- Proxmox VE
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
- Microsoft Excel topic
- AliExpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- ASUS routerek
-
IT café
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #78716 üzenetére
SBS termékeket. Ez kicsit drágább, euro bojli 2700 Ft kilója, a rendesnek meg 5500 Ft/kg.
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #78721 üzenetére
Én úgy vagyok ezzel, hogy szerintem a hal mindent felvesz. Stég, sbs, feedermania... Mind jó. Én ezzel nyomulok most, majd ki fogok próbálni más márkát is. Stég product is elég vonzó, illetve a Bait Bait csalik is.
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #78770 üzenetére
Pontosságra tudok infót mondani, ha 3-at teszel bele akkor pontosabban tudsz vele dobni mint egy bojlival.
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #78784 üzenetére
Nem. Inkább bag-et használok.
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #78786 üzenetére
Az. Bárhol, bármikor! Tényleg fasza cucc. Bármit rakhatsz bele.
-
jansky1
senior tag
válasz Szilágyi84 #78868 üzenetére
Nem saját tapaszalat, de ismerősöknek nagyon bejött a Decathlon nagyzsákos, saját márkása. Nincs a közeledben egy?
-
jjohn
aktív tag
válasz Szilágyi84 #78871 üzenetére
Igen ez így van, pl az epres változat nagyon attraktív, jól oldódó, bátran ajánlom bárkinek, volt vele tapasztalatom. Egy bojlis versenyen pluszban adagolva, meg külön is a II. helyet hozta el nekünk.
[ Szerkesztve ]
-
saen
veterán
válasz Szilágyi84 #79029 üzenetére
Jigfej súlyát nem a bothoz választjuk hanem az adott vízhez/szituációhoz és ahhoz, hogy hogyan akarunk horgászni. Semmit nem írtál, hogy mire és hol akarsz horgászni, így lehetetlen tanácsot adni.
-
saen
veterán
válasz Szilágyi84 #79031 üzenetére
Hárosi öblöt nem ismerem, de más mellékágat igen, feltételezem hasonló. Ez alapján ez állóvíz és gyakorlatilag a teljes hazai ragadozó halfauna megtalálható, a pisztráng kivételével. Ez azt jelenti, hogy legalább időszakosan biztosan van ott sügér, kősüllő, süllő, balin, csuka és harcsa. Domolykó, márna és jász akit lehet rendszeresen pergetve fogni a Dunára jellemző halak közül, de ezekre a mellékágban szintén kevés az esély, talán a jászra a legtöbb.
Csaliméret: figyelembe véve a botodat, a helyszínt meg a várható halakat én 5-7-10-12 cm-es sort szereznék be. 5-7 cm jó sügérre és kövesre, balin az olyan 5-10cm, süllő meg a 7-12cm, Csuka meg célzottan csak a legnagyobb méret. Harcsára nem dobnék kezdőként célzottan, ha beesik, beesik. Van ezek között átjárás persze, tehát foghatsz csukát is is 5 cm-es csalival is, de célzottan nem dobnék rá ilyen picivel.
Jigfej méret: én nem vennék jig fejet hanem inkább cheburaskát, mondjuk egy 2-8g között 1g-s lépésekben és a csalikhoz illő horogméretet. Ez adna elég flexibilitást és lehetőséget a próbálgatásra.
Márkát tekintve a gumikat én a Keitechet ajánlom, swing impact, swing impact fat és easy shiner mind jó. Nem feltétlen muszáj az eredeti, másolat is lehet jó. Ez kiindulási alapnak jó, mindent meg lehet fogni velük, nem kell túlgondolni.
Horgászat meg úgy néz ki, hogy el kell döntened mit akarsz fogni, ki kell találnod, hogy hol lehet a célhal és ott kell rá horgászni. Ez a következőt jelenti pl a süllőnél. Jellemzően a nap nagy részét a búvóhelyén tölti, ez lehet egy akadó vagy törés. Úgy kell elképzelni, hogy az öböl 95% tök üres és nincs ott egy süllő sem. Van néhány hely ahol szeretnek pihenni és az idejük nagy részét itt töltik és az állomány jelentős része ezeken a részeken koncentrálódik. Ez jellemzően a fenék vagy közelében van. Amikor éhesek akkor elindulnak vadászni, ilyenkor vízközt vagy akár a felszín alatt is meg lehet őket találni. Értelemszerűen ott kell rájuk horgászni ahol éppen vannak. Nyáron, illetve a melegebb évszakokban jobban szét vannak szóródva, kisebb csapatokban vadásznak. Amikor megindul a lehülés és a békéshalak is összeállnak akkor ez összehúzza őket is jobban, akkor már nagyobb csapatok vannak. Tavasszal az ívás megint széthúzza őket és még utána is egy-két hétig nem a szokványos helyeken vannak. Gumival rájuk horgászva leggyakrabban az emelgetős, fűrészfog szerű vezetés az eredményes, van amikor a leglassabb, van amikor a gyorsabb, pattogósabb és a kapás leggyakrabban akkor jön amikor esik vissza a gumi. Ez persze csak a süllő és itt szó van még sok más halfajról is, regényeket lehetne írni. Ki kell menni aztán próbálgatni, gyűjteni a tapasztalatot.
-
saen
veterán
válasz Szilágyi84 #79047 üzenetére
Nem tudok pontos méretet mondani, mert csalifüggő. Egyenesszárú horog kell ha nem akadós a terep, offset ha igen. Itt van néhány minta, de nem fontos innen venni.
-
sasa311
veterán
válasz Szilágyi84 #79079 üzenetére
Tisza tó, Poroszló
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
4Grider
nagyúr
válasz Szilágyi84 #79197 üzenetére
Ez annyi mindentől függ, hogy órákig lehetne róla értekezni.
A Balatonon pl. nem véletlenül működik legjobban áprilisban a parti peca: A felmelegedő part menti vizekbe jönnek ki táplálkozni a halak. És ez csak a vízhőmérséklet volt. Egy csomó biotikus és abiotikus tényező befolyásolja a halak mozgását és táplálkozását. -
4Grider
nagyúr
válasz Szilágyi84 #79199 üzenetére
Én mesterségesen telepített néhány hektáros tóra is járok, bár jóval ritkábban, mint a Dunára/Velencei-tóra és Balatonra. Véleményem szerint a halak táplálkozását leginkább a légnyomás változása, a víz oxigéntartalma és hőmérséklete befolyásolja.
Mozgásuk vízről vízre változik, abban is talán a hőmérsékletnek van a legnagyobb szerepe. És persze vannak olyan halfajok, amik területhűbbek, és vannak olyanok, amik - ha kedvező hozzá az idő/vízhőmérséklet - ötször körbejárnak naponta 20 ha-t. -
4Grider
nagyúr
válasz Szilágyi84 #79203 üzenetére
Kb. olyasmiről beszélgetünk, hogy hány kilométert lehet megtenni az autópályán egy óra alatt, ha eltekintünk az időjárástól, az útviszonyoktól és magától a járműtől. Lenne ennek valami értelme?
-
sasa311
veterán
válasz Szilágyi84 #79291 üzenetére
Tulajdonképpen erről szól a horgaszjegy.hu ... Gyakorlatilag minden (vad)vízterületre meg lehet venni a területi jegyet rajta.
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #79309 üzenetére
Nem tudom, de ennyi pénzért Kínából rendeltem egy vagon műcsalit, azt valamelyik csak jó lesz. Nem vagyok rutinos pergető, de még erről nem hallottam semmit sem. Lehet hogy harcsázni jó...
-
saen
veterán
Nem használok, mert nem akarom, hogy büdös legyen a táskám
Ettől függetlenül ezek arra lehetnek jók, hogy a hal később köpi ki a csalit és több esélyt ad, hogy észrevedd a kapást. Persze van olyan is ami semmire nem jó, olvastam már témában tudományos értekezést is. Próbálgasd aztán meglátod.
-
galervin93
őstag
Kezdő pergetőként először az alap dolgokat tanuld inkább. Dobás, csalitípusok, azok vezetése, célhalak helye. Semmiképpen sem ezeken a géleken fog múlni.
[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
galervin93
őstag
válasz Szilágyi84 #79314 üzenetére
A nagy kék gumi (Savage Gear Cannibal Shad, de gondolom van más gyártónak is + millió koppintás) az egyik kedvenc hal formájú gumim, az óvatos billegése mellett lassú bevontatásra is jól mozog a farka, szóval összességében lassú bevontatás mellett is viszonylag figyelemfelkeltő. A kisebb méreteit kedvelem igazán, most így hirtelen nem tudom, de talán 5 és 7 centis is van belőle, na azok gumizásnál mindig nálam vannak, süci-köves szereti.
Elsőre a legkönnyebb talán a - ma már kissé elfeledett - villantózás, én azzal kezdtem annak idején. Vízközt, fenék közelben húzza az ember, ritkán akad/szakad. Wobbler drága beszaggatni, és hát kezdőként azért nem nehéz fára vagy víz alatti akadóba húzni, aztán fájó élmény búcsúzni tőle... Gumi meg a felkínálás módja miatt (fenék/picivel felette) sajnos sokszor bent marad, ne szegje kedved, ha egy pecán akár 3-4-5 is bent marad, sajnos ez velejárója... Apropó, érdemes elsajátítani az esetlegesen elakadt csali kiszabadításának technikáit ("pengetés", folyón a zsinór szabadon engedése stb., nézz utána)!
Jellemzően gumizni fogsz, valami akadálymentes pályát kellene keresned, ahol egyáltalán kitapasztalod az alapokat, mit csinál a gumi a víz alatt különböző mozdulatokra stb. (Ezt amúgy érdemes ellenőrizni sekély vízben, magad előtt lógatva, cicázva!)
Jó buli a pergetés, így az őszi szezonba beleharapva szerintem pont jókor kezdesz neki, szóval lehet, hogy az első halra sem kell sokat várnod! Hajrá![ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
Szilágyi84
senior tag
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #79332 üzenetére
Én is fogok oda járni. Más nagyon nincs a közelben
-
4Grider
nagyúr
válasz Szilágyi84 #79332 üzenetére
A Hárosi-öböl alapvetően iszapos, akkor lepik meg a ragadozóhalak, amikor a vízjárás kedvez nekik (idén tavasszal-nyáron jellemzően ilyen nem nagyon volt, most épp kicsit kedvezőbb a helyzet). Ráadásul külön kezelője van, így nem érvényes rá a dunai területi jegy.
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #79336 üzenetére
Vecsés. Benta tavakon lehet pergetni?
-
andrew911
tag
válasz Szilágyi84 #79351 üzenetére
" A ragadozó halak visszahelyezésére kizárólag 15 fokos vízhőmérséklet alatt van lehetőség. 15 fokos vízhőmérséklet felett a kifogott ragadozó halak mindegyikét meg kell vásárolni. Pergetés csak az arra kijelölt tavon lehetséges."
-
Interceptor
addikt
válasz Szilágyi84 #79316 üzenetére
Szerintem kezdőként is fontos, hogy célzottan pecázz adott halfajra(megfelelő csalikkal) olyan helyen ahol tudod biztosra, hogy nagyobb számban vannak jelen. Én az első hónapban elkövettem azt a hibát, hogy összevissza csalikkal mindenféle helyismeret nélkül dobáltam és persze nem fogtam semmit, aztán a fentieket figyelembe véve a következő hónapban már fogtam a balinokat.
[ Szerkesztve ]
Nem kell drága gép, csak játékra kell
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #79359 üzenetére
Balinos, ja. Mikor voltam kint natúrba végig a balin rabolt. Ez még a nyáron volt,viszont szívesen mennék a Duna más szakaszára is csak nem tudom hogy hova. Esetleg van aki tud ajánlani rablós helyeket?
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #79361 üzenetére
Nem is rossz hely. Egyszer rápróbálok.
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #79376 üzenetére
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #79380 üzenetére
Megpuhult persze, illetve ránc nélküli lett a formája.
[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
válasz Szilágyi84 #79404 üzenetére
Szia!
Új bot? Milyen típus? Mekkora műcsalikkal muzsikált ilyen jól?"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
Spoon16
tag
válasz Szilágyi84 #79404 üzenetére
Mi volt a horgon? Én Technopufit szoktam használni,de minden ötlet jöhet, úgyis megyünk csütörtöktől a Pilismaróti öbölbe busázni
-
sasa311
veterán
válasz Szilágyi84 #79425 üzenetére
Úszón én sem szoktam semmit tenni a Horogra.
-
Spoon16
tag
válasz Szilágyi84 #79425 üzenetére
Igen, én is azt olvastam,hogy úszós busázásnál nem nagyon tesznek semmit a horogra.
-
yanna
addikt
válasz Szilágyi84 #79428 üzenetére
Mármint a busa a ritka?
-
sasa311
veterán
válasz Szilágyi84 #79430 üzenetére
Általanossagban, de ahol van (Duna öblök, Tisza öblök, erőművek) ott anny van mint a szemét...
-
lbandi777
aktív tag
válasz Szilágyi84 #79428 üzenetére
Bár egy se lenne.
-
hermanyi
addikt
válasz Szilágyi84 #79437 üzenetére
Etetni az Élő anyag ot tartani jó .
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
hermanyi
addikt
válasz Szilágyi84 #79457 üzenetére
ereszték állítási lehetőség .
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
sasa311
veterán
válasz Szilágyi84 #79460 üzenetére
Gondolom az csak valami olcsó de bazi vastag fonott zsinór, hogy bírja a strapát. Amúgy ezt a kosarat már én is próbáltam (amúgy ez is úszóhoz van, nem fenekezni!) és hogy úgy mondjam nem jött be. Busafa + kosár sokkal jobban működött.
más:
Gumis klipszelésEs mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
iceQ!
addikt
válasz Szilágyi84 #79550 üzenetére
Szavanna horgásztó
-
busman
veterán
-
atok666
őstag
válasz Szilágyi84 #79666 üzenetére
Nalunk (Bos, eromu alatti szakasz), 3m emelkedett egy ket nap alatt, majd huzodott vissza. Ugy elvitte az osszes halat, hogy csak na. Az elozo heten fogtam vagy 15 halat, az arhullam utan egy bagoly mentette meg a betlit...
Atok
-
ooloo
őstag
válasz Szilágyi84 #79666 üzenetére
Az életemet nem merném rátenni , de ahogy a képet nézem ez nagyon busa ivadéknak néz ki .... gondolom ez is csak később áll át végleg a planktonzabálásra.
Nézd az oldalvonalát mennyire ívelt és a hashoz közelít ....
[ Szerkesztve ]
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
golyós
addikt
válasz Szilágyi84 #79687 üzenetére
Hallottam én is, csodálkoztam is.
Keve is változás elött áll ( mondjuk ráférne)Honor 200 Pro & Samsung GalaxyS23 Ultra & Note 10 lite & Iphone 13PM
-
ooloo
őstag
Siheder korom legszebb pecás emlékeim köthetők a patakhoz . A tavakon nem horgásztam . Ellenben az erőmű meleg vizes kifolyója , a torkolat és környéke igen . Gondolom , hogy Te a tavakra gondolsz , ami régebben halgazdaságként üzemelt . (?)
Emlékszem , hogy 10-11 éves lehettem , amikor egy barátommal besétáltam a Százhalombattai horgászegyesületbe . Mondtuk , hogy szeretnénk tagok lenni ... a pali , akihez a mondandónkat intéztük azt mondta , hogy nincs tagfelvétel , sziasztok . Mire egy idősebb pali odaszólt a minket lerázónak ... had jöjjenek , hiszen gyerekek . Akkoriban a jobb vizekre csak kihalásos alapon vettek fel tagokat . A benta és torkolata messze földön híres víz volt . Régebben minden víz befagyott télen ... nuku peca , max lékhorgászat . A benta és torkolata télen gőzölgött és a világ összes hala ott volt . Hihetetlen és megismételhetetlen . Sajnos .
[ Szerkesztve ]
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
andrew911
tag
Én még ott ragadtam le, hogy nemrég pisztrángokat telepítettek. Megigértem a kisfiamnak, hogy vasárnap elnézünk oda, a múltkor nagyon összeállt ott minden a peca végére.
-
ooloo
őstag
válasz Szilágyi84 #79693 üzenetére
Nem jártam már arra vagy 30 éve . Hajdanán abban a patakban nagyon gazdag domolykó állomány volt ... gondolom az is már múlt idő .
Sungoo : Sajnos a "gereblyézés" nem csak ott volt jellemző ... A fővárosi szakaszon a Petőfi Híd Budai hídfőjénél magasabb vízállásnál a harcsákat tizedelték ... A Szabadság Híd után közvetlenül van egy mélyebb árok . Ott télen a vermelő márnákat szedték ki szakmányban . Kár , hogy büntetik az önbíráskodást ....
-
andrew911
tag
válasz Szilágyi84 #79692 üzenetére
373 millióért van fenn, az szerintem reális ár.
-
gg72
veterán
válasz Szilágyi84 #79716 üzenetére
Persze, egy ilyen Decatholonos, nagyon szuper, jó stabil és könnyű/gyors vele evezni, persze ez itt igaz a Balatonon, folyón nem tudom hogyan viselkedik: [link]
-
gg72
veterán
válasz Szilágyi84 #79718 üzenetére
Nekem is jók a tapasztalataim vele, nagyon sokat jelent az a stitch alj, ezzel olyan kajak/sup kombóféle. Mi egy normál csónakot cseréltünk le erre, sajnos azt nem tudtuk kihasználni, meg csónakhelyünk sem volt (ahhoz itt a Balcsin csak kihalásos alapon lehet hozzájutni), hanem parton béreltünk neki helyet és mindig sólyázni kellett, egyedül nagyon macerás volt. A kajakkal nincs ilyen gond, szinte bárhol vízre lehet tenni. 3 hónapja van meg, ezalatt többet használtam, mint a csónakot 3 év alatt...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest