-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #97681 üzenetére
Ha jó a kávé és jó a technika, akkor kifejezetten erősek az ízjegyek. Így látatlanban túl durvára volt őrölve a kávé. Mennyi volt a teljes idő (öntés elkezdésétől lefolyásig)?
Parci:
"nekem is van, ami néha nem annyira érdekes, ... , akkor átgörgetem."
Sok éves fórumozási tapasztalat alapján ez egyértelműen valamiféle szuperképesség, mert csak kiválasztott kevesek képesek rá[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #97688 üzenetére
Pedig az alapján nem rossz. Nyilván olyan sűrű és tömény sose lesz a filter, mint egy eszpresszó, főleg a papír filteresek nem. De ízeknek erősnek kell lennie benne, nem kéne hogy "vizes" legyen.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Silent77 #97724 üzenetére
A hőmérséklet beállítás jó lehet, de aki tervezte a nyakát az nem nagyon értette meg, hogy mi is lenne a cél vele. Így, hogy felfele áll, csak rontja a kifolyást egy hagyományos vízforralóhoz képest. Persze ha nem filter a cél, hanem mondjuk flair vagy ilyesmihez kell, akkor ez nem szempont
-
Cathfaern
nagyúr
válasz pbalint #97708 üzenetére
A "sweet" kicsit furcsa kifejezés a kávé világában. De tipikusan az "acidic" ellentéteként szokták használni. Figyelembe véve, hogy az első felöntéssel lényegében bloom-ol, és a bloom ugye azért jó, mert jobban kivonatolt lesz a kávé, ami főleg azért lényeg, mert világos kávékat nehéz rendesen kivonatolni ha nem áztatod őket, ami meg azt jelenti hogy a világos kávék "acidic" ízvilága kevésbé érződik. Ezért végeredményben ha kevesebb vízzel bloomolsz, akkor kevésbé lesz "acidic" a kávé, tehát jobban "sweet" lesz. A fenti logika szerint. De mégegyszer, szerintem mind a "sweet", mind az "acidic" eléggé specifikus jelentéssel bír, és nem nagyon szabad a szótári értelemből kiindulni.
Szóval így nézve igaza lesz, annyiban, hogy így kicsit lehet befolyásolni az ízvilágát. De nyilván csodát nem lehet elérni vele.
Az alapmódszert egyébként kipróbáltam, az annyira nem jött be, majd megpróbálom variálni is. De a te módszered is szimpatikusnak hangzik, valószínűleg reggel teszek vele egy kísérletet
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #97782 üzenetére
Kísérleteztem a hétvégén a 4:6-os módszerrel, és kifejezetten tetszik.
A hátránya, hogy eléggé figyelni kell végig, nem csak egy bloom és utána mehet érzésre amíg nincs meg a kívánt víz mennyiség, hanem végig kell nézni a mérleget meg a stoppert is. Viszont ha valakit ez nem zavar és/vagy miután az ember belejött kicsit akkor egy meglepően könnyen stabil eredményt adó módszer.
Előnye szerintem, hogy elég durvára őrölt kávéval dolgozik, french press szintet ajánl, így kevésbé befolyásolja a végeredményt az őrlő minősége. Illetve emiatt, és a módszer miatt (45 secet vár minden öntés kezdés között) mind az őrlemény konzisztenciája, mind az öntési technika kevésbé befolyásolja a lefolyási időt.Nem csináltam vaktesztet, de a hétvége tapasztalatai alapján az állítgatás tényleg működik. Én úgy fogalmaznám meg, hogy az első két öntésből minél hosszabb az első öntés, annál savasabb (nem savanyúbb!) lesz a kávé. És minél hosszabb az második, annál kevésbé érződik a savasság. Az öntés második szakasza meg 2 részben érezhetően kevésbé intenzív kávét eredményezett, mint 3 részben. Amikor 20g-al főztem két adagot, akkor jobb volt a 2 rész (valószínűleg ezért nem jött be első körben), 10g-al egy adagnál viszont kellett a 3. Nyilván ezt mind ízlés, mind kávé válogatja. Szóval ez a módszer mindenképp jól jöhet, ha az ember belevásárolt egy olyan kávéba, ami nem teljesen ízlésének megfelelő, mert valamennyire lehet variálni az ízjegyeket. Csodákra nyilván nem képes, kicsit lesz savasabb a kávé, vagy kicsit lesz kevésbé savas, vagy kicsit lesz jobban kivonatolt, vagy kicsit kevésbé intenzívek az ízjegyek. Szóval egy sötétre pörkölt olasz kávéból nem fog citrusos ízjegyeket kihozni De tónusváltásre alkalmas.
