- Crypto Trade
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- HBO Max & OD topic
- Augusztustól nagyot változik a Shein élete
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ki hozhat AI-funkciókat az iPhone-ra?
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Microsoft Excel topic
- PDF topik
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adequate_cou
senior tag
Sziasztok!
Átolvasgattam a topikot, és ha jól látom két út van ha normális kávét akarok inni. 70-ért kapok egy használt gépet, darálót stb tartalmazó szettet, vagy 12-t áldozok a kotyogósra, plusz 11 ezer egy kézi örlőre. Van esetleg más út ami max. 25-ből kijön és nem a kotyogós változat, de jobb annál?
[ Szerkesztve ]
-
adequate_cou
senior tag
Hario Mini Mill milyen finomságúra darál? Brikkához megfelelő?
-
adequate_cou
senior tag
Sziasztok!
Megjött a Bialetti Brikka 2-őm, és csak jókat tudok eddig mondani. Őrlő két hét múlva lesz csak, addig Lavazaa Crema e Gusto-t használok, de minden eddigihez képest jobb kávét csinál mint amit eddig itthon alkottam.
Egy figyelmeztetés avval kapcsolatban, hogy előmelegített víz menjen bele: A fém hamarabb átforrósódik mint gondolná az ember és megégeti a kezed.
-
adequate_cou
senior tag
Sziasztok!
Tervezek majd Brikkához az őrlő megérkezése után egy jó ár\érték arányú szemeskávét találni. Pacificcafé Rome Espresso-ját néztem ki, házhozszállítással is éppen 3000 felett lesz kilója. Van esetleg más ötlet, ami hasonló árfekvésben eléri ezt a minőséget? Szegeden lakom, szóval helyileg itt kellene lennie, vagy szintén valahonnan rendeléssel.
Pellini Rosso, Melitta Bella Crema vagy Pellini Vivace milyen minőségű? Nem találtam róla tesztet.
[ Szerkesztve ]
-
adequate_cou
senior tag
Le sem írom, hogy én Lattét iszom általában, nem sima espressot, bár látom, hogy a 'kávébuziság' felé vezető úton épp most teszem a kezdeti lépéseket. Egy éve még nem tudtam meginni semmilyen bort, most meg ha alkoholt iszok csak száraz vörös jöhet szóba, megint egy új, költséges gasztrohobbi
Tényleg, tejjel inni a kávét inni itt ugyanaz a szentségtörés, mint édes bort inni a borivásban?
[ Szerkesztve ]
-
adequate_cou
senior tag
válasz tariattila #5694 üzenetére
Most vettem Brikkát, hagyjon mindenki békén most legalább fél évig egy géppel
zolnagy: Kösz az infókat!
[ Szerkesztve ]
-
adequate_cou
senior tag
Sziasztok!
Amíg nem jön meg a darálóm milyen elfogadható árú és minőségű darált kávét ajánlotok amit Szegeden Tescoban, MM-ben vagy valahol a városban be tudok szerezni?
-
adequate_cou
senior tag
Sziasztok!
Mivel még mindig nincs meg az őrlőm, a Tesco hiperbe kell elruccannom egy negyedkilós tégláért. Mit ajánlanátok onnan Brikkába?
-
adequate_cou
senior tag
Tejjel nagyon jó, üresen viszont nagyon savanyú lett. Lavazza Crema&Gusto volt. Valamint ez nekem nagyon finom őrlésnek tűnik, és nem akarom már az elején tönkretenni evvel a gépet...
A másik gond, hogy a csomagolásokon nem találtam arra utaló jelet, amiből rá lehetne jönni melyik a finomabb és melyik esetleg durvább őrlés.
-
adequate_cou
senior tag
Valami gond van a brikkaval. Mielőtt robbant volna mindig folyt már ki előzetesen eegy kis barna le a Lavazza kávé esetén, de minimális . Most vettem tchibo Milano stylet és egyszerűen ihatatlan lett. Minden adagolási szabályt betartottam., előre felforraltam a vizet is. Az eredmény ihatatlan lett. A víz több mint fele a kis robbanó hang előtt kifolyt. A kotyogós fázis eddig volt 7-8 mp most egy pillanat alatt kifolyt az összes maradék víz. Egy híg lötty lett. Kétszer egymásután ugyanez. Harmadszorra visszatértem a Lavazzahoz, de most az is sokkal rosszabb lett mint eddig.
Azt észrevettem, hogy a tchibo sokkalta finomabb szemű, ez lenne a baj?
[ Szerkesztve ]
-
adequate_cou
senior tag
Mit ronthatok el a brikka használatakor ha már a szelep 'kirobbanása' előtt kicsurog annyi világosbarna lé, hogy súlyos hatással legyen a kávé ízére, kb. az egész kávé ötödényi víz kijön a 'robbanás' előtt.
Hogy tud az kicsurogni egyáltalán ha a helyén van a szelep?
-
adequate_cou
senior tag
válasz ronin s8 #6001 üzenetére
Megtörtént, átmostam, kiszárítottam, akkor is.
Azt megfigyeltem, hogy minél finomabb az őrlemény, annál több jön ki. Pl.: legfinomabb espresso őrleménynél a víz kb 80%-a kijött a robbanás előtt, és a robbanás utáni eredmény is egy világosbarna híg lötty lett. Ez van a képen.
[ Szerkesztve ]
-
adequate_cou
senior tag
válasz ronin s8 #6003 üzenetére
Az a gond, hogy mindent előírás szerint csináltam, 90%-nyi víz a megadott szinthez képest, kávé mennyisége is kb. ennyi, nem nyomogattam le, előforralt víz, közepesen nagy láng.
Egy dolog még magyarázhatja, hogy ugye két használat közötti elmosás után nem szárad ki teljesen.
Most azt vettem észre, hogy durva őrleménynél, ha teljesen ki van száradva akkor minimális jön csak ki.
Egy viszont biztos, nagyon finom őrleménynél egyszerűen használhatatlan eredményt produkál...
-
adequate_cou
senior tag
válasz ronin s8 #6005 üzenetére
Az az igazi gond a Brikkával, hogy valójában kiszámíthatatlan az eredmény.
Ezzel szerintem mindent el is mondtál. Most kihűlt, elmosom és hagyom éjjelre teljesen kiszáradni. Holnap reggel pedig csurig rakom kávéval, és betartva az ajánlott vízmennyiséget előforralt vízzel feldobok főni egy durva őrleményt. Posztolom majd az eredményt.
-
adequate_cou
senior tag
Tettem egy próbát újra a Tchibo Milanoval. Teletömtem kávéval, ajánlott mennyiségű forralt víz és a lehető legerősebb lángon főztem. Kevés lé jött ki és ránézésre is 'jó' lett az előzőhez képest a főzet. Szóval érdemi változást hozott a több kávé és az erősebb láng.
Most az nagyon kezdő kérdés, hogy mégis miért van minden kávénak olyan savanykás íze? Lavazzának talán kevésbé, de ott is érezhető.
[ Szerkesztve ]
-
adequate_cou
senior tag
válasz adequate_cou #6007 üzenetére
Használható lett a végeredmény megint a következőkkel: Sok kávé, 90% víz, előforralva, legnagyobb láng, durva őrlés.
Én hülye, a Latin negyedbe mentem kávét venni Szegeden. Na nem a minőség miatt, hanem mert ott le is őrlik és gondoltam durva őrlést kérek és megnézem azzal mit produkál a Brikka. A belvárosi helyen csak a legfinomabb porszerű őrlést lehetett használni az eladó hölgy elmondása szerint, a főnök megtiltotta, hogy eltekerjék a szemméret állítót mivel máskor eltört
Árkádban meg pont durva őrlésre volt állítva a gép, de az ottani eladó azt mondta, hogy már több mint fél éve el van romolva és nem tudja arrébb állítani(bár szerintem nem mondott igazat, csak a főnök itt is megtiltotta). Na szóval ott kértem 50g durva őrlést, aminek megint csak nem volt íz szempontjából értelme, hiszen tisztítás nélkül azon őrölnek minden aromásított chilis vaníliás szarízű mocskon át mindent, szóval mindent érzek csak a kávé ízét nem. Kérdeztem, azt mondta soha nem kérte még senki, hogy állítson a szemcseméreten, a főnök azt mondta ez mindenkinek jó lesz. Mondjuk az érdekes aki viszi törökösen inni meg presszógépbe a durva őrlést és azt hiszi, hogy ő most kemény mert drága kávét vett csicsás helyen és az milyen finom
De a lényeg, hogy durva őrléssel jobb a végeredmény.
[ Szerkesztve ]
-
adequate_cou
senior tag
válasz -HajTömeg- #6019 üzenetére
Azt sem tudtam, hogy van ilyen üzlet, tehát nincs
-
adequate_cou
senior tag
válasz -HajTömeg- #6022 üzenetére
Szeged.
Viszont most elfogyott a kávé és őrlő még mindig nem jött meg szóval ma benevezek egy negyedkilós Sega Moka téglára, meglátjuk milyen. Index fórumon volt aki dicsérte.
Mellesleg az az Index kávé fórum elég durva hozzászólások számában, már az sok időbe telt míg az utolsó 3 évben elolvastam azt amibe a brikkáról írnak
Amit Ronin ajánlott az lehet, hogy frissen durván őrölve jó, de téglában véve olyan finomra van őrölve, hogy inkább elajándékozom mert szerintem nem brikkába való.
[ Szerkesztve ]
-
adequate_cou
senior tag
válasz adequate_cou #6023 üzenetére
Sega Moka hozta ízre az eddigi legjobb eredményt brikkába, még azon kell dolgozni, hogy ne folyjon ki annyi dzsuva a robbanás előtt, de egyébként tökéletes, crema mennyisége is az eddigi legtöbb volt.
-
adequate_cou
senior tag
Megjött a hario mini mill, majd beszámolok a tapasztalatokról.
[ Szerkesztve ]
-
adequate_cou
senior tag
Sziasztok!
Most az első saját, friss darálású kávé megivása után már tudom, miért fontos a friss őrlés. Mivel még nincs más csak Omnia Silk, ezért ezt ittam de valami észveszejtő különbség van e között és akár Lavazza tégla között.
Ami a lényeg, nyoma sem volt annak a savanyú íznek ami eddig minden darált kávé sajátja volt, új dimenziók nyílnak meg
-
adequate_cou
senior tag
Akármilyen szemcseméretre is darálom Brikkába, ez a Dallmayr crema doro meg sem közelíti ízben az Omnia Silket, hihetetlen.
Világosabb pörkölés jóval, emiatt lehet, hogy az őrölt téglákra hasonlító savanyú ízvilága van?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Óra topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Crypto Trade
- Politika
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Autós topik
- Projektor topic
- További aktív témák...