Új hozzászólás Aktív témák

  • Alg

    veterán

    válasz ficere #8371 üzenetére

    A kecsegénél szerintem a "hol?" a legfontosabb. Mi partról nyomjuk, így elég korlátozottak a lehetőségeink, főleg próbálkozások alapján,, meg kint látottak alapján döntünk hova menjünk.

    Kezdésnek jó helyek a kanyarok külső ívén lévő agyagos, leszakadt partok, itt a parttól 20-30 méterre már akár 10 méteres mélység is lehet - itt, a burványlós, visszaforgós rész meder felőli, elváló vizes oldalán lehet érdemes próbálkozni.

    Vannak a nehezebben megtalálható, víz alatti agyagos, meredek, szinte függőleges, akár több méteres szakadások, padkák - ezek alatt is nagyon jó kecsegéző helyek vannak. Mi egy ilyenre teljesen véletlenül akadtunk rá, sok szép kecsegét fogtunk ott. Sajnos az a hely partról csak -200 alatti vízállásnál horgászható.

    Egyébként meg, ahol a parton alacsony vízállásnál látszanak a kérésztelepek az agyagban, és nem áll meg az iszap/homok a mederben (sodrás miatt, vagy meredek fal miatt) az mint ígéretes hely lehet.

    Ja igen, még valami: hajnalban szeret a felszínen fürdeni, delfin módjára kiugrálni a vízből, ez a legbiztosabb jel.

    Felszerelésnek mi a legegyszerűbb nagy hurkos módszert használjuk: kötsz egy 40-50 centis hurkot a zsinór végére, elvágod kb. 2/3-1/3 arányban, rövidebbre a sodráshoz megfelelő tányérólmot (ahol mi horgászunk 40-50 gramm elég, esetleg ha húzósabb a víz felmegyünk 100ig), a hosszabbra a lehetőleg hosszú szárú, keskeny öblű, 4-6-8-as féreghorgot.

    Az első számú csali kisiskolás koromban még a kérészlárva volt, de az ma már szigorúan védett (sok horgász szó szerint ezrével szedte, több 10 méteren voltak feltúrva a kérésztelepek - persze el nem használta tizedét sem, ott döglött meg a parton, csalisdobozban). Így hát amit használunk, sorrendben: vékony vagy közepes trágyagiliszta, iszapgiliszta, apró taposott razbóra (meglepően sok kecsegét fogtunk így). Amit nem használunk, de jó lehet: lótetű (hasonlít a kérészlárvára, harcsa, márna is szereti), pióca, nadály, és bármi egyéb féreg.

    A "kétszer odabökős" történet a kapásával kapcsolatban szerintünk csak legenda, elég egyértelmű a kecsege-kapás. Horgon az egyik legjobban védekező hal, nekem a másfeles-kettes példányok már igen keményen megráncigálják a Heavy feedert is (Shimano Catana H). Ha erőlteted képes akár egy méterre kiugrani a vízből, ilyenkor könnyen letépi magát.

    "Járulékos" zsákmányként jönni szokott meglepően sok magyar bucó, ritkábban márna, harcsa. Ha keszeg piszkálja folyamatosan a csalit az nem az igazi, ilyenkor érdemes ugyanott éjszaka próbálkozni.

    Kb. ennyit sikerült kiderítenem erről a rejtélyes halról röpke 8-10 éves tiszai horgászattal, remélem segítettem :)

    "I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

Új hozzászólás Aktív témák