Röviden:
Hátrány:
- 45 secenként kell önteni, így az ember folyamatosan vagy a stoppert vagy a mérleget nézi
- Nem vagyok olyan szinten (sem őrlő, sem technika terén), de van egy olyan sejtésem, hogy a szakaszos módszer és a durvára őrlés miatt nem lehet a maximumot kihozni vele egy kávéból, főleg nagyon világos pörkölésekbőlElőny:
- Meglepően stabil végeredmény
- Könnyen lehet hangolni a kávén
- Kevésbé érzékeny őrlő minőségére, illetve az öntési technikáraÖsszeségében ideális kezdő módszernek tűnik, ha valakit nem rettent el a folyamatos stopperolás / méregetés.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #97794 üzenetére
Szerintem ennél a módszernél az őrlés nem sokat befolyásol. Ha világosabb ízjegyeket akarsz, akkor az első öntés legyen hosszabb (szóval az első kettő 70-50, de legalább 60-60). Ha az nem segít, akkor megpróbálnám forróbra venni a vizet.
Viszont a kávé íze mindenképp változni fog ahogy hűl, ezért is szokták cupping során többször is megkóstolni ugyanazt a kávét.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz fragola.6035 #97923 üzenetére
Csatornáján is beszélt a gépről ( https://www.youtube.com/watch?v=BV506qOTkco ), ott egyértelműen elmondja, hogy műszaki részhez nem tett hozzá, inkább koncepció szinten van benne a gépekben.
Másik oldalról a videón látható mit mér pontosan? Kazánban lévő vízhőmérséklet? Nem igazán értek az espresso gépekhez, de nekem az jött le a fenti videóból, hogy ezek a gépek úgy vannak kialakítva, hogy a kazán csak előmelegíti a vizet, viszont a fej is melegített, és ott lesz pontosan belőve a vízhőmérséklet. Ha jól értem, akkor a kazánban lévő vízhőmérséklet nem számít igazán.Szerk: de mégegyszer, nem espressozok itthon, szóval ha nagyon hülyeséget beszélek nyugodtan szóljatok
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz verti1 #97952 üzenetére
Reklám miatt? Ugye az megvan, hogy neki saját (nem kisüzemi) pörkölője van, és nem ez az első kávégép aminek a tervezésében részt vesz? Szóval nem csak instaceleb aki veszi a kávés cuccokat és okosokat mond róla youtube-on. Plusz szerintem JH youtube csatornájának meg ennek a kávégépnek a célközönsége teljesen különböző.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz SoundON #97931 üzenetére
A korábban linkelt videóban ugyancsak elmondja miért látsz ennyire kevés adatot: azt a design döntést hozták, hogy a kávéfőzőn csak annyi beállítási lehetőség és adatkijelzés van ami mindenképp szükség ahhoz, hogy jó kávét főzhess. Ha részletekre vagy kíváncsi, vagy finomhangolni akarod a gép működését, akkor egy mobil app-on keresztül tudod.
Ami szerintem kicsit fura döntés, de (sajnos) ebbe az irányba megy a világ. Illetve ahova szánják, ott úgyse az a szempont hogy 10 év múlva, ha megveszed használtan akkor is gond nélkül működjön.
-
Cathfaern
nagyúr
Én kétszer voltam ott*. Ránézésre inkább kajálós hely, mint kávézós szerintem (de azt nem tudom milyenek az ételek, csak kávét ittunk). Espresso jó volt, de semmi extra.
*Második alkalommal Kappu-ba akartunk menni, de akkor még tévesen az volt fent google adatai között, hogy vasárnap is nyitva...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #85578752 #98156 üzenetére
Dolce gusto-nak van külön Lassan át kéne nevezni a "Prohardver!"-t "Procafé!"-ra
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #98241 üzenetére
Valószínűleg semennyire: [link]
De ahogy utaltak rá később, csak egy kis "tuning" kéne a Tchibo-snak is: [link] Poénon túl persze ki tudja hogy kiömlőnyílás szélesség milyen, mennyire sima a belső fala a nyaknak, stb... ezek mind befolyásolják a kiömlő vizet.
40-50k-snál azt fizeted meg, hogy biztos jó arra amire kitalálták (na persze ár nem minden, szóval inkább "nagy eséllyel jó"... ), és nem csak úgy néz ki, mint ha jó lenne Plusz nyilván rétegtermék, emberek 90%-a elöntöget sima vízforralóval is.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #98246 üzenetére
A célközönség aki követi a kávézós influenszereket és látja hogy mindenki ilyennel nyomul, de annyi pénzt nem szán rá, mint amennyibe a rendesek kerülnek és nem is érti mi a különbség meg mire is jó a hattyúnyak úgy általában. Valószínűleg elég széles réteg
-
Cathfaern
nagyúr
Okosok szerint forgási sebesség, illetve a kávészemek felmelegítése (ugyancsak a magasabb forgási sebesség miatt) adja a különbséget. Aztán hogy ezt amúgy két hasonló minőséget produkáló automata és kézi őrlő esetén ezt mennyire lehet kiérezni, az passz Át kéne alakítani egy automatát, hogy lehessen kézzel hajtani és akkor kiderülne
-
Cathfaern
nagyúr
válasz sapizee #98288 üzenetére
Az "előfőzet" teljesen normális Brikka-nál. Még a használati utasítása is említi: "After 2 to 3 minutes, a small amount of coffee will trickle out and then you will hear a puffing noise. The froth will form in 3-4 seconds."
Viszont a pukkanás elmaradása tényleg nem ok, szerintem is a tömítéssel kéne kezdeni valamit. -
Cathfaern
nagyúr
Van valakinek bevált receptje Clever Dripper-re? Beszereztem egyet reggeli kávéfőzésre, amikor elég az ha kilátok a fejemből French press-es tapasztalatokból indultam ki, viszont az alapján eddig nem sikerült igazán eltalálnom. És nem igazán sikerült megbízhatót receptet találnom, elég széles tartományban találni recepteket (kb. a 2 perctől 6 percig mindent).
Scott Rao is elintézi annyival, hogy "megfelelő őrlési finomság meg megfelelő arány meg kb. 2-4 perc". Ez a kösz, sokat segítettél -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz vicces1 #98592 üzenetére
Ha "legegyszerűbb" alatt azt érted, hogy legolcsóbb, akkor műanyag v60 tölcsér meg bele papír, és kész is vagy. Ha kizárólag egy személyre használod majd, akkor elég a v1 (legkisebb), ha akár csak felmerül a lehetősége, hogy egynél többre, akkor vedd meg a v2-t. Egy személyre az is pont ugyanolyan jó (egyforma a tölcsér alakja), de v1-el egynél többre macerás főzni.
Arra számíts, hogy szerintem a 250g kb. el fog fogyni mire belejössz, meg az őrlést belövödHa "legegyszerűbb" alatt azt érted, hogy biztos jó legyen a végeredmény és ne kelljen beletanulni meg utánanézni hogy milyen recept szerint meg hogyan kell önteni meg pont el kelljen találni a darálást, meg meddig bloom, meg stb... akkor vegyél Clever drippert. Valamivel drágább (8-10k), de mivel áztatós módszerrel működik, gyakorlatilag csak azt kell kitalálnod, hogy milyen arányt szeretnél (nekem legjobban 1:18 jött be), minden más lényegtelen Na jó, célszerű megkeverni az elején kb. 1 perc után (öntés kezdéstől számítva) hogy ami feljött a tetejére az újra belekerüljön, plusz legalább 4 percig kell áztatni. De semmi más nem számít, és mindig ugyanolyan lesz a végeredmény.
"Csak akkor minek kérdezi meg, hogy presszó vagy filter pörkölést akarok."
Ezzel már én is megszívtam párszor Még szerencse, hogy feleségem szereti az espressos pörkölést is filternek, anyós meg bármilyen kávét megiszik kotyogósból Szóval legalább teljesen kárba nem vesztek...(#98595) kzoltann
"Ha nagyon nem tudod kontrollalni az ontest a vizforralobol, öntsd át a vizet a tejkiöntöbe amit tejhabositasra hasznalsz. Hömérséklettel ne nagyon szenvedj engedd forrásig nyugodtan."
Fém tejkiöntő szerintem előmelegítve is nagyon hamar lehűti a vizet. Világos pörkölésnél szerintem többre megy az ember, ha egyszerűen beleborítja a vízforralóból a forró vizet, mint ha az elhűtött vizet jobban kontrollálja. -
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #98598 üzenetére
"Ha mondjuk 12-15g (standard 1 adag) kávéból akarsz csepegtetni, akkor a 02-es tölcsérnél elég magasról érkezik a víz a kávéra, míg a 01-esnél szinte félig van ekkora mennyiséggel a tölcsér, így mind élményben mind végeredményben azért elég nagy eltérés tud lenni már csak emiatt is."
Ez nem kéne hogy eltérést okozzon. Ha hattyúnyakúval öntöd, akkor úgyis olyan magasról kell önteni amilyen magasról csak tudod, anélkül hogy fröcsögne. Az bőven több lesz, mint amennyi a kettő közti különbség. Rendes vízforralóval meg úgyse az a pár centi fog számítani"Mégegy dolog, hogy a JH által mutatott technika inkább 30g körüli adagokra működik."
JH-s verziónál nekem jobban bevált a Coffee ad Astra féle, 1:17 aránnyal. Nagyon drasztikus különbségek nincsenek. Ami eltérés, hogy 3x kávémennyiséggel bloomol és csak 30s-ig, illetve hogy nem egyben önti fel, hanem először ~200g-ig, hagyja lefolyni egy kicsit és utána önti fel a teljes mennyiségig (és mindkét felöntés után enyhe Rao spin).
Ezzel nekem 15g-al is sikerült kifejezetten jó kávét elérnem, mondjuk alatta nem nagyon."Ha egy adagot akarsz főzni, akkor inkább Matt Perger technika"
Erre gondolsz? [link] Nem próbáltam még, de majd teszek vele egy kísérletet. Mondjuk annyi elméleti tévedés van benne, hogy a Rao spinnek nem az a lényege, hogy a kávéőrlemény fölötti vizet keringessük, hanem hogy az őrleményben lévő mikrocsatornásodást megszüntessük a centrifugális erővel. Szóval pusztán öntéssel nem igazán lehet elérni ugyanazt a hatást
Illetve ezt nem kommentelném... "Please note; direction of pouring should be reversed for those in the Northern Hemisphere." -
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #98603 üzenetére
JH féle arány 16.6666-ra jön ki De igen, nem nagy eltérés.
Megpróbáltam most délután, tényleg kellemes kávé lett, szóval köszi a tippet
(#98604) vicces1
Nekem french pressel az egyetlen bajom, hogy zavar hogy kávéőrlemény mindenképp belekerül a végeredménybe. Jobban szeretem ha meg van szűrve. Mielőtt megvettem a clevert egyébként french pressel "szimuláltam" egy ideig: french pressben lefőztem egy kávét, aztán átszűrtem papírfilteren Reggeli kávénak nagyon bejött, azért is vettem clevert, ugyanez, csak picit kényelmesebb.
Mondjuk ha van french press otthon, akkor tényleg azzal a legegyszerűbb próbálkozni -
Cathfaern
nagyúr
válasz Sic.Transit #98675 üzenetére
Egy sima vízforraló is tökéletesen alkalmas filterezni
-
Cathfaern
nagyúr
válasz DemonDani #98692 üzenetére
Brikkánál számolj azzal, hogy érezhetően kevesebb kávét ad (ml-re), mint egy sima kotyogós. Olyan 40-50ml-nél több nem fog lejönni a két fősből. Ez persze vagy probléma, vagy nem, de sokakat meglep.
Hario Mini Mill darálóval meg az a baj, hogy nagyon lassan őröl. Kotyogós vonalon 3-4-5 perc folyamatos tekerés mire leőrölsz vele 15-20g kávét. Késes őrlőknél jobb minőséget ad, de kézi őrlők között azért hagy kívánnivalót maga után. pl. Timemore C2 vagy az AVX féle őrlő mérföldeket ver rá, miközben őrlési idő is max 30-60s-re csökken. Nekem volt Hario Skerton Pro (ugyanez a mechanika, kicsit más ház), de elég kínlódás volt napi többször kávét őrölni vele. Ha az ember nem elszántabb, akkor hamar a polcon köt ki szerintem (én Timemore C2-re cseréltem, kifogtam egy jó akciót alibaba-n).
Szóval ez egy nehéz árkategória Én az előbb linkelt AVX-es őrlőt venném, plusz vagy Brikka-t (ha a töményebb, espresso-s vonal a cél), vagy valamelyik másik Bialetti-s kotyogóst (vagy AVX-es acélt, ha az alumínium zavar és/vagy indukciós tűzhely szempont). De ez meg nem nagyon jön ki 30-35 ezer alatt.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz CptAdamica #98738 üzenetére
Darálós kávéfőző alatt teljesen automata kávéfőzőt értesz (tehát felül beleöntöd a kávébabot, megnyomod a gombot, alul kijön a kávé), vagy olyan karos főzőt ami egybe van építve darálóval (tehát felül beöntöd a kávét, kávéőrlő rész alá odarakod a kart, gomb megnyom, kávé beleőrlődik, kart berak a főző részbe, gomb megnyom, kávé lejön)? Mert ha teljesen automata, annak van külön topicja, ott jobb tanácsokat tudnak adni arra vonatkozóan: [link]
Többiek:
Egyébként "Összefoglaló"-ban lehet át kéne nevezni a "Kávébeszerzés" pontot "Kávébab, Kávébeszerzés"-re, mert úgy is nehezen találom meg, hogy már tudom, hogy ott van -
Cathfaern
nagyúr
"az első pont pedig nehezebben ítélhető meg"
Egy elvetemült csávó írt egy programot amivel (körülményekhez képest) objektíven összevethetőek a különböző őrlők: [link]
Egy kicsit körülményes használni, de ha az ember rászán pár órát, hogy kitapasztalja hogy hogyan célszerű kiönteni az őrleményt meg lefotózni, akkor utána egy-egy mérés már nem olyan vészes (plusz windows alatt kicsit parancssorozni kell, de az oldal alján kommentekben leír mindent, csak copy-paste). -
Cathfaern
nagyúr
"az egyébként már bizonyított dolog, hogy van jó és rossz szemcseméret-eloszlás"
Teljesen jogos a felvetés Tudtommal nem. De elvileg minél szűkebb tartományba esik a szemcseméret, annál jobb az őrlemény, mivel ha van túl finom meg túl durva is benne, akkor értelemszerűen az egyik része a kávénak alul, a másik része túlkivonatolt lesz. Nehezen tudom elképzelni, hogy ez miért eredményezhet finomabb kávét, mint ha pontosabban be lehet lőni a kivonatolás mértékét. Szitálással lehetséges nagyon szűk tartományú őrleményt előállítani kvázi bármilyen őrlővel, amennyire olvastam mindenki nagyon elégedett az eredménnyel, csak az a probléma hogy elég macerás művelet, 5-10 perc adagonként, plusz a kávé egy jelentős része kukába kerül Aztán persze ki tudja ebben is mennyi a placebó, nem tudom valaki csinált-e komolyabb kísérletet ilyen téren.Azt viszont már nem sok értelme van elemezni szerintem, hogy pontosan hogy néz ki az eloszlás, inkább csak azt hogy mennyire szűk.
De igen, igazából a program arra jó, hogy az őrlők összevethetőek legyenek. Arra nem, hogy megmondja melyik jobb őrlő
-
Cathfaern
nagyúr
"a fórumban jellemzően használt cuccok mind alkalmasak rá, hogy finomat igyunk."
Persze, ezt nem is akartam vitatni. Azért valahol a kávé is olyan, mint a bor: szakértők elvitatkoznak azon, hogy most mi a csúcs, de van egy pont ami felett napi fogyasztásnál nincs értelme foglalkozni. Mert már nem az a különbség, hogy finom a kávé, vagy nem finom a kávé, hanem hogy a szumátrai kávé akkor tökéletes, ha 30 vagy ha 35 féle ízjegyet hozol ki belőle, és a mogyorós ízjegy 21%-ban kell hogy érvényesüljön a karamellás meg 19.56%-ban, mert egyébként nem hoztad ki belőle amit lehet -
Cathfaern
nagyúr
válasz sz.zs. #98948 üzenetére
Helyi víz olyan kemény, hogy direktben csapról használt vízforralót legkésőbb hetente vízkőteleníteni kell, mert tiszta fehér az egész. Itt valamiért senki nem szereti a Brita-t, de én azt használok ~1.5 éve Brikkához, kb. ugyanannyi ideje Nespresso-s kapszulás géphez meg fél éve hattyúnyakú vízforralóhoz. Egyik se volt még soha vízkőtelenítve, de mindegyik teljesen vízkőmentes. Kísérleteztem Nestle Vera-val topic ajánlás alapján, de ízre se jött be annyira (cuppingal tesztelve, nálam nem, de feleségemnél vakteszttel ) , illetve vízforralóban három használat után megjelentek vízkőnyomok.
Szóval csak azt akarom mondani, hogy saját tapasztalat is az, hogy nem mindenféle vízzel lesz vízköves -
Cathfaern
nagyúr
válasz sz.zs. #99014 üzenetére
Utóbbi időben állandóan ez a reklám jön szembe facebookon: [link] . Videó alapján jól néz ki a végeredmény, valóságban nyilván nem tudom milyen
Szerk: Szép egyszerre sikerült ugyanazt linkelnünk "pár" évvel ezelőtt lett volna most egy duplikált hsz sorszám
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz sz.zs. #99032 üzenetére
Köszi a linkeket, akkor már értem miért nem Britáznak itt a topicban Én felhasználásommal ez viszont akkor nem probléma.
Nanofoamer $54 postaköltséggel együtt jelenleg, és igen 2021 februárban várható a szállítás. Mondjuk azt nem tudom, hogy arra várható, hogy megérkezzen, vagy arra várható hogy postázzák De gyanítom utóbbi, szóval abból inkább márciusban látsz valamit.
Tragger
Vám nincs (de az egyébként is minimális), áfa viszont van 45 euro felett, amibe a postaköltség is beleszámít. Szóval konkrét esetben határeset a dolog, jelenlegi árfolyamon postaköltséggel együtt 45.84 euro-ra jön ki Régen elég sok csomag átcsúszott, utóbbi ~2 évben viszont akármit rendeltem, mindig megfogták, szóval célszerűbb rászámolni a 27%-ot.[ Szerkesztve ]