- Biztonsági aggályok miatt késik a Microsoft hatalmas AI-újítása
- Kíváncsi az EU, milyen online védelmet adnak a pornóplatformok a kiskorúaknak
- Panaszt tettek a Google ellen, mert követi a felhasználókat a böngészője
- Rengeteg áram kell az adatközpontoknak, erre válasz a geotermikus energia
- Az AI megmondja, hogy van-e fájdalma a macskának
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jveres
csendes tag
válasz simi.esp.28 #39188 üzenetére
Igen, Strietman finoman szólva is viccesen adja elő a tamperelést
Az utóbbi időben én is az "alig" tamperelést preferálom és (ahogy írod) a szűrőben való minnél egyenletesebb elosztást -
jveres
csendes tag
válasz paljoc #39252 üzenetére
Csak megerősíteni tudom paljoc összefoglalását a mai tesztünkkel kapcsolatban.
Kicsit engem is meglepett, hogy közel sem volt akkora különbség ízben, mint árban. Egyszer már voltam egy darálós teszten és az ott használt gép jobban kihozta a darálók közötti különbséget. Ezért izgatja a fantáziámat, hogy mekkora a különbség, ha más gépen csapolunk, ezért is nagyon kíváncsi vagyok, hogy Katoczi mit hoz ki a két darálóból egy Creminával! -
jveres
csendes tag
válasz jveres #39256 üzenetére
Azt azért megjegyezném, hogy teszt ide vagy oda, ha nem jól lőjjünk be a darálót, akkor bármiből lehet -finoman szólva- nem túl iható minőségű nedűt készíteni. A HG-One-al sikerült elsőre egy elég gázos Tanzniát csapolni, aztán az 1:1 közeli arányt (őrlemény:kész ital) felvittük 1:1,5-re és valami fenséges lett. Ugyanez 1:2 aránynál elkezdett "halványodni". Ergó minden kávénak más áll jól
[ Szerkesztve ]
-
-
jveres
csendes tag
válasz fragola.6035 #39300 üzenetére
Én az elmúlt 1 hónapban kezdtem Kalitázni (kényszerűségből, hogy a kávéfüggőségemet presszó gép híján kielégítsem ). Egy teljesen más világ. Presszóhoz képest lágyabb, "teásabb" íz, ahol van időd (nagyobb mennyiség miatt) megérezni az ízeket, cserébe kevésbé intenzív
[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz fragola.6035 #39318 üzenetére
Bár a V60-at nem próbáltam, de az internetes kutakodásom alapján a Kalitát írták a "legmegbocsátóbb" technológiának, illetve mivel ennek az alja laposabb egyéb technoilógiáknál, így nagyobb eséllyel fog egyenletesebb kioldást eredmányezni.
Én megvettem a Bonavista hőfokszabályzós kancsót. Bár ez a technológia nem annyira érszékeny a hőfoka, mint a pressző főzők, azért 3-4 fokot már meg lehet érezni. -
jveres
csendes tag
válasz pacuha69 #39356 üzenetére
Csak megerősíteni tudom pacuha69 beszámolóját. Minőségi eszközöknél (na most majd lehet támadni, de ez az igazság ) minden apró részletnek 1. jelentősége van (befolyásolja az ízt) 2. nincs jó/rossz csak ízlik/nem ízlik. Nagyon szépen és konstansan jött az IMS/VST szűrők közötti különbség. Hogy tovább bonyolítsam a képletet nekem az egyik kávénál az egyik a másiknál a másik szűrő "ízlett" jobban.
-
jveres
csendes tag
válasz fragola.6035 #39375 üzenetére
Miért pont ez a szűrő?
-
jveres
csendes tag
-
jveres
csendes tag
Állítólag jövő héten érkezik a CT1.
-
jveres
csendes tag
válasz Bazsee71 #39429 üzenetére
Sajnos érdemi tanácsot nem fogok tudni adni, mert nincs gyakorlati tapasztalatom az egyes kancsók között. Én a Bonavitát (hőmérséklet beállítós) vettem meg. Ez ugyan nem olcsó, de 1000%-osan elégedett vagyok vele. Amiket a home-barista-n olvastam (nem az általad belinkeltekről), ott a következő szempontokat sorolták fel (sorrendiség nélkül): megfelelő csőr a finom kiöntéshez, tisztíthatóság, egyensúly, rozsdásodásra való hajlam, hőmérséklet szabályozás,...
Tudom, hogy ezekkel sok mindenre nem mész de talán lesz majd valaki, aki nagyobb gyakorlati tapasztalattal rendelkezik[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
-
jveres
csendes tag
válasz Bazsee71 #39722 üzenetére
Biztosan. Kinél mit jelent a City. Sokféle felosztás van a pörkölés kapcsán, ezért vagyok bizonytalan. Én, ahol vettem, mindig a "filter"-t választottam és eddig jók is voltak.
Mondjuk paljoc pont nem pörköl filterre. Az ő kávéi presszóra jók. Csak, hogy ellentmondjak magamnak a múltkor kaptam tőle kis maradék filterre pörkölt kávét (azt, hogy ezt ő Citynek, Bécsinek, vagy másnak nevezi nem tudom), ami kimondottan finom volt Kalitában[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz Bazsee71 #39726 üzenetére
Nem tudom mit értesz "melegében elfogyasztás" alatt, de a filternél érdemes várni, hogy hűljön a kávé, mert akkor nyílik ki igazán. Én elsőre a készítést követően azonnal megkóstoltam és rögvest elszönyülködtem az ízén. Aztán, ahogy hűlt a kávé úgy hozta a fajtára jellemző ízjegyeket.
-
jveres
csendes tag
Ma megérkezett a Strietman CT1 Két dolgot rögtön megállapítottam: 1. Az elmúlt 3-4 hetes filterezésem hatására elszoktam a presszó által nyújtott ízorgiától. 2. Minden gépet tanulni kell, hogy kihozza az ember a legjobbat belőle.
A gép dizájnja nekem bejön, de ez teljesen szubjektív. A működésének az egyszerűsége a mai napig csodálattal tölt el. Az első 2 csapolás nagy része a mosogatóban végezte, a 3.-4. már iható kategória volt, de messze az ebből a kávéból kihozható határoktól. Mára már felfüggesztettem a kísérletezést, mert este szeretnék aludni Holnap folyt. köv.[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz hifis50 #39744 üzenetére
Köszi. A duplakifolyós lemezt eszemben sincs használni, csakis nyitott karral.
A mai csapolások már egyre finomabbak lettek. Még nincs benne a karomban az "idő és az erő" ezért az egyes csapolások között 5-10 mp és 3-5 ml eltérés lett. Viszont a hibám arra jó volt, hogy egyazon kávéból 3 féle eszpresszót ittam persze az alap ízjegyek mellett. Ennél a kávénál (Monterosa yirgaceffe) egyszer sikerült a pörkölő által megadott ízjegyeket produkálnom (florális, bogyós gyümölcsös), egyszer a paljoc ugyanezenen kávéfajtát féle "traubis" lett és egyszer valahol a kettő között.
Be kell szereznem a hőmérőt, mert addig nem tudok finomhangolni, illetve a szűrőben töltést kell fejlesztenem, hogy egyenletesebben tudjam eloszlatni a darálmányt. -
jveres
csendes tag
válasz soldier2 #39886 üzenetére
Pontosan! Amikor először használtam a HG-One-omat pont emiatt csak értetlenkedve néztem: gyönyörű őrlemény és mégis a "fél konyha" kávés lett. Aztán jött a WDT és megoldódott ez a kérdés
@Keresztapper: Így van. Sokan azt gondolják, hogy az elég. Pedig NEM[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz hifis50 #39979 üzenetére
Én egyelőre a habverőt kihagyom, de a vékony tűvel (nálam hústű, de lehet, hogy "upgrade"-elnem kellene vékoynabb drótra) való eloszlatást nagyon meghálálja a csapolás. Enélkül lényegében teljesen reménytelen szép lefolyást produkálnom, amit ebben az esetben az íz is tükröz.
Az 58-as szűrőkosárral annó ugyanezt a módszert követtem és finomabb lett a végeredmény -
jveres
csendes tag
-
jveres
csendes tag
válasz Deadzone41 #40351 üzenetére
+1
A lágyítás csak egy lépés a víz optimálissá tételéhez. -
jveres
csendes tag
válasz Deadzone41 #40369 üzenetére
Nem lehet egyértelmű győztest hirdetni. Csak gyümölcsös kávékkal próbálva
-a VST szélesebb ízspektrumot ad, ízek a friss gyümölcsre emlékeztetnek
-az IMS szűkebb ízspektrumot ad, inkább a befőttre hajazó ízzel
Kinek melyik jön be -
jveres
csendes tag
válasz rallypix #40505 üzenetére
Elgondolkoztál már azon, hogy nem gépet, hanem darálót cserélsz első körben?
Többen gondolják úgy, hogy először gépcsere, aztán majd daráló. Csakhogy egy a jelenlegi gépparkodnál jobb főző csak minimálisan fog jobb italt készíteni, ha a darálót "nem húzod" hozzá.[ Szerkesztve ]
-
-
jveres
csendes tag
válasz fragola.6035 #40852 üzenetére
Én pont most ittam egy kávézóban és valóban kiváló!
Te hogy készíted a Kalitát? Leginkább a felöntés menete érdekelne -
jveres
csendes tag
Én eddig 3:30-ra hoztam ki, most kipróbáltam ~3:00-al és csökkent az a zavaró mellékíz (hívjuk Kalita íznek), amit minden egyes kávénál kiéreztem. Sajnos már régi a kávé, így az eredeti ízek vesztek el. Rendelek frisset és megnézem a ~3:00-at, aztán pedig a 4:00 felettit, hogy mi jön ki.
A szakirodalom egyébként 3:00-4:00 között javasolja[ Szerkesztve ]