte csak a Hungária félgyűrű, ami alkalmas arra, amire használva van, a többi bevezető út csak amíg el nem éri a város belső(dugódíjas) részét.

  • ivana

    Ármester

    válasz cattus #22302 üzenetére

    Én valószínűleg kicsit más sebességgel haladok bringával, de nem nagyon szoktak izgatni az autók városban... Minden egyes kereszteződés borzalmas, ha le van választva. Meg nincs is rá szükség.

    A körúti bringasávan amúgy inkább gyökér futárok szoktak jönni, akik miközben parkolok kocsival anyáznak. Ráparkolni max. áruszállítót láttam, de az meg szerencsétlen mit csináljon?

    [ Szerkesztve ]

  • cattus

    őstag

    válasz ivana #22309 üzenetére

    Jó neked, én mivel viszonylag lassabb vagyok inkább fosok az autók között, meg nem egyszer volt hogy direkt rámhúzták a kormányt.

    A kereszteződést is lehet értelmesen csinálni: [link] Persze ehhez elég nagy hely kell és nem is alkalmazható mindenhol.

    Ráparkolni max. áruszállítót láttam, de az meg szerencsétlen mit csináljon?

    Jogos, erre talán a dedikált rakodóhely lenne a legjobb megoldás, ahova szimpla személyautó nem parkolhat.

    #22310 Aweriot

    Persze senkinek se kéne szabályt szegni, csak amikor valaki pl. kerékpárral nem tud rendesen kanyarodni, mert szar egy kereszteződés, akkor ő egy gyökérnek van elmondva aki a szabályokat sem ismeri (és nem a fent említett "körülmények áldozata").

    Do the thing!

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz cattus #22311 üzenetére

    Ez a kereszteződés valóban tök jól ki van találva! Nálunk a lakótelep Hungária krt-re kihajtása úgy van megoldva, hogy csak akkor látom jól be az érkező forgalom pár másodperces szünetét, ha teljesen keresztbeállok a bicikliúton, szoktak is pofázni a biciklisek, mert nem tudnak továbbhaladni. Viszont ha a bicikliútat szabadon hagyva állok meg, nem látok ki a Hungáriára, mondjuk ha ezt nem fogja fel egy biciklis, akkor büdöstahó idióta, mert azért ha arra szokott járni, láthatja, hogy a Hungária körúton rohadt sok autó jön állandóan és qrva nagy sebességgel, ja és egyébként az érkező biciklist is csak akkor látom szinte, ha már félig ráhajtottam a bicikliútra.
    Nem tudom kik tervezik ezeket a keresztezett kihajtókat, de se biciklizni nem szoktak, se autózni, az tuti.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #22314 üzenetére

    Ezeket a gépeket cserélik ezerszámra? Nem semmi, ha jól látom annyira ócska vackok, hogy majdnem két éve adta ki őket a Dell.....érdekesek ezek a más pénzével jáccó cégek, valahogy ott nagyon nem számít a pénz. :N

    Meghajtó milyen lesz benne*? Ha ilyen jáccós lesz csak, annyira nem gáz a 8giga memória! De persze memóból nem létezik sok.

    Egy 870 EVO-t rakj bele szerintem aztán hadd szóljon.

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #22318 üzenetére

    Ezt éppen nem, ez "rajtunk ragadt" egy túlrendelésből.

    Ja, akkor ennyire csak nincsenek elszállva! Okosan csináljátok ezt a túlrendelést, viszont akkor ebben lesz meghajtó is neked. :K

    Ahol lízingelik a gépparkot ott egyébként általában 3 évente szokott csere lenni.

    Ebben egyébként itthon is lehetne ráció, ha jól tudom az amortizáció is lefut 3 év alatt nullára. Mégis milyen ezeréves gépeket használnak rengeteg helyen. :(

    Semmi extra, egy WD Blue.

    Ha ez SSD-t jelent, az teljesen jó. (ha a Blue 3D-ről van szó)

    Ha meg nem akkor rakok bele többet.

    Figyelj, ha nem virtualizálsz és nem akarsz böngészőnél megnyitott fülrekodrot dönteni, akkor jelenleg a 8GB az optimális egy átlag felhasználói gépben. Persze ha most olcsó a memó, ártani nem fog.

