- Linux kezdőknek
- Hálózati / IP kamera
- Még több AI-generálta reklám jön a Facebookra és az Instagramra
- Synology NAS
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux - haladóknak
- Több stúdiót is bezár költségcsökkentésként a Microsoft Xbox részlege
- Windows 11
- Reklámblokkolók topikja
- Milyen program, ami...?
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SiD-
tag
válasz ronin s8 #7937 üzenetére
Itt egy bécsi ajánló:
http://kavekotyogos.blog.hu/2013/06/07/becsi_szigoruan_nem_melange
ha a hagyományosabb vonalat kívánod, akkor meg a Naschmarkt-on a Gegenbauer vagy onnan nem messze a Kaffee Alt Wien. -
SiD-
tag
válasz TörökSzabi #8049 üzenetére
elég jól néz ki felpolírozva! magad csináltad vagy elvitted valahova polírozásra?
-
SiD-
tag
persze, ha a zöld szín nem riaszt vissza, mivel most éppen csak ilyen színben van készleten:
-
SiD-
tag
Nálam is elég háklis a kivonatolás a La Marzocco GS/3 MP-n. Sajnos a Gaggia most szét van szerelve, de amint ismét egyben lesz, csinálok egy részletes összehasonlítást. Először a víztömegáramra gyanakodtam, de az benne van a 60-90ml / 10s-es ideális keretben és előáztatni is tudok, ergo nem ez a gyenge láncszem. Sajnos nyitott szűrőm még nincs, de már megrendeltem.
Az összehasonlításhoz össze fogom hangolni a két gép vízhőmérsékletét és már van 1-1 garnitúra egyforma LM Strada VST szűrőkosaram is a teszthez.
-
SiD-
tag
-
SiD-
tag
ma hajnalban mértem a GS/3 felfűtési idejét: 12 perc alatt fent van a beállított hőmérsékleten mindkét kazán, de még további 8 perc kell, hogy a fej és a kar is rendesen átmelegedjen. ez kategóriájában elég gyorsnak mondható szerintem. a szimpla szűrővel (LM VST) már tudok szépeket húzni, a duplákat nem annyira érzem egyelőre, mert gyakran előfordul, hogy pár mp. után indokolatlanul "begyorsul" a kávé lefolyása.
sajnos nyitott szűrőtartóm még nincs, hogy lássam, mi történik ilyenkor.
vízterítési probléma szerintem nincs, nem lő "féregjáratokat" a kávépogácsába és a szimpla szűrőben sem zilálja szét a pogit, ha csak a közepére töltök 8g-t és kis tömörítővel tömörítek.
a fej víztömegárama is az ideális 60-90ml között van (kereken 80ml), ezzel sem lehet különösebb gond, bár kipróbálnám 60ml közeli értékkel is! -
SiD-
tag
a forgalmazó is tisztában van vele, hogy furán viselkedik némelyik LM modell, de szerintük ez normális, hogy ilyen "érzékenyek" a gépek és azt javasolják az LM felhasználóknak, hogy ne tömegre adagolják a szűrőkosrakat, hanem térfogatra, hogy a kávépogácsa teljesen kitöltse a szűrőkosár és a felsőszűrő közti teret. valószínűleg a gyártó is ezért mellékel 4db szűrőkosarat a géphez: 7g, 14g, 17g és 21g-s szűrő jár a készülékhez.
én viszont úgy gondolom, hogy ez nem jó szemlélet, ne a baristának kelljen alkalmazkodnia a géphez, ha már egy ilyen high-end szerkezetről van szó!
-
SiD-
tag
az én GS/3 MP gépem nem tud nyomásprofilozni. a manual paddle kb azt tudja, mint a régi Faemák mechanikus fejszelepe.
R58 még nem járt nálam, így nem tudom őket összehasonlítani.
az LM előnye a kazánnal egy vízteret képező, vízzel feltöltött főzőfej (saturated grouphed), mely fejet így a rendszer folyamatosan a kávéfőzésre használt víz hőmérsékletén tart. -
SiD-
tag
otthoni használatra szerintem nem éri meg a felárat.
én befektetésként tekintek erre a gépre, mert a Casino Moccával fogjuk cipelni rendezvényekre + a specialty kávés helyeken többé-kevésbé kezd szabvány lenni itthon is a La Marzocco és szeretnék képbe lenni azokkal a körülményekkel, amikkel a baristák találkoznak a pult mögött, amikor a kávénkkal dolgoznak.a WAMP-on a Fekete kávézóval egy standon tolta a Casino Mocca. mi filterkávét, ők eszpresszó alapú italokat kínáltak és GS/3-mal nyomták le a rendezvényt. a gép végig bírta gőzzel és stabil vízhőmérséklettel is, tehát alkalmas egy ilyen hakni lebonyolítására.
-
SiD-
tag
válasz zolnagy #8805 üzenetére
a bojler és a gőzcsap szépen össze tud gyógyulni. satuba fogva szoktam leszedni.
a gőzcsapot szorítom a satuba és a bojlert kezdem el mozgatni.
van egy o-gyűrű is a gőzcsap és a bojler között, ha nincs otthon ilyened, akkor inkább ne szedd le a gőzcsapot, mert az o-gyűrűt mindenképpen ajánlott cserélni (össze lehet sülve). -
SiD-
tag
válasz lagoon79 #8844 üzenetére
Az elég magas, én rápróbálnék 0.5mm-es fúvókával, mert az csak javíthat a gépen!
E61-nél elég egyszerű a fúvókát kicserélni: ki kell tekerni az E61 tetején lévő két nagy zárócsavarból a felsőt, majd 7-es dugókulccsal kitekerni a fúvókát, kicserélni egy kisebb átmérőjűre és visszatekerni a zárócsavart.
Ebben a topicban is a 0.5mm-esre esküdnek a népek:
http://www.home-barista.com/espresso-machines/normal-flow-thru-izzo-alex-duetto-t24285.html -
SiD-
tag
-
SiD-
tag
az a helyzet, hogy most én is szarul érzem magam, mert a Madal-ban sokszor voltak fura dolgok a kávéinkkal (jellemzően híguló, gyorsuló lefolyás) és a kávégépre csak utolsó helyen gyanakodtam.
most meg én is ezt kapom itthon telibe!
viszont úgy gondolom, hogy megoldható a probléma, mert nem mindegyik Marzocco-s helyen vannak ilyen tapasztalások (pl. az Embassy-ban minden fasza a géppel).
már csak arra kell rájönnöm, hogy mi a különbség ezen gépek között. -
SiD-
tag
ezt ma felvetettem a hazai LM gurunak és le lettem szólva, hogy ez így jó és pont az a jó benne, hogy "hatalmas vízmennyiség áll a rendelkezésre, aminek köszönhetően finomabbra kell őrölni, ezáltal jobban ki lehet oldani a kávét".
erre azt mondtam, hogy oké, de mi van akkor, ha én 18g-ból szeretnék 38g kimenő tömeget előállítani, mert ezzel a tömegaránnyal finom az italom, viszont a 14g-s szűrőbe is 20g-t kell tennem, hogy egyenletes legyen a kioldódás. erre megint le lettem szólva, hogy dobjam el a mérleget és ne zavarjon engem, hogy 20g-t kell tenni a szűrőbe. mondom, oké, de 20g-ből már túl tömény az oldat, borul az ital egyensúlya. erre megkaptam, hogy biztos a kávéval van a gond és itt jön be a kávégéphez igazított pörkölés. ezen a ponton nekem elszakadt a cérna. -
SiD-
tag
válasz hifis50 #8912 üzenetére
a Strada EP-re itt leírnak egy modifikációt:
http://nickcho.tumblr.com/post/41769569031/strada-ep-pressure-loop-modificationa cikk szerint a Strada EP profil visszajátszás módban, ha csatornásítani kezd, akkor szívás van, mert a gép nyomás visszacsatoló elektronikája ilyenkor még tovább rontja a helyzetet (nyomásesést érzékel, amit megpróbál kikorrigálni --> emeli a nyomást, ezáltal még jobban elkezd csatornásodni).
-
SiD-
tag
válasz fragola.6035 #8925 üzenetére
annyi köze azért van hozzá, hogy alacsonyabb vízhozam esetén lassabban, fokozatosabban épül fel a kávépogácsára eső nyomás, így annak több ideje van egyenletesen átáztatódni, így a kioldódásod is egyenletesebb lesz, a csatornásodás esélye csökken.
ezzel elég sokat kísérleteztem, amikor a Maximatic-ot vagy éppen Gaggia Baby-t rotoszivattyúsra alakítottam.
-
SiD-
tag
válasz fragola.6035 #8925 üzenetére
és így van, fejenkénti szűkítő fúvókázással kell megoldani és így is van megoldva az LM esetében is.
ezt a fúvókát szeretném egy mérettel kisebbre cserélni és ettől javulást várok.
-
SiD-
tag
egyébként a problémám valószínűleg (tuti) megoldódna, ha 3 bar-ra beállított vízhálózatra tudnám kötni a gépet, mert akkor lenne igazi előáztatásom és nem kéne rinyálnom a gyorsan felépülő nyomás miatt.
a belső tartályról használva éppen csak megnedvesíti a kávépogi tetejét az előáztatási paddle pozícióban.
ha picit tovább húzom a kart, akkor van egy olyan pont (2-3mm-es szakasz a kar mozgási pályáján), ahol már beindul a szivattyú, részben kinyit a fejszelep, de részben még nyitva van a lefújó irányban is.
na ezzel lehetne még játszanom, mert ebben a pozícióban olyan 70ml/10s a vízhozam és 6-7 bar fölé nem is nagyon tud menni a nyomás. még ezzel fogok egy kicsit próbálkozni, hogy hosszabban tartom a kart ezen a pozíción és csak utána húzom teljesen balra a végállásba.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen