- Bejutott az európai 5G-be az Amazon
- Még több AI-generálta reklám jön a Facebookra és az Instagramra
- Egyre nagyobb a hatása a választásokra az AI-generálta képeknek
- Visszavonta az Intel és a Qualcomm Huawei-hez kiadott exportlicencét az USA
- Több stúdiót is bezár költségcsökkentésként a Microsoft Xbox részlege
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
Ha szeretné valaki beállítani Gaggia-ján a vízhozamot akkor szeretném megmutatni az én megoldásomat. Egy könnyen és gyorsan szerelhető kis fúvóka betét a kazán és az OPV közé. 5-10 perc alatt kiszedhető a kalibráláshoz vagy tisztításhoz. Nekem két hete van benne a gépben, de eddig csak jótékony hatását látom. Egyszerűen, olcsón legyártja egy esztergályos. Egy tárcsát kell vele gyártatni és annak lecsapni az oldalait. Kell még egy o-gyűrű és két hosszabb csavar. Én még raktam bele egy kis fúvóka szűrőt, mert az első furat nagyon kicsi volt, de ahogy lassanként nagyobbra fúrtam kivettem. Hosszú távon nem tudom mennyire lesz kényes dugulásra, de majd elválik. Itt is szeretném megköszönni a fragola és zolnagy segítségét a témában!
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz soldier2 #46104 üzenetére
Szerintem bármilyen gépnél nagyon fontos. Vízterítés, vízhozam alap. Nekem 100-110 ml/10 sec volt előtte ami nagyon sok. Csatornásított minden fajta vízterítő, jól látható gödröket csinált a pogi tetejébe. Nagyon sokat segített a filter papír ezen a gondon. Most 70ml/10sec, ez lehet kicsit kevés, de most ezzel próbálkozok egy pár hétig, többféle kávéval. Szűkítővel lassabban épül fel a nyomás, olyan 6-7 másodperc amíg eléri a maximális nyomást, nagyon szépen lehet hallani a pumpán. Így kap egy ideálisabb (persze nem igazi) előáztatást. Sokkal jobban ellenáll a nagy nyomásnak a kávé, egyenletesebb lesz a kioldódás. Itt van két videó. Az első a szűkítő nélküli állapot, a második a szűkítős. Az első videón jól látszik, hogy szépen egyenletesen indul és utána mennyire felgyorsul és eltolódik balra arra a felére ahol fejben belép a víz a közelebbi két lyuk a vízterítőn. Na a másodikon szépen, egyenletesen majdnem egyszerre jelenik meg a kosár teljes felületén és nem gyorsul, egyenletesen, középen folyik végig. Az előkészítés ugyan az volt mind két esetben, filter papíros voodoval, nem volt félre tamperolva az első, ha fejre áltam is csak ilyet tudtam.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
A nyomás növelésével csökken a vízhozam, ez látszik a görbén. Emelni kelene a nyomást jelentősen ami megint zsákutca. Az is csak 15 baron jelentkezne, amíg azt el nem éri addigra már szét rombolja a pogit.A 4-es ulka meredeken hiretelen építi fel a nyomást az 5-ös szépen egyenletesen, ezért jobb a nagy hozamát szűkítőzni. Én legalább is ezt látom...
-
verti1
tag
Nálam nem spriccel a Kapucziner Yirga...nagyon pöpec! Isteni ez a kávé!
-
verti1
tag
Csináltam én is egy rémesen egyszerű tesztet ami kapcsolódik az adagonkénti tároláshoz. Az én gyakorlatom az volt eddig, hogy rendeltem 500-750 gramm kávét egyszerre. Azokat 250 grammos szelepes/simító záras zacskókban tároltam. Amikor sorra került a kávét a zacskóból szedtem, de ahogy fogyott a haramadik nap után egyre laposabb lett. A fórumon felbuzdulva a legutolsó adagot amikor kinyitottam kivettem egy duplára valót egy kicsi üvegbe. Ma reggelre elfogyott a 250 gramm és jött az üvegben félre rakott. Mondanom se kell, hogy vissza tért az élet, a tűz a kávéba. El is szaladtam és vettem 30, 47 és 60ml-es üvegeket. A francia pörkölésű Yirga-ból csak 14 körül megy bele a 47ml-esbe, de a világosabb Nicaragua SHB-ból 16.6-al teli van, pedig az eléggé nagy szemű.
-
verti1
tag
Eladó egy Iberital daráló:
-
verti1
tag
válasz Surda- #46718 üzenetére
Használj tersonetet ilyenek tisztítására. A hideg zsíroldó nem erre való, pláne nem kellene enni/inni utána. Kálium hidroxid van benne, jó kis maró/mérgező anyag, a rézzel reakcióba lépett, valami jó kis egészséges anyag keletkezett belőle... réz-hidroxid, jó mérgező az is...Valami kémikus majd elmodja pontosan.
Csiszold le róla szerintem...
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
-
verti1
tag
Végzett esetleg valaki méréseket alu kontra réz vízterítő esetén, hogy mennyivel stabilabb a hőmérséklet egy duplánál? Van egyáltalán mérhető különbség? Kevesebbet esik a víz hőfoka a csapolás végére? Pid-es gaggiaról beszélek egyébként.
-
verti1
tag
-
verti1
tag
Lehet nincs jelentősége az egésznek, csak hangosan gondolkozok. Azt is írják, hogy hamarabb stabilizálódik a hőmérséklet a réz vízterítővel. Persze nincs jelentősége, hogy most 17 perc után stabil vagy 20 perc után. Azon gondolkoztam, hogy amikor csapolsz nyerhetsz esetleg pár fokot vele, nem esik be annyira a hőmérséklet, de az igazi megoldás a rézkígyó a bojlerre. Ha lesz időm akkor megpróbálom azért kimérni a különbséget, ha van egyáltalán.
-
verti1
tag
Sikerült elfaragni megint egy kis sárgarezet. Terveztem egy egyedi vízterítőt a GC-mhez. Nem hagyott nyugodni a dolog, hogy el van tolva a víz bevezetése a fejen és ezáltal féloldalas a vízterítés, mert a víz nagy része a legrövidebb úton a két közelebbi furaton távozik a gyári vízterítőn. Szép gödröket csinált a pogi tetejébe. A hat furatos ugye reménytelen, mert átfedésben vannak a furatok, gyakorlatilag egy nagy sugárban jön a víz. Az alu és a négy furatos rézzel jobb a helyzet, de nekem nem volt tökéletes. Ezen a filter papír és később a szűkítőzés sokat segített, de azért mégis megcsináltam ezt a két részes vízterítőt, minél tökéletesebb, annál jobb szerintem. A lényeg, hogy két darabból áll. A felső középre tereli a vizet és a közepén lévő furaton jut egy köztes térbe ahol hat furaton keresztül jut ki a víz a felső szűrőhöz. Mivel két keskeny térben is áramlik a víz a vízterítő sokkal hatékonyabban át tudja adni a hőenergiáját a víznek, talán stabilabb lesz egy árnyalattal, de ezt ki kellene pontosan mérni. Most tettem be a gépbe, indul a próbaüzem...
-
verti1
tag
Tömeg gyártás nem lesz az biztos...saját szórakoztatásomra készült... Vízterítőm van dögivel...alu, négy furatos réz és hat furatos réz....szépen egymásba illenek a polcon
-
verti1
tag
Kicsit próbálkoztam az új vízterítővel. Alap helyzetben filter papírt is használok, mert sokat javított a vízterítésen és tökéletesen tisztán tartja a gépet. Most papír nélkül csináltam egy duplát, hogy lássam a különbséget. Az eredmény eléggé meggyőző köszönhetően a szűkítőnek és az új vízterítőnek. Szép egyenletes a pogi felszíne, semmi nyoma kimosódásnak, csatornásodásnak. Ilyet csak papírral tudtam produkálni előtte. Félbe törtem a pogit és csináltam úgy is képet róla. Szép egyenletes a színe mindenhol. Egy kicsi sötétebb rész van a sarkában, ott le is tört belőle amikor kiütöttem, ez a kosár aljában a rádiusz ahol nincsenek lyukak, ott nem is fog kioldódni soha, valamint eléggé "ragadósak" ezek az IMS kosarak. A változtatások előtt sokkal nagyobb volt ez a fekete rész. Most jött ki az IMS egyébként valami új bevonattal amihez nem ragad annyira állítólag.
Itt vannak a képek:
Ez a változások előtti nagy vízhozam, négy furatos réz vízterítővel. Szép gödröket csinált és látszik komplett az IMS felső szűrő mintázata.
Ez a változtatások utáni ma reggeli állapot:
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
A két tárcsa között van egy 2 mm-es Viton o-gyűrű. Össze rakva pont olyan mint a gyári, tehát a fej tömítés szigetel felül körbe. Gondolkoztam, hogy felülre is teszek egy o -gyűrűt, de nem fért volna el, de nincs is rá szükség. Két kis persely lett bele préselve a felső tárcsába a csavarok furatánál és utána lett fel oldalazva, hogy minél kevesebb fals víz kerüljön be a csavarok mellett.
o-gyűrű:
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Az alu szerintem a legjobb ami itthon beszerezhető, én is azt használtam eddig. A négy furat rajta kúpos ami csökkenti az átáramló víz sebességét. A sima réznél kicsik a furatok, béna módon meg vannak sülyesztve elölről, de nem az igazi. Pont szerűen, nagy sebességgel lép ki a víz rajta. Ami a fotón látható gödröket csináta réz vízterítő azt kúpos dörzsárral már átalakítottam, de nem volt olyan dörzsár ami hasonló az aluéhoz. Kettő között van a sima réz és az alu között. Az eredményhez a szűkítő is nagyban hozzá járul. A teljes OPV által határolt nyomás kb 7 mp után épül fel. Ezalatt ázik/dagad a pogi és ellenállóbb lesz.
kaligula: az OPV 9.8 bar-ra van állítva karon mérve.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #47109 üzenetére
Nem tudom miért van ez nálam, de nem egyedi jelenség. Teli van a googli is hasonló képekkel. A te géped rézcsöves ha jól tudom. Szerintem az van befolyással erre is. Persze a folyadék nem össze nyomható ideális esetben, de azért itt levegősödik kicsit a bojler/csőkígyó. A lényeg amíg a hosszú csövön végig nyomja a vizet az ulka és feltornázza a nyomást addig már ázik a pogi és ellenállóbb lesz. Én ezt érem el a szűkítővel. Az ulka hangján lehet hallani, hogy mikor épül fel a teljes nyomás. De ezen felül egyszerűen nem hagyott nyugodni a dolog, hogy "féloldalas" a vízterítés. A legtöbb gépet ha megnézed középre terelik a vizet, vagy eleve ott lép be a fejbe, majd onnan osztják szét különböző módokon. Pl. a Silvianal ezt tökéletesen megoldották. Ha lehet akkor miért ne legyen tökéletesebb a dolog, ezen ne múljon semmi. Elvégre a minél egyenletesebb kioldódás a cél minél stabilabb hőmérsékleten. Persze a jó kávé nagyon sok mindenen múlik, de ez pont olyan "tuning"mint a spec felső szűrő, a PID, a rézcső, a tökéletesen megmunkált szűrő amin egyenletesen halad át a kávé, a daráló szabályozás, a szenzorok, hőmérők stb...
Már mutattam ezt a videót , de itt tökéletesen látszik, hogy mennyire eltolódik a csapolás vége balra.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Gravity1234 #47315 üzenetére
"sufnituning orultek"
Ne haragudj, de én ezt ki kérem magamnak. Ne kategórizálj be gánymesternek és senki mást aki fejlesztésekkel próbálja a gépét tökéletesíteni. Vannak igénytelen kivitelezések, de vannak nagyon komoly műszaki, mérnöki munkát felvonultató dolgok mint minden hobbyban itt is. Szép lenne ha a világ megragadna a középszerűségnél. Nem vitatom, hogy van akinek ez tökéletesen elég, de nehogy már azt feltételezze bárki, hogy bármilyen gyárból, bármilyen gyártmány tökéletesen jön ki.
Nem akarok megint vitát generálni, de ezt most én érzem sértőnek. Ugye ez egy fórum, ez pedig az én véleményem.
Béke...
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #47390 üzenetére
A v2 mit jelent pontosan? A megjelenáse után lehetett olvasni kijelző/elektronikai problémákról. A másik kérdés, hogy lehet upgardelni 64- es késekkel?
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #47556 üzenetére
Annyira nem volt vészes, csak a kontrollert, szenzort, dobozt, ssr-t vettem. Nem kitben vettem, azért sokallottam az árát. Úgy voltam vele, hogy ha másik gép lesz akkor viszem magammal a PID-et. Úgyse fizeti ki senki...A kábelezést, szigetelést, konzolt én csináltam.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Köszi mindenkinek. Igyekeztem...
-
verti1
tag
A PID beépítés miatt én is szét borítottam a Gaggia kazánját. Fél évig ment Nordaval. Semmi vízkő nem volt belül. Bőven elég évente a light-os citromsavazás. A tartályt érdemes kicsit gyakrabban kifertőtleníteni szerintem. Szétkaptam a háromjáratút is, de az még csak fekete sem volt. A filterpapír miatt semmi nem jut fel. Én sem szeretek pancsolni a tersonettel, pláne nem hetente.
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #47919 üzenetére
Nekem egy hétig volt benne gyanta patron, de nyálkás, opálos lett a víz. Vízkő kirakódásos lett a tartály belseje. Egy laza mozdulattal vágtam a kukába. Azóta Norda. Most néztem, hogy 08.15-én vettem utoljára 18x2litert. Még van négy belőle, nem nagy befektetés szerintem kisgéphez.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Xabi78 #47921 üzenetére
Én citromsavval fertőtlenítettem, bele raktam a patront és egy hét alatt ilyen mocsok lett. Ettől még lehet, hogy jól működött, de nekem elment tőle a kedvem. Nem tudom merre laksz, vidéken nehézkes beszerezni azt többen mondták, de Vera-t pl több helyen lehet kapni. Eltárolni sem egyszerű mindenkinek nagyobb mennyiséget azt is elismerem.
-
verti1
tag
válasz Atomaxx #48002 üzenetére
Meghúz a háromjáratú? Vagy elkötöttél valamit vagy be van kapcsolva a gőz és akkor se húz meg pl. Ha nincs bekapcsolva a gőz akkor ki kell mérni, hogy megkapja e 220-at amikor elindítod a szivattyút. Ha ott van a 220 akkor tekercs vagy szorulhat mondjuk...
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
30,47,60 ml-es mézes üvegek könnyen beszerezhetőek. Fagyasztott kontra szekrény ügyben én nem tudok nyilatkozni, mert nálunk sincs hely a fagyóban. Viszont 250-es szelepes zacsi kontra üvegekben tárolás között ég és föld a különbség. Zacsiból ahogy fogyott három nap után elkezdett hanyatlani nekem. Üvegekben mindegyik ugyan olyan. Csak ajánlani tudom.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Jövedelem
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen