-
IT café
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
helló,
az úgy kezdődött, hogy kellene valami alkalmatosság a kamado mellé, amibe be tudok dobni még 2-3 csirkét, bordát, istentudjamit, ha éppen itt van az egész család 12 fővel + gyerekek, meg jó lenne, ha hordozható is lenne, mert a 20" kamado az nem ez a kategória.
az első utam a tölténysmokerekhez vezetett, a grilldepot rocketért talán adtam volna 40-et, hogy ne kelljen vele szarakodni, de az idei ára közel 70K, annyiért köszönöm, de inkább otthagyom, a Weber, Pro Q meg nem is tudom, melyik bolygón élnek, hogy 7 kiló acélért elkérnek 150-200K-t. aztán megtaláltam facebookon a magyar UDS építő tesókat, akiknek a munkái ugyan nagyon szépek, de rövid utána számolás után arra jutottam, hogy ennek kb a feléből meg tudom csinálni és azért nem a világvége egy ilyen meló. aztán eszembe jutott az is, hogy itt ugye mindenre van topik és hát persze, hogy vannak itt a témában tapasztalt emberek.szóval a cél egy 60l-es UDS építése
melyik lenne a jobb megoldás a levegőzésre, 3 3/4" cső csappal a végén, vagy 2 1"-os? költségben ahogy nézem nagyjából ugyanott vagyok. bármelyik is lesz, a biztonság kedvéért kap egy 3/4" csonkot dugóval az aljára, amit meg lehet nyitni, ha valamiért kevés lenne a csapokkal szabályozható légellátás.
hordóból ez jó lehet? lövésem sincs, mi az az UN-es, tudom, hogy galvanizált ne legyen. a műgyantát mennyire szopás eltávolítani róla ha van? kiégetni úgyis ki fogom, legalább fogy itthon a rengeteg hulladékfa, de szopni nem nagyon szeretek
faszénkosárból mi a jobb verzió, az alul körbe lyukas, felül zárt, vagy a végig lyuggatott (pl expandált lemez)? én erősen afelé húzok, hogy veszek egy rozsdamentes acélvödröt és azt lyukasztom ki megfelelő mértékben.
hőmérőből van valami preferált típus, vagy vegyem meg, ami először szembejön, mert úgyis csak hozzávetőleges?
digitális merők tűinek a bevezetését hogy érdemes megoldani? első körben az jutott eszembe, hogy egy nagyobb fakötésű alátétre fúrok lyukat kis metrikus csavaroknak és azzal odafogatok egy darabot valami szilikonos sütőformából, amire meg vágok egy keresztet és azon be lehetne dugni.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz lemmy71 #1702 üzenetére
Elolvastam az UDS beszélgetés nagyját, ez a szelep valahogy kimaradt, de akkor vissza keresek.
Nagyon sokat nem hurcolnám amúgy, de azért 6-7 alkalom benne van és ezek jobbára többszáz km-es utak, nézek mindenesetre valami minőségibb hőmérőt.
A mosógép dob nem egy rossz ötlet, bár azoknak többnyire elég nagy az átmérője és olyan 27-28 centibe kellene beférni, mert a rácsok 31cm-esek lesznek és nagyobbat macerás lesz ki-be rakni. De megfelelő méretű vödör van 4K körül, az belefér igazából, a design a kérdés, hogy mennyire legyen perforált, elég, ha alulról kap levegőt bőven, aztán a kéményhatás megoldja a többit, vagy fúrjam ki az oldalát is?
Galvanizáltat nem veszek, a zinkgőz rossz. A legjobb egy nyers, festetlen hordó lenne amúgy, de olyat meg nem látok sehol.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
igen, a széntartóra azért számoltam max 28 centit, mert 31-es rácsok lesznek és el kell lavírozni a csavarok között.
van nekem szerencsére az utcában egy lakatos ismerősöm, szerintem a kéményt vele fogom megcsináltatni, egy elforgatható fedővel a tetején és akkor az is szabályozható lesz.
kis hordókhoz is kell a 3x1"? vagy a térfogat nem számít ilyen szempontból sokat?
vizestálnak/deflektornak van egy 28cm-es Lidl vasserpenyőm, aminek anno elkúrtam a kiégetését, de erre a célra tökéletes lesz, szóval azt nem veszek.most amúgy felmerült még, hogy veszek egy ilyet és megfűzöm a fentebb említett lakatost, hogy csináljon nekem belőle egy ProQ klónt (- ajtók). kicsit megdobná a költségeket, de annyira nem durván.
madoc:
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
fa az van itthon, meggy, sárgabarack, akác vegyesen, több éve száradnak, azokból szoktam a gérvágóval vagdosni igény szerint kisebb darabokat, amiket berakok. amit még nem próbáltam, hogy van elrakva vagy 5 kiló barackág, ilyen 2-3 centisek, le vannak darálva ágaprítóval.
amúgy egyre inkább hajlok a kiegyenlítő tartályos történetre, már csak az alvállalkozót kell rávennem, hogy csinálja meg.[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
az szokott a probléma lenni, hogy nem szeret tőlem pénzt kérni, úgyhogy vagy nagyobb melókkal szoktam megbízni és akkor rendesen számla, meg minden, vagy csak valami kis piszlicsáré dologgal, amikor az a válasz, hogy hozzál pár sört és jók vagyunk. ez meg pont a kettő közé esik, de majd előveszem a sármomat és ráveszem, hogy mondjon munkadíjat.
[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
számoltam, gondolkodtam, aztán amit akartam volna, ott már jobban jött volna ki az is, ha 2mm-es lemezből nulláról építtetek egyet, de annak meg a tömege lett volna sok, aztán rájöttem, hogy az egész egy alacsony költségvetésű projektnek indult, amit jó szokásomhoz híven sikerült túltervezni. úgyhogy átbattyogtam Bandihoz, megcsinálja maradékokból a szeneskosarat és a kéményt, a többit meg intézem én. btw nem tudsz a környéken valami helyet, ahol tudnék horganyzott csövet venni, amit levágnak és metszenek rá menetet?
[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
Közben elértem a vizesemet, holnapra intéz, szóval az megoldódott. Obiban csak 60cm-es van, az is a folyóméter ár 2,5szeresén, de lényegtelen is, mert túl hosszú lenne. máshol csak ilyen 10-15cm-es darabok voltak.
Csavart, idomokat tudok venni helyben is, azért nem lépem át a közigazgatási határt, az alátétben érzek némi kihívást, ami rá fog menni a közcsavarra, rácsot találtam olcsón weben, megrendeltem onnan.
[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
A cső nem aggaszt különösebben, az csak indirekt módon kap hőt, inkább a csonk, amivel bemegyek a hordóba. Na még délutánig kitalálom.
A hordó égetés amúgy elég jól sikerült, a belsejét gyakorlatilag nem is kell csiszolni, mert semmi változást nem eredményez, a külsején meg gyorsan végigmentem négertárcsával
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
-
fogtunder
nagyúr
válasz lemmy71 #1729 üzenetére
Tegnap megnéztem pár reddit threadet a témában, akik komolyan veszik, azok nem használnak idomokat, hanem csak hajlított csövet, mert abban kisebb a turbulencia, meg csapot se, hasonló okból. De alapvetően azért a keményhatás simán behúzza ott a levegőt, ha alacsonyabban van, mint a kilépési pont, nekem jó lesz így is.
Közben leszedem a maradék festéket drótkoronggal, kifúrtam a lyukakat, úgyhogy kész vagyok festeni. A jelölésnél eszembe jutott, hogy a vonallézert pont ilyen dolgokhoz találták ki, nagyon haladós volt vele a meló. Igazából csak azért nem lehet egy nap alatt megcsinálni, mert ki kell égetni és utána melegen nem lehet vele dolgozni.
Viszont a 60l-nek vannak design limitjei, a deflektornak csak 5,5 centim maradt, úgyhogy az egy agyag cserépalátét lesz végülI hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
Magasnyomásúval kimostam már.
A reoceolajos égetést tudom, de pont a festés edzése miatt még tartogatom, a csövet is meg kell csiszolni még festés előtt.
Az agyag alátétet több helyen is ajánlják, DIY kamadot is csinálnak belőle. 1000ft volt, ha mégse bírja, majd veszek valamit fémből.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
Nem tervezek benne vizet tartani, csak deflektornak kell, amennyi egy ilyenbe fér, fél óránként lehetne töltögetni, több hely meg nincs, mert akkor nagyon közel lennének egymáshoz a rácsok. De ha nem rakok oda valamit, akkor meg az alsó rácson már direkt grillezés folyik.
Az amcsiknál se nagyon láttam, hogy vizestálaznának, ahogy látom inkább a lézervágott kihajtható füles deflektor lap a divat most.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
Igen, de ez 32cm átmérő, ami most van, az 28-as és lyukacsos.
Elmentem ma grillrácsot venni, az nem volt, amiért mentem, de vettem két ilyet, 32cm,tökéletes méret, 4 grillrács 5000 forintért, best buy
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
A rács nyelét meg kell hajlitani, hogy beférjen, mondjuk igazából két rács végül elég, a másik két félből lehet csinálok ilyen alkalmatosságot.
Leragasztani csak festés után jutott eszembe, de gyorsan végigmentem rajta bő alkohollal, az tuti leszedte, ami kevés bement a lyukakon.
Emlékeim szerint most csak a lyukas volt nagyobb méretben, de lehet csak nálunk nem volt. Igazából mindegy is, mert ez már itt van és pont passzol.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
Így, hogy végül ezt használom, vizet fogok. A só nem igazán opció, mert csak élével megy le a csavarok között. Azt max ha váltok cserépre, de szerintem jó lesz ez így. Először azért nem ezt a serpenyőt akartam belerakni, mert elég kevés a hely mellette, de gyors matekkal kiszámoltam, hogy még így is bőven több a hely mellette, mint a 3 1" csonkon, szóval papíron nem lesz gond.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz lemmy71 #1757 üzenetére
Hát egy szigetelt szekrény smoker nagyon jó cucc, de csak az anyag egy vagyon bele jelenleg. Én is gondolkodtam rajta, de aztán inkább kamado lett, abban is lehet deflektorral 110-120 fokon sütni szépen, és nagyon jól tartja a hőt.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Ittnemaz #1759 üzenetére
Csavarral rögzíthető fajta, egy M3-as csavar szerintem elég ösztönző lesz neki, hogy ne essen le
A sót nem látom, hogy tudnám megoldani, berakni OK, de mikor veszem ki, fixen kiömlene az egész.Madoc: több okból, egyrészt évente párszor el akarom vinni magammal, amire a 80 kilós Kamado alkalmatlan. Illetve mikor összejön a család, vagyunk 12-en, plusz a kölkök, ennyi emberre nem elég a 20" tojás, de a kettő együtt már igen és ebben tudok majd lógatva is sütni. Ja, és a harmadik, szintén nem elhanyagolható érv, hogy mikor megláttam, azonnal akartam csinálni egyet
[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Ittnemaz #1770 üzenetére
úgyis az lesz, hogy valamelyik nap, mikor itthon vagyok, begyújtom szépen üresen, aztán megnézem, mennyi ideig megy egy adag brikettel, meg nézem, hogy mennyi idő alatt párolog el a víz a tálból, ha ez megvan, akkor lehet úgy sakkozni, hogy éppen ne legyen sok víz benne, mikor esetleg után kell tölteni. de ez továbbra is kiegészítő sütő lesz, szerintem oldalasnál hosszabb projektet nem fogok csinálni benne, azt azért papírforma szerint le kellene tudnom zavarni egy adag brikettel. hosszabb sütésekre ott a kamado, azt könnyebb kipakolni, tovább tartja is a hőt.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
-
fogtunder
nagyúr
válasz SyMbioTe #1837 üzenetére
Én évekig grilleztem egy épített tűzrakón, amiben egy hordó alja volt a tűztér, simán élhető, direkt sütésre jó lehet, ha úgyis ott az anyag, építs egyet. Ezeket a 10K-s szarokat meg felejtsd el, semmire nem jók, én mondjuk azokat a Jamestownokat is hanyagolom inkább.
Vagy ha tudsz kábeldobot szerezni, amiről a TG offba raktam képeket, az is megoldás lehet, de ott azért figyelni kell, mekkora tüzet raksz benne.
Aztán ha rákapsz az ízére, lehet venni egy kamadot, abban már low and slow sütést is lehet csinálniI hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz SyMbioTe #1846 üzenetére
Nálunk a múltkor, mikor komposztálót csináltam, közölte a helyi raklapos, hogy EUR raklap 7500, egyutas 5000. Hát annyiért ott is hagytam.
Meg egyébként az van, hogy ha nem konkrétan egész raklapból csinálsz mindent, akkor már rengeteg extra meló van vele és jobban jársz, ha veszel collos deszkát, aztán megoldod abból.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
én tavasszal vettem 200-ért konyhatízezercikkről álvánnyal együtt együtt egy 20"-os kamadot, nagyon elégedett vagyok vele, nincs olyan hatalmas különbség árban, mondjuk abba azért kell még egy deflektorkő is, de ha azt akarsz, szerintem vegyél azt. pár sütés után már nagyon jó eredményeket értem el vele és iszonyat takarékos a tüzelőanyaggal.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
a hétvégén próbálkoztam egy próbasütéssel a kis hordóban, a deflektornak használt vasserpenyőbe vizet rakva (forró víz, termoszból tálalva) és az istenért se tudom így 105 fok fölé vinni. víz nélkül simán felszalad 150 fokig, ha engedem neki, de felöntve nagyon megfogja.
valamit muszáj lesz kitalálni, valszeg sóval megy majd egy újabb próba, csak pont vendégség lesz és jó lett volna nem így kísérletezni vele.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
mondom, ugyanilyen beállítások mellett, mikor a víz elpárolgott, simán felszaladt 150-ig. utántöltve a vizet újra 105 fok. 3db 1" csap tökig nyitva, a kémény 60x60 zártszelvény, a vizestál mellett körben van kb 2cm rés, ezek se lehetnek elvileg fojtópontok.
a szénnek kb a negyede izzott, mikor beraktam a kosarat, szépen emelkedett is, elértem a 110 fokot, víz be, onnantól stabil 105. elvileg pénteken hozok Brock brikettet, majd futok azzal is egy kört.
de legrosszabb esetben rakok oda egy harmadik rácsot (bár ehhez ki kellene cserélnem a csavarokat is, mert fél centivel rövidebbek a kelleténél) és arra egy tálban sót, az a kamadoban is elég jól működik a szmötyi felfogására.[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
a tűzkosár teteje és az edény alja között 2 centi van nagyjából, messze biztos nincs, inkább közel. mivel maga a tál egy vas serpenyő, nem raktam alá külön rácsot, csak saját maga felül a csavarokra, ebbe öntöttem a vizet. felette 6 centivel van az első rács, a felett 18cm-el a második rács.
viszont ugyanezt a deflektort nem fogom tudni sóval használni, mert nem fér el a csavarok között vízszintes állapotban.[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
-
fogtunder
nagyúr
az durva, nálunk pillanatok alatt elment minden. de amúgy igen, ha valamit már nem kapok itt és kellene, akkor általában el szoktam indulni arrafelé, mert ott vannak kincsek, pláne a panelos részen.
viszont ez most a nagyobbikról szól, a kicsi is jó, csütörtökön oldalast sütöttünk kollégákkal, de az ugye estére lett tervezve, a kicsi tök jó volt gyorsan begyújtani és grillezni egyet rajta ebédre. a rács mondjuk elég kicsi, de lehetett vele haladni. egy deflektor azért majd kell bele, csirkét sütni is tökéletes lesz szerintem.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz hegegabi80 #1910 üzenetére
de az user error, aki ért hozzá, az egy gödörbe rakott parázshalom felett is tud egy rácson.
én elektromos grillt csak melegszendvics sütésre használok, mert arra viszont sokkal jobb, mint a szendvicskenyérre méretezett szendvicsütők. sajnos a faszén/parázs ízének a hiánya számomra megöli az egészet. az meg a nagyokon se lesz.
a fedett teraszon viszont tökéletesen lehet a kamadoban sütni, ha szar idő van, de szerintem akár a garázsban is lehetne, nyitott ajtó mellett, bár kérdés, hogy mekkora a garázs és mekkora az ajtó.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz hegegabi80 #1912 üzenetére
hát nem tudom, én is próbálkoztam ilyen olcsó, de jó cuccokat keresni, de általában az volt a vége pár óra user review olvasás után, hogy inkább nem. [link] ez elvileg már egy egészen jól használható cucc, a következő szint a ProQ, vagy egy olcsóbb kamado. én alapvetően amúgy kamado párti vagyok, nagyon bejött a sokoldalúsága, ha nem kell hurcolni, akkor egy nagyon jó cucc.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz BrandonXXV #1917 üzenetére
Ennyiért alapvetően jó, de azért tudni kell, mit veszel. 26cm a rácsátmérő, ami nagyon nem nagy. Ha csak 2-4 emberre kell sütni és a köretet már nem ebben csinálod, akkor jó, egy egész tarja, egész csirke pont elfér benne.
Nincs hozzá deflektor és nem is igazán árulnak sehol, tehát arra készülj, hogy ez még plusz költség lesz, mondjuk ha tudsz hegeszteni, akkor probléma megoldva, ha nem, akkor kell egy lakatos, aki 3x20-as vasból csinál egy keretet, de láttam tegnap lézervágott, két szintes rendszert is, kamados FB csoportokban kell szétnézni.
Deflektor nélkül csak direkt grillezésre jó, igazából még arra is megérheti, de a kis rács itt is tényező.
Ár/érték arányban nem rossz, minőségre mint a többi Auplex kamado, csak nem biztos, hogy igazodni fog az igényeidhez.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz hegegabi80 #1923 üzenetére
a mini kamado és fenti smoker közül egyértelműen az utóbbit venném, sokkal kevésbé fog korlátozni a mérete, nagyon hamar bele lehet ütközni a korlátaiba annak a kis tojásnak.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz BrandonXXV #1927 üzenetére
Direkt grillezésre szerintem felesleges kamadot venni. Ez azért jó, mert ha kell, direkt grill, ha kell, smoker, ha kell kemence. És nagyon kevés tüzelőanyag kell bele.
Én évekig elvoltam egy hordó aljával, mint tűztér, rajta egy szögvasakból hegesztett ráccsal, nagyon jókat lehetett grillezni azon is, sokkal többet számít, hogy mennyire ismered magát az eszközt, még ha egyszerűbb is.
Ha el akarsz kezdeni BBQ-t sütni, na akkor kell valami komolyabb, pl a fentebb linkelt töltényszmóker. Kamadoból a normális méret az 180-200K évi pár alkalomra felesleges, én azért hetente kétszer szoktam benne sütni.
Ha eddig jó volt az OBIs cucc, szerintem ne költs rá pluszban, ha lesz olyan igény, amit nem tud kiszolgálni, meg rendszeresen lesz használva, majd akkor.I hate morning people. And mornings. And People.
Új hozzászólás Aktív témák
- Csúcsminőségű biztonsági kültéri okoskamera félár alatt
- Két kazános Jura Impressa 801 automata kávéfőző Cappuccino fejjel
- Eladó teljesen új, bontatlan Nespresso Essenza mini piros színben
- Nagyon szép Delonghi Dinamica ECAM 353.15.B automata kávéfőző
- Érintőgombos Jura C65 automata kávéfőző cappuccino fejjel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen