Új hozzászólás Aktív témák

  • JohnBart

    csendes tag

    Üdv népek! Előre szólok, sokaknál ez tl;dr lesz... :)

    Szóval. Adott a konfigom (Gigabyte GA-P55-US3L deszka, i5-750 proci, 2x2 giga Kingston RAM és egy MSI Cyclone R6850 OC grafkari, semmi nincs húzva, mindez egy 400W-os FSP táp társaságában), és adott a kínom, ami a grafkártya beszerzése után kezdődött (a Cyclone előtt egy Gigabyte Radeon 5770-em volt). Konkrétan arról van szó, hogy olyan jó 2-2,5 óránként a rendszer csonttá fagy, aztán jobb esetben vagy kapok egy "Display driver stopped responding and has recovered" üzit és minden happy, vagy szimplán csak lefagyva marad, amit néha faja kis kékhalál tetéz, majd reset követ. A fagyás mindig csak játék közben jelentkezik, Windows-képernyőn, filmezés, netezés, és egyéb 2D-s marhulás alatt soha. A neten már utánakeresgéltem mit lehet tudni erről a "Display driver..."-es baromságról, szerencsére kiderült, hogy kb. bármi okozhatja a szar grafkártyától a szar driverig, szóval nekiálltam leszűkíteni a lehetséges hibákat. A következőket csináltam eddig:

    a.) Drivertakarítás, majd frissítés - nem segített.
    b.) Windows reinstall - nem segített.
    c.) Aero kinyomva - nem segített.
    d.) Windows hotfixek telepítése - nem segített.
    e.) Grafkártya VRAM-ellenőrzése - nem volt hiba.
    f.) Pár órás FurMark teszt - nem voltak grafikai hibák.
    g.) Grafkártya órajelek csökkentése - a gyárilag 860/1100-ra húzott Cyclone GPU órajelét 775-re, memóriaórajelét 1000-re toltam vissza - nem segített.
    h.) Tápellenőrzés: Több forrásból (Prohardver, egyéb infós fórumok) is megerősítették, hogy a 400W-os FSP-m el kéne hogy bírja ezt a konfigot. Mindenesetre nem tudom, hogy tudnám ellenőrizni, hogy terhelés vagy bootolás alatt mennyit eszik összesen a rendszer.

    És végül, hőmérsékletek. Lehúztam a GPU-Z-t és a RealTemp-et. Beállítottam őket, hogy mentsék a hőmérsékleti adatokat TXT-be, a háttérben maradtak, aztán betoltam egy kis Test Drive Unlimited 2-t. Cirka másfél óra múlva jött is a csonttá fagyás, reset, visszanéztem az adatokat. A GPU hőmérséklete nem ment 60 fok fölé, a proci magjai azonban 85-99 fok (!) között mozogtak a fagyáskor.

    Kérdéseim:
    1. Normális ez a hőmérséklet i5-750 proci esetén? (Szerintem nem, gondolom jobb hűtés kell neki).
    2. Okozhatja a felforró proci a "Display driver stopped responding and recovered" hibát? Tehát okozhatja azt, hogy lefagy a rendszer pár másodpercre, de aztán helyreáll (vagy nem...)?
    3.) Ha az első kérdésre a válasz igen, a másodikra nem, szerintetek előfordulhat, hogy szar a VGA? Semmi grafikai hibával, artifacttel vagy effélével nem találkoztam mióta megvan a kari, egyedül az a biztos, hogy két-2,5 óra játék után csonttá fagy (ami aztán vagy helyreáll "Display driver has stopped responding" hibával, vagy resetelnem kell).

    Bármiféle tippet/ötletet szívesen fogadok. Köszi előre is...

Új hozzászólás Aktív témák