Új hozzászólás Aktív témák

  • taiji

    junior tag

    válasz BoB #60006 üzenetére

    Őőő ez az ábra kicsit fura. Én a compositort nem nevezném szervernek, mint ahogy az X11 esetén sem az. Ugye ott külön ténylegesen X11 kliens és X11 szerver van (és külön kompozitor), hiszen régen még úgy találták ki, hogy a kliensen nincs konkrétan ablakkezelő rendszer, hanem ténylegesen a szerverhez kapcsolódik hálózaton keresztűl. Az egész működés erre épül még most is, még ha most egy desktopon fizikailag nem is valósul meg ez a kapcsolat.
    Wayland-nál én úgy tudom, hogy nincs klasszikus szerver-kliens kapcsolat. Van maga a Wayland kliens, és van a kompozitor amihez kapcsolódik, és persze a kompozitoron keresztül a kernel-t is eléri. Ha ezt szervernek nevezik, mert a kompozitor fogja össze a kapcsolatot, akkor gyakorlatilag bármire rá lehet fogni, hogy szerver-kliens felépítésű, ahol kvázi csillagpontos a felépítési ábra, mert van egy központi rész. Márpedig ez nem igaz.

    Egyébként itt pl nem is említik szerverként: Link

    Ráadásul a te általad bevágott ábra szerint a kliens is kapcsolódik közvetlenül a kernel részhez. Amit én linkeltem ábrét, ott meg nem így van.

    "As in the X case, when the client receives the event, it updates the UI in response. But in the wayland case, the rendering happens in the client, and the client just sends a request to the compositor to indicate the region that was updated."

    Ez a leírás sem azt tükrözi, hogy a Wayland klasszikus kliens-szerver felépítésű.

    [ Szerkesztve ]

    Taijiquan

Új hozzászólás Aktív témák