- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- YouTube
- Nagy fordulat jöhet az OpenAI-n belül
- DIGI internet
- Betelik a pohár: nagy igény lenne a gyorshajtás-ellenes technológiára
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Microsoft Excel topic
- Synology NAS
- Aliexpress tapasztalatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#25510592
törölt tag
válasz fragola.6035 #77042 üzenetére
Úúú... Új alapanyag űrgaggiához.
-
#25510592
törölt tag
válasz Tothgera30 #77072 üzenetére
Tényleg az a legjobb.
-
#25510592
törölt tag
válasz Tothgera30 #77072 üzenetére
Amúgy Szarvasiból csak a 611-es a jó, már ha jónak lehet nevezni az irodai kávét. Van egy fajta hangulata, ahogy megöli a hajdan Omnia, manapság inkább Bravos kávéban lévő aromákat és valami egészen jellegzetes sufniban korhadó szúette kredencbuké bukkan elő az alumínium kosár alján.
-
#25510592
törölt tag
válasz Tothgera30 #77105 üzenetére
Legegyszerűbb valami kapszulás gép lehet. Bonyolultabb legolcsóbb kompromisszum egy Graef őrlő 30-ért és egy DeLonghi EC 156 B 25-ért. Ennyiért kapni használtan Saeco Talea Ring Plus-t, ami kényelmes és már majdnem presszót főz. Aztán úgy 200 alatt szinte semmi, csak használt vagy egyedi darab ha találsz mestert hozzá.
A fun kategóriában nálam a bármivel őrölt akármilyen kávé jön be, eBayes fémszitás tölcséren (urambocsá) egy kockacukorra filterezve. 1500 forint volt, örök élet, a végeredménynek semmi köze a presszóhoz de a kotyogóshoz és az átlag filtereshez sem, az arányok miatt (10 grammból lesz 80 ml vízzel 60 ml főzet) szinte gyümölcstea-szerű, meggyes-meggymagos, rendkívül tiszta, kólaszerűen áttetsző, vörösesbarna a főzet.
-
#25510592
törölt tag
Illik-e szűkíteni a vízcső végén ami a tartályba lóg?
-
#25510592
törölt tag
De ez egy ismeretlen belső világú és még garis gép. Mindegy, szerintem OPV sincs benne.
-
#25510592
törölt tag
válasz Keresztapper #77295 üzenetére
Van még a caffé crema ami a lungo duplája. Durvábbra őrölt világos pörkölésű kávéból főzik, emiatt nem túl elterjedt. Ha lenne rá szabály, akár lehetne próbálkozni vele, de hogy hány milliliter, hány másodperc, hőfok, nyomás, stb. homályos. Mekkora vízhozamú gép kell ahhoz, hogy egyáltalán lefolyjon 25 mp alatt 180 ml?
-
#25510592
törölt tag
válasz Keresztapper #77347 üzenetére
Pedig ebből a kávéital fajtából nőtt ki az automaták piaca, ez a nyomásfokozós, durvább őrlésű, hosszan hagyott germán lötty. De legalább nem forrázott, mint amit a gőzhajtású olcsó karosok (pl. Szarvasi) csinálnak.
off:
Létezik olyan, hogy átfolyó TDS-mérő? Poén lenne mindig adott értéknél leállítani a csapolást, lehet hogy megbízhatóbb eredményt adna mint a térfogatra történő limitálás. -
#25510592
törölt tag
válasz *Mukeey* #77443 üzenetére
Szabad a szomszédságban nyitni topikot automatás, kotyogós és egyéb alternatív készítésű löttyök fogyasztói eszmecseréjéhez? Mi lenne jó gyűjtőnév hozzá?
Szerintem igény lenne rá, mert automatások is mindig jönnek kérdezni, ott meg nem sok mozgás van ahová innen küldjük őket.
Szóval nem flamebait, csak ötletelek. -
#25510592
törölt tag
-
#25510592
törölt tag
válasz qvik27 #77465 üzenetére
Nálam mikor kezd világosbarnába fordulni a szín (=sötétbarna vizslánál világosabb barna), le kell állítani, különben megjelennek a kesernyés, csípős, hosszúkávéra jellemző ízek.
Jó lenne egy átfolyó TDS-mérő, elvileg az ellenállásmérésen alapul, nem? Bár ebből csak az automaták profitálnának.
[ Szerkesztve ]
-
-
#25510592
törölt tag
válasz qvik27 #77492 üzenetére
Van egy nem annyira részletes vizsgálódás, de jók a tanulságai.
[link]In the non-Mediterranean world, espresso is specialty coffee(11). Cafe owners rightly noticed that the ground coffee was going stale in the dosers, and went to alternative dosing methods. What they didn't notice is that dosing by leveling the freshly ground coffee to the basket's rim, a dose far higher than the Italian norm, gets solubles yields of 16% to 20%, rather than the 20% to 24% one gets with a properly adjusted doser. "Specialty Espresso" was almost always under-extracted
Ez az irány amit követek, jócskán alulkivonatolt főzetekből készülnek a legjobb italok, saját tapasztalataim szerint is, bár Graefen szörfölni is kell mert nincs pid. (Pár másodpercnyi gőzre kapcsolás után visszakapcsolva hűtőcsapol a belső körön, aztán hallani ahogy felfűt és elcsendesedik. Ezután kb. fél perc után érdemes indítani a csapolást. Ha ez a procedúra elmarad, csapnivaló a végeredmény.)
-
#25510592
törölt tag
-
#25510592
törölt tag
válasz soldier2 #77602 üzenetére
A DeLonghi karos jobb megoldás lehet, igaz hogy műanyag az egész de jókat írnak róla külföldi fórumokon. Persze akkor kell még őrlő is bár a gyári nyomásfokozóval őrölt téglával is lehet etetni.
De ha ajándék lesz, nem gondot akar az ember adni hanem valamit ami megkönnyíti az életet, nemde?
Brikkához is kellene egy őrlő, máris ott vagyunk 40e körül. -
#25510592
törölt tag
válasz mikromanus #77631 üzenetére
Neked rendesen felugrik a szelep hidegen indított Brikkával? Mennyi kávé szivárog át előtte?
-
#25510592
törölt tag
válasz metaksza #77687 üzenetére
Szarvasi SZV-618, lefőz akár tíz adagot is ha kell.
Vagy használtan egy automata, ha van kedved hetente egyszer kitakarítani.
Nincs vele sok macera, víz kell bele naponta, meg ki kell önteni a tálcából utána, de mégiscsak frissen őrli szemesből. Kevesebb gonddal jár mint a karos, nem kell csatateret csinálni egy-egy főzés után. Ja és így minden adag friss.[ Szerkesztve ]
-
#25510592
törölt tag
Graef Pivalla hőstabilitását nézegetve kiderült, hogy ebben is van hőfokszabályozási lehetőség, csak nincs dokumentálva. Plusz-mínusz 6 fokot lehet állítani az alap 92-höz képest 2 fokos lépésekben.
Kikapcsolt állapotban gőzölés gombot 3 másodpercig nyomvatartva lép be hőfok állítás módba (sípol egyet). Bekapcsoló gomb a mínusz, gőzölés gomb a plusz.
Középállásban mindkettő felvillan, lefelé-felfelé állítva fokozatokat visszajelezve villan (tehát max 3-szor vagy az egyik, vagy a másik gomb).
A beállítást tárolni a kávéfőzés irányba elfordított kapcsolóval lehet (10 másodpec után sípol egyet).Nem egy PID de nekem pont ez a funkció hiányzott az ES70-hez képest.
-
#25510592
törölt tag
válasz von toth #77723 üzenetére
Szimplafalú szűrőket külön kellett venni hozzá, 14 grammon őrlés közben(!) egy hústűvel wdt-zve elég egyenletes elejétől a végéig a lefolyás.
Én már csak világos pörköléseket használok, kivétel talán az ajándékba kapott Omnia amiből legalacsonyabb hőfokon ma főztem egy mezítlábas dupla risztrettót. Nem bűvölt el, égett keserű utóíze van. Mondjuk nincs sok összehasonlítási alapom mert arabicákból szinte csak kapucsínókat készítek.
Össze kell raknom egy hőmérőt, majd hétvégén DS18B20-ból meg egy raspberryből talán sikerül valami értelmes mérést összehoznom, utána kiderül, egyáltalán érdemes-e a hőfokot állítgatni.
Tejhőmérővel látni a kilépő hőfok különbségét végállások között, de a magasabb hőfokon nem tud annyira fűteni, hogy kar nélkül tartsa a maximumot, persze nem is elvárás, üres nyomásfokozós szűrővel lassítva egész stabilnak tűnik a hőfok, ha már átmelegedett a kar is (2 deci víz lefolyása után).Van egy elrontott karom is amihez esztergályost keresek, hátha tud naked kart csinálni belőle, mert a dupla kifolyó csőrei elég messze vannak egymástól és így kisebb csészénél melléfolyik az eredmény.
Szubjektíve... Kb. olyan ez a gép mint egy DeLonghi EC156, csak sokkal egyszerűbb vele 58-as szűrőket használni és mechanikailag nagyon stabil, viszont az ULKA működése közben végig rázkódik az egész mint egy traktor, csészék odébbmásznak, ugrál a tetején minden. Főleg akkor hangos amikor gőzölés után visszakapcsolva a csepptálcába ereszti le a forró vizet, mint amikor egy gőzmozdony érkezik. Ha ilyenkor még őrlök is közben, azt szoktam ordibálni, hogy "nyugi, ennél már nem lesz hangosabb"... Füldugóval kell reggel közlekedni, az amúgy ajánlott Graef őrlő is elég hangos. Persze mihez képest.
-
#25510592
törölt tag
válasz von toth #77730 üzenetére
A kar az amit adtak, szabvány 58-as saválló acél, de viszont nem szabványos kifilyó csőrrel, mert sűrű menetes. Egyszer letekered és esélyes hogy nem megy vissza, mert ragasztott. Némelyik darabnál lötyög is a kifolyó. Belefér az LM szimpla, amit jobb híján kézzel tömörítek Kicsit jobban szorul, nem merem teljesen ráhúzni mert nem double ridged a pereme mint a gyári kosaraknak. Egész normális szimplákat csinál.
Ma meg plusz kettes hőfokon egész jó duplát csinált egy alapvetően savas arabicából.Közben kiderült, hőfok állításnál nem kell elforgatni a végén a kapcsolót, simán várni kell 10 másodpercet és eltárolja. És mintha a gőzölési hőfokot is emelné egyszerre. Talán ez csak egy szerviz funkció, ez van, ennyit tud.
-
#25510592
törölt tag
válasz Nibiru #77734 üzenetére
Mióta van meg az EC156-od?
Nálam most a Graef Pivalla kezd furcsán működni, fél éven belül. Csapoláskor akkorát kattan mint az állat, nem egészséges. Nyomás alatt van a rendszer, plusz ott a hőtágulás. OPV-t vagy biztonsági szelepet még nem hallottam nyitni benne működés közben, ha túl nagy a nyomás, valami szétdurran előbb-utóbb. -
-
#25510592
törölt tag
válasz Nibiru #77881 üzenetére
Elég jókat csinált míg működött. Remélem sikerül életet lehelni bele, vagy legalább egy OPV-t.
Most Aeternummal 85ml vízből és 10g, 10-es álláson őrölt kávéból sikerült egy koffein elvonási tüneteket áthidaló kávét készíteni, gyöngyöző vízzel indítva. Holnap megpróbálom langyos vízzel mert ez így még egy kicsit túlexponált lett kapucsínóba. Ha sikerül elkapni a pillanatot amikor még megmarad az az íz ami túlhevítve sajnos eltűnik, talán nem is fog kellenni a nagygép. A tejhabosítás Cafissimo keverőtárcsás tejhabosító alkalmatossággal történt, a rugó nélküli kislapáttal, ami meleg tejet és kis habsapkát eredményezett, szóval semmi köze a gőzölt tejhabhoz sajnos. Holnap french press lesz a habosító eszköz. Egy darabig ez lesz a program míg a szerviz diagnosztizál és gyógyít.
@Soldier2: remélem csak gyári hibás...
[ Szerkesztve ]
-
#25510592
törölt tag
válasz Nibiru #77894 üzenetére
Ha van is a Pivallában OPV, nálam nem működött.
Ma reggel az Aeternum jobban produkált, meleg de még nem forró vízzel. De csak úgy visszafogottan.
Délután a Brikkát leporoltam és 14 grammot 10-es finomságon 60g vízből próbáltam lefőzni, forró vízzel (apró buborékok jelentek meg a vízben a tűzhely legkisebb lángjára tett alsó részben), súlyszelep megemelésével.
Befulladt, a következő próba 14 gramm 15-ös őrlemény (ahol a 3-as a presszófinomság Graef CM 702-n), a víz 80g (ami lehet hogy kicsit sok), ugyanúgy gyöngyöző vízzel indítva, a súlyszelep kiskanállal megemelve. Kapucsínó lett belőle, az utolsó habfoltokból még hevenyészett szívet is sikerült húzni pálcával, latte art lángossütő módra.
Nem vagyok biztos benne, hogy a Pivalla csinált-e ilyen jót valaha is. Lehet hogy csak kifogtam egy god shotot a Brikkával, ami fél évente egyszer bejön, de pont most? Kíváncsi leszek a következő alkalmakkor sikerül-e reprodukálni, ha igen akkor maradok a Brikkánál és nem is nagyon keresek mást.
-
-
#25510592
törölt tag
Hajónaplónak.
Brikka súlyszeleppel, 14 gramm 15-ön (Graef CM702 +12-es őrlemény a presszó finomsághoz képest) ahogy délben, 75g víz = kb. 56g kávé szép buborékos habbal.
Messze nem olyan jó mint a déli, hm lehet hogy épp a buborékolás miatt? Pontszám olyan 7-es ha a déli 10-es volt. Valamit elbasz a szelepen való átfújás? Vagy ennyire egyenetlen a kávészemek minősége. Vagy mégse jó hidegen indítani mert míg eléri a robbanási hőfokot, két perc alatt elillan a kávéból az aroma.Következő terv forró indítás 14g +12-es őrlemény 80g vízzel, előre megemelt szeleppel. Ilyenkor nincs hab, csak hamar elillanó kevés crema.
-
#25510592
törölt tag
Hajónaplónak
Brikka forró indítás, 14g +12-es őrlemény 75g vízzel, előre megemelt súlyszeleppel. Keserű, csípős mellékíznek nyoma sincs, ami hidegindításnál súlyszeleppel előjön.
Lehet hogy hidegindítva teljesebb az íze, amikor már megjelennek a keserű ízek is, de én mindig inkább alulkivonatolt főzetre törekszem mert abból számomra finomabbnak tűnik a kapucsínó.
Ezt még a durvább őrlemény is elősegíti, de azért kipróbálom ma +10-es őrleménnyel ugyanezt, hogy kiderüljön változik-e valami. -
#25510592
törölt tag