Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    válasz bence188 #24094 üzenetére

    Nagyon sok pontban sértik meg a hatályos fogyasztóvédelmi jogszabályokat.
    Így nagyon könnyen tudnak "olcsók" lenni.

    Nagyon remélem, hogy az ilyen üzletek előbb-utóbb teljesen kiszorulnak a hazai kereskedelemből!
    Egyébként az online kereskedelemben sokkal rosszabb a helyzet, mint a hagyományos üzletek esetében. Az üzletek 80-90%-a kisebb, vagy nagyobb mértékben nem felel meg az előírásoknak.

    Általánosan igaz, hogy ha a "rólunk", vagy a "szállítási és garanciális feltételek" résznél nem látsz minimum 3-4 oldalnyi (hasznos) szöveget, akkor kerüld el az üzletet.

    A cégről az összes fontos adatnak (cégbírósági bejegyzés, annak száma, vállalkozás megnevezése, székhelye, elérhetőségei, ügyvezető, elérhetőségei, stb.) szerepelnie kell!

    A "szállítási és garanciális" feltételek esetében pedig illik szépen felsorolni az összes vonatkozó jogszabályt, és helyesen alkalmazni azokat! (Minden hiányos/nem megfelelő tájékoztatásból eredő probléma esetén a forgalmazóé a felelősség.)

    Fontos tudnotok, hogy nem kérhetik rajtatok számon a termék csomagolását. Még hagyományos üzletben sem, de távollévők között kötött szerződés esetéen (online vásárlás) különösen igaz mindez, hiszen az értékesítés jellege miatt a fogyasztónak (Nektek) nincsen lehetősége a termék előzetes kézbe vételére, megvizsgálására, kipróbálására, így elkerülhetetlen a csomagolás felbontása.
    A törvény éppen azért rendelkezik a min. 8 napos elállási határidővel, hogy legyen módod kipróbálni a terméket, és ha nem vagy vele elégedett, akkor visszaküldeni azt.

    (Arra pedig egyetlen forgalmazó sem kötelezhet, hogy bármilyen csomagolást őrízz meg. Nincsen olyan jogszabály, amely előírja ezt, illetve a kérdésben a forgalmazó javára kedvezne.)

    Költségként csak és kizárólag a termék forgalmazóhoz történő visszajuttatására vagy kötelezve. Semmilyen más esetben, semmliyen más költséget nem terhelhet rád egyetlen forgalmazó sem.

    Legyetek tudatos fogyasztók! ( Olvasnivaló ) Olvassatok a témában, tájékozódjatok, és tudjátok, hogy milyen jogaitok és kötelezettségeitek vannak! ;)

    Higgyétek el, hogy tájékozottan sokkal könnyebb a vásárlás, ill. a szolgáltatások igénybevétele. :K

    [ Szerkesztve ]

    "Aquila non captat muscas."

Aktív témák