-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
digiteye
csendes tag
válasz mester6 #17972 üzenetére
FURTHER RESEARCH
The surprise in this research is the finding that espresso is not scale invariant; but that crema, mouth feel and the hot taste of the shot is punchier and more structured at high doses, regardless of grind settings or other extraction relevant variables.
vagyis: azonos brew ratio mellett (7 gr őrleményből 14 gr ital, 14grőrleményből 28 gr ital) a kisebb adagból főzött kávé lágyabb, vajasabb, a nagyobb adagból főzött savasabb, markánsabb - de csak forrón. Hidegen nem. -
digiteye
csendes tag
3 hónapos Gaggia Classic garanciájával, összes papírjával és tartozékával (portafilter, szimpla és dupla nyomásfokozós szűrő, dupla normál szűrő, műanyag tamper és kávéadagoló), dobozában eladó. Csak Norda vizet kapott, állapota tökéletes, új. Ára 68000 forint. 06-70/318-9799
[ Szerkesztve ]
-
digiteye
csendes tag
válasz Agostino #17989 üzenetére
Az előáztatás nem számít bele a mérendő időbe. (Nem tudom, milyen géped van, van-e egyáltalán előáztatás). Ha nincs kifejezett előáztatás, akkor a nyomás felépülése is eltart 4-5 mp-ig (vibrációs pumpa esetén főleg). A nyomás felépülése után 25 mp az ideális lefolyás.
-
digiteye
csendes tag
válasz vendingo #18258 üzenetére
Jó a Vera is, a Norda még jobb. A Vera vízben háromszor annyi a kalcium, mint a Norda vízben, de az még mindig nem túl sok, negyede-ötöde a pesti csapvíznek, és fele-harmada a legtöbb ásványvíznek. Azt mondhatni, hogy a Norda után a Vera a legjobb. Van még egy, sajnos nem emlékszem a nevére, talán valamilyen Aqua nevű, az is jó. Meg kell nézni, mennyi benne a kalcium. 35 mg/l közelében már jó, minél kevesebb, annál jobb.
[ Szerkesztve ]
-
digiteye
csendes tag
válasz vendingo #18265 üzenetére
Lehet rendelni, de minimum 30 palackot kell. "Bor és víz Kft" a forgalmazó. Arra azért vigyáznék, hogy ne rendeljek egyszerre mondjuk 120 litert, ha naponta csak egy-két szimplát fogyasztasz, mert idővel mégiscsak romlik a minőség, a leggondosabb gyártói kezelés mellett is (baktérium elszaporodik benne, például).
-
digiteye
csendes tag
-
digiteye
csendes tag
válasz vendingo #18277 üzenetére
A csapvizet ha forralod 10 percig, majd hagyod teljesen lehülni - 5-6 óra - akkor óvatosan leöntve róla, hogy fel ne keveredjen a kicsapódott és alulra leülepedett só, a felső 4/5 rész eléggé lágy lesz, hogy kímélje a kávégépet. Analóg fotós korszakomban kellett így lágyítani a vizet színesfilm, főleg dia hívásakor. Igaz, ott a leöntéshez szűrőt is használtam, hogy a véletlenül felkavarodott só ne kerüljön az oldatba. Kávéfőzőhöz elegendő az óvatos kiöntés.
-
digiteye
csendes tag
válasz vendingo #18285 üzenetére
A felforralás addig tart, mint egy tea felforralása. Aztán semmit se kell vele csinálni, csak otthagyni. És 5-6 óra múlva mehet egyenesen a kávégépbe. Ennyi. Öt perc. Hűlés közben nem kell mellette ülni Azért ez nem desztillálás (csak részletes volt a leírásom, kitérve a felkeveredés lehetőségére)
-
-
digiteye
csendes tag
válasz soldier2 #18295 üzenetére
Igen, ez ásványban igen szegény víz. Ezért nam csinál vízkövet, de ezért nam is finom. És itt a nagy ellentmondás: finom kávéhoz finom víz kéne. Az igazi megoldás az lenne, hogy enyhén bár, de ásványos a víz, és sűrűn kell vízkőtleníteni. Én lusta vagyok, ezért Norda vizet használok, és ritkábban vízkőtlenítek.
-
digiteye
csendes tag
-
digiteye
csendes tag
Az én ízlêsem talán nem mérvadó, mert én - noha szeretem az újhullámos gyümis ízeket is - konzervatív vagyok. Néha kifejezetten klasszikus olasz, sötét pörkölést készítek. De persze nem az EBWF esetében. De annak a pörkölését se állítom le rögtön az első crack után, hanem a második kezdetén. Nekem nagyon komoly crema adódik így, alig fér a csészébe a dupla adag (súlyra 30 gr). Kb. 91 C fok a lefőzés (valójában 94 fokkal indul, de esik, Gaggia Classic PID). Nem csak gyümölcsös, de marcipán íz is nagyon van így benne, és rendkívül szép, testes az ital.
[ Szerkesztve ]
-
digiteye
csendes tag
Nem tudom, jó helyen publikálom-e: van egy egyéves, PID-elt Gaggia Classicom eladó. 75000 Ft. 06-70-318-9799
Ha ezt nem itt szokás bejelenteni, akkor elnézést! -
digiteye
csendes tag
Különös teendőd nincsen. Két hét múlva egy prime-olással kezdj (víztartályt friss vízzel feltölteni, hidegen gőzcsapot kinyitni, pumpát bekapcsolni, folyamatos vízáramlásig hajtani, majd pumpát és gőzcsapot elzárni). Ezután nyomj ki egy bojlernyi vizet most már a kávékifolyón, ügyelve arra, hogy eközben ne fogyjon ki a víz a tartályból.
[ Szerkesztve ]
-
digiteye
csendes tag
válasz Agostino #19905 üzenetére
Azt lehet és kell tisztítani. Tehát kell hozzá egy vakszûrô. Ilyet bármelyik barista boltban kapsz, de lehet, hogy van is ilyen a gépedhez. 1. Azt beteszed a szûrô helyett a karba. Teszel bele egy kicsi (negyed zacskónyi) Tersonetet. Becsavarod a fejbe. Megnyomod a gombot, mintha kávét akarnál csapolni. 6-8 mp után kikapcsolod. Majd ezt megismétled ötször-hatszor, addig, míg tisztán fehér, nem pedig barnás folyadékot köp ki a solenoid szelep. Ekkor leveszed a kart. Kiöntöd belôle a maradék Tersonetet. Kimosod, majd üresen visszacsavarod a fejbe. 2. Megismétled az elôzôkben leírtakat, most már Tersonet nélkül. Most viszont minden egyes öblítés után kiveszed a kart, kiöntöd belôle annak tartalmát, és üresen csavarod vissza a fejbe. Addig ismétled ezt, amíg egészen tiszta vizet köp vissza a solenoid. Ekkor vége van a tisztításnak.
Tersonet nélkül is célszerū naponta egyszer tiszta vízzel visszaöblíteni, azaz a 2. pontban leírtakat néhányszor megcsinálni. Elég kétszer, esetleg háromszor. Tersonettel pedig elég kèthetente, havonta, használat függvényében. -
digiteye
csendes tag
válasz Agostino #19905 üzenetére
Még valami, fontos: a géped pumpájának ez némileg tortúra. Az Ulka pumpáknak (ez van a gépedben) van egy, a gyár által megadott használati ciklusa, ami leírja, mennyit szabad egyfolytában járatni, s azt követôen meddig kell pihentetni. Nem emlékszem a számokra (talán 1 perc - 1 perc), mindenesetre a vakszûrôzés nagyobb eröltetés a pumpának, mint a normál járatás. No, ezért pihentessed kicsit az egyes öblítések között a pumpát néhány mp-ig!
-
digiteye
csendes tag
válasz fragola.6035 #19921 üzenetére
Nem vagyok kávégépszerelô mesterember. Ezt a szerkezeti egységet én ilyen néven ismertem meg, gyarló kávészeretôként. Úgyhogy köszönöm a szakmai magyarázatot. Az okosságra mindig vevô vagyok. Azért remélem, hogy így is segíteni tudtam, mindössze ennyi volt a szándékom.
-
digiteye
csendes tag
válasz Agostino #19972 üzenetére
Vegyszerrel ne ismételgessed, bőven elég kéthetente. A tisztavizes vakszűrőzés viszont mehet naponta akár, de a pumpát nem túlterhelve.
Sajnos ezeket a dolgokat én nem ismertem. Egy Cimbalit nyúztam nyolc évig minden karbantartás nélkül, mígnem fogta magát egy szép napon, és egyszercsak teljesen eldugult. Az a bizonyos solenoid, ami, mint már tudhatjuk a mestertől, 3 járatú, (csak a sznoboknak solenoid, feleslegesen), az dugult el, abszolút, mint a vodka. Mert sajnos azt semmilyen mester nem mondta, hogy vigyázz, ha jön a vízkődugó! Így viszont már nem volt többé egy járata sem. Úgyhogy karbantartás vegyszeres és tisztavizes, valamint vízkőoldás a hosszú élet ritka. -
digiteye
csendes tag
válasz Agostino #19972 üzenetére
Még valami: nekem Gaggia Classicom volt, annak nagyon könnyű volt leszedni a vízterítőjét, sőt, a fölötte lévő idomot is, melyet nem merek nevén nevezni, hátha megint elvétem a terminus technicust, s újfent a sznobéria sötét árnyéka vetül rám. De vélhetően a te géped is hasonló, s könnyű így alaposan kitisztítani. Jó érzés, utána szinte fellélegzik a gép. A neten van erről jó video, de biztosan itt is szívesen segítenek a hozzáértőbbek.
-
digiteye
csendes tag
válasz fragola.6035 #19977 üzenetére
Tudom, hogy nem sérteni akartál, hanem megszólalt belőled a szakma, és teljesen igazad is van. Maximum annyit a mentségemre, hogy kávés szempontból még félművelt is alig vagyok, mondjuk ki nyíltan, pancser, és innen-onnan szedem össze idestova tíz éve (amikor megvettem első pumpás, szarvasi gépemet) a tudnivalókat. Így azután mondok mindenfélét, de csak segítő szándékkal, hogy más ne járjon úgy, mint én a Cimbalival. Akkoriban még jóformán senki nem adott semmilyen tanácsot, most már szerencsére nem ez a helyzet. Például éppen tőled is igen sok hasznos morzsát csíptem el, te vagy az egyik, akitől lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Tőzsde és gazdaság
- Villanyszerelés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Viccrovat
- Gaming notebook topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elemlámpa, zseblámpa
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...