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #22316 üzenetére

    Egy jó GPU mindig meghálálja magát. Nem csak játéknál, hanem bármilyen gyorsítást használó alkalmazásnál. Nem kell itt 3080 Ti-ra gondolni, meg százezreket költeni rá, egy használt GTX750-980 közötti vagy ennek megfelelő AMD R9, régi RX elég olcsó (volt eddig, míg nem mentek el készlethiány és coinbányászat miatt az árak), azzal már jól el lehet lenni, akár még gaming is belefér értelmesebb felbontásig, úgy, hogy nem lesz diavetítés. Csak arra kell figyelni, hogy legyen rajta min. 2 GB VRAM, támogassák a legújabb driver, és támogassa a releváns grafikus API-kat. Meg annyi kimenet, ami neked kell, ha kell 4K van ilyen, akkor HDMI 2+ vagy megfelelő DP verzió.

    Az i3-8100 nem olyan rossz proci, az integrált GPU is UHD630 benne, az még nem túl régi, és a 8. gen volt, ahol az Intel először elkezdte növelni i3-ason is a magszámot (a Ryezenek által diktált verseny miatt), 4 fizikai mag, 6 MB cache, ezzel felzárkózott a korai i5-i7 szintjére, mivel nem csak magszámnövelés volt, hanem IPC növelés is.

    A 8 GB is elégséges lehet. Néhol szűkös (hiszen az integrált GPU is ebből foglal le), de abból ki lehet jönni azért átlagos felhasználásnál, még bloat, GUI-s rendszerrel is. A legtöbb játéknak is elég annyi. Még néhány évig nem lesz ennyi memóriával gond. Nálam is csak azért van minden gépben 16 giga, mert gondoltam a jövőtállóságra, és nem volt túl nagy árkülönbözet.

    A WD Blue is jó lehet, még ha HDD is, akkor is elég lehet Linux alatt. De Win8-10, MacOS alá eléggé kell az SSD, annak ellenére, hogy Linux alá nem, az alá is érdemes, mert erősen meghálálja magát. Egy WD Blue SSD (márkahűségnél maradva) nem valami drága, főleg ha valami kisebb méretűvel beéred, és nem kell belőle terás.

    [ Szerkesztve ]

  • Rimuru

    veterán

    válasz #20749568 #22320 üzenetére

    Van egy jo hirem, notin nekem is 8gb ramom van es vaj sima a gentoo. ;]

    Vigyázat, csalok!

  • Rimuru

    veterán

    válasz #20749568 #22324 üzenetére

    Ne csak a latokorod bovitsd, novel a latasod hatekonysagat is.

    Utana szivesen varunk a latoasszonyok topicban.

    Vigyázat, csalok!

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #22320 üzenetére

    A nagykereknek mennyiségre adják a kedvezményt. Ha kell 28 ilyen gép, de 30-tól van kedvezmény akkor berendelsz harmincat, mert a költésszintedet emeled vele és "egyre kedvesebb ügyfele" leszel a nagykernek. Aztán a többletnek valahol mindig jut hely.

    Ja értem, erre a nagykeres kedvezmény dologra nem gondoltam, de logikus. ;]

    Egyébként lízingelni azért szokta megérni, mert az IT support is benne van a csomagban. Nem kell saját embert fizetned.

    Ez meg főleg okosság, kis cégeknél meg totál marhaság is IT-s komát alkalmazni, mert vagy nincs ott, mikor kéne vagy balfasz és ha valamit nem tud, akkor bakfitty. Support meg csak van mindig.

    Nem tudom, miért gondoltam, hogy HDD van a gépbe, mivel ezeket már M.2 SSD-vel is szerelik.

    Akkor a disztróhopperkedésre használt cucc sem fog.

    Szerintem sem, jó ideig a 8570p-ben is csak 8GB volt és hiába ebből használt itt is az IGP, bőven elég volt mindig. Hopperkedni meg teljesen ideális még UHD Grafics 610/630-cal is. :K

    táltoslátó

    No ezt jól összevontad! :D Jól mondja kéklufi, jöhecc látóasszonynak lassan.

    [ Szerkesztve ]

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #22328 üzenetére

    Csak akkor van szívás ha éppen valami kéne amit nem tudnak megszerezni, mert akkor ugyan mehetsz máshova, csak ott meg te vagy a tápláléklánc legalja.

    Hát ugye nem minden kerítés fenékig tejfel! :D

    Igazából nincs arra ökölszabály, hogy mikortól éri meg egy saját IT-s ember. De az is biztos, hogy egy 4-5 fős cégnek nem kell.

    Kis cégnél az is veszélyes, hogy a balfasz IT-s is jól eladhatja magát, nagy cégnél is lehet ilyen, de ott vagy kikupálják vagy repüljpáva. Persze ha kis cég nem fizeti meg eléggé az IT-s komát, meg is érdemli, hogy bamba IT-se legyen. ;]

  • Rimuru

    veterán

    válasz F34R #22331 üzenetére

    Kezdetektol ott vagyok, azota is gyakorlom a latast. :DDD

    Vigyázat, csalok!

