Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz [HUN]NIMROD #1559 üzenetére

    "az a rész hogy "efficacy [...] are not currently known" konkrétan azt jelenti hogy nem merték azt mondani hogy "csináltunk valamit és működik!""

    De nincs ilyen rész. Olyan van, hogy "long term efficacy [...] are not currently known". Úgy kell érteni, hogy vannak olyan oltások (pl. a kanyaró elleni), ami évtizedekre védettséget ad, és vannak olyanok (pl. az influenza elleni), ami csak hónapokra. A szerződéskötés időpontjában (2020-ban?) csak annyit lehetett tudni, hogy rövid távon működik (mert akik kaptak oltást a kísérleti alanyok közül, azoknál kevesebb fertőzés következett be, mint a kontrollcsoportnál), hogy ad-e hosszú távú védettséget, azt nem. (Amúgy valamennyi védettséget hosszú távon is ad, mert az oltottaknál kimutathatóan alacsonyabb a súlyosabb kimenetelek száma.)

    Amúgy nincs száz százalékos hatékonyságú oltás (a kanyaró elleni sem az, de ott a nyájimmunitás segít azokon, akiknél nem hatott), és egy 50%-os hatékonyságú oltás is több mint a semmi (pl. a maláriának évente 600 ezer halálos áldozata van, a 80%-uk öt év alatti gyermek, ha ezeknek a felét megmentené, az csak számítana valamit, vagy nem?).

    "Pfújzer", és társai: gúnynevekkel illetni valakit/valamit, az nem érvelés, hanem hangulatkeltés. (Ha már az "érvelést" kéred számon rajtunk.)

    Aki kíváncsi arra, hogy hogy mi az, amit a Pfizer nem titkolt el, elolvashatja az alábbi dokumentációban (magyarul): [link] (PDF, 458 oldal)

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák