-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
CB
senior tag
válasz
72lakiluk #88276 üzenetére
Az rendben is van, ha már kaptam, kipróbálom.
Viszont a 3 csomagból az egyik zöld kávé, a vásárlónak kell pörkölnie.
A leírás szerint sütőben, tepsiben, sütőpapíron.
Működhet ez? Ha igen, mire figyeljek?
Alsó-felső "láng", vagy hőlégkeverés? A tepsi középen, vagy a felső, vagy alsó sinen?
Ha netán valami isteni segítséggel összejön, ugye jól emlékszem, hogy nem érdemes azonnal kipróbálni? Várni kell vele pár napot?40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
72lakiluk #89678 üzenetére
“Ettől a faszitól még a lábujjam is ökölbe szorul
nem tudnám végignézni
“
Miert? Erdekes, hogy JH polarizal. Szerintem a legsokoldalubb kontent producer (szo szerint) a kaves szcena-ban. Raadasul, nemcsak a kavelefolyasrol, meg arrol van fogalma, hogyan legyen/lehet valaki bariszta vilagbajnok, de evek ota uzemeltet egy nemzetkozileg sem sikertelen londoni kaveporkolo “uzemecsket”, es emellett is oriasi otletei vannak, mint pl a world’s largest cupping, amivel ugy edukalta a kavera erzekeny youtube-reket, hogy azon az anyukam is ugy vehetett volna reszt, h nem erezte volna magat outsider-nek.
Ez a video csak egy pelda, mennyire minden leben kanal csoka:
https://m.youtube.com/watch?v=tNp29UZ2mOU [link]szerintem erdemes a csatornajan szemezgetni, urambocsa akar kovetni is.
nagyon erdekelne, miert van tole herototok? Ki az, aki szerintetek jobban csinalja a kontent-gyartast?
-
jana86
csendes tag
válasz
72lakiluk #89716 üzenetére
JH épp olyan "teszteket" készít, amelyek tele lennének nyomás, hőmérséklet és egyéb adatokkal. Nem is tesztek, inkább csak áttekintések ( szándékosan nem review-t írtam, hogy ne legyen idegen szó!
) A külseje lehet szimpatikus vagy ellenszenves, de egészében tekintve a videóit szerintem hasznosak és tartalmasak.
-
Csápájev
őstag
válasz
72lakiluk #89846 üzenetére
Én kettőt próbáltam, amik robusztasak voltak, nem ugrik be a nevük. Abból az egyik már nincs, nem volt sok nekik :)
Volt áprilisi és szeptemberi pörköles is, tehát nem annyira nagyon friss,ennek ellenére nagyon rendben voltak.
Írj rájuk facebookon, gyorsan válaszolnak. -
Toobee
veterán
válasz
72lakiluk #90037 üzenetére
Mondom, nem vicc. Graef ketyere, karácsonyra kaptam magamtól.
https://barbieripnk.hu/
-
72lakiluk
tag
válasz
72lakiluk #90223 üzenetére
Nem ittam még Kapucziner pörkölést. Olvasgatom a korzó teszteken a kávéikról írottakat, aminek egy részét az itt jelen levő hardcore kávésok írták. Sokszor van ugye a hőhiányos vagy túltolt, savas - kevésbé savas, crema színe vastagsága stb. Persze nagyon alap dolgokkal azért tisztában vagyok, de szívesen olvasnék tőletek pár sort pl arról, hogy milyen jelek, tünetek mire utalnak a lefolyáskor. Csak úgy összeszedve pár pontban, pár gondolatban.
( Tegnap délután egy Kolumbiát véletlenül pár fokkal lentebb engedtem le, és meglepően finomabb volt, mint előtte. )
Kösz előre is -
válasz
72lakiluk #90225 üzenetére
az a legfőbb tapasztalatom sok év után, hogy a legtöbb a kávén múlik. ha jó kávé jól pörkölve, finom lesz és nem azon múlik, hogy 91 vagy 93 fokon csinálod 30 vagy 40 mp-ig. ha meg hibásan van pörkölve, mondjuk picit megégett, bárhogy trükközöl, a keresű íz ott lesz.
de:
- ha a crema keserű, netán égett a széle (sötétbarna karima), akkor menj lejjebb a hőfokkal
- ha a kávé túl keserű vagy savanyú, próbáld meg, hogy gyorsítod és rövidíted a lefolyást (aluloldod)
- de nincs bevált recept, érdemes kipróbálni a két szélsőértéket: jó finomra őrölsz és csöpögős a lefolyás, versus a durvább őrlemény és gyorsított lefolyás. aztán amelyik jobb, ott finomhangoljdicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
verti1
tag
válasz
72lakiluk #90795 üzenetére
Egy hete van nálam, nagy dolgokat nem tudok mondani, de ez is azt jelenti, hogy teszi a dolgát eddig rendesen. Apróságok vannak vele amik kevésbé tetszenek. Teljesen jól összerakott/megmunkált darab. Aki tervezte annak a menet a kedvenc gépipari kötése az tisztán látszik. Bal menet, jobb menet, finom menet, normál menet nagy emelkedésű. Minden azzal van megoldva rajta, de működik a dolog és olcsón gyártható. Egész pontos, csapágyak és a tengely is jól illesztett, csak egy kis ütés van a késekben, de nem számottevő. Kényelmesen, nagyon finoman állítható. Annyi gondom van vele, hogy presszo tartományban amikor eléggé össze van tekerve, nem olyan finoman kattog a tárcsa mint amikor jobban ki van engedve a kés. Az állító tárcsán apró kis furatok vannak és az apró kattanásokért a házba sajtolt két kis rugós golyó a felelős. Kettő van egymással szemben, de ahogy tekered össze a késeket, egyre jobban feszíti a rugó és nem olyan határozottak a kattanások, de nem vészes és jelölés is segít a tárcsán, hogy hol állsz éppen. A kar hosszú, könnyedén lehet tekerni, a fa gomb kényelmes és csapágyazott. Viszont nyers, én lekezeltem, mert nem akarom, hogy megszívja magát retekkel a használat során. A levehető kar miatt könnyen tölthető, de az állító tárcsa közepén fennakadnak a babok. Lerázhatóak vagy le kell piszkálni ha makacskodnak. A csapágytámok a közepén egy falat képeznek, ketté osztják a teret, lehet úgy tölteni ha nem figyelsz, hogy megtelik az egyik oldala totál. A legjobb ha középre önti az ember rázogatja és akkor szépen eloszlik. Az őrleménytartónak ugyan nincs pereme felül amiben elakadna, de a fenekénél sarkos és hiába ütögeted, nedvesíted a babokat beül körbe egy kevés. Világosnál nem vészes, de sötétnél több marad. A kés aljánál is marad egy kevés ütögetés, rázogatás után is. A késtartó pereméhez ül be körbe. Viszont a dupla végű ecsettel szépen tisztán tartható. Hosszú távon majd elválik, hogy meddig bírja a szilikon markolat ami egyébként kényelmes és cserélhető is ha lesz hozzá esetleg csere darab. Az őrlemény rendben van nagyon szerintem, de két-három kg szecskát azért letolok lehet a torkán, hogy szépen beálljon. Így hirtelen ennyi jut eszembe. Teljesen rendben van ez a kis kézi hajtány, ennyi pénzért pedig pláne, ne legyünk telhetetlenek. Ebben az ársávban én jó vételnek tartom.
-
soldier2
őstag
válasz
72lakiluk #91073 üzenetére
Azért egy világos pörkölésű specialty kávét szőkülésre leállítani nem jó ötlet. Természetesen készítheted így, csak ne taníts másokat is erre. Nem véletlenül használ mérleget a specialty kávézóban a barista az ezredik kávéhoz is.
Szbalint88: a Graef-et megvenni nem kell félned, jó lesz
.
A Flair használatáról majd írnak a tulajok, de 2 kávét szvsz le tudsz vele hozni gyors egymásutánban.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz
72lakiluk #91082 üzenetére
Bocs, ha túl "durva" volt a fogalmazás. A lényeg, hogy mérleg nélkül nincs konzisztens kávé spec vonalon. A Spicy-t mi is mérleg és pid nélkül toljuk a munkahelyen (szőkülésre v időre leállítva). Olyan is
(finomnak finom, de minden shot másként finom
).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Madrid
újonc
-
konzumpro
senior tag