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #22330 üzenetére

    A földön nincs olyan, hogy valami fenékig tejfel legyen. Ja, de a MacOs

    Láthattam volna, de ha Te a földön tartod, úgy érthető. :D

    Sajnos a rendszergazdák/supportosok között rengeteg oda nem illő egyed is találtaik, akik a szakma hírnevét szétcseszik.

    Mérpont ez a szakma lenne kivétel?

    (#22331) F34R

    Azt ne mond mar te is jarsz oda.

    Nono! :N Ott igazi visioner creme grande jött össze! ;)

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #22322 üzenetére

    A monitor se drága, ha beéred FullHD-vel, max. 60-75 Hz-cel, és 22-24 collal. Még akkor se drága, ha IPS-re mész rá, amire pedig érdemes. Csak akkor húzós, ha nagyobb képátlóra, high refresh-re, VA-ra, 1440p/4K-ra van igény.

    Nyilván meglátás, de erősen meglepődnék, ha az integrált Intel GPU meg a 8 giga RAM ne lenne elég átlag felhasználásra.

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #22335 üzenetére

    Azért el tud az fogyni. Alap, fullos bloat DE megeszik 1 gigát, fél-egy gigát a GPU foglal le, megy egy böngésző 50-100 füllel, kb. 2-3 giga, ha Chrome-alapú, akkor több, esetleg háttérben egy kis LibreOffice vagy GIMP, vagy hasonló kaliberű szerkesztő progi, commander, háttérben médialejátszás, torrent cache-sel, frissítés, hasonlók., néhány terminálablak. Én voltam régebben így 10-12+ giga felett is, igaz ritkán. De alapvetően, ha vigyázol mi van megnyitva, nem hagysz lustaságból párhuzamosan futni túl sok felesleges szutykot, akkor simán be lehet osztani.

    Mióta minimalista rendszer van nálam, lényegében csak pálcika WM terminálokkal, azóta meg sokszor a 4-be is beleférnék, ha csak a progikat nézzük, 6-ba, ha a játékokat (integrált GPU) is beleszámoljuk, de a felhasználásom is minimalistább, mert pl. torrent is ritkán megy. De modern játék, Chrome/Elecrton-szerű bloatok, nagyobb progi forráskódból fordítása (ha nem lenne meg tárolókban, és nem találnál hozzá PPA-t, vagy univerzális csomagot), csak 8-ba férnek bele.

    Jelenleg egy terminál megy Arch dwm-en, meg Firefox 8 darab, nemrég járatott füllel, 850 MB foglalás, plusz 1 gigát az integrált GPU foglal le (nem értem miért, mert 256 MB van neki beállítva a BIOS-ban, vagy talán 512), de 4 giga felett ritkán vagyok.

  • Di Natale

    aktív tag

    Aweriot Miért az előre összerakott gép mellett döntöttél? Szerintem jobban megérte volna, ha saját magad válogatod össze az alkatrészeket.

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #22337 üzenetére

    Dehogy bloat. Teljesen átlagos, cinnamonos vagy KDE-s desktop worklow, böngészés, némi irodai program, semmi extra. Extra az a videóvágás, nagy kódfordítás, nagyobb projektek kezelése nagyobb IDE-kben (Eclipse, Netbeans, Visual Studio), stb., azok a 16 giga nyakára is gyorsan rá tudnak lépni.

    50-100 megnyitott tab se sok, mert mikor az ember böngészik, akkor linkeket általában új tabon nyit meg, hogy meglegyen az az oldal is, amiről nyílt, mert onnan még esetleg később más linkeket is meg akarsz nyitni, meg pl. az ember kint hagy pár tabot, egy projektből, feladatból, valaminek utánanézett, de később vissza akar hozzá térni, mert nem fejezte be, és emlékeztetőül kint van, hogy ne felejtse el.

    Igen, a Spotify is Electron alapú, eszi a is memóriát elég szépen. Elég ilyenekből párat megnyitogatni, majd csak nézegesd a futó folyamatok listáját, erőforrás-felhasználást. Az is igaz, hogy ez mérséklődik, mert ha Chrome-alapú böngésző van nyitva, akkor használnak közös libeket ezek az electronos alkalmazások, és így azokból csak egy példány van a memóriában, amit osztottan használ több folyamat.

    Meg a sok memória azért se árt, mert akkor a kernel befogja cache-elni, mindenfélének. Ez nem kötelező, csak ha van hozzá szabad memória, akkor használja erre-arra opcionálisan, hogy ne lassabb I/O eszközök műveleteire kelljen várni, hanem be lehessen rántani RAM-ból.

    A másik, hogy értelmes ember is kulcsszó itt. Megfigyelésem szerint sok laikus felhasználó nyitva tart egy csomó felesleges szutykot, de nem szándékosan, csak elfelejti, vagy lusta bezárni, vagy nem tudja áttekinteni és nem látja, hogy meg van már nyitva, és még megnyitogat mindent nem tudom hány példányban. Általában ez a réteg a fájljait se tudja kezelni, nem találják mit hova mentettek, mi hova töltődött le, mindent letöltenek többször, meg kihánynak mindent a desktopra, hogy ott majd látják, és látják is, amíg be nem telik és egy áttekinthetetlen szemétdomb nem lesz abból is.

    Ez Windowson még rosszabb, mert az kevésbé bánik takarékosan az erőforrásokkal a Linuxhoz képest, több service teker a háttérben, jobban töredezik a memória, meg töltik le a sok malware retket, toolbart, stb., aztán csodálkoznak, hogy letérdel a gép, meg miért lassú.

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #22342 üzenetére

    Lehet kódot fejleszteni brand gépen, workstationön is. Sokan azért is szeretnek Xeon-t venni, mert
    1) olcsón ad sok magot (igaz azok alacsony frekis magok, de sok cache-sel)
    2) olcsó hozzá a DDR3 ECC memória, amit szerverekből selejteznek ki, de még teljesen jó, és fele annyiba kerül, mint a használt normál DDR3-DDR4 RAM. Így elég olcsón össze lehet vadászni akár 64 giga memóriát is. Én mondjuk annyival nem tudnék mit kezdeni, de vannak emberek, akik igen.

    Win10-nél nem tudom mit jelent ez az FR, nem ismerek ilyen rövidítést.

    A fájlkezelés attól függ, hogy ki mit szokott meg. De alapszabály, hogy a desktopra tenni, letölteni fájlokat a legrosszabb. Még kategórizálva se, mert szemetelődik. A desktop alkalmazásikonokra való. Arra se a legjobb, mert nem minden felület támogatja, pl. sok pálcika WM alapból nem kezel asztali ikonokat, csak ha külön megoldást telepítesz hozzá.

    Nálam pl. minden gyorsbillentyűre indul, és pl. bármilyen mappám, fájlom elérem egy gyorsbillentyűre, amire előjön egy terminálos fzf-et használó ablak, ott 1-2 jellemző karakter a nevéből az illető mappának, fájlnak, még csak sorrendben sem kell lenniük, felismeri mit akartam írni, és azonnal odaugrik, mindegy hány mappa mélységben van. Esetleg Vifm-ben aposztróf + betű kombóra könyvjelző. De ennek ellenére fegyelmezetten szeparálom az adataimat, külön mappa van a doksiknak (ami általában a /home-on van, de nem a ~/ mappában), külön a böngészős letöltéseknek, külön a torrenteknek. Nem is kell semmit változgatnom, mappát váltogatnom minden ilyen progi a saját bejáratott mappába tolja ezeket automatikusan.

    Így alig pár billentyű lenyomására 3 féle módszerrel is elérek nekem kellő fájlokat, mappákat, azonnal nyílnak azzal az alkalmazással, ami a kezelésükre való. Teljesen mindegy, hogy abban a mappában vannak, ahol épp vagyok, vagy 100. almappa mélységben, azonnal, közvetlenül érem el, épp abból a megoldásból, ahol épp vagyok.

    De még kezdő koromban is volt annyi eszem, hogy sose hánytam ki semmit az asztalra (amikor én kezdtem Commodore, meg korai PC XT, PC AT gépeken, ott „Asztal” se volt, meg grafikus felület se), hanem kulturáltan kétpaneles fájlkezelőt használtam (Norton Commander, DOS Navigator, FAR Manager, Windows Commander, EF Commander, FreeCommander, Total Commander, Krusader, Tux Commander, Double Commander, mc, Vifm), már akkor is, meg mappák szerinti szeparációt. Nem asztalra pakolást, meg ilyen Intéző-szerű szutyok programokat, amikben kb. semmit nem lehet megtalálni, meg 100-at kell kattintgatni, mire elnavigálsz benne valahova.

    Átlag windowsos felhasználónak a szemetéles kívül azért is rossz az asztalra menteni mindent, mert
    1) belassulást okoz
    2) alapból rendszerpartíción van, ha véletlenül egy Win reinstallkor a user elfelejti menteni, akkor bukta az adatait.

    Persze, ettől törvény nem tiltja, lehet asztalra is pakolni mindent, csak nem valami hatékony, nem valami célszerű.

    [ Szerkesztve ]

  • Rimuru

    veterán

    Megerte sway-t frissiteni.
    Alapbol a firefox flickering miatt frissitettem (egy ideig jo volt, a 87-es megint rosszalkodott) de megoldott egy displayportos aprosagot is. Jo kis meglepetes (full) changelog alapjan nem szamitottam ra. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Vigyázat, csalok!

  • Frawly

    veterán

    válasz Rimuru #22344 üzenetére

    Valótlant állítól. Nem értől hozzája. Sose éri meg új verzióra frissíteni, az az ördög találmánya, instabil meg eltörikkk ©® Kinek van kedve bétatesztelni, nincs arra ideje senkinek, inkább használj mekkket. Nem véletlen, hogy Ubuntu LTS-en is csak 1.4-es a Sway. Az még stabilvó’t és corporate grade. Különben is, te hiába frissítesz, nem indítod újra és nem lép életbe :D

  • Rimuru

    veterán

    válasz F34R #22346 üzenetére

    Tudom, hogy nem irok helyesen de nyugodtan javits ki. :DDD

    Vigyázat, csalok!

  • F34R

    nagyúr

    válasz Rimuru #22347 üzenetére

    en azt latom hogy firefox, es sway. ;] hiba nelkul nincs egyik a masika nelkul. talan most, kopp. :D

  • Frawly

    veterán

    válasz F34R #22349 üzenetére

    Teljesen jó Swayen a Firefox. A titka, hogy nem kell a FF Wayland módját erőltetni, már pedig itt a PH-s kollégák (kékluficet, sati, meg még van a BSD-vel/CDE-vel kísérletező kolléga) erőltetni szokták. A FF-ban elég kísérleti feature még a Wayland, amolyan tesztelésre szánva. Mindennapi felhasználáshoz érdemes a deafult X-es módjánál maradni a FF-nak, az hibátlanul fut Swayen, XWayland segítségével.

    #22348 Aweriot: teljesen fordítva látjuk a dolgokat. Xeonon nem csak hogy lehet fejleszteni, de azért veszik sokan, mert azon érdemes igazán. Olcsó rajta a sok mag, sok cache, sok RAM, és fejlesztésnél meg kódforgatásnál ez számít, nem a freki, IPC, egy magra eső erő, ahogy a játékoknál meg az átlag progiknál. A Xeon való erre igazán, meg most újabban a sok magos Ryzenek, Threadripperek. Régen esetleg erre a célra Opteronokat is befogtak, Linux kernelfejlesztők közül páran a mai napig régi Opteron build szervert használnak, mert anno olcsón vették, és még ma is kiszolgálja őket. Ezek erre lettek teremtve, szerveres és workstation felhasználásra, kódfejlesztés, kódfordítás, renderelés, stb..

    Amit csupán „lehet”, az nem a Xeonon fejlesztés, hanem az asztalra kihányása mindennek. Addig tűnik csak kényelmesnek, meg hatékonynak, míg az ember nem ismer meg rá más, jobb megoldásokat.

    Az asztal nem adattárolásra való, hanem sűrűn használt alkalmazások ikonjainak kitűzésére, hogy mindig szem előtt legyenek. De már sok modern felület átcserélte ezt dokkra, érzékeny sarok/szél segítségével aktiválódó dash menüre, launcherekre. Keyboard driven workflow-nál meg egyáltalán végképp nem szükségesek ezek.

    Azért mondom, hogy meg kell ismerni mást is. Ha megragadsz az átlag konzumer felhasználóknak szánt egyen GUI-s megoldásoknál, akkor szemellenzős leszel. Macen és Windowson sajnos ez van, mert ott nem nagyon tudod lecserélni a felületet, bár ott is lehet némi átszabás, 3rd party program, hogy bevess power user megoldásokat, de a Linuxok, BSD-k, stb. teljes szabadságot adnak ebben, nem vagy egy megoldásra kényszerítve. Mint írtam, ez a Mac meg a Windows legnagyobb rákfenéje, mindenkire azt az egy megoldást tolják rá, és azt kell szeretni. Ja, az a leghatékonyabb, ha már hozzászoktattak, meg azt nyomták le a torkodon, ezt hívják Stockholm-szindrómának. Amivel teljesen egyet tudok érezni, mert régen én is ebben a tévhitben éltem, hogy a GUI meg a vizuális effektek, egerezős megoldások viszik a prímet. Akkor még nem tudtam, hogy mekkora tévedés.

Új hozzászólás Aktív témák