-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peti...(16v)
tag
Egy GS3-at.
Más: annyi szó volt mostanában a balatoni újhullámos kávézókról, de a siófoki Cafe Maranról még nem esett szó. Igaz csak egyszer voltam, de akkor nagyon tetszett. A kiszolgálás kedves és figyelmes volt, kényelmes és szép a hely, a sütik és a kávék is nagyon finomak voltak. Megkóstoltam a világos (vmi etióp volt) és a sötét (vmi brazil) pörkölést is, utóbbi az állandó kínálat, a másik őrlőben pedig mindig valami új van. A sötét sem igazán sötét, és nekem nagyon bejött, pont azon a határon van, amikor még mutat valamit a pörkölés a kávé fajtajellegéből, de még nem laposítják el a sötétekre jellemző általános ízek. Nagyon különleges volt, az eddigi legjobb specialty kávé élményem, és ez volt az az ízvilág, ami itthon még sosem sikerült.
A gép is megér egy mustrát (KVDW Spirit). Számomra érdekes, hogy a két fejen két eltérő hőmérsékletet használnak, a világost 93, a sötétet 94! fokon húzták. Az árak magasak, de a minőség is magas szinten van, úgyhogy szerintem ezt el kell fogadni.[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz Flashback #85477 üzenetére
Először is felejtsd el a szimplát, ha jó kávét akarsz. Nem csak ezen a gépen, hanem általánosságban sokkal nehezebb a szimplát jól eltalálni, de még ha sikerül is, akkor sem lesz olyan, mint egy fél dupla. Nem mindenki ért ezzel egyet, de a többség inkább duplát készít magának. Ha mégis ragaszkodsz a szimplához, akkor LM (La Marzocco vagy ennek utánzata) szimplaszűrő, egy szűkítő és egy 41mm-es tamper fog kelleni hozzá. De szerintem felejtsd el, nem ér annyit, inkább térj át a duplára.
A másik fontos alaptétel, hogy minden kávénál be kell lőni azt az őrleménymennyiséget, ami tömörítve pár mm-re van a felsőszűrőtől. Nálam ugyanezen a gépen a gyári duplával ez kb. 18 grammal jó, tehát ebből kiindulhatsz. Utána már az őrlemény finomságával kell játszanod a megfelelő lefolyáshoz. Nincs kőbe vésve, de 1:2-es arányt tartva a 18 gramm kávéból 36 gramm italt kell kapnod 25-35mp alatt. Ez már kávé- és gépfüggő, de kiindulási alapnak jó lesz. Aztán jöhet a hőfokkal variálás, de ahhoz, hogy belődd a jó receptet, mindig csak egy-egy paramétert változtass (megint csak géptől függetleneül)! -
Peti...(16v)
tag
válasz sz.zs. #86049 üzenetére
Itt a fórumon mindig is az volt a tanítás, hogy a gomb megnyomásától számítjuk a lefolyást. A gépek is akkor indítják a stoppert, mindegy hogy ipari vagy hobby. Az már más kérdés, hogy az előáztatási időt levonja -e az ember vagy sem.
Itt egy más szempontból is jó video, ami ezt igazolja.
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz Keresztapper #86197 üzenetére
31-33 mm, a peremén bővebb, beljebb szűkül. A legjobb, ha kúposra csináljátok, így megtalálja a helyét.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Keresztapper #86202 üzenetére
Szerintem más üveget használunk (pedig nekem is 60 milisek vannak), úgyhogy jobb ha nem az én mérésemet használod. Ezeken a kupak külső átmérője és maga az üveg is 45 mm alatt van kicsivel.
-
Peti...(16v)
tag
Csak hogy ne maradjon itt téves infó: a Catler/Breville/Sage/Gastroback BES900 és 920 karja 58mm-es, nem 53-as. Valóban ”antiszabványos”, de az idegen szűrőket fogadja.
Zöldbab: én rühellem a peremes szűrőket, mert sokkal nehezebb őket kipattintani a karból, és engem tömörítésnél is zavar a horony, bele tud ülni az őrlemény. Lehet hogy pont ezért, de nem szeretem a Renekát. Kicsi is, a perem is zavar, wdt-nél is figyelni kell, és azért csak van egy megközelíthetetlen rés a háló és a kosár anyaga között, ami kitisztíthatatlan.
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz Peti...(16v) #86753 üzenetére
Van egy kiló döglött kávém...
-
Peti...(16v)
tag
válasz Csápájev #86756 üzenetére
Az első két próba alapján annak tűnik. Szagra sem volt friss bontáskor, de a lefolyás alapján még biztosabb vagyok benne, hogy döglött. Vékony, test nélküli lefolyás, nagyon vékony, szinte azonnal szétszaladó crema.
Én vagyok a hülye, mert rá van írva a zacskóra, hogy vákuumcsomagolt, ez meg egy fellazult csomag volt, és a feliratot csak itthon vettem észre. A lejáratra koncentráltam, és mivel 2022! június van rajta, így bátran megvettem. Valszeg kilyukadt a zacsi, és megszívta magát levegővel.
Még vallatom, de sztem ennek annyi, megy majd a rokonokhoz automatába.Parci, soldier: én is szoktam meglepetéseket találni a fagyóban, és néha találomra nagyon jókat húzok. A hepciás kávékat be szoktam tenni pihenni, aztán elfelejtem, és mire a kezembe kerül, már nem is emlékszem mit raktam el
Fagyasztás utáni őrlés téma: próbáltam a mikrózást, de semmit nem melegszenek a babok. Próbáltam a mézesüvegben és müa tálkában is, de semmi. Előre meg elfelejtem kivenni[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz fragola.6035 #86778 üzenetére
Pedig ha megnézed a képet, ott van a felirat a zacskón, épp az egyirányú szelep alatt. És az is látszik a zacsin, ahogy felvette a babok formáját a vákuumozástól. Aztán valszeg később a gázok miatt elengedte.
Tényleg füstös az illata, lehet hogy emiatt érzem döglöttnek, mert el vagyok szokva az ilyen sötét, olajos pöritől. Ma sikerült kisebb dózissal egyel jobbat húzni, játszom még vele, lehet hogy a végén kiadja.
Blaze: kösz a tippet! Eddig 94 fokon csapoltam, nálam ez kb. egyezik a kifolyó víz hőfokával, de soknak tűnik, megpróbálom kicsit lejjebb.[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
Nem táncol és nem szőkül, viszont nagyon sötéten és vékonyan indul. Lejjebb mentem a dózissal és durvítottam az őrleményen, de crema még így is alig van, és kevergetésre el is tűnik, viszont ízre sokat javult. Lehet hogy elhamarkodottan ítéltem, és csak nagyon máshogy viselkedik, mint amihez szokva vagyok.
-
Peti...(16v)
tag
válasz SteelCowboy #87947 üzenetére
Itt azt írják van készleten a Brewista, és elég jó áron adják. És ami külön jó, hogy a termékek többsége személyesen megvehető a Tamp&Pullban. Egy Flairt el is hoztam tőlük tegnap (ajándék one11 kávéval!), de persze megy a fa alá
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
Srácok, nincs valakinek egy eladó IMS duplaszűrője? Ilyet keresek: [link]
Ajándékba kéne, de sajnos nem tudtak adni ma az Expolygonban, postán meg már nem ér ide máshonnan. Vettem helyette egy 700 ft-os noname szűrőt, de nem pattan be az új ipari karba, még rugó nelkül sem passzol bele... Más, lehetőleg perem nélküli szűrő is érdekelhet. -
Peti...(16v)
tag
Kinu tulajok: kb. hol keressem az espresso tartományt, és hányason őröltök a Flairhez?
-
Peti...(16v)
tag
válasz verti1 #88301 üzenetére
Kösz neked is!
Elsőre megpróbáltam a Bazsee által javasolt 7,4 körül (0 ponttól), de kb. 1 perc alatt sikerült letekerni 5 próba grammot, uh gyanús volt. Púder is lett 😀. Aztán végül pont a két teljes kör után találtam meg a jó beállítást. Lehet, hogy Bazsee is úgy ertette, hogy 1 kör + 7x, csak nekem nem esett le.
Tényleg klassz dolog ez a Kinu, sokkal könnyebb tekerni, mint amire számítottam, és nagyon jó érzés kézbevenni/használni. Az egyetlen ami nem tetszik, hogy a gyűjtőkosár pereme és az őrlő alja is kávéporos, ezért összepattintás előtt le kell tisztítani, mert rossz érzés így összerakni, és valszeg hamarabb tönkremenne az O-gyűrű, ha koszosan erőltetné az ember. De ezzel együtt is öröm használni -
Peti...(16v)
tag
válasz adriankoooo #88317 üzenetére
Az előbb lemértem stopperrel: 5:56 volt teljesen nulláról indulva a dupla espresso.
Osztom amit írtál, nagyszerű játék, másrészt nem érzem szükségét mellette a nagygépnek. Persze ez csak valószínűleg a kezdeti fellángolás ami később majd lecseng, de utazós gépnek, meg néha játszani nagyszerű. Feleségem rosszul is van, mert a konyhapultból most kb. 2 métert a kávés eszközök foglalnak el -
Peti...(16v)
tag
válasz Peti...(16v) #88318 üzenetére
-
Peti...(16v)
tag
válasz adriankoooo #88328 üzenetére
Nincs a Phoenixhez. És igen, a Flairéhez hasonló táska kéne. Valami fotós vagy szerszámos táskát fogok nézni.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Kávé Kálmán #88361 üzenetére
Gábor: nekem a sima Classic van, amihez nincs az a kis szilikon sapka, ami segít a kamrát előmelegíteni. Lehet nálad ilyet külön venni? Meg esetleg tartalék fejet?
-
Peti...(16v)
tag
válasz adriankoooo #88363 üzenetére
Ha lesz jó méretű a sapkák között, akkor lecsapnék egyre! Természetesen beszállok a költségekbe
igen, az látszik, hogy a kis szilikonos felsőszűrő a leggyengébb láncszem. Nem is a működés során fog tönkremenni, hanem a szétszedéskori cibálástól. Aztán lehet hogy felesleges para, majd meglátom. Azt meg jó tudni, hogy van már tartósabb alternatíva.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Kávé Kálmán #88366 üzenetére
Nem látom pontosan a videón hogy hogyan csinálod. Csak simán ráteszed a dugattyúra, és nem nyomod bele? Nekem nincs (még) feles dugóm, de így is meg tudom próbálni.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Kávé Kálmán #88383 üzenetére
Már meg is próbáltam, működik. Kösz a tippet!
Ja és hogy ne csak dicsérjük a Flairt: én azért egy párszor már megégettem a kezem össze- és szétszereléskor Belejön az ember, de azért ezt a hátrány oldalára írnám.Leva: vendég vagy saját?
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
M2-n Kávékalmár, most!
-
Peti...(16v)
tag
válasz verti1 #88977 üzenetére
Nekem az első széria volt, szerettem amíg működött, de ez nem tartott sokáig. Elkezdte enni az elemet, aztán a végén már 1 napot sem bírt ki. Kicsit költséges volt minőségi elemmel etetni, de a tölthetőből is elegem lett. Nem volt garis, így bebuktam az árát. Vehettem volna kedvezménnyel a 2-es szériából egyet (kb. féláron), de ezek után letettem róla, azóta elvagyok a kínaival, ami a mai napig az első elemekkel megy Igaz időt nem mér.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Tomi_Sci #89069 üzenetére
Srácok: nem írta, hogy Brikkája van, csak annyit, hogy Bialetti kotyogós. Mivel ez két eltérő út, először tisztázni kéne, hogy Brikka vagy sem?!
Más: víz téma. Pár éve itteni ajánlásra a BH Hendon receptje szerint keverek magnéziumot a Nordához. Az akkori leírás szerint 24 grammot kell a Mg oldatból 1 liter vízhez keverni, most viszont ránéztem az oldalra és 99,9 grammot ír. Kiderült, hogy újraszámolták a recepteket és júliusban frissítették a számokat. Csak azért szólok, hátha nem csak én maradtam le erről...
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
-
Peti...(16v)
tag
válasz Kávé Kálmán #89710 üzenetére
Ne általánosítsunk, én pl. kifejezetten csípem a búráját, meg azt is amit csinál 🙂 Mellesleg angolgyakorlásnak is jó, sztem tisztán és érthetően beszél.
(Az viszont qrvára zavar, hogy minden kávés video előtt bravos reklámot kell néznem. Kicsit mellélőttek a célcsoportnak...)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Mikrotik routerek
- OnePlus 7 - magabiztos folytatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos Otthon / Smart Home
- NBA és kosárlabda topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- E-book olvasók
- Szimpatikusnak tűnik a T Phone új generációja
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs