Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz amargo #6068 üzenetére

    A kérdésedre a válasz, hogy amennyiben a tetején billentyük meg, akkor a 100cm-est, az erőkar elve miatt.

    "Homogén testfelépítést/kerékpárt vegyünk alapul"
    Jó, vegyük az ember testét homogénnek. Jó vegyük a kerékpárt homogénnek. De az ember és a kerékpár együttese már nem homogén! Akkor lehetne homogénnek kezelni, ha nagyjából hasonló tömegről beszélhetnénk, de ha egy 10kg-os biciklit és egy 100kg-os embert veszek (ami még nem is annyira földtől elrugaszkodott példa), akkor a bicikli és a biciklis tömege között egy nagyságrendnyi különbség van, ami egyszerűen nem elhanyagolható, nem veheted homogénnek.
    Tegyük fel, hogy a biciklim 1m magas, homogén 10kg. Az emberünk a biciklin túllógó része mondjuk 1m, homogenitás elve alapján legyen a túllógó testrész egyik embernél 40kg, másiknál 60kg (80 és 120kilós embert nézve).
    Tehát van egy 2m magas tárgyunk, aminek súlyeloszlása 1:4, illetve 1:6-hoz. A súlypont is ez alapján oszlik el, tehát első esetben a súlypont a 80kg-osnál (40kg-al számolunk) 1,5m magasan van, a másiknál pedig pedig 1,66m magasan van. Tehát minél nagyobb súlyú a biciklis, annál magasabban van a "bicikli+biciklis" együttes súlypontja.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák