- OpenWRT topic
- Középpontba kerültek a hibrid autók, alig fogyaszt a BYD újdonsága
- Egyre több európai használja a Telegramot, ezért megkereste az EU
- Freemail
- Windows 10
- eBay
- Aliexpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- Hamarosan elképesztő mennyiségű áramot fogyasztanak el az adatközpontok és az AI
- Mobilinternet
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
Vakszűrő használata csak háromjáratú szelepes gépeknél lehetséges, ill. javallott. A Gaggia Classic is ilyen.
Lényege, hogy elindítod a pumpát, mintha kávét akarnál főzni, de a vakdugó miatt értelemszerűen nem tud távozni a fejből a víz. Pár sec múlva megváltozik a pumpa hangja, a túlnyomás sz OPV-n keresztül távozik. Ekkor kikapcsolod a pumpát. A mágnesszelep kinyit, és a lefújó csövön távozik a víz egy része. Ha Tersonet is van a vakszürőben, akkor azzal együtt. Így tisztul a szelep, a fej, a zuhany.
Érdemes az első pumpa indítás/kikapcsolás után várni 10 percet, hadd oldja fel a Tersonet a szennyeződéseket. (Ilyenkor le is lehet kapcsolni a gépet.) A következő pumpaindítás előtt le kell venni a kart, kiönteni belüle a trutyit, és papírral megtörölni a felső szűrőt.
Ismételni a műveletet a Tersonet teljes eltűnéséig. Ez általában 10-15 pumpaindítás.
Hetente egyszer javallott Tersonettel, anélkül minden nap végén.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
No, akkor kezdjük a kályhától az egészet.
Ha a gép amúgy rendben van, az első kávéfőzés előtt ajánlott egy citromsavas vízkőtelenítést csinálni, és 2-3 tersonetes vakszűrőzést. Döbbenetes szemétdombokat tudnak ám árulni az emberek patikának hirdetve..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Az nem baj, ha kicsit kevesebb. A minőségi műfajoknál általában "a kevesebb több".
Ha megáll a víz a pogi tetején, az önmagában nem baj, de gyanakodni kell, hogy esetleg túl finom az őrlemény.
Vagy előfordulhat, hogy koszos a háromjáratú. Tersonetet neki!"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
tariattila
veterán
-
-HajTömeg-
őstag
Finomabbra kell állítani,ennyi.
Az,hogy eddig milyen állásban volt jó,nem mérvadó,változik, azzal is,ahogy a kv öregszik.
Vedd finomabbra.
A vastagság nem baj,ha kicsit robusztásabb a kv,máris vastagabban jön le,de 100%arabikák is tudnak jó cremásak lenni.Alias: Júzer error
-
ronin s8
senior tag
Az, hogy takarítás után minden más, az természetes. Főleg, ha ritkán történik.
A gépben lerakódott vízkő, olaj mindenbe beleszól, ezért kell sűrűn takarítani. A darálót is érdemes legalább kéthetente kiporszívózni, kéthavonta széttekerni. Meglepő dolgokat lát ilyenkor az ember.A magyar kávézók részben azért annyira gagyik, mert az alapvető higiéniával sincsenek tisztában. Csak az elmaradt profit miatt hullatott könnyeket takarítják.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-HajTömeg-
őstag
Nem is kaptál hozzá?
Ha ugyanaz a két daráló felépítése,akkor a leírásban láthatod a működési elvet.
Ha sehogysem elég finom a darálás,szerezz be hozzá alátétet.
Amire még figyelni kell:
-Mivel mozog a babtartály daráláskor,ezért ne fogd a tetejét,mert az a kis ránehézkedés is változtathat a finomságon.
- A kés legyen mindig jól rászorítva a csavarral,mert ha nem így van és a csavar enged neki egy kis mozgást,az is elronthatja az örleményt.Alias: Júzer error
-
mutyi
őstag
Úgy jártál mint én, pont erről írtak tegnap.
Ha túl nehezen megy át a pogácsán a víz,akkor lehűl,mire átjön kávé formájában. Ha túl forró,akkor meg túl gyorsan folyt át, ha a víz alapvetően kellően meleg volt már.
Én most főztem 3 adagot, de nem vagyok megelégedve.
Apámék szerint is piszok erős lett.
Szerintem is.
A végén megutálom a kávét, ha sokáig ilyen szarokat főzök
Éjszaka aludni sem bírtam normálisan.
Én 7-en daráltam ugyanazzal mint te és ott már hideg volt, ezért 8-ra visszavettem és kevésbé tömörítettem.
Így már kellően meleg lett a kávé,de mint említettem mocsok erős. -
mutyi
őstag
Köszi szépen Cekkk, megmentetted az életem
Tudom hogy te is így jártál múltkor, legalábbis emlékeztem,hogy írtad,hogy durvább a szemcseméret,mint előtte, de írták,hogy az normális, csak nyilván nem tudták a fórumozók,hogy durván megváltozott
Na egyből jó lett a daráló,apró kis nüanszon múlnak a dolgok.
A kávém is egészen jó lett, bár egyre világosabb a crema,de alakulok már.
Neked milyenek a kávéid? -
mester6
tag
Na és amikor a felső rész kinn van, akkor lehet a finom beállítást a elvégezni. Az egymással ellentétes oldalon lévő csavarkákat ki kell venni a nyilak szerinti irányba forgatni felső részt. (finom, durva) , aztán a csavarokat vissza. Általában két osztásnyinak van értelme. Itt ez felel meg az alátéttel finomító eljárásnak, csak itt a felsőrész mozog le vagy fel és nem a kúpkerék jön egy alátétnyit fel. A finom beállításra nem feltétlen van szükség!!!!!
-
mutyi
őstag
Cekk: Ma kapok árlistát, majd átdobom neked is.
Blaze: ok, kipróbálom akkor azt is, kíváncsi vagyok mit jelent a szicíliai kávé.Most főztem le egy adagot, kezd beállni a dolog, 7g-al főztem és végre nem éreztem erősnek. Jó lett, bár a vége mindig kiszőkül. 30 mp és bár nincs még mindig mérőeszközöm, de durván 30ml volt.
Jól fel lett a gép melegítve, a kar is melegített volt a szűrővel együtt,de néhány fokkal melegebb kávé jobb lett volna, habár maga a kávé elég meleg volt, de tettem bele egy kávétejszínt,amit a spejz-ban tárolunk,nem hűtőben,de mégis hűtött rajta annyit, hogy egy 5 fokkal melegebb kávéra vágytam volna.A karbantartással kapcsolatban azt kérdezném, hogy elég ha a felső szűrőt megtörölgetem használat után és engedek ki belőle még egy kis vizet hogy a felragadt kávé lejöjjön róla?
Megfigyeltem hogy amikor tisztának tűnik a felső szűrő, akkor külön-külön szépen folyik a víz ki a kis lyukakon szinte,egy kávé lefőzés után viszont már egészen egyedi módon.
Ez mennyire számít a kávé lefőzése során?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy valahol olvastam,hogy minden nap engedjünk le/át a készülékben levő vizet.
Én naponta két kávét iszok. Minden nap tiszta vizet teszek a tartályba, gép felmelegít, felső szűrő megtörölget, kávé lefőz, majd felső szűrő megtörölget, pici víz kienged és gép kikapcs. -
-
mutyi
őstag
Sandalj Fresco-t iszok most egy hete.
9-esen van a cm800 és kellő tamperolás.
50-50%-os.
Én majd a Brazil Natural Águas Frias kávémra leszek kíváncsi, mert az 1 hetes pörkölés és már a bontatlan zacsiból is fergeteges illat árad.
Mit ittál mostanság? Rome-t?Ismeri valaki vagy használt már Breville the barista express BES870 készüléket?
Elég jónak tűnik.
Egybe van építve a darálóval,de ugyanúgy fél automata. -
mutyi
őstag
Alapvetően meg vagyok, túl sok viszonyítási alapom nincs egyenlőre és a legnagyobb bajom még mindig, hogy nem tudok még igazán pont ugyanolyan kávékat készíteni.
Ma pl. lefőztem elsőre egy kétszemélyes kávét,ami baromi jó lett, vastag crema, szép lefolyás.
Rá egy 15-20 percre ugyanúgy csináltam mindent és meglepően gyorsan folyt le.
Nem is értettem. Egy dologra gondoltam, hogy nagyon felmelegedett a víz benne és szerintem túl meleg volt neki.
Bár ettől tudtommal nem folyik le gyorsabban, de majd a szakik megmondják. -
Toobee
veterán
-
vendingo
veterán
Sokszor iszok frescot, egyik kedvenc "olcsó" kávém.
Valamikor nekem is semmilyen íze van, de legtöbbször sikerül kihoznom belőle a maximumot. Kellemes csokipudingos íze szokott lenni. Próbáld meg egy kicsit alacsonyabb hővel csöpögősen, esetleg ristrettonak.
Én mindig dupla ristrettot iszok, annak jó szokott lenniHa "komolyabb" kávéban gondolkozol, akkor a Brazil Natural Águas Frias-al próbálkoznék.
Ez durván csokis.
Olcsóbbak közül nekem a fresco, paganini, brazil tristar ízlett a legjobban.Most próbáltam a Guatemala Bourbon Antigua-t, ez is elég kellemes csokis/gyümölcsös ízvilágú, egy kicsit édeskés beütéssel. Sajna nem mindig sikerül elkapni vele a fonalat, ezért néha citromos.
Ami hatalmas csalódás volt számomra az az Ethiopia Bale Wild Forest. Vagy én csesztem el a pörkölését, vagy nem tudom, de mindig egy keserű lötty lesz belőle. Nagyon sokan dicsérték, ezért is rendeltem.
A Stradivarival is ugyan így vagyok, sokan ajánlották, de nekem nagyon nemgyerebe.Pacificaffeból a pin up-ot okvetlen érdemes kipróbálni. Amíg nem magamnak pörköltem, addig ez volt a favoritom meg a rome espresso.
Ha a csokis kávékat szereted, akkor amiket én írtam, nyugodtan kipróbálhatod egytől egyik mind csokis, a guatemala-ba van egy kis trópusi gyümi, de néha áthajlik citromba ha rosszul van főzve.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Toobee
veterán
Szerintem vedd fel vele a kapcsolatot nyugodtan és olyat pörköl neked, ami nagyjából lefedi az ízlésedet. Esetleg egy Etióp Djimmah-t, abban van egy kellemes füstösség.
(#13902) vendingo: az a két kávé minden, csak nem favorit. Meg lehet inni mindkettőt, még finomnak is lehet nevezni, de, hogy legjobbnak
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
vendingo
veterán
Paraszt pid-em van nekem is
Amikor kikapcsol a fűtést jelző lámpa elkezdesz számolni. Ki kell tapasztalni, hogy a te gépeden mi hány másodperc.
Nálam a fresco receptje GB-el: kicsit jobban tamperolom v. finomabbra darálom, hogy csöpögősebb legyen, illetve a lámpa kialvásától 20-30 másodperc után kezdem a csapolást.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Pandras61
csendes tag
-
ronin s8
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen