- Microsoft Excel topic
- Ilyen még nem volt: sztrájkba kezdtek a Samsung dolgozói
- Perelnek a vallásos kripto-piramisjáték miatt
- Tombol az AI-láz: az NVIDIA már értékesebb, mint az Apple
- AI-gyártású celebpornóval küzd a Facebook
- Gyorsabban hozná el az önvezetést Kína
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 10 éve nem változott ekkorát a Netflix tévés appja
- Zyxel NAS326
- Facebook és Messenger
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #13880064 #51753 üzenetére
Izgalmas kísérletezésekre van mód az tuti. Viszont ha belecsapunk a sok változó sokirányú profilozásába, akkor ember legyen a talpán, aki utána az isteni shot-ot reprodukálni képes lesz. Egy másik gépen történő másolásáról nem is beszélve. Amúgy a csúcs után hanyatló nyomás valamint a fokozatosan csökkenő hőmérséklet totál logikusnak tűnik számomra. Ezt a rugós karosok default nyomják.
Vicces amúgy a HB-n most lefutott Profitec Pro800 vs LM Linea PB vakösszekóstolás eredménye. Bár ezekről a teszt-gate-ekről lassacskán már nem is tudja, mit gondoljon az ember.
-
Kávé Kálmán
tag
Huhh! Olyan szankció sújt, amiben élő ember nem részesült eddig a szankcionáló részéről. Máglyán végzem előbb-utóbb, akárki meglássa ....
-
Kávé Kálmán
tag
Na de addig is .... véresen komolyan.
A lényeg annyi, hogy (szerintem) akinek módja, kedve van játszani, rengeteget tanulhat egy szabályzó árának töredékéből megvásárolható hőmérővel való kísérletezéssel. Például azt, hogy a PID, ha az esetek többségében hasznos is, mégsem mindenható.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Csápájev #52049 üzenetére
Jó dolog ez az ignore list: nem kell tőle tartani, ha nem totál polkorrekt egy megnyilatkozás, hogy a túlvégen valaki szívinfarktust kap.....
"Nem akartok a Caravel pid nek egy külön topicot nyitni."
Arra ott van a home-barista.com.
Én a Caravel-t többet a számra se veszem. Óriási hozadék (azon túl, hogy behőmérőztem őt is): fény derült mellékszálon, hogy hogyan működik ennek az őskövületnek a hőszabályzása. Ez már végképp robbantaná viszont a fórum kereteit .
@And06
A Pavoni viszont érdekes pid-elésügyileg. Persze ott szinte generációról generációra totál másként viselkedik mindegyik. Hőviselkedés szempontjából 3 (esetleg 4) különböző létezik. Én se tennék rá Pidet, de ott konkrétan legalább megindokolható. Egy holland cimbora kipróbálta a fej hőmérsékletének pid-del történő szabályzását (valahol itt http://kostverlorenvaart.blogspot.hu/). Elsőre nagyon őrült dolognak hangzik, de ha belegondoltok, totál logikus, ugyanis a majd kg súlyú gruppo sokkal inkább meghatározza a 45-50g víznek a hőmérsékletét, mint a kazán (ami végsősoron viszont a fejet fűti). Szóval a pidelés-ben nagyon sok a potenciál, de elébb mindig mérni kéne, mert akkor derülhet ki, mit akarunk vs kellene szabályozni és hogy van-e benne ráció.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Frans-tól távol áll mindenféle Pid-dogmatizmus, azt gondolom tanulságos projekteket csinál:
Pavoni Pid I:http://kostverlorenvaart.blogspot.hu/2015/01/la-pavoni-fuji-pxg4-pid-and-pressostat.html
Pavoni Pid II: http://kostverlorenvaart.blogspot.hu/2015/01/finished-pavoni-fuji-pxg4-pid-probe.html
Az imént Parci nyilván nyomásszabályzóra gondolt. Mérő a Professional modelleken van.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Gravity1234 #52052 üzenetére
:-( aztat még nem. Gondolom ott is a bojlerbe tűzték a szenzort. Hasonló nagyságrend lehet, mint a Gaggia-nál. De igazából ez csak egy tipp.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Gravity1234 #52078 üzenetére
Ha van feláldozható szűrőd, akkor egy 20 pereces beavatkozás. 1 1 mm-es lyuk és egy-két eszpresszó
-
Kávé Kálmán
tag
válasz pacuha69 #53483 üzenetére
Én csakis részrehajló véleményt mondhatnék egy "szögegyszerű" karosgép és tizedfokra állítható vízhőmérsékletű pumpás között. Már linkeltem korábban, de nagyon idekívánkozik a home-barista 8 kóstolós tesztje, amin az LM Linea PB-nek eresztették neki a Profitec Pro800-at. 6:2-re verte a "német" gép az "amerikait". Vakteszt. Tisztán az döntött, mi volt a csészében.
http://www.home-barista.com/reviews/profitec-pro-800-review-t44660.html#p511327
Számomra a következő tanulsága van a dolognak. A megfelelő hosszúságú előáztatásnak és a rugós karos gépek nyomásprofiljának lehet, hogy nagyobb jelentősége van mint a rendkívül precízen beállítható vízhőmérsékletnek. A karos gépek ténylegesen (nem mítosz) megbocsátóbbak a nem jelentős hőmérsékleti eltérésekre. Megfelelő előáztatás esetén a shot alatti hőmérséklet-ingadozás minimális.
A gőzteljesítmény elégtelensége engem 118-120 fokos tartományban engem meglepne. Bár a Pro800 3 literes, én soha nem kívántam ennél több gőzt. Egy bringaversenyen 10-től 15.30-ig 300 eszpresszót és cappuccino-t szórtunk ki. csak akkor volt rövid galiba, amikor kiszaladt néhány tea is egymás után.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #53667 üzenetére
A gyakorlottsag es az izles itt nem jatszott szerepet. Mindenki kapott 2 kavet es kivalasztotta a szamara harmonikusabbat, jobban izlot. Egyszerubben ezt nem is lehet csinalni. Ugyanaz az adag, vizmennyiseg es orlo.
A Strietman-t kipipaltuk. Varom az elso szeriat. Jovo heten visszapecazom a protipust Jenotol es kuldom Wouternek. Alig varja, h kiprobalhassa.
Ennyi teasing talan belefer: ha vki Strietman-vasarlason tori a fejet, akkor ha idoben jelentkezik, szemelyesen veheti at a gyartotol a budapesti Word of Coffee-n. Vendegunk lesz Wouter a standon. Lehet vele majd majd csevegni is. Szivesen pakolja tele CT1-sekkel a csomagtartojat, ha ugy hozza a sors. -
Kávé Kálmán
tag
Nem kellett még szétszedjem, mert tökéletesek a tömítések is. A józan paraszt meg az orphan-os képsorozat azt mondatja velem, hogy egy dugattyút lefelé mozgatsz a karral, ami a nyitott bojlerből beereszti a vizet a dugattyútérbe (a dugó fölé!!). Közben feszíted meg a rugót, a víz pedig temperálódik. Kart szép lassan engeded felfelé, a bojler nyilván szeleppel zár a víz pedig a fej felé áramlik. A többi meg a már szokásos sztori.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Ha eljön Wouter Strietman. Eljön. Kedden jön el. Masszív kiskaros "hittérítés/hit-terítés" várható standunkon (E28) a World of Coffee kiállításon. Mi Wouter-rel már már megtértünk egy ideje.. Egész nap (ő csak kedden lesz ott) valszeg egymás agyára is mennénk, úgyhogy gyertek csevegni, tapasztalokat megosztani, nemcsak karos témában. Akit ez a topik hidegen hagy, az Marko Luther-rel (a MyTonino, Artisan apukája) és Paul Holleis-szal (ő a MyTonino másik apukája) vígasztalódhat, az E28-as stand másik oldalán.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #57072 üzenetére
"Filterőrlőt szerettem volna, de azokat kávékalmár lefoglalta, nekem csak az E maradt."
Mielőtt mán megen fekete seggűvé válnék. Egy cimborám (két éve rágom a fülét, hogy vegyen a Caravel-jéhez tisztességes őrlőt) első reggel lefoglalta a Lido E-T. Majd másnap mikor áttalicskáztam az árát Doug-hoz megkérdeztem van-e még eladó Lido-ja és megvettem az utolsó Lido 2.
Amúgy Doug-nak nincs filter őrlője. Az összes jelenlegi Lido-ban kukkra ugyanaz a mechanika és Etzinger kések vannak (Doug szerint), az E és a E-T állítása sűrűbb menetemelkedést kapott mindössze.
Ergo a Tiéd alkalmasabb (egyszerűbben használható mindenre) mint az enyém. De ugyanúgy tudja mindkettő az eszpresszó és filter finomságot (durvaságot).
Amúgy minden egyebet megerősíthetek. Doug és Barb kjófej figurák. Sokat beszélgettünk egymással (őrlőkről, karos gépekről, kávékról, másoló-bajnokokról, akik a legritkább esetben kínaiak :-)). Le se merem írni, melyik gépet tartja a legnagyobbra a kiskarosok közül :-).
Múlatta nálunk is az időt, mert nagyon kíváncsi volt a Strietman-ra, és a nyomásmérő kit-ekre. Azt állítja, h nem kell kopizástól tartanom. Erre azért nem vennék mérget. Igazi hippi figura egy totál konszolidált, angyali feleséggel.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #57162 üzenetére
Barb (feleség) mindegyikre (a dobozokra) szépen ragaszgatta a neveket/névjegykártyákat, amik elkeltek. Talán valamit félreérthettél, vagy az E-ért csak nem jöttek. Én mindkettőt (az E-T és a 2-őt) előre kifizettem, így nem is lehetett szó "sorsolásról". Örülj neki, a legjobb/szebb a 4 közül! Érdemes megtartani.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jveres #58505 üzenetére
Hejj Jenő!
Nem úszod meg a videózást :-), ugyanis bár meglehetősen hézagosak az információk (mi a hőfok, mit értesz előáztatás alatt, mennyi őrleményt használsz és mi a shot mennyisége), megpróbáltam reprodukálni és fasza krémát kaptam . Nálam a hőmérséklet 90-91 között volt, 15 g-ot őröltem (az Olympia Moca-val, tárcsás), 20 mp-ig ázott, és 40 mp át húztam (4-5 bar között). Meglehetősen világos (Tonino 130), Etióp Sidamo volt soron. (A közepes pörkölés 95-110 között van).
Igazi előáztatás alatt én alapvetően alacsony nyomást értek. Ugye a Strietman-nál felemelt karnál csak gravitáció van.
Lásd:
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"Apricot meg pont útbaesett, de a Kávékalmáros kicsit túl sötét felhozatal nem mindíg jön ott be."
Hejhó!
Balázs (Apricot) saját blendet állított össze magának 2-3 évvel ezelőtt a nálunk felllelhető szinglikből, amikor még a Bear Market-ban melózott Dublinban. Odakint ezt tesztelgette, reszelgette, már készült az itthoni nyitásra. Nem titok, a blend 30% világos, farmszelektált Etiópból, 30% közepes Colombia Supremo-ból és 40% sötét, farmszelektált Guatemalából áll. Ezen kívül tart még egy szinglit, világos vagy közepes pörköléssel, egyet filternek és aki decaf-ot szeretne, az sem marad kávé nélkül. Amúgy igazi analitikus, kávémegszállott csóka. Őrület, hogy azt a helyet one man show-ban tolja már több mint egy éve.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #61786 üzenetére
Volt már olyan is, hogy a HG1 "rög-gyár", az ember meg vakarta a fejét, mert garat híján, konstrukcionálisan képtelen rá. Valakinek mégis sikerült (feltehetően verbálisan).
Vannak a HG1-nál sokkal jobb őrlők is (még a tekerősök közt is :-)), ergo nem röhögni (!!!) a következő videóban bemutatott küzdelmemen (az enyém nincs rögzítve, relatíve világos pörkölést, 15g-ot őröltem).
A lényeg nem az őrlő, hanem a mini habverő (aka "rög-gyár"), amit alapvetően őrlemény homogenizálásra használható, ugyanis a rögmentes őrlemény sem feltétlen tökéletes. A finom és durva eloszlása a kosárban ugyanis – őrlője válogatja, de - nem feltétlenül egyenletes. Aki használ nyitott szűrőtartót, megtapasztalhatta a különbséget. A kifolyós szűrőtartók “megbocsátók”, a doser meg valamelyest megkavarja és rögmentesíti az őrleményt. Hogyan tud rosszabb lenni az őrlemény eloszlás (finom/durva) a minihabverőnél, azt egyelőre jótékony homály fedi. Én hústűt soha nem használtam (habverő után plánenem), helyette inkább megrázom tölcsérestől a szűrőtartó/kosár duót (tudjátok, a kezem is azbesztből van).
Ecco:
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #61817 üzenetére
Ez nem lesz soha múzem. Használom őket. Igazából kényszerről van szó. Egyre több géphez kérnek nyitott szűrőtartót és nyomásmérőt. A Faemina-ra meg ZZ-Top Doug Garrott beszélt rá a világkiállításon...
HG1: nekem attól lesz jó vagy jobb egy őrlő (azon túl, hogy verjen oda az őrlemény), hogy mennyire szívesen használom. Sokan ezért tartják szarnak a kéziőrlőket (nem használják szívesen). Ha a HG1-nek gatyája vóna (értsd oda lenne ragasztva a pulthoz), akkor bizonyára szívesebben használnám. De nincsen, mert kicsi a pult és folyton változik a sorminta. Ha minden igaz, végre Kinuzhatok a héten egyet. rettenet kíváncsi vagyok.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz tariattila #62107 üzenetére
Hejj Attila!
Csak a Lido-s részre reagálnék, mivel a Kinukat még nem ismerem (rajta vagyok intenzíven ugye, Dávid?). De átment a kezem között egynehány ilyen kínzó eszköz, amiből 3 nagyon különböző maradóssá vált (HG1, Mahlgut, Lido)
Doug-gal és Barb-bal hosszan diskuráltunk többször is a World of coffee-n, így nyilván másként látom a szitu-t, mert tudom ki van a kéziőrlő projektjeik mögött, és elég alaposan belemásztunk a Lido lelkébe. Nekem utolsó szabad darabként a Lido2 jutott. 3 hónap panaszmentes használat után landolt nálunk belőle az első Lido kontinges (E és E-T). Az új termékek shop-ra tétele nalám mindig komoly szülés, másrészt az E-T-t is nyúzni szeretném, mielőtt eladom belőle a széles közönségnek is az első darabokat. Volt, aki ezt nem tudta kivárni és apasztotta a készleteket :-) offline. Ennyi úgy gondolom mindenképp hozzátartozik a tényekhez (mármint, hogy forgalmazni fogom és közvetve érintett vagyok). Meg talán az is, hogy tegnap a Kávé világnapján rendezvényen kb 150 duplához ezzel őröltem a kávét (az igazi fakír én vagyok :-)) a Strietman-ba, a másik gépünk a Profitec Pro800-as volt, amit egy Eureka Olympus 75 EHS etetett. Ez azt is jelentette, hogy ott hatékonyabban "folyt" a munka/kávé (kb 400 adag).
A őrlő használatáról, karbantartásáról, helyes központozásáról autentikusabb forrást nem tudok idézni mint az őrlőhöz mellékelt használati utasítást (tudom ilyesmit olvasni nem férfias dolog, de számos kellemetlenségtől megóvja az emberfiát - lásd pl. elhamarkodott értékítéletek - miért hézagos a külső kés foglalata (kering ezzel kapcsolatos kritika is) :-)), Doug- videóit, amit többszörösen handikepes amerikai állampolgároknak készített, de nekem is mondott újat, és ezt nem szégyen bevallani. IQ-ból őrlőt szakszerűen tesztelni (tudom a szösszeneted nem teszt volt) nem lehet, pláne ha szerelési, gyártási, tolerancia kérdéseket feszegetünk (ez se Neked :-)). Ahhoz legalábbis tudni kell, hogy szerelődik össze helyesen egy ilyen mégoly egyszerű szerkezet, mint a Lido. Az alap az, hogy az ember olvassa el a használati útmutatót, mert azt követően lehet egy termékről megalapozottabb véleményt alkotni. Az alapnál alaposabb józan paraszt videókat is nézeget az adott termékkel kapcsolatosan. A bő merítést, nagyszámú azonos modellt használó usert gyűjtő fórumok szintén hasznos fogozkodót adnak.
A Nálad lévő őrlőt FELTÉTELEZHETŐEN már valaki szétszerelte és nem értő módon tette össze (amiből az Általad leírt súrlódás illetve a számodra saját szerszámával oldhatatlannak tűnő csavar adódhat). Tuti, ami sicher én minden befutott őrlőt szétszedtem, ellenőriztem és mindegyik csavar oldható volt a saját kulcsával. A megfelelő nyomaték összeszerelésnél, csavarok meghúzásánál nem elhanyagolható dolog. A lelazított őrlőt fejjel lefelé a legegyszerűbb központosítani a külső még lötyögő kést egy csavarral lockolni (ezért a szándékolt laza illeszkedés, hogy központosítható legyen). Lazán fejjel lefelé, minden "vonalba áll" természetes úton és miután minden csavart meghúztál szépen az őrlőd olyan központos, amilyen csak bír lenni. Ha ezek után az espresso tartományban, bejáratás (a késeken levő minimál sorja lekopása után) egyértelmű súrlódást mutat, akkor ezt jelezni kell a forgalmazó felé, amit neki kutya kötelessége hibásként cserélni/pótalkatrészt küldeni.
But shit happens, nincs olyan gyártó, aki hiba nélkül működik. Ez a lehetőség a Nálad járt őrlőnél sincs kizárva. A tulajdonosa pedig megerősíti vagy megcáfolja, hogy volt-e szétszerelve ez a darab. Ha szétszerelte, aztán pedig nem a videóban leírt módon szerelte össze, akkor garantáltan összevissza áll az őrlőben a kés és a tengely (a használati utasítás az őrlő teljes szétszedését csak azoknak javasolja, aki a központosítás módját ismeri, ami amúgy nem rocket science.
Alább a hivatkozott (hosszú) videók, amiből a központosítás helyes módján túl azt is megtudhatjuk, hogy Barb-nak nincs mosogatógépe :-):
https://www.youtube.com/watch?v=npVWLJnBcAs
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #62144 üzenetére
Mielőtt vki fatáisan félreértené egy-egy "viccesnek szánt" megjegyzésemet: a józan paraszt részemről ábszolúte pozitív besorolás. Többnyire rám is érvényes.
Ja, Attilával kifejezetten jó a viszonyunk, ami azt gondolom ezek után sem változik egy fikarcnyit sem.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #62152 üzenetére
A home-barista-n és a kaffee-netz-en is számos észrevétel érkezett friss Lido-tulajoktól súrlódó késekről, amik bejáratás után a már csak a 0 pont közelében produkáltak hasonlót. Te is tudod, hogy a késgyártók, valamint a legtöbb őrlőgyártó is meghagyja ezt a nemszeretem feledatot a fogyasztóknak. Elenyésző panaszos hang maradt bejáratás után. Ott cserére került sor. A legtöbb esetben a megfelelően elvégzett központozás (fejjel lefelé rögzíteni az első csavart), elmúlt minden fájás, más esetben kiderült, hogy a súrlódás egészen szoros (eszpresszónál finomabb) tartományban jelentkezett csak.
Csapágyak (hárem csúszócsapágy van benne): A felső kettő dúlván passzentos (kivétel nélkül), a harmadik (a legalsó) nagyobb hézaggal illeszkedik. Nem véletlenül. Az már az őrleménynek kitett rész. A felső kettő amúgy is kellőképp megvezeti a tengelyt. Problematikussá válna használat során ott a kis tűrésű illesztés. Szedegettél szét már néhány őrlőt és valszeg megerősíted, hogy az eszpresszó őrlemény megtalálja az útját, hogy eljusson ahova nagyon akar (a török meg még agresszívabb - azok Bécsig meg sem álltak). Úgyhogy az alsó csúszócsapágy azért ilyen laza ha szingli-ként csesztetik.
Az összes többi fellazított csavaroknál mutatkozó lötyögés meg azért van (tervezett), hogy egy egyszerű fejjel lefelé történő (3 perc műve) összeszereléssel TÖKÉLETESEN központozható legyen a LIDO. Ennél szorosabb tűrésekkel gyárthatatlan, vagy sokkal drágábban lenne gyártható az őrlő.
Doug pár éve reszelgeti már a dolgot. 2-3 éve folyamatosan ingáztak Idaho és Taivan között, hogy gyártásba tudják vinni a Lido-t olyan minőségben mint az odahaza évekig tették. Mostanra Taivan lett gyakorlatilag a második otthonuk.
A a szűrőtartók, tamperek és a nyomásmérő-kit miatt 2 CNC-s céggel állok állandó kapcsolatban (az egyikkel voltaképp összebútoroztunk :-) 4 éve), hidd el tudom miről beszélek, amikor azt mondom, hogy a gyártás és az egyedileg elkészített prototípus között még van egy óóóóriási ugrás, amit mindig mindenki alulbecsül. Még maguk a gyártók is :-).
Sajnálom, hogy nem született meg a blogodon az ígért második bejegyzés Lido-témában. Talán addig az késeknek esélye lett volna valamelyest bekopniuk, hogy érdemi kritikát fogalmazhass meg a termék kapcsán.
Állati kíváncsi leszek a Kinu-ra. Az írott kritikák azt sejtetik, hogy elég komoly darab, nem jelentéktelen felárral és többféle késkombinációval.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz tariattila #62151 üzenetére
Lehet, hogy valamit félreértek:
"Hozzáteszem a fejrészt nem tudod máshogy bontani/beállítani és billeg/nem illeszkedik szépen a tengelyre.... esetleg innen is kihagyhattak valami alátétet stb... passz. Ha egy új a kezemközé akad akkor megnézem annak mennyit kóvályog a fejrésze, mást nem tudok..."
Fejrészen a tekerőkar/beöntő részt érted? Bonthatatlanra tépett csavar mellett billeg vagy egyszer már meg volt bontva és úgy láttad?
Amúgy központosításhoz nem szükséges a kart leszedni. Elég a fix késtartó rész fellazítása/központozása/újrahúzása.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz tariattila #62171 üzenetére
Szerintem azon az őrlőn vki durva erőszakot követett el. Valami úgy tűnik, abból amit írsz, hogy szét lett nyíródva. Az enyémen, valamint a szállítmány minden egyes darabján csavar nélkül is szépen illesztett a tekerő. Billegni szerintem akkor tud, ha félre lett kapatva a csavar, és nem tudták tökig húzni, de már leműteni sem mert annyira megszorult.
De félreértesz. Nem hasonlítgatom a Kinu-hoz. Mert azt nem ismerem. A Lido-t viszont mostanra elég jól megismertem. Amit leírtál, az volt fura, hogy vmi nem teljesen kóser. Ha Bélát érdekli - gondolom az övé -, akkor szívesen megnézem.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz meander #63024 üzenetére
Nyitott/naked/skalpolt (mindenki találja meg a Magájét :-)) vita: ezek a diskurzusok a legjobbak, egészen odáig, amíg nem folyika vér....
A témával kapcsolatosan sokakban elég erős becsípődések élnek. Sokan halálra frusztrálták magukat vele, de csak mert:
- kávéelőkészítésben nem jutottak egyről a kettőre (nem szeretnek törődni a precíz mennyiséggel, eloszlatással stb., ellenben 0,6 fokos hőmérsékleti különbségek ízre tett hatásáról folytatnak akadémikus vitákat)
- vagy a gépük nem teszi lehetővé a stabil shot-ok (lefolyás) készítését (az előáztatás, még inkább a fokozatos előáztatás majdnem nélkülözhetetlen, a nyomásprofilozás pedig nagyon hasznos segítség), ha 9 bar ugrik a mégoly gondosan előkészített pogácsának, az ott komoly roncsolásra képes (itt nem lényegtelen, hogy mennyi a rés a tömörített kávépárna és a zuhanyrózsa között. Minél kisebb, esetleg 0 annál jobb az esélyünk.)
- szar az őrlőjük
- szar a kávéjuk...... vagy nem szar, de esetleg szélsőségesen világos pörkölésű (nem ideális eszpresszó készítésre), amivel lehet küzdeni, mint malac a jégen. Aki eszpresszóként a világos pörkölést favorizálja, az barátkozzon meg azzal a gondolattal, hogy néha nem fog magyarázatot találni arra, hogy miért néz ki szarul a nyitott szűrőtartós lefolyása.Azt gondolom, hogy "minden egyéb változatlan" mellett, ha csukott szemmel készítenénk és fogyasztanánk, akkor 0 azaz NULLA a különbség. De kevés az ennyire rutinos home barista, azaz néha ki kell nyitnunk közben a szemünket. Ha kinyitjuk, akkor amellett, hogy nagyobb hatékonysággal juttatjuk az őrleményt a szűrőbe azt is látjuk, hogy a skalpolt csapolásunk b@szott jól tud kinézni, és szeretjük is nézegetni. Hogy nem osztja kétté? Pórbléma még egyet csinálni? Nem. Megárt a dupla? Nekem?! Nem. Akkor meg minek is használjak kifolyósat? Hogy takarítani kelljen?! Mosogatni azt nem szeretek. A NAKED ömlengéseim miatt meg - kellő rutin után - nem kell. Ez elég egyértelműen ide billenti nekem (nemcsak nekem) a mérleg nyelvét. Az pedig bizonyított, hogy az ízlelés az nem totálisan objektív valami, a készítés ceremóniája, a közben átélt ingerek befolyásolják az ízélményt (ha a szemünk és az elménk is NYITVA van). Már legalább kétszer linkeltem itt is. Megteszem harmadszor is (Peter Giuliano "tollából". Magukat hardcore kávésoknak vallóknak kifejezetten ajánlott olvasmány ):
http://petergiuliano.tumblr.com/post/57855351075/the-importance-of-ritual-or-the-most-important
Valaki kűggye át Parci-nak is. Nagyon bölcsen ignore list-re tett.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz balsa02 #63175 üzenetére
Lido: Etzinger (Italmill-ről váltottak 2-3 éve, Doug azt mondta, problémák voltak)
Kinu: Italmill
Helor: MazzerAmi Kinu nálam van, az odaver. Mint mindennek ennek is van gyerekbetegsége, kíváncsi vagyok, mi lesz ráncfelvarrva rajta. A központosítható őrlőket (lásd Lido) egyszerűbb/olcsóbb (nagyobb tűréssel lehet) gyártani.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
A nagyváradi cimbora (a következő kisfilmünkhöz óriási hozzájárulása lesz) kimaxolta asszem a Gaggia/kávésarok tuningot:
-
Kávé Kálmán
tag
válasz meander #69248 üzenetére
Ez a megérzésed csak :-). Abban a Gaggia-ban minden benne van (hardveresen is) , ami benne tud lenni. És még az is benne lesz Csabát ismerve, amire mi még mi gondolni se merünk. Totttálisan elgurult a gyóccer Nagyváradon.
Ez a 2014 dec. 31-i állás:
http://www.cyberelectronics.org/?p=458
Szerintem gyorsabban fejleszt, mint amennyit le tud írni.
A ROASTED 3-hoz az Artisan és a hőlégfúvó közötti elektronikát, amivel a keringetést és a hőmérsékletet előre meghatározott görbe mentén vezérelhetjük ő tudta leszállítani. Az eddig ismert amerikai srácok, akik hasonlót produkáltak, állítólag már hónapok óta nem válaszolnak a levelekre. Erre kiderült, hogy Csaba a "szomszédban" már rég lelépte őket, mert pl. az elektronika, amit ő csinál pl már wifin (nem dróton) küldi az adatokat és a jelet a vezérlő szoftvernek. Nehezen viselem a drótokat. Azt a konyhapultot is nehéz lehet megszabadítani a kávéőrleménytől :-).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz meander #69255 üzenetére
Rézcsövezés, játszik az előáztatással és a nyomással, meg a tökömtudja még miminden. A kávépárnán mért hőmérséklet +- fél fóka a shot alatt. Nézz rá az oldalára! Lejön róla, hogy agyrém amit művel. Open source az egész. Azért linkeltem. 2014 végén járt ott a Gaggia-val. De azóta is ámokfut (más témákban is). De nem a Gaggia kimaxolása az én biznicem vele, csak belinkeltem, mert úgy tűnik vannak akik érdeklődnek iránta.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz WiZARD #71579 üzenetére
Sziasztok!
Pár hónapja applikációt farigcsilálunk a manuális gépeinkhez gyártott nyomásmérő kitekhez. Közben kiderült, hogy a jeladó voltaképp mindenre (legutóbb az Aeropress-re hefteltük rá) ráakasztható átalakítással vagy éppenséggel anélkül.
Néhány szpotot már forgattunk hozzá (az első kicsit becsapós):
Amszterdamig még legalább 4 kisfilmet akarunk összeütni, de pumpás nyomásprofilozós gépekből csehül állok. Ha valaki egy egynapos forgatásra szívesen megválik egy R60V-től, akkor választhat az enyémek közül. Megnyugtatásul: a Rocket-en történetesen semmilyen átalakítást nem kell eszközölni. A fejen levő csavar helyére illeszkedik a bluetooth-os jeladó fittingje.
Kössz!
Gábor
Elérhetőségem a szerkesztőségben.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #71761 üzenetére
"a késen nem mérte senki a kitérést darálás közben"
Lemértem 2-3 éve, amikor divatossá kezdett válni az őrlőcentrírozás. Nem videóztam, de óriási rumlit csinálnak a babok a terheletlen állapothoz képest (minél világosabb, annál nagyobbat). Ez számomra pünkt azt jelenti, hogy még ha optikailag jól is festhet, erősen megkérdőjelezhető a századok farigcsálása terheletlen állapotban különböző őrlőkön.
A másik konzekvencia az volt, hogy talán mégsem hülyegyerekek dolgoznak a Mahlkönignél sem és feltehetően csak fáradtan mosolyognak a centrírozási kísérleteken.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #71768 üzenetére
“Nálad magasabb minőséget előállító pörkölőknek erről más a véleménye. Kontaktban vagyok a Mahlkönig UK-val pl. és nem mosolyognak. ”
Most már én is fáradtan :-), de a kedvedért mérek egyet és a kamerát is el fogom indítani. Amúgy totál logikus, hogy akinek erről a témáról más a véleménye, az csakis magasabb minőséget képviselhet nálam a szemedben. Remélem a héten kiadja a maggal való méricskélés levideózása. Az ugyanis egy meglehetősen objektív mutató leszen. A tuninghoz (volt erre példa már, lásd Caravel pidelés) nem árt a nem laborkörülmények közti mérések, jelen esetben őrlés közben, ismerete.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz djboris #71845 üzenetére
"Nem túl bölcs". "Ezeken a tékyeken pedig az már végképp nem változtat, hogy mit gondolnak erről az MK mérnökei vagy egy magyar pörkölő."
TÉNYEK.
Legyen :-)
Tény, hogy ki lehet venni 5 századot az EK késtartójának ütéséből. A kérdés az az,hogy van-e értelme.
A mag Kenya világos/filter (Tonino 113).
A videó a HG1-t mutatja mag nélkül, majd őrlés közben:
kb 0,05mm ütés üresen, 0,1 felett kávéval.
Persze mondhatjuk, hogy almát hasonlítunk körtével. Hosszú tengelyen bazinagy kúpos vs. rövid tengelyen egy benga nagy tárcsás őrlőmű. Az EK-t ráadásul elég macarás lehet mérni :-). A rövid tengely kitérése valszeg 0 ha be is kerül a mag. A majd 10 cm-es tárcsa szélein fellépő erőkhöz hasonlók viszont a kúpostól idegenek.
Minthogy "magyar pörkölőként" történetesen szügyig gázolok a gyártásban is, ezért azt gondolom, hogy dereng, miről is beszélünk, bár a diplomámnak egyikhez sincs közük. Szelavi.
Egy további példa:
Ez az 5 tonnás CNC megmunkálóközpont az üzem alatt terpeszkedik. Ha az ember a főorsót a hüvelykujjával emberesen megtámasztja, akkor az századokkal kitéríthető. Pedig valszeg valamivel komolyabb csapágyozással bír mint az EK.
A főorsó az, ami itt a magot fúrja :-).
Jó dolog a vita, az ember sokat tanulhat belőle.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz djboris #71845 üzenetére
De még mielőtt összemosódnának a dolgok totálisan (aki az eredeti hsz-t 71763 meg akarta érteni, az megértette minden bizonnyal), vagy valami más "kerülne a számba", mint amit leírtam. Nem vagyok a kalimpáló késtartók és egymáshoz képest nem központos őrlőkések barátja én sem. Mindössze azt GONDOLOM (szerintem), hogy a kések párszázados tartományban való centrírozásának értelme megkérdőjelezhető. Pláne, ha egy filctoll, egy közönséges lapos csavarhúzó és némi alufólia "bájlagolás"-sal az egész probléma 5 perec alatt otthoni körülmények között tökéletesen megszüntethető. Jó tudni azt, hogy mi történik akkor, amikor kávé kerül a szerkezetbe. Kávé nélkül az őrlés ugyanis elképzelhetetlen.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #71882 üzenetére
Próbáld ki, ha hasonló szerkezet közelében jársz legközelebb. Ennél nincsen baj. Se kicsi sem nagy.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz djboris #71883 üzenetére
Ugyan utaltam eredeti hozzászólásomra, de úgy látszik valamiért nem akaródzik senkinek arra válaszolni illetve a diskurzust más irányba igyekszik terelni:
"erősen megkérdőjelezhető a századok farigcsálása terheletlen állapotban különböző őrlőkön"
Pár százados (legyen 2 vagy 4, ha feltétlen konkrét értéket akarunk) ütések szabályzása megkérdőjelezhető szerintem (lásd előbb linkelt M.P. video).
Ilyen mértékű korrekció után vált filterőrlőből eszpresszóőrlővé 5 EK Magyarországon? Ha ez így van, akkor meggyőztél.
Az, hogy a fent említett mértékű ütés egy EK esetén az italban utolérhető-e kóstolással az egy roppant érdekes kísérlet lenne.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #71893 üzenetére
"Pár hete pont gépeket méregettünk. Itt azt mondták a szakik, hogy 2 századnál nagyobb nem lehet."
Igaz. 1-2 század a tűrhető. Hüvelykujja válogatja :-).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz djboris #71897 üzenetére
"Nem filctoll teszt(erre Lalihu nagyon harap...) volt a megoldás. A forgórész késtartója mérve (mérőórával) ill. esztergálva."
Értem én. Itt is rendelkezésre áll minden szép és jó a méréshez/megmunkáláshoz. De mint az ábra mutatja még az is lehet overkill, és ugyanaz az eredmény elérhető műszer nélkül is.
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Kb. fél éve dolgozunk egy mérnök cimborámmal egy okostelefon app-on, amit az eredeti elképzelés szerint a manuál (Pavoni, Cremina, Strietman, Faemina, Flair) és rugós karosokra (moderrn lever group, amit Bosco-nak is neveznek) gyártott nyomásmérő kitjeink kiegészítésének szántunk. Aztán rájöttünk, hogy mindenre ráakasztható, ami nem szalad el előlünk (LM GS/3 MP, R58, Aeropress, kotyesz :-)). Az applikáció egy bluetooth-os jeladóval kommunikálva logolja a nyomásprofilt. A szép a dologban, hogy az ötlettől az Acaia is belelkesült és kiadta nekünk a szoftverük fejlesztői kódját, így azt is integrálhattuk. Innentől voltaképp választható, hogy az ember a nyomás vagy a flow-profilt favorizálja.
Smart Espresso Profiler lett az App neve. A logolt adatokon túl elmentett profilok reprodukálására használható, illetve az igazán elvetemültek/analitikus lelkek egy form kitöltésével a készítés valamennyi paraméterét rögzíthetik. Ez aztán remekül alkalmas egyes paraméterek megváltoztatásának ízre gyakorolt hatásának "megfogására".
Ismerve a magyar kritikai hajlamot és leleményességet :-), dőreség lenne kihagyni az itteni kávés szürkeállományt ebből. Most érkezett ebbe stádiumba a dolog (a home-barista-n spontán spekuláció indult róla néhány hónapja a lever altopicban, amit tegnap tereltem át a marketplace szekcióba).
Ezt a beharangozót tegnap editáltam az aktuális állapot bemutatásával. A grafika még finomul, de a fő funkciók már működnek.
Az előző verziókről lőtt szpotok itt találhatók:
https://www.naked-portafilter.com/smart-espresso-profiler/
Nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, legfőképp arra, ami nem tetszik, amit másként csinálnátok.
Üdv!
Gábor
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Deadzone41 #72001 üzenetére
Nincs észlelhető késés. A transducer 50-szer mér mp-ként, az Acaia-nál meg kevés gyorsabb mérleg van. A mérési pont kiválasztása határozhatja ezt meg. Mivel a kit-nél eddig is direktben a dugattyű alatt mértünk, annál valósabb nincs igazán. A GS/3-nál és az R58-nál szintén nem lehetett észrevehető késést detektálni.
Szerintem kevés az olyan eszpresszógép, ahol képtelenség megoldani a csatlakoztatását.A jeladó az app-pal (egyéb kiegészítők nélkül, értelemszerűen egy Creminához szükség van a kit-re is) valahol 350-450 Euro körül fog landolni. Sajnos még nem látjuk, hol áll meg az applikáció. Nyilván az első 50-100 darabnak vissza kell hoznia a szoftverfejlesztés költségeit is.
Az adatlap már elég komplett. Ez a teaser mutat belőle a legtöbbet:
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #72008 üzenetére
Rossz oldaláról szemléled :-). A Flair egy 200 dolláros fűtés nélküli karos "gép". Nyilván nem ez lesz a jellemző, de én most azzal tesztelem az app minden új verzióját a legtöbbet, mert a gyártóval elég izgalmas kooperáció alakul. Na ez a Flair a Lunar/Transducer/SEP App trióval kiegészítve egyetlen paramétertől eltekintve sokezer, sőt jócskán 10 000 Euro feletti gépek bajszát cincálja. Ez az egy paraméter a Flair esetén a hőmérséklet. Ez sem megoldhatatlan viszont. Más gépeknél meg eleve megoldott. A Strada-ból, a Leva X-ből vagy a Mina-ból eddig kinyert adatok köre sokkal szűkebb, mint amihez mi most hozzáférünk.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kedvenc zene a mai napra
- Politika
- Apple notebookok
- Friss előzetesen a Monster Hunter Wilds (PC, PS5, XSX)
- Medence topik
- The First Descendant (PC, PS4, PS5, XO, XSX)
- Elektromos cigaretta 🔞
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nézzük együtt a ma esti Summer Game Fest 2024-et!
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
- XL vázas, újszerű Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig (beszámítás)
- Worlde PANDA-61 Midi billentyűzet
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs