-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rallypix
csendes tag
Ha a 4 csavart nem pont ugyan abba a pozícióba csavartad vissza, ahol volt, akkor újra kell kalibrálni az őrlőt. Ha a legfinomabb beállítás sem ad jó eredményt, akkor a kosarat kell kivenni, és azon kell állítani, vagy a 4 csavart jobban meghúzni.
Amúgy, ha a 4 csavart kivetted, akkor a fedelet ki kell pattintani a helyéről. Alatta lesz még egy másik műanyag fedél, azt eltávolítva tudod kitisztítani a garatot. Meg fogsz lepődni mennyi pangó őrlemény lesz benne.
A rugós bizbaz a biztonsági kapcsolóhoz van.[ Szerkesztve ]
-
rallypix
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék egy La Pavoni Europiccolát venni. Tudnátok segíteni, hogy melyik évjáratok javasoltak, vagy melyek kerülendők? Korai évjáratot nem szeretnék, hogy még magam tudjam a tömítéseket cserélni. Érdemes inkább a Pre-Millenium modelleknél maradni, vagy az újabbak is jók? A réz és a műanyag dugattyús között van különbség ízben, vagy használhatóságban?
Egy PID-elt Gaggia Baby mellé akarom hétvégi/ráérős alkalmakra. -
rallypix
csendes tag
-
rallypix
csendes tag
válasz szszab #35437 üzenetére
Volt utána pár hónapig egy Graef CM802, most pedig egy Mahlkönig Vario van. Ha kicsit többet szánsz rá, mint a Mini Mill ára, akkor egy Graef CM702 is jó választás kezdésnek. Új ára annak 30e, ha a graef.hu-ról rendeled. Használtan is sokszor felbukkan egy-egy Graef, vagy Iberital, ha nem sürgős érdemes várni kicsit.
Szerintem az őrlő a legfontosabb és ebben azon túl, hogy egyenletes és konstans legyen az őrlemény, benne van az is, hogy minél kevesebb pangó őrlemény maradjon benne. A Vario ebben nagyon jó, a Graef-ot kicsit tuningolni kellett ahhoz, hogy kiadjon majdnem mindent magából és ne kelljen az előző nap ledarált kávé maradékát inni.Persze lehet úgy is, hogy az első pár gramm megy a kukába, de ki akar kiszórni 10e Ft-os kávékat?!
-
rallypix
csendes tag
válasz Agostino #35450 üzenetére
Az újabb típusokban van egy fém nyelv a garatban, amit én kivettem, mert visszatartja az őrleményt. A képen láthatod mennyi kávé marad benne alkalmanként, ha benne van a fém lap. Ezt mindig csak a következő darálás tolja ki maga előtt. Ahhoz, hogy szinte minden kijöjjön egy körtepumpával párszor be is fújtam a garatba, mert olyan a kiképzése, hogy még így is rengeteg benne marad. Ez a módszer tényleg működik, szétszedtem a garatot is, hogy ellenőrizzem, és így már tényleg 1g alatt volt bent a pangó őrlemény.
A fém lap nélkül sajnos eléggé szórja a cuccot, de nekem ez nem volt gond, mert egy capuccinós csészébe őröltem amúgy is. Gondolom ezen segíthet, ha pár csepp víz van cseppentve darálás előtt a kávéra, de ezt kipróbálni már nem tudom, mert eladtam a darálót.
Amúgy tényleg jó gép, könnyen beállítható, kezdésnek tökéletes, csak én meguntam vele reggelente ezt a pepecselést.[ Szerkesztve ]
-
rallypix
csendes tag
Még egy-két Pavonis kérdésem lenne, ha tudnátok segíteni.
Tömítéseket cseréltem, Expoligonban volt minden. Eddig kettőt húztam csak vele, aránylag jól sikerült, bár ez biztos a kezdők szerencséje csak. 10mp-et hagytam felső állásban a kart, majd 25-27mp alatt jött le egy dupla.
A kérdésem az lenne, hogy az természetes-e, hogy mikor használat után hűlt vissza, akkor többször magától felment a kar a felső pozícióba. A fejet átöblítettem, majd kieengedtem a maradék gőzt a gőzcsapon.
Valamint még egy kérdés: tudtok nekem olyan kávét ajánlani hozzá, ami nektek bevált klasszikus, esetleg újhullámos vonalon? -
-
rallypix
csendes tag
válasz soldier2 #35966 üzenetére
Teljesen kezdőként, de én is úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy reprodukálható és persze jó legyen a végeredmény, legalább egy fejhőmérő kell hozzá. Ha jól sikerül belőni a hőmérsékletet, akkor meg kell, hogy bírkózzon az újhullámos kávékkal is.
Tegnap reggel rohanva próbáltam vele egy ajándékba kapott újhullámos kávét készíteni (Sweet Bloom Roasters-Columbia). Citromlé lett belőle, mivel nem vártam eleget, és a fejet sem melegítettem elő. Holnap reggel újrapróbálom, több odafigyeléssel, meg türelemmel. -
rallypix
csendes tag
válasz Bazsee71 #36433 üzenetére
Nekem Reneka van GB-hez és nagyon szeretem. Mivel jóval finomabbra kell őrölni hozzá, mint a hagyományos szűrőkhöz, ezért ízben is másabb vele a kávé.
IMS-t és VST-t nem próbáltam, ezért ahhoz nem tudom viszonyítani.Számomra két nagy előnye van. Az egyik az, hogy nincs zacc a kávéban (a korábbi szűrővel nekem volt), a másik, hogy 16g-os csak, így nem kell bele olyan sok kávé, mint a sima dupla szűrőbe. Így elég a világos pörkölésűből is 17-18g bele, nem kell 22+ mint korábban.
-
rallypix
csendes tag
válasz jveres #36442 üzenetére
A Renekán szinte ellenállás nélkül át tud folyni a víz a sok apró méretű lyuk miatt. Gyakorlatilag egy finom háló a kosár alja, olyan, mintha ott sem lenne, nem sok ellenállást gyakorol a vízre csapolás közben. Szerintem ezért kell finomabbra őrölni. De eredeti VST-m nincs, ezért összehasonlítani nem tudom a kettőt...
-
rallypix
csendes tag
válasz Keresztapper #36971 üzenetére
Nekem Variom van, V2-es. Ezen már a számok/betűk vannak, de még nem a legújabb verzió. 160€-ért vettem ebayen, annyiért szerintem ajándék volt. Előtte egy Graef 802-es darálót használtam.
Amiben szerintem nagyon jó a Vario, az az, hogy szinte alig marad benne valamennyi őrlemény, ha adagonként darálsz. Sok rajt a műanyag, az tény, de engem nem zavar. Sokan mondják, hogy nem tartós. Lehet... Láttam már több kávézóban is ilyet, ahol naponta nem csak 2 kávé erejéig darálnak vele, és eddig mindenhol pozitív tapasztalatot hallottam csak. (pl. Győr, Kávévilág)
Mindenesetre én eddig nagyon meg vagyon vele elégedve. -
rallypix
csendes tag
Nekiálltam felújítani egy '82-es Europiccolát, de sehol nem találok hozzá való fűtőszáltömítést. Mindenhol csak az újabb modellhez való gumi O-gyűrűt tartják, az viszont nem lett jó hozzá. Esetleg valakinek van ötlete honnan tudnék szerezni? Expolygon, Danetti, Kávégépbolt már kilőve...
Ilyen kellene: [link]
SiD írta a Kávéológián, hogy Saeco Magic kazán tömítés jó lehet hozzá, de az is csak egy gumi O-gyűrű. -
rallypix
csendes tag
válasz simi.esp.28 #37283 üzenetére
Köszönöm, időközben már találtam egy másik céget, ők is vágnak tömítéseket: [link] Már meg is rendeltem tőlük SIL C-4400 anyagból.
8€-ért nem vennék tömítést semmi esetre sem, de a kivágással sem akarok szenvedni. Elég szívás volt már eddig is eljutni, hogy csak ennek a cseréje legyen hátra. -
rallypix
csendes tag
válasz zolnagy #37300 üzenetére
Lucky Cap kávék vannak náluk, ha jól tudom.
Ja és ha már vidéki kávézók, akkor aki Tatán jár, ne hagyja ki az Ébresztőt. Casino Mokka van náluk rendszeresen, esetleg néha valamilyen más, különlegesebb SO vendégkávé, a klasszikus vonalon pedig Pascucci. Én Győrből sokszor képes vagyok elmenni oda egy eszpresszóért.
-
rallypix
csendes tag
válasz soldier2 #37439 üzenetére
Nah, végre megnyugodhatok, hogy nem csak én, hanem a nálam sokkal profibbak is szívnak a Casino Mocca kávékkal. Egy szintig átzubog, aztán alig finomítva az őrlőt beffullad, vagy csöpögősen megindul és hirtelen átzubog (gondolom csatornásodik). Aztán jön a szívás a hőmérséklettel, ha végre közel jó a lefolyás... Szerintem a Gaggiam, és én is kevesek vagyunk ezekhez a kávékhoz. A Ruanda-t már csak a Pavonival próbálgattam inkább.
Ha egyszer-egyszer sikerül jót húzni bármelyik CasMo kávéból, az viszont tényleg jó sikerélmény, még ha bőven el is marad a minőség a nagyobb gépeken, meg komolyabb darálókkal készült eszpresszótól. -
rallypix
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #37542 üzenetére
Az Encore az nem ugyan az, mint a Vario. A Vario neve USA-ban is Vario. Az Encore amúgy kúpos őrlő, a Vario kerámia tárcsás. Vannak videók a neten szétszedett Variokról. Ott látszik, hogy miért minimális a pangó őrlemény bennük. Gyakorlatilag csak a kések mellé tud beülni a kávé, máshova nem. Ez kb. 0,3-0,5g, de az gyakorlatilag ott is marad a kések mellett, nem cserélődik (kikaparni is alig lehet néha).
-
rallypix
csendes tag
Mennyi a reális ára most egy QM 0650-nek? Találtam egyet, amit szívesen megvennék, mert ki szeretném próbálni ezt a gépet is. Gőzkar sajnos nincs hozzá...
Mire kell odafigyelni ennél a típusnál? -
rallypix
csendes tag
válasz fragola.6035 #37967 üzenetére
Köszi! Szépnek tűnik, eredeti szűrők megvannak, csak a gőzölős kar nincs.
-
rallypix
csendes tag
válasz killerjohn #38932 üzenetére
Az egyik gép Classic, a másik Baby és ha jól tudom, más belül a kéttő. A pidhez használt érzékelő is szórhat pár fokot. Szűrőkosarak azonosak?
Gyakorlatilag a kávén kivül a két rendszerben minden különbözik, így simán lehet, hogy ami egyiken jó eredményt ad, a masikon már kevésbé.
Ha a réz vízterítő óta nem jó a kávé, akkor próbáld nagyon más hőmérséklettel, mint elötte. Hogy lefelé, vagy felfelé, azt neked kell érezned íz alapján. -
rallypix
csendes tag
QM 0650 PID-elését valakinek sikerült már megoldania? Van értelme egyáltalán próbálkozni vele? Milyen buktatói vannak az ilyen rendszerű kávéfőzők PID-elésének?
Még csak 2 hete használom és eddig nagyon pozitívak a tapasztalatok, csak hiányzik, hogy tudjam kb. milyen hőmérsékletű a blokk a csapolások indításakor. A Gaggian ott a PID, és a Pavonin is van hőmérő, ami nagyon jó támpontot ad. Itt ez hiányzik sajnos. -
rallypix
csendes tag
válasz fragola.6035 #39375 üzenetére
Használtatok már ilyen kialakításút QM 0650-hez? Ugyan azt tudja, mint az eredeti egyenes falu? Hány grammos lehet ez?
-
rallypix
csendes tag
Eladnám a képen látható PID-elt Gaggia Babyt.
Extrák, és tartozékok:
- Rex C100 PID, oldalára felszerelve pilírozott zártszelvényben
- Rancilio Silvia gőzkar (az eredetit is adom hozzá)
- Egy- és kétszemélyes szűrők, vakszűrő, vicctamper, egyes kifolyó2014-es, de szinte új állapotban tavaly nyáron vettem egy index fórumostól, aki elötte kb. 2 hetet használta csak. Simi nézte át neki, a szétszedett állapotról vannak képeim.
Természetesen hibátlanul működik, Nordával, vagy Vera-val, néha forralt csapvízzel használtam.Azért adom csak el, mert már hárman is kitúrták szegényt a konyhapultról. Egy Pavoni, egy QM és a feleségem...
Kérésre tudok még képet küldeni róla.
Ár: 75 000 Ft
(Szerk.: telóról állóképet, hogyan lehet rendesen feltölteni?)[ Szerkesztve ]
-
rallypix
csendes tag
Beépítettem egy manométert a QM 0650-be, gondoltam eljátszok kicsit a nyomásprofilozással. Sajnos összevissza ugrál a mutató. Ez miért lehet? Így működik alapban a pumpája? Vagy mert nincs benne OPV? Vagy rossz a pumpa? Fragola videóját néztem a fb-on, ott stabilan mér, igaz, a pumpa is más, és OPV is van benne.
Az OPV amúgy miért fontos/hasznos egy ilyen állítható nyomású gépben? -
rallypix
csendes tag
válasz zolnagy #39594 üzenetére
Beépítés nélkül próbáltam, első körben, mert csak látni akartam, hogy működőképes-e a dolog.
Közben megrendeltem a Danettitől a linkelt manométert. Első körben még ezt sem szerelem be a gépházba, csak kipróbálom. Ha hasznosnak bizonyul, akkor megpróbálom beépíteni. valahova a csepptálca alatti előlapi részre. A manométer elfér, a kérdéses inkább a kapilláris cső lesz, de szerintem annak is találok helyet.Bár ahhoz, hogy fúróval közelítsek a gép felé, tényleg kell majd legyen valamilyen érezhető különbség a különböző nyomásprofillal készült kávék között.
-
rallypix
csendes tag
-
rallypix
csendes tag
válasz vicces #39674 üzenetére
Ez még nem az a változat, ebben nincs ott semmi elektronika, csak a gombok, meg a kábelek. Ilyen bonyolúlt villamos kütyük mindenesetre a Rancilioban is lesznek. :-)
Van olyan is a Baby-ből, amiben van ott egy kis áramkör, de az már programozható gombokkal van ellátva. Amúgy azon körben vannak elhelyezve a gombok. Mindenesetre ha már full analóg a cél, akkor karos kellene neked inkább, nem pumpás. Pavoni, Caravel, hasonlók.
Persze, ha választani kellene, és nem az árat nézném, akkor én is a Ranciliot választanám. Ebayről lehet használtan venni 350-400€ körül. Abban kockázatként benne van, hogy kicsit kell rá még költeni, plusz PID, egyebek is kellenek majd bele, viszont itthon nem nagyon hirdetnek ilyet. Talán egy-két példány volt az elmúlt 1 évben fórumokon. -
rallypix
csendes tag
válasz zolnagy #39598 üzenetére
QM 0650 manométer update: Megjött tegnap a kapilláris csöves manométer, ki is próbáltam. Ezzel már tényleg nem ugrál a mutató, köszi a tippet neked is, Zoli, meg a többieknek is.
Annyit már látok, hogy eddig max. 7-8 bar környékén használtam csak a gépet. Ízben így is jó volt eddig minden kávé, de ezek szerint akár jobb is lehetne, persze ha számít az a pár bar különbség. Próbálkozok még majd többféle "nyomásprofillal", remélem lesz érezhető különbség, bár ilyen kis gépen szerintem nem oszt, nem szoroz...
Az is bevált, hogy digitális hőmerőt raktam a fejre, így látom pontosan mikor indul a felfűtés, nem kell mellette állnom hogy tudjam, hol tart a hőmérséklet. -
rallypix
csendes tag
válasz vicces #39821 üzenetére
Ha már megvetted a Ranciliot, akkor ne kínozd magad egy CM702-vel. Ha Graef, akkor legalább a 802-est vedd meg, az a graef.hu-n 40e forint. Több fokozat van rajt mint a 702-n.
A podosról küldenél nekem képet privátban? Ha eladó, megvenném a feleségemnek.
[ Szerkesztve ]
-
rallypix
csendes tag
válasz soldier2 #39826 üzenetére
Nálam ez a kávé a Varioval is csak úgy volt "darálható", hogyha cseppentettem rá vizet. RDT nélkül nagyon feltöltődött. Hasonlót produkált egyébként a Kávékalmár féle Malabar is, ami nálam most az egyik legnagyobb kedvenc.
Ha jól emlékszem múltkor te kérdezted, hogy melyik Pacificaffee-s kávé lehet jó autómatába.
A munkahelyemre már egy ideje tőlük rendelek kávét egy Jura J9-be és a Yirgán kívül mindegyiket próbáltam már. Eddig a Malabar, és a La Piazza voltak a nyerők, a Pin-Up is egész elfogadható vele, az SO-ek pedig a magasabb hőigény miatt nem váltak be sajnos.A Pacific előtt sokszor a Laurini Oro-t rendeltem, ez nagyon finom volt a Jurával és jó áron is van. [link]
-
rallypix
csendes tag
válasz mclord #40208 üzenetére
Van valami, amit sokan (köztük én is) kifelejtünk a fontos dolgok közül a kávéval kapcsolatban. Ez nem más, mint a víz. Ha a víz nincs rendben, akkor lehet bármilyen csilli villi a gép, meg a daráló, sosem lesz jó íze a kávénak.
A PID, szvsz sokszor szükséges, de koránt sem elégséges feltétele a jó kávégépnek. Lásd pl. Cremina, Pavoni, stb.. Az a lényeg, hogy tudjuk, hogy adott pontja a gépnek adott időpontban (mikor indítom a csapolást) hány fokos. -
-
rallypix
csendes tag
válasz mclord #40222 üzenetére
A második megállapítást, miszerint GC, GB semmit nem ér, szerintem az én üzenetemből értelmezted félre. Én csak azt írtam, hogy soha nem lesz ezekkel készült kávé a Madalban eléd tetthez hasonló ízben. Lehet a gépen PID, vagy akár rézcső tuning is, akkor sem. Ha az a cél, hogy a nevezett kávézókban megtapasztalt ízeket tedd a párod elé, akkor nem ilyen gépet kell venni (és nem 30e-s darálót mellé). Ha megelégszel a classic vonallal, akkor tökéletes választás bármelyik, de újhullámhoz szvsz nem.
A PID nem parasztvakítás, bárki is írta, vagy bárki üzenetét értelmezted félre. Ha valamit lehet szabályozni, akkor azt szabályozni kell, és ilyen a kávégép hőmérséklete is. Óriási kényelmet és szabadságot ad a kezedbe a hőmérséklet szabályzás.A hőmérsékelt szabályzás megoldható PID nélkül is persze, de ez a legolcsóbb, legkézenfekvőbb megoldás utólagos hőmérséklet szabályzásra.
Amúgy az tényleg nagyon jó ötlet, hogy valahol élőben kipróbáld, megtapasztald, hogy akár egy kis Gaggia, vagy egy E61 mit tud kihozni adott kávéból. (Ez utóbbi kipróbálására én is vevő vagyok Győr környékén).
-
rallypix
csendes tag
Lehet készíteni vele, persze. Nem azt mondtam, hogy nem, csak azt, hogy soha nem lesz olyan, mint amit egy komolyabb képességű gép készít. Persze attól még élvezhető lesz a végeredmény, sőt, ezerszer jobb, mint amit a magyar kávézókban, éttermekben az ember elé tesznek eszpresszo néven.
Volt sok olyan világos pöri, amitől seggre ültem, olyat sikerült belőle készíteni GB-vel, de sajnos még több, amiből citromlé lett csak. Köze nem volt ahhoz, amit azonos kávéból ittam nagygépen készítve. Egyszerűen dupla végére akkorát esik a hő, hogy savanyú lesz sok kávé, akárhonnan is indul a csapolás. Rézcső nincs rajt, így nem tudom mennyit segíthet (szkeptikus vagyok ezzel kapcs.) de ha egy hónapon belül sem veszi meg senki, akkor rakok rá azt is, és akkor lesz azzal is tapsztalatom.
De még egyszer, ez saját vélemyény a saját (kicsi) tapasztalatom alapján. Volt itt olyan user aki már a második nap Gaggia Evoval megütötte az Espresso Embassy-ban tapsztalt ízvilágot. Ő lehet jobban csinált valamit. :-) -
rallypix
csendes tag
válasz tariattila #40281 üzenetére
Itt van egy fehér: [link]
-
rallypix
csendes tag
válasz tariattila #40283 üzenetére
Nem is ennyiért gondoltam. Meg kell próbálni pont a felét kínálni neki érte. Nekem volt már, hogy bejött. :-)
Legrosszabb esetben visszautasítja az ajánlatod. Látatlanban nem ér annyit, mint amit kér érte, az tény. -
rallypix
csendes tag
Elindult bennem az E61 vezérhangya...
Jelenleg 3 gépem van, egy PID-elt Gaggia Baby, egy QM0650 és egy Pavoni. Mindegyiket szeretem valamiért, de mindegyiknek van olyan rossz "tulajdonsága", ami miatt folyton váltogatom őket a pulton. Van olyan kávé ami egyikkel jó, van olyan, ami a másikkal, van, ami pedig egyikkel sem az igazi. A kérdésem az, hogy van-e értelme E61-re feljebb lépni ezekről. Egyáltalán előrelépés lenne? Aki esetleg hasonló gépekről váltott, biztosan tudna tanácsot adni. Lesz előrelépés ízben, minőségben bármilyen kávéval, legyen az egy világos pörkölésű CasMo, vagy valamilyen egyszerűbb csokis blend?Esetleg van valaki Győr környékén, ahol a saját darálómmal, kávémmal kipróbálhatnám mit tud egy ilyen rendszer?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Yettel topik
- Autós topik
- OLED TV topic
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Politika
- Milyen autót vegyek?
- Miniképernyős, VIA-s Epomaker billentyűzet jött a kábelmentes szegmensbe
- Dragon Age: Origins
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...