Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • vati

  senior tag

  Szia Sasszem tildy!
  Érdeklődve olvastam végig a topikot, ui. nekem is kb. olyan erős rövidlátásom van mint neked VOLT:), és nekem is időről-időre ajánlgatják ezt a műtétet.
  Rászánni 10 év alatt se tudtam magam.
  Az én paramétereim J: -5.75, -1.25 cyl.; B: -1.75, -1.00 cyl. (igen, tényleg 4 dioptria különbség, gyanítom azért mert gyerekkoromtól amatőrcsillagászkodtam és sokat néztem ''egyszemes'' távcsőbe)

  Amit a műtétről és a procedúra kellemetlenségeiről -meg a hátrányairól- olvastam itt és az indexes fórumon, hááát eléggé visszariaszt. :(
  Meglehetősen durva beavatkozásnak tűnik az utóhatásaiból ítélve.
  Örülök hogy szépen sikerült és jól látsz - azért én még mindig nem vagyok meggyőzve.

  Egyszeri 200kHUF kontra 1-2 évente 20 kHUF-ért cserélt szemüveg: a műtét csak 10-15 év alatt térül meg anyagilag, annyi idő után pedig ki tudja, nem kell-e újra műteni. Aki a szemüveggel ki van békülve, és nem nagyon rossz a szeme (-10 felett) és nem gondolja hogy nullára rontja a megjelenését a szemüveg- az emiatt nem túlzottan motivált.
  Hol van az kőbe vésve, hogy nem romolhat a látás számottevően 20 év felett??? Sehol, ez szvsz a műtétbiznisz egyik sulykolt axiómája. Nem tudom, nálad időben hogy alakult a dolog, nekem 20 éve folyamatosan romlik mind2 szem, átlagosan kétévente fél dioptriát (változó sebességgel) de még most, 30 év felett se akar ''megállapodni'' az istennek se. Kétévente új szemüveget csináltatok mert a régi nem elég erős, és a régi keret fizikailag leamortizálódik, így prakatikus. Az tökre nem zavar hogy szemüveges vagyok, sőt, védtelennek érzem magam szemüveg nélkül.:))) 25 éve megszoktam hogy reggel ébredés után fölrakom a szemüveget, este lerakom amikor leoltom a villanyt, és ezzel a látásprobláma le van tudva.
  Tartok tőle, max. pár évig lennék kisegítve egy műtéttel, és egy újraműtés azért nem ugyanaz, mint a soros szemüvegcsere! Még ha ingyen van, akkor sem.
  Egy orvos ismerős szerint minden minden műtét visszafordíthatatlan csonkítás, akkor is ha látszólag tünetmentesen gyógyul. Sebészeti példánál maradva, a bőr alatt már soha semmi nem lesz ugyanolyan minőségű mint azelőtt, csupa heg, toldás-foldás ami akár 20 év múlva is megbosszulhatja magát. Ugyanő egyetlen szemész kollegájáról sem tud, aki saját magán megcsináltatta volna ezt a műtétet! Szerinte ugyanazért amit már mások leírtak: kicsi a tapasztalat, elég új az egész technológia, kétesek a legfőképpen hosszútávú eredmények, és nagyon alapos ok nélkül ne feküdjön műtőasztalra az ember.
  - kontaktlencse, brrrr. részvétem, én összesen 3 napig bírtam elviselni. (asszem akkortájt még csak a kemény lencsék divatoztak nálunk)

  Mit értesz azon, hogy nem tudod ugyanolyan közelről nézni a monitort mint korábban mert érzékenyebb lett a szemed? (én átlag napi 10 órát ülök monitor előtt)

  Életemben nem volt ilyen panaszom mint kettőslátás, szemfájás, fejfájás, szemérzékenység, ''kifolyik a szemem a monitortól'', meg a többi horror amit leírsz! Soha semmi panasza nem volt a szememnek azon kívül, hogy nem látok élesen szemüveg nélkül, és meg se kottyant napi 10 óra monitornézés - leszámítva ezt a lassú romlást.

  Ettől félek legjobban: egy esetleges műtét után igaz hogy pár dioptriát javul a látásom időlegesen, viszont cserébe lesz egy érzékeny, fájós szemem -egész hátralevő életemre. Ezt nem akarom, akkor inkább egy dögös szemüveg... :)

  Mi az eddigi benyomásod, ilyen jellegű ''mellékhatásokkal'' lehet számolni, vagy teljesen olyan lesz mint előtte?
  ???

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

Hozzászólok Aktív témák