-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gofry
senior tag
Sziasztok!
Örlőt készülök venni és F4e -re kaptam egy igen jó árat (120), viszont ha jól sejtem erősen szürkeimportos cucc, "gyári gari van rá". Általában nincs szerencsém..és ami elromolhat az el is romlik.
Beleugorjak, vagy hagyjam inkább a storyt? -
gofry
senior tag
válasz Koczó93 #74772 üzenetére
Korabban olvastam valakinel, hogy fio ennyi penzert korulmenyes. Jelentos dugulas elharitast kellett vegeznie. Milyen folyamatot kell vegigzongorazni? Eurekaban mondjuk nem tudom mennyi a pango.
Igazsagszerint eddig egy lelit fredet probaltam..mas mas kategoria, de annyiert rosszat nem tudtam rola mondani. -
gofry
senior tag
Sziasztok!
Van egy lelit gilda-m, úgy érzem ráférne egy kis opv finomhangolás, esetleg tisztítás. Tud valaki ajánlani megfelelő szakit? (nem az avx-be nem szeretném sem levinni , sem visszaküldeni ) -
gofry
senior tag
Sziasztok!
Vízkérdéssel fordulok hozzátok. Elsősorban talán @SoundOn kollégához:
Adatok:
-Budapest XIII csapvíz: GH: 11 KH: 9 Ph 7.6-7.7
-Lelit bianca, tartályos üzemben
-Szinte kizárólag világos pörkölés (impresso, roastopus, warda)Eddig Dm-es pancsolás ment, kb GH-KH: 3-4 közötti értékekkel és 7.5 es ph-val.
Kb 1 hete váltottam bestprotectre , átment 20 liter víz eddig, és sehogy sem áll össze a dolog. Vagy sós vagy keserű kávénál kötök ki. A gyümölcsös ízjegyek szinte teljesen eltűntek. Arra gyanakszom, hogy a magas alkalinitás miatt ezek a savak bennmaradnak. Egyelőre úgy érzem, hogy ezt recept változtatással nem fogom tudni kimozogni. Van valami ötletetek, vagy bevált recept módosítás miután elhagytátok a DM-es pancsolást.Lévén nem túl magas a GH-KH érték gondolkodtam, hogy váltok egy sima bestmax V-re (nem premium - nem kell a fehér "t@k0ny" a bojlerre). Ennél talán tudok kicsit finomítani az értékeken, cserébe kicsit félek a korróziótól.
és igen tavasztól-nyárig rám jön a filterezés és coldbrewzás is
Őszintén nem szeretnék visszatérni a pancsolásra, nem nagy macera, de csapból engedni a DM-es vizet sokkal jobb és nézve a bianca éhségét, kb azonos vagy jobb az ár.
-
gofry
senior tag
válasz gofry #124947 üzenetére
Talán másoknak is hasznos lehet az amit sikerült felszednem az elmúlt hetekben patron, víz témakörben. Itthon elég kevés info lelhető fel, ami van az is inkább sales. Kivéve SoundOn tapasztalatai .
Kémai részletekbe nem menve, a hibázás jogát fenntartva és a teljesség igénye nélkül:-Arra jutottam, hogy ha egyszerüsített LI indexet számolok, hőmérsékletből, KH, GH értékből kihagyva a tds-t. Így tök jó közelítéssel be tudom lőni, hogy mi a legjobb nekem és a mi elfogadható a gépnek.
-Kiderült, hogy miért tűnt furának elsőre az impresso bestprotecttel. KH50 / Mg: 80 ppm vízre optimalizálnak. Ami közelében nincs a bestprotectnek. Sima bestmax-szal vagy ozmózis visszasózásával össze lehet bűvészkedni.
-Ha csapra kötve a gép, tehát a nyitott tartály, akkor nem akkora gond a CO2 által okozott korrózió, így kevésbé lesz gond ha alacsony lesz a KH érték.
Illetve amiket találtam: a témában:
http://users.rcn.com/erics/Water%20Quality/Water%20FAQ.pdf
Egész jó kis képletek vannak amikkel lehet modellezni mit is fog csinálni az adott víz. Excelbe bedobva tök jól alkalmazhatóak.
https://www.kaffeemacher.ch/blog/kaffeewasser/ Szerintem hasznos és egyszerű áttekintés.
Van egy rakat hasznos video a youtbe-ukon is relatív egyszerű és kissé felszínes módon, de pont emészthető.
https://www.youtube.com/watch?v=xRH4W9Ti4EE Egy példa.
Illetve kicsit mélyebbre menve a témában egy jó podcast (picit filter kávé szemléletű, de nagyon alapos): KP011 – Kaffeewasser
Kellemes kóstolgatást, fejvakarást -
gofry
senior tag
Sziasztok! Ha valaki megválna egy 16g-os reneka kosártól légysz dobjon egy PÜ-t.
18-as van és valahogy mindig odajutok, hogy CM, Impresso-bol túl kell töltenem. Így kipróbálnék egy 16-ost pusztán "racionalizálás" címszó alatt.[ Szerkesztve ]