- Facebook és Messenger
- Windows 11
- Windows 10
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Rejtett díjak, nehéz lemondás: az USA pereli az Adobe-ot
- Router gondok
- Az USA tisztifőorvosa figyelmeztető címkét ragasztana a közösségi médiára
- Betelik a pohár: nagy igény lenne a gyorshajtás-ellenes technológiára
- Aliexpress tapasztalatok
- ASUS RT-N66U és RT-AC66U
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
válasz tibi970307 #79684 üzenetére
A munkahelyen én is automatával vagyok kénytelen bűvészkedni. A méregdrága Jura automatába töltött, ahhoz a szerelő által ajánlott ( !!!! ) Cafferino nevű csoda helyett a saját maradék kávéim szoktam bevinni. Az utazó szettem része egy Hario mini mill, azzal őrlök, és a kávégép előre őrölt funkciójával ezt készítem el. Persze az eredmény köszönőviszonyban sincs egy normális karos géphez képest. Ami viszonylag élvezhető, azok valóban a klasszikus kávék inkább. A gyümölcsösből nem igazán jön ki, aminek kellene. Persze a klasszikusból sem, de ez kicsit közelebb van hozzá. AVX brazil fazenda (vagy bármelyik brazil), India monsooned malabar, ezek amik viszonylag jók ezen az automatán is. Nem kimondottan a márka ajánlása miatt írom, mert vlaszínűleg más pörkölők hasonló kávéi is hasonlóan jók lennének, de ezeket próbáltam. Malabarból nekem pl. a Csészényi kávézó pörkölése ízlik még nagyon.
-
jana86
csendes tag
válasz PeterAgos #79711 üzenetére
Valamennyire mindegyik tömörít, hiszen az egyengetés előtt az őrölt kávé szintje magasabb a kosárban, mint utána, a mennyiség meg nem változik. Olyan megoldás tömörítene a legkevésbé, aminek csak nagyon vékony "lapátjai" lennének, és mondjuk a kosár tetejének a szintjébe hozná az őrleményt. Ez a kosár külső peremén kellene hogy "támaszkodjon". Ilyet még nem láttam sehol. Nem tudom, valaki valaha próbált-e ilyet készíteni.
-
jana86
csendes tag
válasz PeterAgos #79708 üzenetére
Azt hittem, olyan rugós tampert használsz, ami támaszkodik a kosár peremén, és az azzal párhuzamos felületű tömörítést biztosítja. Mint pl. ez: [link]
De akkor nem erről van szó, hanem ez a tömörítés erejét jelzi lekattanással, mint egy nyomatékkulcs, ha jól gondolom. Ilyenem nekem is van egy JoeFrex, ilyet vettem, amikor kezdtem az egész kávézást. Mostanában egy fix nyeles Tadamm-ot használok 58,7 mm-es talppal.
-
jana86
csendes tag
válasz Szabász #79735 üzenetére
Én Scott Rao ajánlását próbálom követni amennyire ez házi laboratórium nélkül lehetséges.
Ez 120-130 mg/l TDS, amiből 70-80 mg/l a keménység (kalcium illetve magnézium-ionok) és 50 mg/l alkalinity (nem tudom, erre magyarul mi a helyes terminológia - nátrium-ionok). Én a 130 mg/l TDS-t célzom. Az RO víztisztító nem teljesen 0 mg/l-es vizet állít elő, elvileg 30-70 mg/l közöttit. (Már rendeltem egy TDS mérőt ebayről, de még nem érkezett meg.) A víztisztítóm lágyított vízre van kötve, ezért azzal a becsléssel élek, hogy az előállított víz tartalmaz 20 mg/l kalcium és/vagy magnézium-iont és 25 mg/l nátrium-iont. Tehát 60mg/l magnézium-szulfát és 25 mg/l szódabikarbóna a hozzáadandó mennyiség, hogy 80 mg/l illetve 50 mg/l legyen a végeredmény. Ennek érdekében 1 l vízben feloldottam 6 g magnézium-szulfátot és 2,5 g szóda-bikarbónát, ez a puffer. Ebből adok a 2,5 l-es víztartályhoz 2,5 ml-t minden egyes alkalommal, amikor azt feltöltöm RO vízzel.
A leírásom nem tudományos, ezért bocs! Meg a feltételezéseim sem biztos, hogy helyesek, de a kávé végül is finom! Ha valahol elszámoltam, szóljatok, l.sz.!
Ezelőtt sima RO vízzel használtam. Van olyan kávé, ami nekem úgy is teljesen jó volt, de vannak olyanok, amelyekben most a savak lágyabbak, kellemesebbek lettek. Szóval saját tapasztalatom szerint megéri vele egy kicsit pepecselni.
-
jana86
csendes tag
Én használok ilyeneket. A 20 g-osba adagonként eltéve tényleg tovább friss marad a kávé. De elég pepecs munka kiméregetni egyszerre 10-12 adagot. Csak a legféltettebb kávémmal teszem meg. Amúgy meg megy 80 g-osba vagy marad a szelepes zacskóban. A 80 g-os doboz hátránya a zacskóhoz képest, hogy a levegőt nem tudod kipréselni belőle, előnye meg az egyszerűbb használat - nem mintha a zacskó bonyolult lenne.
-
jana86
csendes tag
Sajnos a szelektíven gyűjtött hulladéknak is csak töredékét forgatják vissza és azt sem úgy, ahogy azt remélnénk. De mást nem tehetünk, mint hogy szelektíven gyűjtünk és minimalizáljuk a hulladékternelést. (Minket még arra tanítottak gyerekkorunkban, hogy ne doblájuk szét a szemetet. Ma ez már kevés, a szeméttermelés elkerülése lenne a cél.)
Az mindenesetre örvendetes számomra, hogy a kávéfogyasztó társadalom ezt felismeri, és pl. egy ilyen fórumon is szerepel a témák közt. -
jana86
csendes tag
Ha az ízben nem érzel különbséget, mit számít a lefolyás?!
Egyébként régebben én is agyaltam valami megoldáson, amivel magukat a kávé szemeket lehetne valamilyen egyirányú szelepszerűségen keresztül kiszedni a zacskóból, hogy közben nem kerül bele levegő. De nem találtam ki semmilyen okos megoldást.
-
jana86
csendes tag
Egyrészt csak kis részük kerül tényleg újrafelhasználásra. És ami arra kerül sem úgy, hogy pl. egy kávés zacskóból új kávés zacskó lesz, vagy egy PET palackból újabb PET palack. A PET palackból mondjuk műszálas ruha készül. Ezzel futott egy újabb kört, de aztán az is a szemétben végzi.
-
jana86
csendes tag
válasz Bazsee71 #78902 üzenetére
Egy kicsit visszatérnék erre a témára.... Egy ilyen tanfolyamon azt is tanítják, hogyan fejlesztheted az ízérzékelésed? Egyáltalán fejleszthető az? Vagy inkább csak azt, hogyan tudod leírni, jellemezni az érzett ízeket, aromákat? Vagy a kettő összefügg? Vagy ne kérdezzek ennyit, hanem húzzak el egy oktatásra, és meglátom?
-
jana86
csendes tag
válasz Nibiru #80485 üzenetére
Nálam 10-et mér a műszer. (Persze ez is csak a mért vezetőképességből számított, nem pontos adat.) A nálunk lévő extrém kemény szűretlen csapvizet méri 230-240-nek. Nyilván az RO membrán után nem lehet 250, ezért írtam én is, hogy nem ártana cserélni azt.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz horinori2 #80496 üzenetére
Ezt mondjuk sose értettem, hogy pl. az a reklámduma az RO tisztítóhoz, hogy ez aztán mindent kiszűr, még a hormonokat meg a vírusokat is, aztán visszakeverik a csapvizet. Akkor mi a francnak az RO? Azt értem, hogy nem jó inni, de akkor vagy visszasózó patron vagy lehet ásványizet keverni hozzá.
-
jana86
csendes tag
válasz petfoto #81076 üzenetére
SR javaslata - amit utólag olvastam, de egyezik a saját tapasztalataimmal: a szűrőkosár belső átmérőjénél 2-3 tized mm-rel kisebb külső átmérőjű tamper talp a legjobb. Ennél nagyobb átmérőjű már könnyen szorul, a kisebb meg a kosár szélére felkeni az őrleményt. Saját tapasztalat, 59 mm-es belső átmérőjű Reneka kosár, 58,7 mm-es Tadamm talp működik a legjobban. 58,5 illetve 58,9 mm-es talppal is próbáltam, de az 58,7 a legkényelmesebb. Már csak azt mondja meg nekem valaki, miért hívják 58 mm-esnek ezt a kosár méretet, amikor a valóságban 59 mm!
-
jana86
csendes tag
"Szerintem azért van ennyiféle kávé, mert ennyi ízlés létezik,...."
Végül is bárkinek szíve joga sz..rt inni, ha az felel meg az ízlésének. De azért kár sértődötten vagdalkozni egy ilyen fórumon, ha az itteniek ízlése egészen más, és ezt kérdésre el is mondják.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz mikromanus #82222 üzenetére
Én nem merem se összeszámolni, se ideírni. De a nagyságrend becslésében segíthet, hogy egy Kafatek Monolith Flat őrlő van rendelés alat....
-
jana86
csendes tag
válasz GAgyiXyXy #82432 üzenetére
Ez a hasonlat meg kb. a másik véglet: aki újhullámos kávét iszik, az b..zi sugallattal. Nekem pl. ezek a kávék nagyon bejönnek, ellentétben a második képen látható divathullámmal. És abból, hogy a kávés 3. hullám valamiért terjed a vilgában, azt gyanítom, ezzel nem vagyok egyedül.... a mellékelt kép nem reklám, csak illusztráció.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz boygabi_ #82459 üzenetére
Pedig újhulámos, világos pöri! Nekem rendszeresen sikerül. 92-93 fok. 10-12 másodperc (akár 15 is) előáztatás, ezzel együtt összesen kb. 50-55 másodperc csapolási idő. A nyomással is játszom - de lehet, hogy enélkül is menne. Előáztatásnál 2-3 bar-ig engedem, utána viszonylag gyrosan 9 bar-ra, majd ha lejött 28-30 g, akkor visszamegyek 6 bar-ra. 44-48 g-ot csapolok 20,5-21 g-ból. kenyai, costa-rica-i (Bányai), etióp kávék a kedvenceim, de ez szerintem épp egy columbiai geisha volt - ami sajos elfogyott, az egyik legjobb kávé volt, amit eddig ittam.
-
jana86
csendes tag
válasz yazoo1 #82465 üzenetére
Nem feltétlenül kell a nyomással játszani - nekem adott a lehetősége, ezért csinálom. Egyébként biztosan kell jó daráló, gondosan előkészített pogácsa, meg gondolom, a bottomless kar sem hátrány (én azt használok), mint ahogy a prémium szűrő sem. Na és persze a kávé is olyan kell legyen, amiből tudsz tigrismintát kihozni.
-
jana86
csendes tag
-
jana86
csendes tag
Érdekelne valakit alapfokú sensory skills képzés a Flow-ban? Ha érdekel, írj privát üzenetet nekem, l.sz.! (3 ember a minimum létszám, és egyelőre egyedül vagyok, ehhez próbálok társakat verbuválni.)
-
jana86
csendes tag
válasz *Mukeey* #82794 üzenetére
Mindarra, amit felsoroltál, plusz a rögmentesség, egyenletes eloszlás a kosárban, egyenletes, a szűrő peremével párhuzamos tömörítés. Ezekre egyébként nemcsak nyitott szűrő esetén érdemes figyelni, de az jobban büntet - ha elrontod nem csak nem lesz egyenletes a kivonatolás, de a priccolás után takaríthatsz is.
-
jana86
csendes tag
válasz Gery0505 #83606 üzenetére
Elvileg a jó kávéba nem kellene. Nekem büntetés lenne, ha cukorral kellene innom. A jó kávé önmagában sem keserű, sőt édes is tud lenni. De persze ízlések....
Egyébként én már akkor leszoktam a cukorról, mielőtt jó kávét kezdtem inni. (Amikor még a SB, McD, Costa, Fr, stb. kávékat gondoltam jónak.) Próbálj ki valamit: idd egy hétig cukor nélkül! Aztán, ha úgy gondolod, térj vissza a cukorhoz! Az egy hét egy bűvös időtartam a berögződések, megszokások megváltoztatásához....
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Politika
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Elden Ring - Shadow of the Erdtree teszt
- ViewSonic VX2779-HD-Pro: megfizethető gamer monitor
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- TCL LCD és LED TV-k
- Hobby elektronika
- Kiszivárgott információk az új AMD chipek érkezéséről
- Facebook és Messenger
- Nintendo Switch
- További aktív témák...