Új hozzászólás Aktív témák

  • sb

    veterán

    válasz Mauzes #44670 üzenetére

    Nekem van egy próbaképp vásárolt könyvesboltom ill. pár zacskónyi elem amit külön rendelgettem aliról, plusz a pneumatika egy része.

    A minőség változó de 1-2 kivétellel inkább szinte ugyanaz mintsem rosszabb lenne.
    Elemből van ami szerintem gyakorlatilag tök ua. a minőség. (tile, Technic elemek, stb...)
    A tile felületén eléggé látszana ha gyenge lenne de semmi ilyen nincs, az alján ott a bevágás a szétszedéshez, az is hibátlan. Jól illeszkednek, nem szorulnak, nem esnek le.
    Technic-en itt-ott látszik öntésnyom, gondoltam wtf?... aztán megnéztem egy eredetit is, egyiken tök ugyanúgy néz ki, a másikon meg már rosszabb is volt. :)
    Van viszont olyan eresztés tile-ból aminek az alján nincs ott a bevágás. Na az pl. eléggé gáz szétszedésre, amúgy nem lenne vele gond minőségre.

    A könyvesboltra azt mondnám, hogy 99.5%-os. A minőség ott is jó de:
    - Van pár hiányzó elem, a ritkábbakat gondolom nem nyomják. Kismadár, figurák haja/sapkája. Ezt a részét elengedni lehet max., de szerintem eleve nem egyedi figurákért vesz az ember ilyen készletet - én legalábbis.
    - Vannak cserélt elemek. Fura, de 45 fokban vágott tile sincs benne, ott nem rosszabb a minőség de kicsit más a bolt bejárat előtti járólap minta. Ill. pl. az oszloprészek/díszek mások. Ebből nincs sok, pár rész vagy elem az egész épületre. Ezek nem feltűnőek ill. akár orvosolhatóak is más elemekkel.
    - Speciel ennél van ami jobban szorult összerakáskor, de ez készletfüggő. A fentieknél semmi hasonló nem volt. Ill. 1-2 helyen érezhető nagyon minimális pontatlanság, mondjuk 2 emelet magasságban a belső csigalépcső egy kicsit pontatlan volt. De semmi olyan ami kilógna vagy szemmel láthatóan félreállna. Inkább csak jobban össze kellett kicsit nyomni. Nem volt nagyobb kihívás mint 1-2 nehezebben összeilleszthető Technic építés pl. :)

    Ez így soknak tűnhet leírva, de tényleg minimális építés közben. Egyben, ránézésre pedig semmi minőségi különbség nincs, értő szemmel az elem eltérések feltűnhetnek de ott sem lóg ki semmi az egész koncepcióból. A legjobb példa erre a bejárat előtti párhuzamos ill. eredetiben 45 fokban elforgatott 1db 2x2 tile.

    A pneumatikából a kis pumpa eleve szétesett kb. Abból küldtek újat de van eredeti Lego-m is. Utóbbi sem túl bizalomgerjesztő hiába működik szépen. Kétséges szerintem, hogy meddig bírja majd mivel az eredeti is műanyag tengelyes. Amit kínából rendeltem az is.
    Ezekből viszont pl. van fémtengelyes is másolatban ami sokkal masszívabbnak néz ki, így itt akár meg is fordulhat a minőség kérdése. Ez persze árban is látszik, van ami ugyanannyi vagy drágább mint az eredeti. :D
    A nagy 2x11-es dugattyúk eleve fémtengelyesek eredetiben és a másolatban is. Valahol volt neten egy videó, talán 3kg-ot bírt a Lego, én is megmértem kíváncsiságból. A kínai 2-2.5kg után csuklott össze. De ez is impozáns. Gyorsan összeraktuk a gyerkőccel próbaképp és 1-2 gyerekbútort, széket/asztalt, cuccokkal teli kosarat megemeltünk vele. :)
    Ami korábban felmerült, hogy egyenetlenül járna, akadna, ilyet nem tapasztaltam a normál pneumatikus működés jellemzőin felül: kell bizonyos nyomás a működés megindulásához ill. terhelve egyenletesebb. Terhelés nélkül és felépülő nyomás mellett nyilván fizikailag mindig lesz egy pont ahol elindul az egész.
    Persze ebből is több gyártmány van, szóval nézelődni kell...

    Ha csak a modulárist nézzük akkor én azt mondanám, hogy akciós készlet vs drágább kínai esetén nem gondolkodnék utóbbiban. Vannak ali-n 30-35k-s készletek. Ezeknek egy-egy akciós, akár 35-45k-s eredetivel szemben nincs létjogosultságuk.
    Nagyobb mennyiségben, pl. egy kis városhoz az olcsóbb, 15-20k-s készletekből már sokkal több kijön mint 50k körüli Lego-kból. Ha mennyiség kell... kérdés a minőség, de több készletből vélhetően kevésbé lehet belenyúlni, hogy mind szar legyen. Ha egyáltalán van szar...
    Ill. a harmadik eset amit írsz: ami nem kapható eredetiben ott szerintem ez egy járható út.
    Persze csak nem gyűjtői hozzáállással. Ha nem ez a fókusz, hanem, hogy meglegyen az adott konstrukció/építési és vizuális élmény, arra szerintem teljesen megfelelő. Sőt, igazából szerintem hiánypótló.
    (Ill. vannak még nem hivatalos, de egész jó készletek is. Erre nincs is más alternatíva.)

    Én pl. nem gyűjtőként állok hozzá így a régi készletek áraival nem tudok mit kezdeni. Ha bontatlan akkor eleve fel sem tudod bontani az ár miatt, szerintem ez a legrosszabb ami Lego-val történhet. :) Bontott, régi meg lehet már gyenge minőségű, lásd színeződés. Szétjátszott, kopott, hiányos, stb... ezek is általában még mindig sokszoros áron vannak, és így, a hátrányokkal együtt már azt sem érzem, hogy közelebb lennénk az eszmei értékéhez ha nem 100%-os a készlet.
    Ha pedig ezek nem tűnnek racionális döntésnek akkor marad a c. verzió: nem veszed meg.
    A semminél meg szerintem egyértelműen jobb a másolat.

Új hozzászólás Aktív témák