- Microsoft Excel topic
- Crypto Trade
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- MinDig TV
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Rendszergazda topic
- Mindenki AI-t akar, már 2025-re is eladták a HBM chipeket
- Proxmox VE
- Kapnak egy rakás reklámot a Roblox játékosai
- ArchiCAD és Artlantis topik
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xabi78
aktív tag
válasz Karthmann #35490 üzenetére
Tersonetes visszaöblítésnél konkrétan a szelepen megy át a tömény tersonet oldat, így leginkább a szelep találkozik vele, főként ez is az egyik lényege a tisztításnak, hogy a háromjáratút kitakarítsa.
Szerintem nem kell zsírozni a háromjáratút. Nem is olvastam sehol, hogy kellene. A tömítéseket én meg szoktam kenni, szétszedésnél jól jöhet.[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
norkov84
tag
válasz Karthmann #36667 üzenetére
bl4ze: Igen, közben én is rájöttem, hogy jól megnehezítettem a dolgomat a tanulásra
soldier2: ezen arány mentén akkor azt mondod, hogy egy dupla presszóhoz 25+-0,5g kávé lenne optimális belőle?
Tanuláshoz / kezdetekhez mit ajánlotok (és hol), ami azért olyan max. 30% robustát tartalmaz, és közepes vagy világosabb pörkölésű? Az erős pörkölést nem annyira preferálom, valamint nagy robusta arányú keverékkel sem szeretnék bekezdeni, mert akkor még nehezebb lesz később átállni a CM-féle kávékra.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Karthmann #40482 üzenetére
Szerintem a legtöbb kávéhobbista már speciality kávét használ, ezzel szerintem az E61HX ideje lejárt. Klasszik olasz kávékkal még jól el lehet vele bohóckodni, de spec. kávékhoz szerintem teljesen alkalmatlan.
A pides DB és SB E61 gépek még jók.
A gőzölés része engem nem igazán érdekel, szerintem a tej nem való kávéba, mint ahogy a kóla sem a vörösborba, vagy a vegeta sem való a levesbe. Egyébként is egy 5-8 literes ipari gép és egy Gaggia Classic gőze között fényév különbség van.
A La Spaziale gépeket nem túlzottan ismerem, túl sok nem volt még nálam. Viszont nemrég járt nálam a szegedi Dock Cafe 3 karos La Spaziale S2 gépe, ami problémája az volt, hogy égetett. Szégyenszemre semmit sem tudtam vele kezdeni, egy annyira idióta konstrukció, hogy 97 fok alá nem tudtam lehúzni a fej hőmérsékletét. Ráadásul a Sandalj Fresco nevűtakarmánykávét használják, ami 87-88 fokon működik, fölötte megég.
A lényeg, hogy az E61 után kb. 40 évig semmit sem fejlesztettek a kávégépek hőfokszabályozásán.
Ha most kellene vennem egy jó kis gépet háztartási használatra, akkor egy fejbojleres gépet vennék, rézcsőtuningot tennék rá és pidelném (ha gyárilag nincs benne). Ha új kisgépben gondolkodnék, akkor most szerintem Rancilio Silviát vennék.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
rallypix
csendes tag
válasz Karthmann #40482 üzenetére
Nem a tökéletes gépet keresem, csak egy kicsit jobbat, mint amik most vannak, és gondoltam, talán első körben az E61 egy jó irány lehet. A jelenlegi 3 közül, ha bármelyiket veszem is, az megfelel az igényeimnek, mégha mindegyik kicsit kompromisszumos megoldás valahol. Tisztában vagyok vele, hogy egy nagyobb gépen is lesznek kompromisszumok (hosszabb melegedés, többet fogyaszt, drágább karbantartani, stb.), és nem feltétlenül lesz minden kávé jó, vagy jobb mint a jelenlegi gépparkal, de ha kicsit több szabadságot kapok a kávéválasztás területén, az már elég lehet. A baj az, hogy szeretem váltogatni a kávékat... Kétszer ugyan azt mág soha nem vettem.
Vegyesen van csokis, meg gyümis vonal is, és a saját tapasztalat alapján a próbált világos pöriknek csak kis hányada volt jó a jelenlegi gépparkkal. A 3 közül szvsz amúgy a QM a legalkalmasabb pl. egy CasMo, vagy Beyond Within kávéhoz.Na mindegy... Egyelőre még csak az agyalás része megy. Jó lenne tényleg egy próba valahol, hogy lássam érdemes-e E61-en gondolkodnom.
-
HÁZIGAZDA
válasz Karthmann #40495 üzenetére
nem vagyok e61-pártisággal vádolható, de azt azért nehéz elhinni, hogy egy butterfly-nál nagyon ingadozna a hőmérséklet a csapolás alatt. hogy a fejhő-vízhő párosból hogyan lehet kikutyulni tizedfokra pontosan a kilépő vízhőt minden körülmény mellett, azt nem tudom. ha tudtam volna, talán megmarad a bfc
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Surda-
őstag
válasz Karthmann #40657 üzenetére
Igen, a frissesség nagyon fontos,valószínűleg a tiéd nem volt az. MIkori pörkölés?
bl4ze
Nagykanizsán van a hazai forgalmazo,de lucafeeshop árulja Pesten is,csak gondoltam rákérdezek,hátha tud valaki más beszerzési forrást is.
Ismered a kávéikat?
A vár tövében ittam egy marhajót az egyik étteremben, talán tavaly... A csészéik is tetszenek.ronin s8 MM-os fél éveset érdemes még kipróbálni?
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
kk831228
addikt
válasz Karthmann #41914 üzenetére
Ugyan ezt a véleményem a zuzmóról... Maga a hely olyan semmi, lehangoló inkább... Abba a cortado-ba még nem voltam, az most nyílt??
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
adp
őstag
válasz Karthmann #42694 üzenetére
kicsit megijesztettél, mert kv-t most tettem be előszór....mondjuk én más kajával jártam így, hogy átvette az ízt. így gyorsan kivettem és még zúztam rá egy fagyasztóba való zacsi réteget most így mindennel együtt 4 rétegű a csomagolás.... ha így baja lesz felgyújtom a fagyasztót az biztos
Más: kicsit már szarul néznek ki a PY-s zacsik, ezt találtam ebayen: [link] esetleg valaki tud jobbat ingyen postával?
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Karthmann #47732 üzenetére
érdekes dolog ez, mert a túlpörkölt verzió 15 perc alatt kiszáradt és füstös lett (semmi durva, a fél topiknak ez jelentené A kávét), a 18 grammra kalibrált mérőkosaram 17 grammnyival full tele van.
a mai, alulpörkölt adag meg 17 perc után lett egy kicsit túl világos, savanykás is, viszont vannak savak és ez a jó irány. ja, és ebből 19+ gramm fér a kosaramba (ennyivel több nedvesség maradt benne a hosszabb pörkölés ellenére is).
holnap megpróbálom úgy, hogy 230 fok 8 percen át, aztán 2 percenként 5 fokot csökkentek és minimum 16 percig pörkölöm (de majd szemre állítom meg úgy is). az első három alapján ez lesz a jó (jobb)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bajnokpityu
félisten
válasz Karthmann #47732 üzenetére
ez mivel készült? ez genével totál nyers maradna. 7-8 percet van összesen 180fok fölött.
Parci: igy van, ez igy működik. ha még nyersebben hagyod, még rosszabb lesz, és 21 is belefér a 16grammos kosárba. de ez már számomra a hulladék minőség lenne. érzékeny a hőfokra és a benne hagyott időre.
nem azért mondtam, hogy nem indul el hiba nélkül, csak a gene lassan melegszik fel üzemi hőre.
[ Szerkesztve ]
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
soldier2
őstag
válasz Karthmann #73688 üzenetére
Imat Lux nem az. Az Iberitallal művészet visszatalálni egy korábbi beállításra. Marad a Fred, ami lényegesen drágább. Munkahelyen vsz nem lesz tizedgrammozás, wdt is csak módjával, az elég jó már jó lesz
Nálam a Graef hozza az elég jót varázstrükkök nélkül. Otthon egy másik világ....Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Karthmann #73692 üzenetére
Volt Imatom (fokozatmentesítettem) és most Graef van a melóban. A végtermékben különbség szerintem nem érezhető. Vegye amelyik jobban tetszik. Belülről full plasztik mindkettő.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz Karthmann #81582 üzenetére
Az attól függ, hogy mi van a skála elején, és mi van a végén, illetve csak a technikát nézzük, vagy az ár/érték arányt.
Nekem itthonra ha a Decent a 10-es, akkor egy E61 DB kb. 8-9-es. De ha egy Rocket R58 állna itthon a pulton, akkor már nem vágynék a 10-esre.SoundON: én megoldottam azzal, hogy nem teszem rá ezt a dugót, nagyon ritkán repül ki töredék.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Karthmann #87162 üzenetére
Ha nagyobb teljesítményű a fűtőszál, attól a gép nem fogyaszt többet, csak gyorsabban felfűt, majd rövidebb időre kapcsol be. A felfűtéshez szükséges energia a bojler méretétől, a melegen tarthatóság meg a felület nagyságától és a hőszigeteléstől függ.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz Karthmann #92493 üzenetére
köszi neked is. minél mattabb a cél. amúgy így másnap, normális fényben megnézve nem is lett olyan rossz, sőt, az asszony azt mondta, hogy így a jó (rusztikus az asztal, így a tökéletesen homogén festésű láb tényleg elütne picit), leszámítva az első lábat, ahol túl sűrű volt a festék és nem tudtam elkenni és undorító lett. úgyhogy mindenképp átcsiszolom és kap még egy réteget, most már megvan, hogy milyen sűrűséggel kb. mit lehet elérni.
kérdés: most elég puha a festék, le tudom kaparni körömmel. meg büdös is még. mennyi idő után lesz kemény és szagtalan? lakkozni azért szokták a festéket, hogy védje?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Karthmann #92825 üzenetére
értem, hogy miért mondod ezt, de 8+ év tapasztalatával lehet érvelni a csere mellett is (naná, különben nem léptem volna meg). a kony tartósságát visszasírom, viszont a forte őrleménye és a kényelme pazar. napi használatban jobban szeretem. ha megdeglik, akkor majd árnyalom a képet (amúgy meg örülj, hogy elpasszoltam a kony-t... )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
bbuffy
senior tag
válasz Karthmann #96354 üzenetére
Azok is szépek. Bár nekem a skandináv design, illetve Tom Dixon a nagy kedvenceim. Van is itthon egy Starlight.
Volt anno Le Corbusier LC4, vmi hûlye pillanatomban eladtam sajnos....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
MPowerPH
félisten
válasz Karthmann #96456 üzenetére
Hasznos info, ezzel nem szamoltam. Azt hittem, itt a boiler ugyan ugy a viztartalybol taplalkozik, ahogy a bean to cup gepeknel. Mi a francnak melegit a gep egyszerre 40 liter vizet, mikozben egy rendes boilernek par masodpercebe telik, miutan bootolt a gep, es keszen all a kave fozesere? Kb. a daralasi ido alatt vegbemegy a folyamat....
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Kulbi
aktív tag
válasz Karthmann #99520 üzenetére
Találtam két videót is a témában:
[link]
[link]
Az elsőben Molykote G-1502-t használ kenéshez:
[link]<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
kurtuzov
senior tag
válasz Karthmann #107282 üzenetére
Az utánrendelések nagysága lesz kérdés. NZ-nél is idővel kiderül.
Most vettem egy új AEG mosógépet és az előző 10 éves (rozsdamentes, működő AEG, ajándékba ment) gép majdnem teljesen műanyag görgői kis sárgulás különbségen kívül ugyanolyan állapotban voltak, mint az új...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- Fujifilm X
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...