Új hozzászólás Aktív témák

  • leibigabi

    csendes tag

    válasz D-peti #3513 üzenetére

    Ezek a helikopteres alakulatok úgy tudom, hogy a Hadosztályok alárendeltségébe tartoztak. A 60-as évek elején-közepén rendszeresítették őket, kezdetben helikopter raj-ok voltak, majd a 80-as évek elejétől helikopter századok.
    (Kecskeméti Hadosztályé a 72. önálló helikopterraj, majd 1983-ban lett belőle a 347. önálló helikopter század.)
    Az oldalon valószínűleg a repülős alakulatokat 1 kalap alá vették és írták az itteni Légi Hadsereg alárendeltségébe. (Vagy azért, mert 89-ben valszeg a kivonás miatt beolvasztották őket egy helikopter ezredbe, ami akkor a Légi Hadsereg alá tartozhatott)

    "Ami a kiskunmajsai 5. ezredet illeti, megfordult a fejemben, hogy esetleg a 111. ezred átnevezve, de eddig még nem találtam rá bizonyítékot."

    Nem hinném. Úgy tudom, hogy az 5. gárda gépesített lövész ezred anno a háborúban 5. gárda gépesített dandár néven harcolt. Az viszont "biztosnak tűnik", hogy 1949-ben Romániából a 2. gárda Gépesített Hadosztály (a már itt lévő 17. mellé) települt Magyarországra. Az ő kötelékükkel érkezett Kecskemétre az (akkor már) 5. gárda gépesített ezred, ami 57 után lett 5. gárda gépesített lövészezred. Aztán jött az 56-os forradalom ahol megmozdult az egész itteni hadigépezet, egyéb hadosztályok is bejöttek, keveredtek, ide-oda mozogtak. (Az 5. gr. gépesített ezred a 2 gárda gépesített Hadosztály állományában október 24-én Kecskemétről Budapestre jöttek fel. Lehet, hogy a Forradalom után már nem is Kecskemétre, hanem Kiskunmajsára vonultak vissza és foglaltak laktanyát? Nem tudom, én is csak hangosan gondolkodom, de az 5. ezred a 70-es években már Kiskunmajsán állomásozott, az biztos) 57-ben-58-ban aztán a csapatok egy részét kivonták, az itt maradottak elhelyezkedtek. A 60-as évek közepén átszámozások történtek és alakult ki a 93. 254. 13. és 19. hadosztályok "nagyjából végleges" formája. A kivonulás éveiben a feloszlatás, kivonás miatt újbóli ide-oda helyezés és keveredés lett.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák