Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #12527 üzenetére

    Bizony, a nagy dizájnolásnak sincs sok értelme, a telók 99%-a csak egy nagy szögletes féltégla, a felső felületén egyetlen érintőképernyővel (már a hardveres gombok is kikoptak). Nincs nagyon mit variálni rajta, csak részleteket, hogy milyen anyagból legyen a ház, meg hogy az éleknél, sarkaknál milyen kerekítés legyen, meg mekkora legyen a káva, meg hogy a kamerák hol legyenek, de ezzel ki is fújt a dizájn. A gyártók már a lekerekítettségen sem tudnak tovább variálni, így csak a kávaméret marad, meg hogy a kamera kiugrós legyen-e. Az aksi is egyre inkább csak beépített, nem leszedhető.

    A távoli jövőben szerintem ez oda fajul majd, hogy a csatlakozók is eltűnnek, ma még csak 1-2 gyártó tünteti el a jack csatlakozót, aztán egyre több, aztán eltűnik vele a töltő/adat-USB-csatlakozó is vezetéknélküli megoldások javára. Káva nem lesz, ujjlenyomatolvasó is az érintőképernyőbe lesz integrálva, meg a kamerát is megoldják majd valahogy, akkor az egész teló csak egy képernyő és egy aksi lesz összeragasztva. Még azt is megoldják majd, hogy SIM-et meg microSD kártyát sem tehetsz bele, hanem csak azzal a beépített háttértárral használhatod, amivel vetted, a SIM adatokat meg logikailag töltöd rá. Onnantól az egész teló egyben lesz, egy eldobható termékként.

    Onnan tudom, hogy sok embernek nem jön be a gányolt kínai, koreai moddolt szar, mert a legtöbb fórumon látom, hogy az emberek többsége stock Android firmware-t keres, mivel valami nem tetszik nekik a moddolt rendszeren, vagy stabilitási problmáik vannak. Nem vagyok vele egyedül, és vladi példája is mutatja, hogy bosszúságot okoz (MIUI helyett stock Androidon 1 perc alatt megtalálta volna az ébresztőóra állítását, még ha teló helyett tabletről is volt szó). Ilyen egyszerű, nem kell túlgondolni.

    Abban durván tévedsz, hogy ha nem tetszik a moddolt, akkor tehetsz rá bármikor stock amerikaiat. A nagy büdös lóbránert. Pont ez a lényeg, hogy stock Android, új verziós Android, meg normális forkja (pl. Lineage OS) csak pár csúcsmodellre, meg prémium modellre jelenik meg, a többiek megszívták, mert csak azokat a frimware-eket tudják használni, amit a gyártó közzétett (vagy még rosszabb esetben csak azt az egyet, amivel a telefont jött), másik nem fog felmenni, mert a teló nem kezeli, a szükséges drivereket nem tartalmazza, bootloadere valahogy le van zárva, stb..

    A MIUI-nál is van rosszabb, ti. idegesítő moddokon kívül jó pár kínai teló tartalmaz eltávolíthatatlan kémszoftvert, malware-t is.

    De ugyanígy baj, mikor szolgáltatót gányolnak bele a teló rendszerébe. Meg kéne szokják, hogy a stock rendszert tisztán tartják (meg frissítéseket is biztosítanak), amivel esetleg ki is egészítik, az csak opcionális addon/alkalmazás legyen, és ne kényszer. Én a Google helyében bevezetném, hogy a gyártók csak stock Androidot tehetnek a készülékre és frissítést is kötelesek legyenek hozzá biztosítani legalább 5 évig, vagy ha ezt meg akarják úszni, akkor extrán fizessenek valami rettenet vaskos licenctöbbletet, és kötelesek legyenek a vásárló tudomására hozni, hogy a készülék emelt licences (ergó gányolt szoftveres). Aki ezt nem tartja be, mert belegányol, vagy nem biztosít frissítést, és nem fizetett extra, emelet licencdíjat, azt meg eltiltani, és nem licencelni neki az Androidot vagy 5 évig. Egyből mindenki leállna a gányolással, gyártók, szolgáltatók is, kétszeri is meggondolva mihez mernek hozzányúlni.

    A Linux disztrókból sem kéne ennyi. Nagyon nagy a fragmentáció, sok az amatőr fork meg flavor, felesleges ennyi, csak szétaprózodnak közöttük a fejlesztők. Csak Ubuntu alapú disztrókból Dunát lehet rekeszteni, és akkor a Debian alapúakat nem is emlegettem. Elég lenne egy konzervatív LTS disztró, egy rolling, ezekből is egy desktop, egy céges/server és kifújt, azt telepíthetnék a kívánt felülettel/admin toolal, csomagkezelővel és mindenki olyan rendszer építene belőle, amilyet akar (mint most Debian/Ubuntu Minimal, vagy Arch rendszerből), ha nem ért hozzá, használhatna előre közzétett telepítőscriptet, ami konkrét felállást telepítene kulcsarakész használatra. Semmi szükség olyan fasságokra, mint az Aura, Buddha vagy tököm tudja milyen Linux, most csak hasraütésre írtam néhány lehetséges kamu disztrónevet. Felesleges egy n+1. disztró, amiben max. a WM/DE/téma más, de adott esetben nem csak a csomagkezelőt merítették máshonnan, de más nagyobb disztró tárolóját is használják. Értem, hogy open source, szabadság, meg megtehetik, de kérdés mi értelme van a felesleges disztróáradatnak. Egy szinten túl semmi, és ezen a szinten már rég túl vagyunk.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák